Last news in Fakti

23 Октомври, 2021 08:08 11 992 74

Кап. Богдан Богданов за "Вера Су": Няма друга държава в ЕС, която да е без спасителен кораб

  • богдан богданов-
  • вера су-
  • друга държава-
  • няма-
  • спасителен -
  • кораб

Ако товарът на „Вера Су“ беше разтоварен, той можеше да бъде изваден от спасителния кораб „Перун“, казва кап. Богданов 

Кап. Богдан Богданов за "Вера Су": Няма друга държава в ЕС, която да е без спасителен кораб - 1
Снимка: Евроком

Състоянието на българското търсене и спасяване е причина за едномесечния престой на „Вера Су“ в скалите край Камен бряг. Това заяви в предаването „ЕвроДикоФ“ на Телевизия Евроком кап. Богдан Богданов, председател на Българска морска камара.

„В един от датските острови заседна кораб, плаващ под флага на Нидерландия. Властите са се качили на борда час след засядането. Дали са 4 часа на корабособственика да представи план за действие. В момента корабът е снет и в момента е арестуван в едно от датските пристанища. Нека всеки сам да си направи изводите за разликите между „Vera Su“ и „Beaumаiden“, посочи Богданов.

Ако товарът на „Вера Су“ беше разтоварен, корабът можеше да бъде изваден от спасителния кораб „Перун“, смята той.

Припомняме, че „Перун“ беше нарязан в края на 2020 година. Корабът беше многофункционален спасителен кораб, дизел-електроход построен през 1977 година в Ярослав, Русия. Разполага с носово подрулващо устройство и система за външно водно охлаждане, така че да може да работи близо до горящ кораб.

От 2012 година плавателният съд е без валидни документи за регистрация и е извън експлоатация, а през 2017 година е заличен от регистъра на корабите.

Относно продажбата му кап. Богданов припомни, че корабът е продаден за 220 хил. лева.

Няма друга държава в Европейския съюз, която да няма спасителен кораб, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 48 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 герб далавера

    99 20 Отговор
    И хеликоиптер , ГЕРБ продадоха всичко
  • 2 Петър

    137 2 Отговор
    Прав е капитана. България вероятно е и единствената държава в ЕС която задължава гражданите си да ходят при нотариус и да им вземе 500 лева за прехвърляне на автомобил.

    Коментиран от #17

  • 3 Обесен Язовец

    99 3 Отговор
    Ти кажи, кой е виновен, че бе нарязан Спасителния кораб Перун и кога ще бъде подведен под съдебна отговорност?
  • 4 Последния Софиянец

    98 3 Отговор
    Домус ага наряза флота ни за скрап.

    Коментиран от #52

  • 5 домусчиев

    78 1 Отговор
    я нарезах корубо че он не ми е требвал много- че нарежем и аерофлота ама иван костов го продаде за една гарсониера в люлин

    Коментиран от #69

  • 6 3.14К

    57 6 Отговор
    Каква е ролята на Киро гела?
  • 7 бой последен

    90 2 Отговор
    и без медицински вертолети ! Но ще има Ф16, Хамъри, курвети, ракети. Тайно и полека. Няма и друга държава където краварите да не тъпчат земята и да не си плащат и да ни ползват като мишени при бойни стрелби.

    Коментиран от #73

  • 8 Zero

    100 2 Отговор
    Единствената без :
    -медицински хеликоптер
    -спасителен хеликоптер
    - пожарен самолет
    - спасителен кораб
    Нищщщщоооооо, кръгла нула
    А Ганя с най голямо самочувствие
  • 9 Иван Грозни

    81 13 Отговор
    За Тиквуний други са виновните. Преди бяха комунистите сега тези които го изхвърлиха от властта. Мръсни крадливи псета: тръби, кораби, пари и какво ли не.
  • 10 Скакауец

    78 3 Отговор
    Спасителен кораб нямаме, но за сметка на това имаме 8 самолета на хартия срещу над 2 (два!) милиарда лева...И се каним да купим още 8, а спасителен кораб и медицински хеликоптери на най...
  • 11 хаберих

    33 8 Отговор
    Ваксините "Спутник-V", произведени в белградския институт "Торлак", днес получиха разрешение за употреба от националния регулатор - Агенцията по лекарствата и медицинските средства, потвърди за "Танюг" министърът в сръбското правителство Ненад Попович. Това означава, че ваксините "Спутник-V", произведени в Сърбия, от днес ще започнат да се използват във ваксинационните пунктове в цялата страна, каза Попович, който е председател на междуправителствения комитет за сътрудничество с Русия.
  • 12 АУУУУУ

    27 69 Отговор
    НЯМА КАК ДРЪНГЕЛ НА ПОЧТИ 50 ГОДИНИ ДА СТАВА ЗА ДА СПАСЯВА .....КАТО Е ТОЛКОВА ХУБАВ ЗАЩО ПОТЪНА ЕДНА БАРЖА ДОКАТО ПЕРУН Я ДЪРПАШЕ..... АЙДЕ ПАК ЕДНА СЮРИЯ ПЕНСИОНЕРИ ОТ СЕЛА И ПАЛАНКИ КОИТО СА НА ПРИНЦИПА НА ВСЯКО ГЪРНЕ МЕРОДИЯ .....ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ИЗКАЗВАТ КАКТО ВИНАГИ "КОМПЕТЕНТНО"

    Коментиран от #47

  • 13 ЕВРО НЮЗ

    36 5 Отговор
    А губернатора на колонията от Козяк изобщо знае ли за екологичното бедствие или проблема е защо стадото е непослушно и отказва да се вакса.... Цялата краварска армия къде е в Черно море на ръце могат да го изтикат
  • 14 Нане

    54 6 Отговор
    мноооо работи нямаме и корабчета, въртолетчета, самолетчета, магистрали а виж пълни чекмеджета имаме и калинки бол
  • 15 Владимир Кънчев

    74 2 Отговор
    С цялата ми любов към този човек от който за да се научиш на всичко ти трябват най-малко два живота! Бъдещето капитане е още по-лошо! Имаме един Домус паша, който разтури всичко правено от Вас. България правеше по 11 кораба годишно - сега нито един! Българските кораби плаваха по всички морета - сега няма български кораби! Но има Домус паша ! Държавата била лош собственик - ами Прокопиев, Пеевски, добри ли са?
  • 16 Швейк

    19 9 Отговор
    Ако не бяха безсилните опити да разтоварите кораба с тая кьопава кофа и празните приказки на транспортият министър щях да ти повярвам
  • 17 Тиквоча

    37 4 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Трай ,че от догодина да не ви задължа и мобифоните да прехвърляте при нотариус!
  • 18 Лудница

    37 3 Отговор
    Държава от третия свят с туземно население, което и да му бръкнат отзад няма да реагира, всеки е станал бездушен, аптичен незнм до къде ще стигнем.
  • 19 бушприт

    18 5 Отговор
    Ще спират помощите на безработните в Австрия, ако те откажат ваксиниране срещу "COVID-19".
  • 20 хихихихихи

    53 4 Отговор
    По времето на Баце, спасителния кораб "Перун" беше даден на търг за скраб! Търга спечели единствено участвалата фирма, създадена два месеца преди търга, с 5000 лв. капитал и 1 служител!

    Коментиран от #22

  • 21 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    25 27 Отговор
    КАТО НЯМАМЕ КОРАБ, ШЕ ИСКАМЕ ОТ...ЕС....ДАНИЯ ИЗВАДИ ЗАСЕДНАЛ КОРАБ ЗА ТРИ ДНИ.......АМА КОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ФАТМАЦИ ДА СЕ СЕТИ
  • 22 БАЦО, ВРЪЩАЙ СЕ

    18 35 Отговор

    До коментар #20 от "хихихихихи":

    ЧЕ ТИЯ СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ.....ТОЯ КОРАБ НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ В ПЛИТКИТЕ ВОДИ НА КАЛИАКРА....МОЖЕШЕ ФА ИСКАМЕ ПОМОЩ ОТ ЕС....АМА НАЛИ ФАТМАЦИТЕ СА С ПРОМИТИ И БЕТОНИРАНИ МОЗЪЦИ
  • 23 Имаше

    46 1 Отговор
    , Перун бе последния, но го нарязаха на скраб за да откраднат някой милион. Далеч по - малко от истинската му стойност. За съжаление в изстрадалата ни родина е така. Колиш кокошката, за да й вземеш яйцето.
  • 24 Лобита на ЧСИ в Парламента!! Къде се

    32 1 Отговор
    Скри Съдията шеф на ЧСИ та след като му , откриха 15 милиони Евра в Овшорка!!??? Подаде оставка и Изчезна!! Нито прокоратура му повдигна обвинение, нито Мисирки питат, не, споменават за него въобще,!!! Политиците и Атлантиците повтарят за паметника и Крим, но за Тоя Съдия нито дума!! Каква е тая държава??

    Коментиран от #59

  • 25 някой

    18 17 Отговор
    Айде още един да плюе,пък бил и капитан.Ако имал спасителен кораб....глупости ,глупости колкото щеш.Ако имал ,ама трябвало да бъде разтоварен.Кой да ти го разтовари ,с какво и как бе,капитане?Със ,Перун" ли щеше да го разтовариш?
  • 26 Смешни сте, оставка радев

    26 14 Отговор
    А, бе, стига глупости! Хората в Дания го изтеглиха с един катер. Още в началото преди да заседне 2 часа чакали да им върнат обаждане. Що не пратиха катер и щеше да се предотврати засядането.

    Коментиран от #28

  • 27 Ивчо

    36 13 Отговор
    Много неща в времето на Борисов бяха съсипани, приватизацията на булгартабак от шиши, кораба Перун, създаването на борса за Ел енергия, ден за ден, социална политика, здравна,образуването, взимането на милиарди дълг, списъка е много голям. Да не забравим милиардите дадени за калпави магистрали, самолети на чертеж, и едни тръби за газ. Честито ааа метро което се наводни от едно каналче още на първия месец
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ттттт

    27 2 Отговор
    Заблудил се е човека, явно не е осъзнал - тук няма държава. Няма армия, няма полиция, няма закони, няма съд, няма образование, няма нищо. Има само грабене и крадене, без задръжки, че вече свършва. Крепят ни съседите, че не са лапнали територята.
  • 30 АЛО ФАКТИ

    16 7 Отговор
    СТИГА С ПОДВЕЖДАЩИ ЗАГЛАВИЯ ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА /ДАНИЯ ЗА ПЛАН ЗА СПАСЯВАНЕ 4 ЧАСА А НЕ 4 СЕДМИЦ/ ПЕРУН НАД 50 ГОДИШЕН УПОТРЕБЯВА СЕ ВЕДНЪЖ НА 5 ГОДИНИ СЛАВА БОГУ/РУМЪНИЯ ТУРЦИЯ УКРАЙНА НЯМАТ ЛИ АМА КОЙ ДА ПОТЪРСИ
  • 31 незнайко

    27 2 Отговор
    Само дизел генератора са по скъпи от тези 220 000 лева !!! Наистина корупцията и подмолните сделки в БЪЛГАРИЯ са на върха на АЙСБЕРГА !!!
  • 32 не хитрувай

    30 3 Отговор
    Хич не се прави на ударен! Да си поискал помощ, да си я получил.
    На по-малко от час път от голямо румънско пристанище и корабостроиутелница сте "аварирали" . По-бързо от там щеше да се получи помощ. отколкото от Бургас, например.
    Вие сте саботирали собственото си спасяване. А защо - тепърва ще разберем.
    Я да питам аз, като как цял един кораб се забива в чужд бряг на подобие на нерергламентирано пристанище?
    Какво разтоварихте там? Нямахте карта на дъното и заседнахте ли?
    Само питам, е така да знам.
  • 33 комон сенс

    22 5 Отговор
    Спаситления кораб Перун, щеше да помогне ако чуждия екипаж не беше саботирал спасяването си.
    Да, тъпо е , че Мутрата даде на Гела да нареже кораби за стотици милиони и да гхо продаде за скраб.
    Но това е друга тема - темата за осъждането на едни национални предатели.

    Коментиран от #37

  • 34 Гаглей

    6 15 Отговор
    И какъв кораб има Словакия , Словения Чехия Сърбия Унгария Ватикана ??? Господин професоре

    Коментиран от #56

  • 35 Васил

    14 3 Отговор
    България няма даже и спасителни хеликоптери най лошото е да закъсаш във България измъкване няма.
  • 36 ФАТМАЦИ ВЪН

    13 13 Отговор
    С ЕДИН КОРАБ НЕ МОЙТЕ СА ОПРАЙ, ТРЪГНАЛИ ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВАТ

    Коментиран от #45

  • 37 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    4 9 Отговор

    До коментар #33 от "комон сенс":

    ПЕРУН НЕ Е НАРЯЗАН.......НЕ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ В ТИЯ ПЛИТКИ ВОДИ

    Коментиран от #40

  • 38 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    4 7 Отговор
    ЩО НЕ НИ СЕ ОБАДИХТЕ БЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ....СРЕЩУ 50 000 000 ЛЕВА ЩЯХМЕ ДА ГО ИЗВАДИМ ТОЯ КОРАБ
  • 39 big

    18 1 Отговор
    Аз имам малък спомен от този кораб, дори съм се качвал на него, но той определено не можеше да вземе каквото и да е отношение към разтоварни операции! Да изтегли аварирал кораб до пристанище - да; да гаси пожар на кораб - да; но да разтоварва кораб - с какво? Ние трябва да имаме не само спасителен кораб като него, но и цяла система от друго техническо оборудване.
  • 40 комон сенс

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Перун не е нарязан, ама кораби за милиарди са нарязани. А какво е станало с Перун няма значение!
    Какво ни засяга от съдбата му след като са го продали? Ти като си продадеш колата, пука ли ти какво ще правят с нея?

    Коментиран от #51

  • 41 Моряк

    15 2 Отговор
    Е продадохте Перун за 100000 лв, и сега сме морска държава без спасителен кораб, палячовци....
  • 42 Стършел 65

    10 0 Отговор
    Няма такава държава защото има такъв народ! Къде са виновните които нарязаха Перун?? Изход - терминали 1,2!!
  • 43 Texas

    10 0 Отговор
    Няма друга държава в Европейския съюз, която да няма спасителен кораб, подчерта той.
    абе капитане,,технологично си в грешка,,понеже Словакия,Унгария,Чехия,Люксембург също нямат,,но по други причини.
    Това първо,,и второ това за ""държавата"",,хайде помисли отново.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 оня

    6 3 Отговор

    До коментар #36 от "ФАТМАЦИ ВЪН":

    Това е 30 годишно наследство. Помисли малко и тогава пиши:))

    Коментиран от #50

  • 46 Морски тю.флек

    19 3 Отговор
    А бе, сомбреро! Бочката не може да плува, защо са му кораби? На него му дай джипка, да плува по вълните на "магистралите - слънце"!
  • 47 3333

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "АУУУУУ":

    Е ти явно повече ги разбираш нещата. Тва дали е пенсионер какво общо има, капацитете?

    Коментиран от #62, #70

  • 48 JEFF

    14 1 Отговор
    Не само спасителен кораб, а и хеликоптери на червен кръст, медицински, полицейски, гражданска защита, пожарникарски , застрахователни и т.н. Какво има в България , освен корупция и далавери ?

    Коментиран от #53

  • 49 Бот

    4 0 Отговор
    Кой е виновен....то туй е ясно....и убития е на лице...кой е винивен
  • 50 ФАТМАЦИ ВЪН

    7 18 Отговор

    До коментар #45 от "оня":

    НЯМА ПО СТРАШНО ОТ СЕГАШНОТО ШЕСТМЕСЕЧНО ФАТМАШКО НАСЛЕДСТВО.....ВДИГА ЯНЕВ ТЕЛЕФОНИ И СЕ ОБРЪЩА КЪМ ...ЕС ..ДА ПОМОГНЕ.....АМА ПУСТО ФАТМАШКО МИСЛЕНЕ.....КОЙ ДА ВДЕНЕ....ДАНИЯ ЗА ТРИ ДНИ ИЗВАДИ КОРАБ
  • 51 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    5 11 Отговор

    До коментар #40 от "комон сенс":

    НАЛИ ДЪРЖАВАТА Е ВЗЕЛА ПАРИ....ЗА МОРАЛНО И ФИЗИЧЕСКИ ГРОХНАЛ КОРАБ......АМИ РАДЕВ ДА ПИТА ЕС МОГАТ ЛИ ДА ПОМОГНАТ.....АМА КОЙ ДА СЕ СЕТИ
  • 52 Жужо

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ами те нашите големи предприемачи само това могат. Взимат предприятие и тъй като не могат да го ръководят го нарязват. Бързи пари, а после ще мислим.

    Коментиран от #55, #57

  • 53 ДонКихот

    11 0 Отговор

    До коментар #48 от "JEFF":

    България е страна на нискоЕнтелигентни дребни тарикати
  • 54 Перо

    17 2 Отговор
    А защо толупа не е на разпит?
  • 55 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Жужо":

    ДАВАТЕ 50 000 000 лв И ВИ ВАДИМ КОРАБЧЕТО........
  • 56 Наблюдател

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гаглей":

    Естествно е да нямат, нямат море.
    Но човекът пише за за умни хора, не за фенове на Туквуний Еднокнижни.

    Коментиран от #58

  • 57 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 5 Отговор

    До коментар #52 от "Жужо":

    АААА, НЕ ГОВОРИ ТАКА ЗА НАС.......
  • 58 РАДЕВ СА СПИЧА

    5 8 Отговор

    До коментар #56 от "Наблюдател":

    МНОГО СЪМ ЧЕЛ, МНОГО СЪМ УЧИЛ...АМА ТЕ НА.....НЕ МОА СА ОПРАА С КОРАБА
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 СМЕЛО ДРУГАРИ

    6 6 Отговор
    БРАВО ПНГВИНАДЖИИСКИ ТРОЛОВЕ ОЩЕ 21 ДЕНА И ПОСЛЕ НА..АНА ТИШИНА / НА ГЕРБА НА ПИНГВИНАДЖИИТЕ ТРЯБВА ДА ИМА ХИПОПОТАМ ЗАТЪНАЛ ДО ШИЯТА АМА С ЕЙ ТАКАВА УСТА
  • 61 Коп Богданов, нямат Влекачи кораби,

    9 1 Отговор
    Които нямат Морска граница, има такива държани, това е ясно!! Но ние, сме Мафиотска държава, при нас се случват подобни неща, това нее някакво изключение! Някой е купил и препродал Перун, изкарал е едни бързи пари!! Като се види, кой е купил, препродал и нарязал за скрап ше се види, кой е взел бързите пари Капитане!!! Мафия!!!
  • 62 АУУУУУ

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "3333":

    Определено си прав.... Разбирам ги.... 😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 63 Косача

    2 0 Отговор
    Закриваме! Който е "ЗА", да вдигне ръка.
  • 64 Сериозният

    8 1 Отговор
    Бацо и баба Меркел можеха да го изкарат за 24 часа!
  • 65 Мич Бюканън - спасителя

    4 0 Отговор
    Македония със сигурност няма спасителен кораб. Щото и те ако имат, хвърлям си буя и Памела да му мисли.
  • 66 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    "Като се обърне каруцата, пътища много" (Българска народна поговорка)
  • 67 Асан

    2 2 Отговор
    Кораби нема ама капитани има като тоз пенсионер 🤣🎃
  • 68 Ха ха

    1 0 Отговор
    То такава държава като нашата няма в цял свят един голям цирк за съжаление
  • 69 Nnnn

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "домусчиев":

    Домусчиев,какъв този диалект от тебе.
  • 70 ДЯВОЛА

    1 1 Отговор

    До коментар #47 от "3333":

    Този Богданов, не беше ли уволнен дисциплинарно за грубо нарушаване на Евро регламенти и директиви? Какъв гьонсурат трябва да си,че да продължава да се изявява. Срам за БМК,че толкова години държи на хранилка един мошеник!!!
  • 71 Руцата

    1 0 Отговор
    БГ си е БГ без аналог .
    Лежа си я у Германия и си ми е много добре
  • 72 Ицо

    0 0 Отговор
    ТИКВАТА КЪДЕ ДРЕМА 12 ГОДИНИ
  • 73 Петър

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "бой последен":

    Питай циганките около полигона как плащат краварите?????
  • 74 Петър

    0 0 Отговор
    А дали не е сделка..???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове