Last news in Fakti

22 Септември, 2021 08:55 2 341 21

Водолази ще оглеждат дъното около заседналия кораб

  • кораб-
  • яйлата-
  • заседнал

Приключи анализът на подводните снимки на корпуса на заседналия край Камен бряг кораб

Добрата новина е, че хамбарите на кораба, в които се съхраняват азотните торове, нямат пробойни, не е нарушена и целостта на резервоарите, в които има около 20 тона гориво. Това означава, че към момента опасност от екологична катастрофа няма.

Водолази заснеха пробойните на заседналия край Яйлата кораб. Утре специализирана фирма ще направи оглед на морското дъно, за да се установи дали е възможно товарът да бъде прехвърлен с плаващ кран на друг кораб. След това корабът ще бъде провлачен до най-близкото пристанище. На срещата е присъствал и представител на корабособственика, който е одобрил този план на действие, пише БНТ.

Над 2 часа товарният кораб от Украйна се е носил към брега, без да променя курса си.

"Корабът е бил на курс, при който е трябвало да влезе в системата за разделно движение, като направи поворот, който да го въведе в тази зона. Но корабът не е направил поворот и продължил да плава към брега", каза к.д.п. Милен Тодоров, директор на Дирекция "Ръководство на корабния трафик Черно море".

Нетипичното движение на кораба е наблюдавано от дежурните в Службата за управление на морския трафик, които неведнъж се опитали да се свържат с екипажа.

"Не са успели, направили са множество повиквания по УКВ и по други канали, но не е получена връзка с кораба. Никой на борда на кораба не е чул повикванията", обясни к.д.п. Тодоров.

Предварителна информация, че корабът плава към пристанище Варна, е била подадена от капитана. Следващата връзка с дежурните от Службата за управление на морския трафик е трябвало да стане при навлизане в контролираната от тях зона. На този етап има само хипотези каква би могла да е причината плавателният съд да заседне в плитчините край Камен бряг.

"Причината е загуба на концентрация на вахтените лица, които вероятно не са били наясно със ситуацията по някаква причини. Моето предположение е, че вахтата не е била в състояние да разбере какво се случва по някаква причина", каза к.д.п. Милен Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вова

    25 0 Отговор
    Русская водка что ты натворила
    Русская водка ты меня сгубила
  • 2 Една седмица

    11 3 Отговор
    умуване!? Можеха за един ден да разтоварят част от товара и кораба щеше да си замине.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Въй

    8 1 Отговор
    Хамбарите на кораба не приличат на хамбарите на Шкафчето.
  • 4 Гъдю Гъдев

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Една седмица":

    Чакат да изтрезнее капитана и екипажа
  • 5 Facepalm

    14 1 Отговор
    Украински кораб, ако е бил и с украински екипаж очевидно е нямало никой трезвен, за да следи ни курс, ни съобщенията по радиото. Късмет пак, че коритото не се е разцепило и потънало...

    Коментиран от #7

  • 6 Айде бе

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Една седмица":

    Ти си много умен
  • 7 XXX

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Facepalm":

    Екипажът е турски, кораба е плавал под панамски флаг. Товара е бил от Украйна за пристанище Варна.
  • 8 трясъ

    5 2 Отговор
    Какво ще му оглеждат на това дъно? Да не е д......то на някоя мадама? Да разтоварят малко от корабната вместимост и да изтеглят кораба в открито море.
  • 9 Хари

    10 0 Отговор
    Гранична полиция къде е спала? Имат катери, имат всичко. Ами военните от базата къде са спали? Два часа - това е много време. Могат да преследват хората с лодките, но ще оставят кораба да се хакне в брега.

    Коментиран от #15, #18

  • 10 Хари

    2 0 Отговор
    Явно е по-евтино с кораб, отколкото с жилетки. 😃
  • 11 Лудница

    6 0 Отговор
    ХахахХах смятай за 2 часа ни правят десант и даже няма да разберем.Сигурно са разтоварвали някоя стока толкова близо до брега,която не е за гледане от други хора и така.Колкото и да си проссс ще погледнеш навън и ще видиш че се разцепваш в брега.
  • 12 Минувач

    11 0 Отговор
    Тея са се напоркали, сложи са на автопилот и са положили кратуни. Обаче като не са задали правилния курс така става. Лошото е , че властите никакви ги няма. Първо радарите са спали. После бреговата охрана. Сега мъдруват какво и що. Ще излезе някоя буря. Ще го запрати на скалите. Ще го разкъса и отиде и флора и фауна за 100 години напред докато морните кратуни у Варна се намадруват.
  • 13 Госあ

    10 0 Отговор
    Тия аматьори колко време ще оглеждат ? Вероятността до месец -два да излезе буря и да спука резервоарите е доста висока. Да плащат на някоя страна с професионалисти и да идват да оправят положението, както с всичко останало, преди да е станала екологична катастрофа.
  • 14 √(n&Варна)

    5 0 Отговор
    Всеки момент времето може да се развали и вълни да заблъскат кораба в скалите.
    Кво праим тогава?
  • 15 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хари":

    Да, ама някой трябва да ги уведоми. Тези явно не са се сетили от Ръководството на корабния трафик.
  • 16 Алоууу

    3 0 Отговор
    Морска аминистрация. До два дни проблема трябва да е решен. Започва сезона на щормовете ще разкъса корпуса и трябва да ви изпосъдят всичките там клати . урци. Колко време ви трябва бе? Май за чеп за зеле не ставате.
  • 17 Брендо

    5 0 Отговор
    Дрогата я разтовариха.Останалото е застраховано.Екипажа продължава да пее и танцува .
  • 18 i-рян

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хари":

    сега спят на брега до кораба и записват личните карти на зяпачите
  • 19 оспри

    1 0 Отговор
    Гранична полиция си спи на яхтата,а военните си спят в дежурната стая.
  • 20 Васик атанасова

    3 1 Отговор
    Ясно е че е носил хашиш. Или кока и са му казали че ще има проверка на. Пристанището
    Стоката е разтоварена там край скалите
    Кораба е застрахован няма проблем ще го набият на застрахователите
    Този. Кораб. Си. Остава. Там
    Те. Ако. Тръгнат. Да го. Дърпат. Той. Ще стане ардауш ще се разкъса и. Потопи
    Остава си. Там. Атракция и. Материал за. Ромите
  • 21 Шумов

    0 1 Отговор
    Пияницииииииии....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове