20 Август, 2021 22:13 5 023 28

Манолова: 10 топлофикации на Ковачки са получили близо 44 млн. лв., източвайки фонд

  • мая манолова-
  • христо ковачки-
  • сигурност на електроенергийната система-
  • топлофикации-
  • кевр

Съпредседателят на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" твърди за злоупотреби със "Сигурност на електроенергийната система“, вследствие на решения на КЕВР

Манолова: 10 топлофикации на Ковачки са получили близо 44 млн. лв., източвайки фонд - 1
Снимка: БГНЕС

"Десет топлофикационни дружества, които са собственост на Христо Ковачки, са получили 43,842 млн. лв. от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) в последните осем месеца. Това са средства, които може да се използват за намаляване на цената на тока за бизнеса и гражданите, а не да бъдат дадени на топлофикациите". Това заяви председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова днес на заседание на комисията, на което се изслуша ръководството на Фонд „Сигурност на електроенергийната система". Изслушването е във връзка с вдигането на цената на тока. По темата беше изслушан и Александър Йорданов – член на КЕВР.

Цитирана от пресцентъра на "Изправи се.БГ!", Манолова заяви, че предоставените документи сочат за наличието на схема за източване на фонда вследствие решенията на КЕВР за вдигане цената на тока.

Манолова посочи, че десетте топлофикации са водили дела срещу определянето на цената на тока и парното от комбинирано производство и са спечелили тези дела срещу КЕВР. Топлофикациите са си намерили схема да си дърпат десетки млн. лв. през ФСЕС и КЕВР спомага тази работа с решенията си, каза тя.

В случаите, в които се стигне до решение в полза на гражданите, КЕВР не си променя решението и не плаща на гражданите - решението им е непоклатимо. Решението обаче се променя, ако топлофикациите са го обжалвали. Тогава ФСЕС изплаща надплатените средства на топлофикационните дружества и те са доволни. КЕВР се е съобразил със случая, в който печелят частни субекти, а не гражданите, допълни Манолова и посочи, че така КЕВР не работи за интереса на потребителите, а за този на топлофикациите.

Кристална топка ли имате, че определяте цената на тока за година напред, а като излязат грешни изчисленията ви, гражданите надплащат сметки за 20 млн. лв., попита Манолова представителя на КЕВР и добави, че ще внесе промени в закона прогнозните цени на тока да се правят за 3, а не за 12 месеца напред.

Александър Йорданов от КЕВР се оправда с решения на съда, които регулаторът следвал, но Манолова го попита нарочно ли КЕВР се защитава в съда така, че да загуби делата. За последната година КЕВР е загубила тока 10 дела, стана ясно от документите, разгледани на заседанието.

"Изпращате ли юристи по тези дела или просто ги губите? Странно е по отношение на тези топлофикации КЕВР да си промени решението. Случвало се е граждани да спечелят дело срещу висока цена, но никога не се е случвало да се промени решение на КЕВР и да се върнат пари на гражданите", обърна се Манолова към представителя на регулатора.

Тя посочи още, че регулярните плащания от ФСЕС към ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“ за купуване на квоти за емисии от парникови газове са в размер на 1,5 млрд. лв. за три години. Как правите проверка и как контролирате цените на количествата, на които е следвало да се закупят, попита още Манолова.

Боряна Каменова от Управителния съвет на ФСЕС посочи, че не се контролират цените, по които централите купуват емисиите за парникови газови и се проверяват по получени фактури.

Манолова обяви, че комисията ще продължи изслушванията в сектор енергетика във връзка с високата цена на тока и прогнозира социално напрежение, ако законното източване на фонда не спре.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 СистемаВеднъж

    16 41 Отговор
    само не разбрах, защо на запад се радват на "предприемачите" и им дават да си наемат любисти, а тук веднага на богатите хора им гледаме в паницата как са станали по-богати?
    Строим модел по образ и подобие от запад ... ако не сме съгласни: смяна на системата и толкова !
  • 3 Пич

    44 3 Отговор
    Какво значи " ... ще продължиме да ги викаме в комисията , ако източването не спре..." Или оправвш работата , или не ни занимаваш с популизъм...

    Коментиран от #22

  • 4 Добре

    46 2 Отговор
    ..и защо няма Арести?!!..докога ще е това безсмислено говорене !...нещо криминално е установено и до там

    Коментиран от #11, #21

  • 5 ррр

    40 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: във връзка с високата цена на тока и прогнозира социално напрежение, ако законното източване на фонда не спре.
    Ами нали си в парламента ,промени закона и "обесете" Ковачки!С онези сценаристчета от ИТН ще ядете хурката ,май!

    Коментиран от #10

  • 6 23456

    33 1 Отговор
    Това се говорииии вече незнам колко години и само се говории
  • 7 Тъпан

    37 1 Отговор
    Сокола и Ковашки са съдружници . Разпределят баницата и затова никой не ги бара
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 др. Иванов

    34 1 Отговор
    Олигарсите продължават с пълна пара, да ни ограбват и да стават от богати по-богати. Много шум за нищо! Докато не видим осъдени и затворени олигарси, не вярваме на никой.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Asdfg

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "Добре":

    Правилно! Само с говорене не става! Трябва присъди! Но присъди няма,защото начело на прокуратурата е мафиот!
  • 12 А коя

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Kurasan":

    е най - малката ?
  • 13 Перо

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "др. Иванов":

    ЩЕ ВИДИШ НА КУКОВО ЛЯТО ТЕЗИ КОЙТО ТРЯБВА ДА ГИ ОСЪДЯТ ОТКЪДЕ ИМАТ МИЛИОНИТЕ ЗА КЪЩИ И ЯХТИ НА РАЙСКИ ОСТРОВЧЕТА.
  • 14 пешо

    18 0 Отговор
    днес на парламентарното питане стана ясно, макар и не в прав текст, че кевр е калкулирал в цената на софийските топлофикации изпълнението на екологични мерки, които те не са изпълнили! тоест, тези пари са взети от абонатите. къде са?
    и нещо повече - топлофикациите искат да им бъде разрешено да изпълнят същите тези мерки ОЩЕ ВЕДНЪЖ! вероятно, за да изтупат брашнения чувал отново! тук не знам да е бизнесменът от трети картофен пояс. а една учителница от негово село. кой стои зад нея - вие кажете. ;)
  • 15 дърта комуняга

    16 11 Отговор
    ковачкия е съветски продукт, обучен в масква, вие какво очаквате, да има съвест ли ??
  • 16 Някой

    7 13 Отговор
    Тая червена квачка с 44 млн. щяла да намаля цената на тока ХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!
  • 17 ДаЗдраПерМа

    11 11 Отговор
    съдебните решения трябва да се изпълняват независимо от това дали са справедливи или не. Манолова ако има топки (не кристални) да сложи във везните на булката със завързаните очи доказателства а не внушения и служебни клюки. Прави си пиар на болни теми---тпфу
  • 18 54y54

    6 6 Отговор
    Марш в Анадола Гербераско недоразумение
  • 19 PlimP

    3 1 Отговор
    то тва е ясно на всички
  • 20 Барба Ганьос

    6 1 Отговор
    И ако е така, защо да плащаме? ЛИДЕР и ДПС са в един отбор- на доящите. А ние от неплащащите- платили сме 96- та и 2и10-та. Сега да се "оправят" взаимно и да си делят печалбата!
  • 21 123556

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Добре":

    Питай КАСКЕТА, рибо нещастна
  • 22 ПЛАКАТНА ДЕМОКРАЦИЯ

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Манолова е забравила че не е омбудсман.Не и е работа да разследва а да извършва законодателна дейност.Не е член на изпълнителната власт а на законодателната.Това смесване на роли в държавата е теория на Владимир Илич Ленин преди 100 години.Имам усещането че Манолова си препрочита лекциите от училището за дружинни ръководители в СССР. Това е важно за друго губи се парламентарно време за законодателна дейност.В предходния парламент беше същото.Занимават се с декларации и безмислени изслушвания и не са приели нито един закон.Повечето проблеми са именно заради несъвършено законодателство.

    Коментиран от #26, #27

  • 23 ЧОЧО

    3 5 Отговор
    Гешев почна да арестува олигарсите и тогава почнаха атаките срещу него.
  • 24 Човек,

    2 2 Отговор
    за да изтрезнее от западния идеализъм, който е сплав от соросоидна политическа индоктринация, крайно материалистичен, бездушен, редукционистки начин на мислене, са нужни години.

    Не знам как е сега в България ,но в универитетите на нашите съюзници е силно застъпена неолибералната пропаганда, за това тия с дипломките от САЩ, които ИТН се мъчи да ни пробута с първият обявен кабинет, трябва да се следи по чии акъл се водят.

    Същите са и на Румбата харвардлиите.

    Най-голямата заплаха за българският народ са такива чуждопоклонници, които чистосърдечно вярват, че ако сме по-прогресивни, хипер рационални,така че кръвта на вода да е станала, означава светло бъдеще за България.
  • 25 заМанолова

    3 1 Отговор
    Да очакваш от лошите хора да не сторят зло е…лудост!

    Марк Аврелий.
  • 26 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "ПЛАКАТНА ДЕМОКРАЦИЯ":

    Занимават се с ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ, господине.

    Поредната доза фойерверки и откровени ЛЪЖИ от кюстендилската.

    Галева това може - това прави.
  • 27 Кое е Плакатна

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "ПЛАКАТНА ДЕМОКРАЦИЯ":

    Демокрация,бе крачещо Зомби? Три милиарда и половина на всеки три години,заради хамеричките Марици,който Българите са построили,оборудвали,пуснали в експлоатация.Това ли е" Плакатна демокрация" според теб? Дошли на готово,при функциониращи два от най мощните производители на ток в държавата,източват стотици милиони,от нас включително и от твоя джоб,а именно ти ми развяваш Плакатна Демокрация,като ги защитаваш.Що за мазохисти се навъдихте бе? Те ти смъкват кожата с тъп нож,ти си готов да ги целуваш.Знаеш ли,че към Краварите ,от както такива като теб,им Подариха мариците,са изтекли над 9 милиарда лева? Сега харчим наши левове - над милиард годишно,за да им " купуваме квотите".
  • 28 разума

    0 0 Отговор
    Тази държава е разграден двор. Тя е на мафията ,защото мафията си прие закони да краде законни и безнаказано. Хората си мислят ,че гласуват за депотати които защитават общото благо, ама са се излъгали иначе изяждат парите на народа и се облизват. Насищане няма но фалит и криза ще има..........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове