Last news in Fakti

4 Август, 2021 12:51 4 373 30

Колко ще ни струва почивката на родното море през август?

  • плаж-
  • море

В повечето крайбрежни кръчми по южните плажове кафето струва по 4-6 лева

Колко ще ни струва почивката на родното море през август? - 1
Снимка: БГНЕС

Най-малко 200 лв. на ден излиза море за двама през август. Ако семейството е с деца, сумата може да скочи двойно. От 50 до 100 лева струва нощувка за двама в среден клас хотел по Южното Черноморие. По-евтина почивка може да излезе само в стая с хазяи. Харчовете за храна и напитки гълтат минимум още стотачка от семейния бюджет. Офертите за стаи с хазяи са от 15 до 25 лева за легло. На доста изгодни цени са и апартхотелите в западната зона на Слънчев бряг, която е най-отдалечена от морето. Там стая с две легла струва по 30 лева на вечер, а двустаен апартамент може да се наеме и срещу 50 лева.

Сезон

Този сезон в Бургас се забелязва нова тенденция, която доскоро не беше позната. За разлика от други години, когато туристите старателно избягваха областния център и масово предпочитаха да почиват в курорти като Несебър и Созопол, сега Бургас се превърна в предпочитана дестинация. Семейства от столицата и вътрешността на страната предпочитат да наемат частни апартаменти за нощувки чрез системата Airbnb, информира "Телеграф".

Цената зависи от броя на спалните в жилището и от обзавеждането и варира от 80 до 150 лева на вечер. В момента в морския град е невъзможно да се намери свободен апартамент за повече от 3-4 дни. Всички Airbnb квартири са резервирани и предплатени до края на август. Нощувка на човек в подобен апартамент започва от 35 лева на нощ и лети нагоре, в зависимост от локацията и лукса. Една идея по-евтини са квартирите в Свети Влас и Черноморец, но и там свободни места трудно се намират.

В Созопол също е пренаселено и вече няма места. Там студио или двустаен апартамент в стария град се дават за 180 лева на вечер. Минимум стотачка на ден на човек излиза почивката по Южното Черноморие. Закуската на плажа или на крак в непретенциозна баничарница излиза около 15-20 лева за четиричленно семейство, или по 3-5 лева на човек. Обядът, ако се състои от пица или дюнер, струва средно 6-8 лева, но ако се купи от плажно заведение е над 10 лева. Вечеря в ресторант от среден клас излиза от 10 до 20 лева. С десетачка отгоре на човек набъбва сметката, ако се включи и аперитив със салата или халба бира с цаца. По традиция цените в крайбрежните кръчми в Созопол и Несебър са в пъти по-високи, затова и там скромна вечеря се умножава по две.

В Равда и Ахтопол цените по ресторантите са значително по-евтини. В тези курорти можеш да обядваш и вечеряш за не повече от 10-15 лева. За платените екстри на плажа сметката на четиричленно семейство набъбва средно с по 20-30 лева на ден. Почивката поскъпва с по 10-15 лева дневно и ако се ползва паркинг. Туристите, които са имали късмет да наемат стая в хотел с безплатен паркинг, но държат да отидат на плаж с автомобила си, трябва да отделят и пари на синята зона. В Бургас това удоволствие струва по левче на час, но в Слънчев бряг е по 2 лева на час.

Крайбрежно

В повечето крайбрежни кръчми по южните плажове кафето струва по 4-6 лева. В по-отдалечените заведения ободряващата напитка може да се намери и за 2-2,50 лв. По-евтино е кафето само от автоматите.

Най-евтините блюда в кръчмата са паниран кашкавал и сирене по шопски или омлет, които струват средно от 6 до 8 лева. Най-скъпи са ястията от морски дарове, като първенец по цени е ястие от омар. Цените за него тръгват от 50 лева за порция. На следващо място в ценоразписа е октопод на плоча и лефер, които може да се поръчат за 30-40 лева в зависимост от грамажа и категорията на заведението.

На север

70 лева на ден е най-евтината почивка на море, показват данните от Варна. В тази сума се калкулира нощувка от 20-30 лева, храна и дребни дневни разходи. Според изчисленията цената на евтин престой за една седмица излиза 489 лева на човек, 769 лева за бюджетно летуване или 110 лева на ден и 1200 лева за една седмица комфортна почивка, което е 170 лв. на ден. Паркиране на лек автомобил в синята зона на Варна. Там обаче престоят е лимитиран до 3 часа. За паркиране без ограничения се ползват обособените паркинги в града, в които за час се плаща по 1 или 2 лева, като има отстъпки за дневен и денонощен абонамент.

На различните плажове средно разходите за чадър са 3 лв. и още толкова за шезлонг. Най-евтино може да се залъже гладът с Cheeseburger (fastfood) – 2,60 лв. Хранене в евтин ресторант излиза средно 13 лв. на човек, а за 2-ма души в среден клас ресторант - 40 лв. Традиционно в капанчетата по брега най-народна е цената на цацата, която върви по 3,50 лева порцията.

Попчетата са по 6 лева, а между 8-10 лева е пърженият сафрид, като се предлага и на скара с цена около 10 лева. Барбунът, калмарите и други морски дарове вървят от 6 до 10 лева порцията. Най-скъп е калканът, като порция от деликатеса върви по около 30 лева. Българска бира (0.5 литра наливна) е 2,50 лв., вносна бира (0,33 литра бутилка) - 4 лв. Най-евтиното капучино е 2,50 лв., кафе еспресо - 2 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    18 2 Отговор
    Туй са сметки... Без кръчмар.
  • 2 майна

    16 6 Отговор
    На нашето бетоно-л*номорие не ходя. На всякъде е презастроено, щом ще е така, по-добре да си седя в Пловдив. А на почивка на планина.

    Коментиран от #25

  • 3 Водолазов

    4 9 Отговор
    Няма да има море, ще има 4-та вълна.

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "Водолазов":

    То и да няма четвърта вълна, разстройството не ти мърда като знам хигиената в тях.
  • 5 Жан Клод ( с двата ножа)

    22 1 Отговор
    Три цаци и три порции картофи= 33лв. Южния плаж на Поморие, добре ли е?
  • 6 гост

    19 3 Отговор
    при нас за 4 нощувки беше 600лв за 4 членно семейство, без посещение на ресторант, просто се разочаровахме от скъпите помии и боклучавата храна в заведенията и хапваме само на оборотни капанчета с морска храна. Не може една порция риба с гарнитура да ти е 18лв, рибата жилава и препържена, гарнитурата ти е няколко резена неузрели домати, да си фалират и да си ходят такива тарикати.
  • 7 Груьо

    15 10 Отговор
    ТАКА ЩЕ Е,ДОКАТО ИЗТРЕЩЕЛИТЕ СОФИЯНЦИ ХОДЯТ ПО ПЕТ ПЪТИ НА МОРЕ И ЯДАТ И ПИЯТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. РЕАЛНО В СОФИЯ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА НИЩО ОСВЕН ФЕКАЛИИ. В ПРОВИНЦИЯТА СЕ ПРЕБИВАМЕ ОТ РАБОТА И НЕ МОЖЕМ ДА СИ ПОЗВОЛИМ ЕДНО МОРЕ,А ТИЯ ХАРАНТУТНИЦИ НЕ СЕ СПИРАТ.КАКВИ ЗАПЛАТИ ВЗИМА ТАМ НЕ ЗНАМ,НО НЕЩО НЕ Е ТАКА.

    Коментиран от #12

  • 8 Загрижен

    9 3 Отговор
    "Колко ще ни струва почивката на родното море през август?"
    На мен нищо. Не съм толкова побъркан, че да ходя на мутроморието през август! Все още съжалявам, че бях там миналия месец!!! Няма такава ръганица и селения. Ако гърците продължат с безумните си мерки, за съжаление и втората си отпуска ще прекарам на бетеноморието... Но септември месец.
  • 9 Един

    9 3 Отговор
    На мен ще ми струва 0 лева!!! Елементарно - няма да ходя на море!
  • 10 Колко ще струва?

    11 2 Отговор
    Колкото при комшията ,но разделено на две.За храната, качеството и,за обслужване изобщо не го калкулирам.Нали ореваха орталъка,че едва ли не,всеки момент ще фалират? Но едно празно легло няма, включително и частните квартири.Но със сигурност,като свърши сезона,пак ще точат сопли и лиги,Държавата да ги подпомогне! Шест лева за чаша кафе? Абе тези за Виенски клуб ли се имат? Умрел Ганъо от мерак да ваканцува,им маже човките яко.Без да се замисли,че Боко им смъкна Данъка със цели 11%. При старият данък,от същото кафе 1,20 е данък.Сега ще плати 0,54 лв.На едно кафе 66 стотинки директно в джоба.А какво се случва при сметка от 150-200лева?Говорим за стотици хиляди клиенти на ден!

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бг Туриста

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Груьо":

    Като гледам как на всякъде са тръни и бъзак, ка па не си се пребил от работа. Мръхтиш по цел ден под сенките, вечерта чакаш дасе напие селската чарда с вОда, та да се топнеш у селската бара...па послеудариш два бирока на Геле у гаражо..и си се преработил...А стига бе. Пак добре, че са братята гръци да нахранят, че един корен домати ва мързи да насадите. Работел бил...вервам ти, шъ знайш.
  • 13 Аз отивам края на септември на турция

    4 3 Отговор
    На ол инклузе там е рая около анталия курортите
  • 14 Нищо нема да платят

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Колко ще струва?":

    Сичко е измама и далавера
  • 15 Като гледам

    3 3 Отговор
    Какво пише, май и второто ми море ще е в гръцко. За тия пари съм в 5 звезден хотел съз закуска и обяд, а, вечерята е навън. И пак мисля, че там ми идва по тънко...

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бг Туриста

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Като гледам":

    Със 150 еврака дневно не се лишаваме 4 човека от нищо в Гърция , а в Албания, колкото и да се напъвам, не мога да изхарча и половината от тия пари. А качеството на обслужването е светлинни години напред, в сравнение с мутроморието.ФАКТ НЕОСПОРИМ. Даже и с тестовете и чакането пак ми е по-добре в гръчко. Фактът, че съм вече за трети път на Йонийско море тази година е красноречив сам по себе си.

    Коментиран от #28

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БЕГАААЙ

    3 2 Отговор
    ТИЧАМ ДА СИ ФЪРГАМ ПАРИТЕ НА ЛЮБИМОТО БЕТОЛАЙНОНОМОРИЕ ! ............... ЕЙ СА ИДВАМ !
  • 20 МУТРОКРАД

    1 1 Отговор
    Нa рaзличнитe плaжoвe cрeднo рaзхoдитe зa чaдър ca 3 лв. и oщe тoлкoвa зa шeзлoнг. Нaй-eвтинo мoжe дa ce зaлъжe глaдът c Сhееsеburgеr (fаstfооd) – 2,60 лв. Хрaнeнe в eвтин рecтoрaнт излизa cрeднo 13 лв. нa чoвeк, a зa 2-мa души в cрeдeн клac рecтoрaнт - 40 лв. Трaдициoннo в кaпaнчeтaтa пo брeгa нaй-нaрoднa e цeнaтa нa цaцaтa, кoятo върви пo 3,50 лeвa пoрциятa.

    Пoпчeтaтa ca пo 6 лeвa, a мeжду 8-10 лeвa e пържeният caфрид, кaтo ce прeдлaгa и нa cкaрa c цeнa oкoлo 10 лeвa. Бaрбунът, кaлмaритe и други мoрcки дaрoвe вървят oт 6 дo 10 лeвa пoрциятa. Нaй-cкъп e кaлкaнът, кaтo пoрция oт дeликaтeca върви пo oкoлo 30 лeвa. Бългaрcкa бирa (0.5 литрa нaливнa) e 2,50 лв., внocнa бирa (0,33 литрa бутилкa) - 4 лв. Нaй-eвтинoтo кaпучинo e 2,50 лв., кaфe ecпрeco - 2 лв.
  • 21 ТЪРЧЕТЕЕЕ

    4 1 Отговор
    ТИЧАЙТЕ ДА ЯДЕТЕ КИРЛИВАТА ВМИРИСАНА НЕЧИСТЕНА , ТОЕСТ ЛАИНЕНА ЦАЦА !
  • 22 ПКП

    1 0 Отговор
    И НА КОЯ ЛИБА ЛЕПИТЕ КОПЧЕТА ТА ДА Я КРЪСТИТЕ КАЛКАН ......... МАЙ ПРОДАВАТЕ ФИЛЕ ОТ КАЛКАН ДА НЕ ЛИЧИ КВИ ЛЪЖИ ТВОРИТЕ !
  • 23 МУТРИ МРЕТЕ

    3 1 Отговор
    ОЩЕ ОТ СОФИЯ СМЪРДИ НА ИЗМАМА ПО БГ МОРЕТО !
  • 24 Хотилиерът от Съни бийч

    4 1 Отговор
    Чакаме ви драги българи ..........ще бъдете подстригани добре
  • 25 бодак

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "майна":

    Ай стига сте плюли по родното, бе. Винаги ходя на почивка в България. Тук си харча парите. И съм си доволен. Винаги си изкарвам добре. Тщестлавците и суетниците пъчещи се че са ходили в чужбина нека не правят реклама на чуждото и да бесуват по родното. Хиляди българи си почиваме тука десетилетия и ни е добре

    А тези 200 лв са фантасмагории. Само свиня яде за толкова за много пари. Редовния човек яде 1-2 пъти на ден, може и 3, яде проста храна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бодак

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бодак":

    Забравих. Рядко виждана мръсотия и нехигениеничност по заведенията. Не заведения, а кочини. Имат обичай да не чистят, което според тях било показател, че заведението е натоварено и с голям оборот. Пълни идиоти. Хранеш се като в кочина. Бях за 2 дена по настояване на приятели, да съм с тях. Повече в Гърция не стъпвам -- скъпо, мръсотия, грозна природа, съчинени туристически обекти, жега. Плажовете не са лоши. Не отстъпват по чистота с нашите, около Слънчев бряг, Свети влас, бяла, Ахелой. тва са по известните. Отделно из нашето море има чуждни кътчета, които не се познават с още по яко чиста вода.

    Така че, сънародници, не вярвайте на тщестлавците, пъчещи се че са били на море в чужбина и охарчили се яко. В Турция излиза по-евтино от Гърция, но там си в затворен комплекс, като затвор, вярно с доста развлечения, но затворен.
  • 28 Бодак

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бг Туриста":

    Скоро бил ли си на Черно море.
    Със сигурност не.
    И е недостойно да плюеш страната си. Никой не го прави. Така не се гради страна. При това твърденията ти са отявлени лъжи. хиляди българи от години си прекарваме добре на нашето Черноморие, сред родна реч, нашенци и естествените задушевни обстановки, които никъде няма да видиш.
    В която и да е чужбина е изкуствено. Всичко е изкуствено. И цялата почивка е изкуствена.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове