Last news in Fakti

16 Октомври, 2021 09:40 2 393 27

Уранът във водата на Хасково все още е над нормите

  • хасково-
  • вода-
  • уран-
  • вик

Поскъпване с 15 ст. на кубик или цена от 3.66 може да се очаква при приемане на новия бизнесплан

Уранът във водата на Хасково все още е над нормите - 1
Снимка: БГНЕС

Цената на водата в Хасково няма да се увеличава на този етап, въпреки поскъпването на електроенергията. Поскъпване с 15 ст. на кубик или цена от 3.66 може да се очаква при приемане на новия бизнесплан. Това заяви новият управител на водното дружество в Хасково Божидар Желязков.

„Засега не се очаква ВиК-Хасково да фалира, но влиза в дългова спирала“, коментира Желязков относно по-високите цени на електроенергията и допълни, че сметката за ток през август е 1 102 000 лв. и тя е разсрочена. Първата половина от нея вече е платена, а втората ще се изплаща в следващите три месеца, предаде БНР.

Желязков, очаква септемврийската сметка на ВиК - Хасково да бъде още по-висока, около 1 300 000 лв. и имало пари за една вноска, а останалата сума отново ще е на разсрочено.

Остава и забраната за използване на водата пиене и готвене в град Хасково, след като и новото изследване е показало завишени нива на уран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 geco

    18 2 Отговор
    Построете АЕЦ Белене в Хасково-горивото е налично.
  • 2 Будалкат ни!

    18 0 Отговор
    От язовира водата идва на самотек! Какво общо има това с тока? Даже и ограничителните на налягането са механични! Я го разследвайте този "бедняк" да видим колко милиона е заделил в сметката на тъщата!

    Коментиран от #8

  • 3 Алфа Вълкът

    13 3 Отговор
    Бургаско и Каменница там се правят, наздраве!🍻

    Коментиран от #4

  • 4 Алфа Хиената

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    А лекарства за бълхи кърлежи и глисти?

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 БИЗНЕС ПЛАН........

    6 0 Отговор
    СИИИИИИЧКИ Е БИЗНЕС.......НАЙ ОБИЧАТ ДА ТЪРГУВАТ С ОБЩИТЕ НАРОДНИ БЛАГА......ВЕЧЕ И СВОБОДАТА ИЗТЪРГУВАХА И ВЪЗДУХА И НЕГО....
  • 7 ВиК Хасково

    12 1 Отговор
    Водата не е опасна за пиене. Това, че много от хората в района приличат на персонажи от Х-мен, няма никаква връзка с високите нива на уран във водата.
  • 8 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Будалкат ни!":

    Само че, голяма част от водатата в Хасково идва от сондажи, от които се помпа с ток.
  • 9 Аятолах Келешани

    8 1 Отговор
    БОЖО, ТИ СИ ОЩЕ ДЕТЕ - ЛАВАНДУЛА. ОЩЕ КОГАТО СТАРОТО КУЧЕ СЛУЖЕШЕ В ХАСКОВСКАТА ДИВИЗИЯ СЕ ОБСЪЖДАШЕ КАЗУСА С РАДИОАКТИВНАТА ВОДА И РАДИАЦИОННИЯ ФОН КАТО ЦЯЛО. ДОРИ БЕШЕ СТИГНАЛО ДОТАМ, ДА Е ПРЕДЛОЖИ ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ГРАДА, ЗАЩОТО ОТДОЛУ ИМА ГОЛЕМИ ЗАЛЕЖИ РАДИОАКТИВНА РУДА. ЕДНА ОБОГАТИТЕЛНА ФАБРИКА И ДЪРЖАВАТА СИ ОПРАВЯ ИКОНОМИКАТА. ЖАЛКО, ЧЕ СМЕ ПОДПИСАЛИ ДА НЕ ПБОГАТЯВАМЕ УРАН.
  • 10 JEFF

    7 10 Отговор
    Земите между Хасково и Кърджали са богати на уран. Това се знае от край време. Тодор Живков проявяваше интерес за добив на уран, но СССР не позволиха това да се случи. Братушките винаги са ни държали в бедност, зависимост и подчинение.

    Коментиран от #12, #19, #20, #23

  • 11 Алфа Вълкът

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Хиената":

    Днеска мъж ли си или жена, или както хиените хермафродит?
  • 12 Скрий се

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "JEFF":

    В родното ми село имаше добив на уран....А последните 15-20 години след закриването му знаеш ли що народ си отиде от тоя свят и продължава да си отива...Не знаеш....

    Коментиран от #14, #15, #16, #22

  • 13 Гого

    1 4 Отговор
    И аз се чудя що има само орки там

    Коментиран от #21

  • 14 JEFF

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Скрий се":

    Съжалявам, наистина не знам, но уранът продължава да убива и ще го прави съвсем невинно чрез водата.
  • 15 Хайл

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Скрий се":

    То народ винаги мре и нов се ражда,урана е ПОД ЗЕМЯТА а не на покрива на къщата ти

    Коментиран от #24

  • 16 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скрий се":

    Няма човек който се е родил и да не умре,това е ПРИРОДЕН ЗАКОН,А КАК И ОТ КАКВО ЩЕ УМРЕ-ПРИРОДАТА РЕШАВА...може да работиш цял живот в уранова мина и да те сгази влака накрая
  • 17 Зелен

    1 1 Отговор
    Само така-мизерия
  • 18 пациент

    2 1 Отговор
    какво ще рече "все още", анатолiй? това е естественото съдържание на уран в томошната вода. а стана "над нормите", защото юро.зе.лките смъкнаха нормата. както ще я смъкнат и за въздуха, и за каквото се сетят още.
    пиши си за україна, там ти е силата. :D
  • 19 Аятолах Келешани

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "JEFF":

    Не пиши глупости. Не можехме да обогатяваме уран защото сме подписали конвенцията, а не защото руснаците са забранили. Ние само изнасяхме рудата и в последствие получавахме гориво за Козлодуй на преференциални цени!
  • 20 пациент

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "JEFF":

    "Тодор Живков проявяваше интерес за добив на уран, но СССР не позволиха това да се случи."

    първо, добиваше се, евтината пропаганда я пробутвай на другиго. после, това за измрелите, дето 12 го е пуснал, е също по тая линия. знам, защото вуйчо ми работеше там.
    щом някой се е родил, той все ще си отиде един ден.
  • 21 Всички патладжани в Хасковските мини

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гого":

    Мани другото, но и Ковид не ги лови. Да еааа крадливите патладжани!
  • 22 mi6osp

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Скрий се":

    А дали твоите съселяни не си отиват така масово от 32г. демокрация в България , която не само съсипа здравеопазването, вкара в менюто на българите вносни зеленчуци, месо и храни с неконтролирано от никого качество , с добавки и химикали и направи живота им много по-нервен и непредсказуем?
  • 23 mi6osp

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "JEFF":

    Първият добив на уранови руди в България е преди и през Втората световна война, като немците са плащали на селяните в няколко богати на уран района на страната да събират по пасищата и деретата в кошници и каруци едни черни камъни, всъщност богата ураноова руда и да им ги предават срещу добро заплащане. Т.е много поколения българи в тези райони са живели в досег с уран.
  • 24 звездоброец

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хайл":

    БРАТЧЕТ ти знаешли как се извлича този уран, вероятно не знаеш и не помниш как цялотополе бе кръстосано с тръби,.. сега тръбите ги няма, по подпочвена вода има,...

    Коментиран от #25

  • 25 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "звездоброец":

    Не съм ти БАТЧЕТ първо,второ урана не е под Хасково,трето-УРАНА Е РУДА КОПАЕЩА СЕ ОТ ПОДЗЕМНИ РУДНИЦИ,а не с мотиката на полето,четвърто-рудниците са след баните,твоето село може да е там някъде-не знам и пето-тези "норми" преди бяха други и тогава НЯМАШЕ замътсяване защото опасното е примерно 5 единици а във водата е 2 единици,а по новите "норми" трябва да е 0,5...така че водата си е една и съща но мерките са други,а те са наложени от еко организации обслужващи определени интереси...някъде бях чел че водата не трябва да е безплатна за хората,та ти кажи дали от това са умирали хората преди или сега урана ги убива
  • 26 Стас

    1 0 Отговор
    Ей,тия в Хюстън наш няма да построят една атомна електроцентрала,ей! И уран си имат,и вода си имат. Чудно е защо?! И Гришо си имат-атомния човек.
  • 27 Ценка

    2 0 Отговор
    А бе каква е тая цена на уранова вода, която никой не пие и даже не си мие чиниите! Това се нарича "питейна вода"!? Безсрамници нагли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове