24 Септември, 2021 20:17 1 994 48

Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

  • румен радев-
  • ес-
  • ангажиран-
  • корупция-
  • борба-
  • българия

"Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции", посочи държавният глава

Румен Радев: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България - 1
Снимка: Президентство

Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на "Дондуков" 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България, бяха сред темите на срещата, съобщиха от Президентството.

"Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции", посочи държавният глава.

По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочи, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена.

"Хората искат друго лице на България", подчерта още президентът и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас.

Като пример Румен Радев открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.
Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи, също беше поставена от европейските депутати. Президентът подчерта, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Вицепрезидентът посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин 'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ "корупцията е отровна" и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. София ин 'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя посочи, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято.

"Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси", заяви Дейли.

Българският евродепутат Елена Йончева също бе сред членовете на Европейския парламент, участвали в срещата с държавния глава


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се

    20 1 Отговор
    Какво стана с грипа като вирусно заболяване нещо изчезна яко дим.

    Коментиран от #14, #20

  • 2 Майна

    8 3 Отговор
    МУСТАФАТА какво каза, щото ти си ИЗПЪЛНИТЕЛЕН
  • 3 Последния Софиянец

    8 10 Отговор
    Вчера Мая беше в заведението ми, заедно с отец Дионисий .Няма да преминат 4% . Отчаяна е,плака с глас , обещах и да говоря с нашето момче Кирчо .

    Коментиран от #8

  • 4 ТаУмВзе

    16 3 Отговор
    Дреме им на чекмеджетата на евроулавняците за нас! Това е просто Важна територия, без матряла. И пак синдрома, Някой да дойде да ни оправя бакиите. Яж или те изяждат!
  • 5 Ръмпези

    17 2 Отговор
    НИЕ СМЕ ТЕЗИ КОИТО ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ ДЪРЖАВАТА...НЯМА ЕС...ОМРАЗАТА ЩЕ НИ ЗАЛИЧИ ОТ СВЕТА..ЧУДЯ СЕ..ЗАЩО СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ...СИГУРНО ГЕНА Е НЕКОНТРОЛИРУЕМ...СВИКВАЙТЕ...
  • 6 Майна

    11 8 Отговор
    Радев казал ,че в очите на МЛАДИТЕ ХОРА РВРОПА БИЛА СТЪЛБ НА ДЕМОКРАЦИЯ И ЗАКОННОСТ...ТИ КАКВИ ГИ ГОВОРИШ И КОИ ТОЧНО МЛАДИ ХОРА ИМАШ ВПРЕДВИД???????

    Коментиран от #17

  • 7 Последния Софиянец

    0 10 Отговор
    Поздрави от Агора България пред Съдебната палата!От човек в ръководството на ДБ разбрах че готвят много силен кандидат- президент -Тафров

    Коментиран от #11

  • 8 Дъртият 🔵🔵🔵🔵🔵2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣🔵🔵🔵🔵🔵

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Така е като не вкара никой в затвора, а беше председател на комисията по ревизията на кражбите в 45 и 46 парламент. Само балалайкаше трябва и действия затвор и конфискация на милиарди левове в полза на бюджета на България.
  • 9 Майна

    12 1 Отговор
    Ела да видиш каква ДЕМОКРАЦИЯ ВЛАСТВА В ЕВРОПА С ТОВА НАСИЛСТВЕНО ПРИНУЖДАВАНЕ ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ,БЕ ,ПАПАГАЛ...
  • 10 съгласие

    2 2 Отговор
    Да, трябва!
  • 11 Дъртият 🔵🔵🔵🔵🔵2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣🔵🔵🔵🔵🔵

    11 11 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Радев президент втори мандат, казах. На бас с теб по хиляда лева, че РАДЕВ ще спечели. С 67 процента.

    Коментиран от #18, #19

  • 12 ХА ХА ХА

    10 6 Отговор
    ВЕРНО БЕ ФАТМАК ! ЗАПОЧВАЙТЕ СЪС РОШКОВ , ЕС ДА ВИДИ КАК Е КУПИЛ ТИЯ ИМОТИ .....МНОЖКО МУ СА И ТОКА СКЪП , КАК ША ГО ПЛАЩА ЗАВАЛИЯТА ???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Радев

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Разбира се":

    .. Започна да ни поучава и направлява като ено време партиините секретари... Радев... Дръж се естественно... Че народа ще!.. Обърне мн скоро Бумеранга срещу теб!
  • 15 ОСТАВКА бе ФАТМАК !!!

    17 8 Отговор
    ТИ СИ НАЙ КОРУМПИРАН , УРЕДИ ЛЮБОВНИЦАТА СИ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА !! НАРУШИ ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКАТА , ПОГАЗВАШ КОНСТИТУЦИЯТА ! ЗА БАЙ СТАВРИ СИ !!!
  • 16 пожелание

    9 3 Отговор
    Съдии и прокурори от ЕС. да влязат в съдилищата ,защото тук мафията командва
  • 17 Грульо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Младите пенсионери. :D
  • 18 Пак ли ти ,бе....

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Дъртият 🔵🔵🔵🔵🔵2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣🔵🔵🔵🔵🔵":

    Петър Стоянов , помниш ли каква подкрепа имаше и загуби. Близо 80% !
  • 19 Хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Дъртият 🔵🔵🔵🔵🔵2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣🔵🔵🔵🔵🔵":

    Козлодуец, ти ли си ,бе! Хахаха
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 РАДЕВИТЕ ЕКСПЕРТИ

    8 7 Отговор
    Счупиха държавата, всеки ден цените растат. Радев кво става, да му намалим заплатата и протекциите.
  • 23 БСП най крадливата партия

    10 4 Отговор
    НАЙ СЛАБИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ.
  • 24 РУМЕН Р.

    9 6 Отговор
    Е ПР+ОС ЧОВЕК... НЕ ОСЪЗНАВА, ЧЕ ПОТЪВА В ТИ-НЯТА СЪЗДАДЕНА ОТ НЕГОВИТЕ ДЕИСТВИЯ..... СКОРО... ШТЕ Е... ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КАТО БОШКОВ, АРАБАДЖИЕВИ,.... А ПРИ-МАТИТЕ БРАТЯ БОБОКОВИ.... (КОИТО БОЙКО СПАСИ ПРЕДИ 10Г ОТ ФАЛИТ... И СЕГА ШТЯХА ДА РОВЯТ ПО КОФОТЕ ЗА ОКЛУК..) ШТЕ НИ ОСТАВЯТ НАСЛЕДСТВО ОТ.. 20 0000 ТОНА ОПАСНИ ОТП-АДЪЦИ И ХИМИКАЛИ..... ЛЕТЕЦО... ДРУГАРЮ.... ИЗЛЕЗ И. КАЖИ.НА НАРОДА... ..?????
  • 25 121

    3 6 Отговор
    Кой майна ли си животно ли си, насила никой никого не накарва. Достатъчно имат ум и преценят сами. Задължават полицаите, защото живяха, но вече не. Демокрация им, но не и в България. 12 г беше ад, но хората ги бе страх, то не бе блокиране на компютри, телефони, подслушвания, алоизмами и сега ви виновен Президента Радев, ако не бе вдигнал ръка, ако не бе коронавируса оше шяхте да си крадете на воля незакачани, добре че си отиде с болки в кръста ишеаса, а и нищо, мулчаха си както тръмп, така и ЕНП. Дойде Новият Президент на САЩ и нещата се промениха, та и народа мално да си отдъхне. Пред очите ни вършеха и ни разказваха, как с връзки, това и онова. Крадете, но с мярка. То не може да се изкорени корупцията, но може да я намалите всичко от вас зависи. Не може преди години. Прави фирмата банкет. Харчи напримен 2 хил, а осчетоводява 4 г с фактура, и 2 хил за тях си, гл счет, дир. Те си знаят как си ги делят. Не е наша работа, но ти като нямаш пари, не можеш стока да купиш, а парите следва да се въртят, или пари стока пари и така или намаляш стоката, цените надолу или фалираш, а днес от селата и кварталните при промо, колички пълнят и в магазините им и пиянките пият бира на 2 или 3тройна цена. За да оживеят семействата им. Извода за вас.
  • 26 мисля си

    4 2 Отговор
    ЕС не е тоалетна хартия за да бърше проблемите на българия.
    това са наши проблеми.
    ние ги решаваме
  • 27 Хахаха

    9 5 Отговор
    Аз не съм чул досега, примерно президент на Германия да иска помощ от България за да се справят с корупцията в Германия... Нали показваше юмрук, сега какво ревеш на чуждо рамо? Ти си президент, правителството ти избра, а други да ти борят корупцията
  • 28 ВЪПРОС?

    4 3 Отговор
    За 12 години един път чухте ли разбойника бойко борисов да призовава ЕС да бъде силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България?? Чухте ли го по един път??? Няма и да го чуете, защото е САТАНА ! Злото в ромски лик!

    Коментиран от #31

  • 29 Биби Долапчиев

    5 1 Отговор
    Некой у ес има ли с презеденд фатмак? Никой у ес не те брои за жив пингвин ошат здухан!
  • 30 ААААХААА... УШАТИЯ СЕЛСКИ СУРАТ-ФАТМАКА

    6 1 Отговор
    СЕ Е СМАХНАЛ ТОТАЛНО! КЪВ ЕС,БЕ ШАПКАР?!? ЕС ЛИ НИ НАВЛЕЧЕ...КИКИ ЛЪЖЕЦА, АСАНЧО ФАЛИТА, СПЕЦОВ-МОШЕНИКА,12-те КЕНЕФА ОТ ДС, 500 К,..МАЯ МИНЕТА-ГАЛЕВА,..И ЦЕЛАТА ДС ИЗМЕТ???
    ОСТАВКА БОКЛУК
  • 31 GnG

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ВЪПРОС?":

    За 30 години "демокрация", се РАЗПРОДАДЕ ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ, но не сме чули за нито един ОСЪДЕН за "корупция" !

    Термина "корупция" е заменил средновековния термин "ВЕЩАРСТВО", който е бил достатъчен, да се осъществят ГОНЕНИЯ на НЕУДАБНИ хора, в днешно време неудобни АДМИНИСТРАТОРИ !
  • 32 УжасРадев импийчмънт Радев Оставка

    2 1 Отговор
    Радев Оставка Върви си доброволно За Гешев си ти и служебните превратаджии
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ФАТМАК ОСТАВКА

    2 0 Отговор
    ОСТАВКА ЗА ФАТМАКА!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 0 Отговор
    а кой финансира енп!?
  • 44 СОДОМИТ

    1 0 Отговор
    А ДА ДОЙДЕ ДА О..ВИ ЖЕНА ТИ НЕ ЩЕШ ЛИ
  • 45 СТИГА ДРЪНКА

    2 0 Отговор
    РАДЕВ КАТО МЪЛЧИШ СИ НАЙ УМЕН
  • 46 НЕ МОЕ ДА БЪДЕ

    2 0 Отговор
    ТОВА ПРЕД НЕГО ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЛИ Е / УНИЗИТЕЛНО Е ЗА ПРЕЗИДЕНТ ДА СЕ ОБЯСНЯВА НА РАЗСЛЕДВАНА ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ ОСОБЕННО ОФИЦЕР ОСОБЕННО ГЕНЕРАЛ / АКО ИМА ЧЕСТ А ДАЛИ ИМА
  • 47 Червена омара

    0 0 Отговор
    Ах ти долен предател, колко си мръсен. Вън !!!.
  • 48 факт

    0 0 Отговор
    Този голям тъпунгер излезе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове