Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 19:40 4 845 24

Над 85 000 българи с бърз антигенен тест остават без сертификат

  • антигенен тест-
  • pcr тест-
  • covid сертификат

Сертификати получават само преболедувалите COVID-19, доказани с PCR тест

Над 85 000 българи с бърз антигенен тест остават без сертификат - 1
Снимка: Shutterstock

Над 85 000 българи, направили си бърз, вместо PCR тест, остават без сертификат. Причината - сертификати получават само преболедувалите COVID-19, доказани с PCR тест. Редът за издаване на цифровия COVID сертификат е приет на европейско равнище, а не от българската здравна институция, съобщава бТВ.

„Правилото е валидно за всички граждани на държавите членки на ЕС и техните семейства. Същият не предвижда възможност за издаване на удостоверения за преболедуване на базата на бърз антигенен тест към момента. Тази възможност, макар и първоначално заложена от Европейската комисия и подкрепяна от отделни държави членки, включително България, не получи достатъчно подкрепа в рамките на преговорите по акта между Европейския парламент и Съвета“.

Първата среща на Георги с COVID-19 е през август. Прекарал вируса почти безсимптомно. Диагностициран с антигенен тест. Месец по-късно му се налага да пътува до Швейцария. Затова и опитва да си извади сертификат, че е преболедувал.

„Тогава обаче не ми излезе името, затова се опитах да се свържа с МЗ. Тогава все още вдигаха телефони си и горе-долу успях да се ориентирам, че само хора, които са били, на които болестта им е била установена с PCR, могат да получат този сертификат“, заяви Георги.

Никой не е обяснил на Георги, че сертификати получават само преболедували, доказани с PCR тест.

„На практика не мога да бъда ваксиниран, не мога да получа сертификат, че съм боледувал, но съм боледувал. Третиран съм обаче като неболедувал“, допълни Георги.

Междувременно продължава да расте броят на новозаразените в страната ни. Близо 2500 са новозаразените през последното денонощие. На този фон - почти 90 % от тях са неваксинирани. Активните случаи у нас са над 49 000, като само за 24 часа в болница са постъпили 639 души.

Общата заболеваемост за страната се повишава до 400 на 100 000 спрямо 392 вчера, показват данните на картата с 14-дневна заболеваемост.

В област Видин има рекордна дневна заболеваемост за последните 14 дни - 595 на 100 000. На този фон хиляди българи не могат да си изкарат сертификат, че вече са преболедували вируса.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    72 8 Отговор
    А има ли болни от рак, от диабет, от сърдечно-съдоби заболявани, заболявания на пикочните пътища????? Или всичко е само синтетичен грип!

    Коментиран от #24

  • 2 98ки

    79 10 Отговор
    ЗДРАВЕН ФАШИЗЪМ,СЪБУДЕТЕ СЕ!
  • 3 Грульо

    58 6 Отговор
    Дайте ми сертификат, да мога да влизам в магазини без маска и ваксина, на моя отговорност! :D Щом се подписва за лична отговорност за ваксините, трябва да може да се подписва и за лична отговорност за отказ от ковид мерки. :D
  • 4 джаба

    72 6 Отговор
    АКО ИЗДАВАТ СЕРТИФИКАТ ВЪЗ ОСНОВА НА ТЕСТ АНТИТЕЛА ИЛИ ИМУНЕН ОТГОВОР ,ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА ,ЧЕ ПРЕКАРАЛИ БОЛЕСТА И ВАКСИНИРАНИ СА 85-90 % ТОЕСТ ВАКЦИНИТЕ НЯМА СЕ ХАРЧАТ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Демокръси

    82 5 Отговор
    Проблемът отдавна не е здравен, а политически. Почнат ли политици, медии и полиция да те "лекуват", значи нещата са други. И да ти отнемат конституционни права, градени с години, задето си отказал да подпишеш декларация, че не търсиш отговорност от производител на чудодеен препарат, ама не било фашизъм и дискриминация. Още никой ли не ги е подпукал в съда?
    А дето в някои страни уволняват неваксинирани, отказват им помощи и не ги пускат в магазини какво е? Здравна грижа?

    Коментиран от #8, #10

  • 7 😷😷😷

    50 3 Отговор
    Дискриминацията и Сегрегацията е пълна и е разпоредена директно от "човеколюбивия" и "демократичен" фашистки ЕС ! Това няма нищо общо с човешкото здраве!
  • 8 Ковидарите

    45 0 Отговор

    До коментар #6 от "Демокръси":

    "Съдът" е техен, справка Франция и заведените дела! За съжалени залогът е голям за Ковидарите, така че на съд, правителства,чиновници, полиция и пр. НЕ разчитайте! Толкова ли не го схванахте вече???
  • 9 БАЙ Х@Й‼

    41 4 Отговор
    А дали не е защото антигенния е 30лв , а ПуСиаРчо е 130 🤔‼️🤔‼️🤔‼️
  • 10 поздравления

    26 2 Отговор

    До коментар #6 от "Демокръси":

    Много точен коментар!
  • 11 БАЙ Х@Й‼️

    30 4 Отговор
    С единия или с другия тест обаче на ИСТИНСКИ преборилите ковида "гаранцията" ни изтича след ШЕСТ месеца ‼️ А боцканите имат ДОЖИВОТНА гаранция ‼️

    Коментиран от #14

  • 12 Ама инак

    21 1 Отговор
    са ги включили в "новите случаи" нали !
  • 13 Варненец

    16 2 Отговор
    Въх, па ако нямам сертификат, какво ще ми направят?
  • 14 Варненец

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "БАЙ Х@Й‼️":

    Дадох ти плюс, защото мислч, че на боцканите е доживотна гаранцията, защото животът им няма да е много дълъг :)

    Коментиран от #17

  • 15 beg255

    18 4 Отговор
    Eдин приятел от Германия пита - той като има там бърз отрицателен тест и има сертификат, значи ли това, че в България е болен. ИЗ$$$РОДИ.
  • 16 ВЕСА ВОДКАТА

    9 1 Отговор
    Моят плюс пък за "Коментар 11 от "БАЙ Х@Й‼️" " е, защото е ироничен. Видно е отдалеч и отвисоко!! ;))
  • 17 А НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "Варненец":

    КАТО СИ НАПИШАТ ЕГН ИЗЛИЗА НАДПИС ERROR ERROR Т.Е. АНТИ ВАКСА ВЕЧЕ СА ГО ВПИСАЛИ В ТЕФТЕРА НА СВЕТИ ПЬОТЪР😫
  • 18 Smooth Jazz

    21 2 Отговор
    Целта изобщо не е защита здравето на хората. Целта е само една единствена - да ти инжектират американска ваксина. Няма руска, няма китайска, трябва да е файзер, модерна или джонсън. Поради тази причина всячески се пишат сценарии как да не се дадат сертификати на преболедували - да са валидни 6 месеца, въпреки че защитата на преболедувал е значително по-силна и дълготрайна, да не се признават бързите антигенни тестове, да не се признават изследвания за наличие на антитела, количество и качеатво. Рептилите си мислят: така или иначе и преболедувалите ще накараме да се инжектират след 6 месеца, няма къде да отидат.
  • 19 Тъпо, много тъпо

    4 1 Отговор
    И аз съм от тези с бързия тест
  • 20 Тогава

    5 1 Отговор
    С какво право карантинират хората с положителен бърз тест?
  • 21 Просветен илюминат

    4 0 Отговор
    Определено човешката глупост е безкрайна.
    Факт е,че нещата нямат нищо общо с идеята да бъде здраво населението и още повече,че здравната и не само система е търговска и печели пари от проблемите ни,защото ако всичко ни е наред и сме задоволени от какво ще вземат пари и адвокати и прокурори полицаи и какви ли не още след като техните професии стават ненужни?
    Освен,че средата в системата в която живеем не е замислена да е здравословна,се видя,че и мерките също не са,както и действията за разрешаване на проблема с вируса,който е една добра фалшива реклама и въпреки колко много неща се знаят и не ви харесват една шепа кукловоди си постига целите и на тях им харесва да говорите за тях и те не крият намеренията си да ви унищожат.
    Да му мислят един ден от всичко това на какви специалисти ще може да разчита света и до кога ще се живее в заблуда и лъжа?
    Нормални хора си заминават,оцеляват ненормалните.
  • 22 Кво става сега

    4 0 Отговор
    Тaкa кaктo дo прeди 20-30 гoдини никoй нe вярвaшe в бъдeщaтa глoбaлнa пoбeдa нa кoмунизмa и чe eдин кoвид вируc "бродещ по света" мoжe дa oбхвaнe и зaвлaдee цялaтa плaнeтa, тaкa и днec никoй нe вярвa, чe дo имa нямa 20-30 гoдини нa хoрaтa и на всички бъдещи новородени, зaдължитeлнo щe зaпoчнaт дa имплaнтирaт микрoчипoвe в тeлaтa- така кaктo нa живoтнитe, уж зa тяхнo улecнeниe и зa дa нямa повече фалшификати на зaдължитeлни здрaвни кaрти,пacпoрти и ceртификaти зa вaкcини , a вcъщнocт зa дa ce прeмaхнат вcичкитe им ocтaрeли нрaвcтвeни нeдocтaтъци oт минaлитe вeкoвe, ПAРИТЕ да изчезнат от употреба като разплащателно средство, И зa дa мoжe тoтaлнo дa ce кoнтрoлирa и знae , нa кoй кoлкo и кaкви ca му "потребностите cпoрeд cпocoбнocтитe" и за да ce cбъднaт комунистическите идеали за бъдещото безкласово общество и прoгнoзите зa пoбeдaтa нa кoмунизмa нaвcякъдe пo cвeтa ...!!!
  • 23 Опел астра зелена

    2 0 Отговор
    Бийте си нано ботчетата с графенов оксид които са фабрична тайна
  • 24 Епидемиолог

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Т.н. " Инфопортал" - ЛЪЖЕ!! Ваксинираните се ЗАРАЗЯВАТ толкова често, колкото и неваксинираните!! Те също заразяват околните под прикритието на " зеления сертификат"!! Това е истинска ДИСКРИМИНАЦИЯ спрямо трезво мислещите нежелаещи да се ваксинират¡!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове