Last news in Fakti

4 Август, 2021 15:16 2 219 48

Комитова: Разочарована съм от нападките към служебното правителство

  • регионален министър-
  • комитова

Това е част от моя креативен модел

Комитова: Разочарована съм от нападките към служебното правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Разочарована съм от неочакваните нападки към служебното правителство в последните дни. „Фактите са следните – служебното правителство вече си отива, ние сме на път да имаме ново правителство, ако някой е искал да критикува служебното правителство е имал възможност от 11-ти май до онзи ден да го критикува.” Това заявява министър Виолета Комитова.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова направи равносметка за свършената работа по време на мандата на служебното правителство в интервю за „Блумбърг тв“. Тя заяви, че е управлявала в екип и решенията по сложните въпроси са били взимани след внимателно изслушване на всички мнения. „Това е част от моя креативен модел. Използвам идеите, ума и креативността на всички хора, които са около мен", каза Комитова и допълни, че в управлението всеки ден възникват ситуации, които изискват нестандартен подход. „Не можахме да свършим докрай задачите, но начертахме пътя, по който трябва да се решават", заяви тя и призна, че се чувства удовлетворена след решаването на сложни казуси.

Като акцент в бъдещата Програма за енергийна ефективност на обществени и жилищни сгради, част от Националния план за възстановяване и устойчивост, министър Комитова посочи завишените изисквания за качество на извършените дейности. Ще се търси повече устойчивост на проектите. Доказаните енергийни спестявания ще трябва да са над 30%. Например, ако сграда, която преди санирането е харчила 100 единици енергия, след санирането трябва да е минимум с 30% надолу. „Иначе считаме, че не сме постигнали целите, не сме изпълнили критериите на програмата. Другото много важно нещо е, че тези проекти ще се заплащат от ЕК, когато се реализират и докажат, че са изпълнени критериите. Следователно, ако някой си позволи да направи някоя измама или да не изпълни критериите, проектът ще го има изпълнен, сградата ще е санирана, но няма да получи финансиране. Т.е. имаме завишаване на контрола върху разходването на тези средства", даде конкретен пример министър Комитова.

По отношение на въвеждането на електронно строително разрешение, тя уточни, че от 1992 година всички строителни книжа, които се изработват преди започването на строежа, се създават в електронен вариант, но после тези строителни книжа се печатат на хартия и се внасят в съответната администрация за одобряване и съгласуване. Тя изрази учудването си от остарелите практики, въпреки че от години се говори по тази тема, имало е дори министър, отговарящ за електронното управление в предишното правителство, изразходвани са и финансови ресурси.

В равносметка за постигнатото през последните два месеца и половина министър Комитова отчете работата по въпросите от комисията „Манолова", осветляването на раздаването на пари от държавния бюджет по инхаус, работата по няколко спешни наредби – за достъпна среда и за паспортизацията на сградите, подготовката на много съществени изменения в ЗУТ, въвеждането на строг режим и контрол да се строи с разрешение за строеж, ускоряване на процесите по издаване на такива разрешения и решаването на много текущи въпроси, казуси по жалби на граждани, много срещи с хора, институции и организации. Тя благодари за голямата професионална подкрепа от всички браншови организации.

Виолета Комитова обясни, че времето не ѝ е стигнало за много неща. Като например за един от големите дефекти в системата – липсата на планиране на строителните процеси, които се отнасят за държавни обекти. „Ако ако имах повече време, бих планирала за 2022 г. точно колко строежи можем да си позволим. Не бих започвала нови строежи, защото те няма да са обезпечени финансово", каза тя и допълни, че в момента се извършват ремонти на пътищата в цяла България на честна дума на фирмите, възложени поръчки за ремонти нямат финансов ресурс, а това е огромен стрес. Според нея трябва да се обърне повече внимание и на контрола върху изпълнението на започнати вече строежи.

Министърът отново представи идеята си навсякъде, където е възможно да няма инженеринг, процесът да се раздели на 2 – на проектиране, което произвежда строителните книжа и точно по размери, по количества да се изчислява всичко, което ще е необходимо за бъдещия строеж, ориентиране за приблизителната стойност, след което да се провежда търг за изпълнение на строителството. Тя уточни отново, че инженерингът оскъпява проектите, а и е възможно да генерира корупция.

Арх. Комитова посочи какво е спечелила и загубила с приемането на ангажимента да бъде служебен министър. „Категорично това не е сделката на живота ми", каза тя и допълни, че е загубила много нерви, време, много почивка, защото е трябвало да се работи и събота, и неделя. „Но също така спечелих страшно много неща. Първо, спечелих цялостен поглед върху инвестиционния процес, който касае национални обекти – пътища, ВиК, друга национална инфраструктура. Също така спечелих много нови приятели. Спечелих симпатиите на много Ваши колеги-журналисти, макар в началото някои да бяха негативно настроени към мен. Смятам, че спечелих и много народна любов, защото всеки ден получавам поздравления от хора, които не познавам, така че, ако това са някакви печалби, това е моята", откровена беше министър Комитова.

Тя заяви, че е много разочарована от неочакваните нападки към служебното правителство в последните дни. „Фактите са следните – служебното правителство вече си отива, ние сме на път да имаме ново правителство, ако някой е искал да критикува служебното правителство е имал възможност от 11-ти май до онзи ден да го критикува."

По отношение на пост в следващ редовен кабинет, арх. Виолета Комитова уточни, че никой не ѝ е предлагал да участва в някакво правителство и се подготвя психически за почивка, за да посвети време на семейството и дома си, които са били ощетени през изминалото време. „Ще продължа традицията – аз стоя лятото дълго време на морето – на българското море, и смятам веднага да замина натам", каза в края на разговора арх. Виолета Комитова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    24 9 Отговор
    очаквате от тези субекти грабливи , в
    без морал и болезнено нагли ?
  • 2 аааааа

    19 8 Отговор
    Комитова, ами нападнете ги и вие Ма?!!! Наругайте ги ако трябва, заритайте ги щом службата го изисква? Ако помощ ви трябва, свиркайте, ще помагаме.
  • 3 КОРОНА

    15 12 Отговор
    АМИ НА ХОРАТА ИМ ПИСНА КОРОНА ЛЪЖАТЕ И ВИЕ ВЗЕХТЕ ДА ПРОПОВЯДВАТЕ СЕКТАНСТВОТО КАК НЯМА ДА ВИ НАПАДАТ!СПРЕТЕ КОРОНА ПРОПАГАНДАТА И СЕКТАНСТВОТО ЗАБРАНЕТЕ КОРОНА СКЕТАТА И ХОРАТА ЩЕ ВИ ПОВЯРВАТ!
  • 4 ПОЖАРИТЕ

    17 5 Отговор
    А СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ЗА КАКВО СА ПАЛЕЖИТЕ ПО ЗЕМНОТО КЪЛБО ЗА ДА ПРОКАРАТ ТОЧКАТА ОТ АГЕНДА 2030 ЗАБРАНА ДОСТЪПА НА ХОРАТА ДО ЗЕЛЕНИЕТЕ ПЛОЩИ НА ЗЕМЯТА,РАБОТАТА СТАВА ДЕБЕЛА,СЛЕДВАЩА СТЪПКА ИЗОЛИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО САМО В ОПРЕДЕЛЕНИ ГРАДОВЕ ЗАБРАНА ЗА ЖИВЕЕНЕ ПО СЕЛАТА ЗАБРАНА НА ЛИЧНА ЗЕМЯ ,АКО ЗНАЕТЕ КАКВО СА ВИ ПОДГОТВИЛИ САТАНИСТИТЕ ЖАЛНА ВИ ...........СПИНКАЩИ!!!

    Коментиран от #29

  • 5 глоги

    8 6 Отговор
    И аз. Също съм разочарован. Спряха ни топлата вода.
  • 6 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    Миналия петък вечер Тошко, Филип и Пламен Николов поставиха нов Олимпийски рекорд по бягане с препятствия по софийските улици.

    Коментиран от #25

  • 7 Бико

    7 12 Отговор
    Цели села изпепелени от пожари. Никаква реакция от правителство и медии. Изводът е за вас Суверена. Ало, ниПрокопиев, дай нещо критично в своите медии.
  • 8 Бай Курти

    9 29 Отговор
    Виолета Комитова обясни, че времето не ѝ е стигнало за много неща.####################
    #########################
    И добре,че не ви стигна времето,защото и за два месеца достатъчно простотии сътворихте.Само ,че вдигнахте цените до небето е достатъчно никога повече да не припарвате до властта. Тепърва ще берем горчивите плодове на вашите безобразия.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 майстор

    7 12 Отговор
    ЧулиМаофцо? КоМа? Това да не е разговор между колежки в МОЛ-а?
  • 11 Бъбу

    8 23 Отговор
    И аз съм разочарован от тази бабушкера, нали уволни ха сумати народ поради пенсионна възраст, ами тази семпла женица. Вместо да върти черпака в къщи тръгнала да се прави на министърка и на голям капацитет, а всъщност спря сумати проекти и прибра парите за тях, като например магистрала хемус. Ей, само разсипия за тези 2 месеца.
  • 12 1618

    23 4 Отговор
    Има такъв народ няма да съставят правителство на подмяната! 60% от хората в България не подкрепят кандидатурата за министър- председател на Пламен Николов! Има такъв народ започнаха с лъжи и измама спрямо Пламен Николов, със заплахи към журналисти спрямо Петър Илиев- масон свързан с Цацаров , със задкулисни договорки с ДПС и БСП, с нападки към Служебното правителство и протестиращите партии, с липса на всякаква политическа далновидност , с нагло, арогантно и пренебрежително отношение към всички избиратели!ИТН ,ДПС и БСП –пълна подмяна на вота и предателство ръка за ръка! Главен кукловод и проводник на лъжата и подмяната-седящият на дивана!

    Коментиран от #15, #20

  • 13 хаберих

    15 3 Отговор
    Цените на горивата и на тока хвърчат в небесата. Останалите цени на стоки и услуги също отлетяха. А доходите не мърдат. 650 лева - удръжки =504 лева в сметката в банката. 2,50 лева на всяко теглене,смятайте.....
  • 14 Суха съчка

    7 3 Отговор
    Върнете парите за Хемус.
  • 15 Пройко

    1 12 Отговор

    До коментар #12 от "1618":

    Ако зависеше от Сульо и Пульо, като теб може.Но имаме легитимно избран парламент от суверена.Елементарно е.

    Коментиран от #24, #33

  • 16 СИМО

    24 5 Отговор
    Мога да кажа само едно голямо браво на Г-а.Комитова, за свършената работа и за разкриването на схемите за и източване от фирмите айдуци с термина "Инжинеринг".Голямо браво и за цялото служебно правителство,което доказа че когато правителството не е под шапката на партийни интереси,може да се бори с мафията.Да се надяваме че никой няма да гласува кабинета на Чалгапростаците,и служебния кабинет ще остане да громи.

    Коментиран от #31

  • 17 БОЛШЕВИК 🌟

    18 9 Отговор
    Това правителството макар и служебно,ще е единственото най-добро правителство за последните 31г. дано някое следващо да е по-добро!

    Коментиран от #23

  • 18 Народа

    17 2 Отговор
    Ние също сме много. разочаровани, няма милост за Слави предаде ни мечтите за по добра България.

    Коментиран от #21

  • 19 ГЕРБ

    4 4 Отговор
    Я се виште какви се бандити ПО ЛОЩИ ОТ ЛОШИТЕ
  • 20 Кирчо

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "1618":

    И кой точно ще ги спре да го съставят?
  • 21 ГЕРБ

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Народа":

    ХА ХА ХА духайте супата тъпа@@
  • 22 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    17 3 Отговор
    АМИ ОПИТВАТ СЕ ПРОСТАЩИНАТА КОЯТО СВАЛИХМЕ ДА Е ЗАМЕНЯТ С ТРИ ПЪТИ ПО ГОЛЯМА ГОСПОЖО КОМИТОВА,ЗА ТОВА СТЕ ИЗПАДНАЛА В РАЗОЧАРОВАНИЕ КАТО ВСИЧКИ НАС!!МЪДРИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ИЮА ТОЧНАТА ПОГОВОРКА/ОТ ТРЪН ТА НА ГЛПГ/!!!
  • 23 ГЕРБ

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "БОЛШЕВИК 🌟":

    Ти си за разтрел
  • 24 ГЕРБ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пройко":

    Тоя па

    Коментиран от #27

  • 25 Не лъжи

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Хората си вървяха нормално.Кога ги видя да бягат?Имаше двайсетина де би ли ,които крякаха и това е.
  • 26 Подкрепа за Борисов

    7 11 Отговор
    Комитова Разследване При Гешев Къде са Парите за Хемус Комитова Дърта си Комуняжка си Превратаджиите си Разследване за теб Ревизия Къде са Парите За Хемус Всички инфраструктурни проекти са спрени Взехте хляба на много българи Безсрамници Нагли
  • 27 Пройко

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГЕРБ":

    И ,какво "тоя па".
  • 28 Подкрепа за Борисов

    4 13 Отговор
    Комитова Разследване При Гешев Къде са Парите за Хемус Комитова Дърта си Комуняжка си Превратаджиите си Разследване за теб Ревизия Къде са Парите За Хемус Всички инфраструктурни проекти са спрени Взехте хляба на много българи Безсрамници Нагли

    Коментиран от #32

  • 29 Чугуна

    23 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПОЖАРИТЕ":

    Да ми бе казал някой, че до толкова ще се забие в дъното това просто племе- да си избере Чалгар за паша и Шнорхел за везир , не бих му повярвал. Но днес, след целия този цирк, ми се иска колкото по-бързо се разкара това племе от тази прекрасна страна, толкова по-добре за земята, на която са умирали толкова поколения достойни българи. СРАМ И ПОЗОР.
  • 30 Подкрепа за Борисов

    8 13 Отговор
    Дъртата Комунистка Е за Ревизия Гешев Какво чакаш Къде са Парите за Хемус Кога ще има разследване за тези Служебни превратаджии

    Коментиран от #44

  • 31 Ташо

    4 7 Отговор

    До коментар #16 от "СИМО":

    Да се надяваме че никой няма да гласува кабинета на Чалгапростаците,и служебния кабинет ще остане да громи.####################
    ####################$$$#
    Ами надявай се ,кой ти пречи.Но реалността е друга ,другарю.
  • 32 ССсс

    9 7 Отговор

    До коментар #28 от "Подкрепа за Борисов":

    Абе олииииигофрен.Няма ли да се разкараш.Всеки ден ръсиш лъжи и глупости.Някой плаща ли ти или си природно тъъъп.Не разбра ли че Борисов и ГЕРБ са в канала за винаги.Сега ще го последва и Чалгаря с неговата измислена партия в канала.
  • 33 Шматката

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Пройко":

    Кой суверен го е избирал тоя учиндолски мръшляк бе, алллоооу...8% от народа не е суверен бе, галош скъсан...Тилев и сие не са суверенът бе, нещастник....

    Коментиран от #34

  • 34 Пройко

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Шматката":

    Ами да си отишъл да гласуваш бе галфон.Ако ще и 5 %да са ,който гласува той казва КОЙ да кара влака.

    Коментиран от #37

  • 35 Отвратен

    5 8 Отговор
    Я, си вземай багажа и се махай. Била "разочарована", а ние сме отвратени. Разглобихте държавата и се скарахте за кокала. Вън!
  • 36 Рачко Пръдлето

    4 8 Отговор
    За ГЕРБ гласува по-голяма част от българите в страната. Тези в чужбина,където фалшификациите на изборните резултати бяха чудовищни, не ни интересуват. Те вече не са българи.
  • 37 Шматката

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Пройко":

    То за това тоя влак е в седма глуха, щото суверени като тебе избират товарачите, карачите и маневристите. Ай у лево бе...

    Коментиран от #42

  • 38 Тракиец

    3 7 Отговор
    Ти върни парите които усвои от фондовете пък после разтягай локуми.
  • 39 а бе

    4 6 Отговор
    другарко комитова так няма да ви ругаят хората та вие не си вършихте работата за която трябваше да работите а вие изпълнявахте заповедите на др радев изчегъркване на герб то не бе изпускане на язовире то не бе подслушване то не бе ббр то не бе подкрепа на лумпените по площадите и още и още и още
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Анонимен

    2 7 Отговор
    Комитова е най некадърната от всички министри. Всъщност май си делят приза с Кацаров.
  • 42 Пройко

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "Шматката":

    Седма глуха или осма, няма значение.Влака си върви.А ,такива като теб могат само да драскат по форумите.
  • 43 бай Даньо

    4 4 Отговор
    Тая баба има най лошо излъчване от всички червени катили докарани от Радев.
  • 44 някой

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Подкрепа за Борисов":

    Алооо, поспри се малко, умора нямаш ли бе?!
  • 45 Сър Пичук

    3 2 Отговор
    Хаха, била разочарована от нападдките.
    А колко много хора са разочаровани от това правителство, знае ли?
    Тя какво си е мислела, че са перфектни?!?!
    Тотално са скъсали с реалността.
  • 46 Мнение

    1 1 Отговор
    Една от най-некадърните министърки изобщо някога - уволни два пъти шефа на АПИ и после го назначи за временно изпълняващ длъжността, спря строителството и ремонта на пътищата напълно в цяла България, взе парите за магистрала Хемус....
  • 47 Бойко

    0 0 Отговор
    Мачкай Баце!
    Много ме кефи как се киска таз бабка! :))
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове