Last news in Fakti

28 Март, 2013 15:00 992 8

Кабинетът отпуска 41 милиона лева за най-бедните

  • министерски съвет-
  • подпомагане-
  • социални помощи-
  • марин райков
Кабинетът отпуска 41 милиона лева за най-бедните - 1
Снимка: БГНЕС

На второто си заседание служебното правителство обсъди средствата, които всяко министерство трябва да отдели за подпомагане на най-уязвимите групи български граждани. Заседанието на Министерския съвет се състоя по изключение днес, вместо в сряда, заради посещението на част от неговите членове в Брюксел.

Беше решено кабинетът да отпусне близо 41 милиона лева за финансиране на спешния пакет от мерки за осигуряване на заетост и подпомагане на домакинствата у нас. Средствата са осигурени за сметка на намаление на разходите по бюджетите на Министерския съвет, министерствата и ведомства, както и за сметка на намаление с 19 867 000 лв. на предоставените допълнителни средства по бюджета на МРРБ за ново строителство на автомагистралите "Хемус" и "Марица".

Изчислено е, че тази сума от предоставените през февруари 150 млн. допълнителни бюджетни средства не е належаща за дейностите по двете магистрали за тази година и могат да бъдат пренасочени към изключително важните и спешни програми за подпомагане на най-уязвимите социални групи. Пренасочването на тези средства в никакъв случай няма да забави изпълнението на строителните дейности на магистралите „Хемус“ и „Марица“ - дейностите по тях продължават и в този момент със същите темпове, уточняват от МС.

Решение за точното разпределение на средствата ще се вземе след обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. До края на утрешния ден работната група с представители на държавата, бизнеса и синдикатите ще направи преглед на мерките, с които да бъдат подкрепени най-уязвимите социални групи, съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова. По думите й правителството ще предложи основната част от средствата да бъде насочена към разкриване на работни места. Очаква се първите траншове от помощи за домакинствата да стигнат до тях в края на април или началото на май.

"Нашата идея е да използваме работещи в момента и установени в годините мерки за прилагане на субсидирана заетост, като например програмата “От социални помощи към заетост”. Имаме желание да насочим, макар и неголям ресурс, и към подкрепа за започване на самостоятелна стопанска дейност”, изтъкна Костадинова.

Според нея, мерките трябва да се насочат и към хора, чийто доход надхвърля с до 10 лева лимита за отпускане на енергийни помощи, както и към децата с увреждания. Ако тези мерки бъдат подкрепени и гласувани от МС следващата седмица, работата по тях ще може да започне максимално бързо.

Финансовият министър Калин Христов посочи, че всяко министерство трябва да оптимизира разходите си, за да бъдат осигурени парите. Той разкри, че решението за отпускане на финансовия ресурс не е взето с консенсус - някои министри са гласували против.

До две седмици се очаква да пристигнат експертите от Европейската комисия, които ще анализират ценообразуването на тока, обяви премиерът Марин Райков, като уточни, че това няма да е одит, а „задълбочена проверка”.

“За нашите партньори одитът не е точно това, в което те биха били склонни да се ангажират - обясни той. - Ние също, както много добре знаете, правим задълбочен анализ на ситуацията, проверки се правят от различни институции, но, разбира се, трябва да оставим и структурите да работят, но това не променя факта - ние започваме да търсим и да осигуряваме най-вече източници извън страната, международен преглед, които биха били склонни да направят. Това са първите стъпки. Ако е необходимо, ще ангажираме и други, но ние не говорим за одит, говорим за задълбочена проверка”.

В същото време лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново настоя да влезе и да участва в работата на заседанието на МС. "Нямам нищо против всеки български гражданин и всяка група български граждани да изразява своите чувствителности, становища и кртикика, дори спрямо мен - каза по този повод министър-председателят Марин Райков. - Единственото, което не мога да разбера: защо един политически лидер иска да говори с мен по мегафон? Можеше да се отзове на моята покана за цивилизован разговор", изтъкна Райков и обясни, че и днес е поканил този политик на среща.

Райков каза още, че ако 7 милиона български граждани поискат да влязат в сградата на МС, в работата му със сигурност ще има по-голяма пубичност, но това няма как да стане. "Да се упражнява контрол върху работата на Министерски съвет, е изключително благородно, но все пак трябва да му се позволи да се работи", обобщи премиерът. По време на заседанието на МС пред сградата се провеждаше протест на "Атака".

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 педерайков

    0 0 Отговор
    КОГО ЛЪЖАТ ТИЯ
    ТО ДО КЕНЕФА НЕ МОЖЕ ДА ИДЕ САМ КАМО ЛИ ДА ПОМОГНЕ НА НЯКОЙ
    НО ГЛАДНИТЕ СКОРО ЩЕ СТАНАТ ПОВЕЧЕ ОТ 200 000 ДУШИ

    И СЕМЕЙСТВАТА В БЕЗИЗХОДИЦА НАД 100 000 ХИЛЯДИ ТОГАВА ДА ТИ Е Г.ЗА И НА ТЕБЕ И НА ОНЗИ ДЕТО ТЕ ПОСТАВИ ЗА МИН.ПРЕДС.

    ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ПРЕЗИДЕНТ

    ЯК БОЙ ЩЕ СТАВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА
  • 2 ПОДЛИТЕ

    0 0 Отговор
    ПОДЛИТЕ НЯМА ЛИ ДА ИМА РАЗСЛЕДВАНЕ

    СЪДИИ ПРОКУРОРИ УПРАВЛЯВАЩИ САМО Б....ЦИ

    НО ГЛАДНИТЕ И БЕЗРАБОТНИТЕ И БОЛНИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ

    ЦЕЛТА ВИ Е ДА ПРОКАРАТЕ ТУРСКИТЕ КАПИТАЛИ ДА ИЗКУПЯТ ВСИЧКО ОТ ХОРАТА В БЕЗИЗХОДИЦА ДА СВАЛИТЕ ВИЗИТЕ И ДА СИ ЖИВЕЙТЕ ОХОЛНО С ГЕСА НА ГЛАВАТА НЕ ВИ ПУКА

    МНОГО

    НО ....
  • 3 БГ

    0 0 Отговор
    С какво се занимава служебния кабинет - преобразуване на апетитни имоти от публична държавна в частна държавна собствност. За незапознатите - това е схемата за приватизиране или заменки- 1. преобразуване на нещото в частна държавна собственост, 2. замяна за някакви камъни във видинско на някой наш човек. ТАКИВА ДЕЙСТВИЯ СА СКАНДАЛНИ И НЕДОПУСТИМИ ЗА СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ МЕСЕЦ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!!! ГЕРБ ЛАПАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО И НЯМА КОЙ ДА ГИ СПРЕ!!! АТАКА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО ПРОТЕСТИРАТ. ПОДКРЕПЕТЕ ГИ!
  • 4 БГ

    0 0 Отговор
    ХАЙДЕ МОЛЯ ПЛЮЕЩИТЕ ПО АТАКА И СИДЕРОВ ДА КОМЕНТИРАТ СЛЕДНИТЕ "АКТУАЛНИ" ТЕМИ С КОИТО СЕ ЗАНИМАВА РАЙКОВ И КО.

    Дневен ред на заседанието на служебното правителство на 28.03.2013 г.
    ....
    6. РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИМОТ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА ИМОТ – ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ...
    7. РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИМОТИ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА ИМОТИ – ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ...
    8. РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ИМОТ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, ПРЕДОСТАВЕН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ЗА ИМОТ – ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ...
    9. РЕШЕНИЕ ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА СТРОЕЖ ВЪРХУ МОРСКОТО ДЪНО НА ОБЩИНА СОЗОПОЛ, ОБЛАСТ БУРГАС...
    18. РЕШЕНИЕ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ИМОТ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, ЗА ИМОТ – ЧАСТНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, И ЗА ПРОДАЖБАТА НА ИМОТ – СОБСТВЕНОСТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В МЮНХЕН, ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА ГЕРМАНИЯ, НАМИРАЩ СЕ НА УЛ. „РОЗЕНКАВАЛИЕРПЛАТЦ” №17 В МЮНХЕН
  • 5 яхф8

    0 0 Отговор
    Това правителство е поставено само и единствено, за да извърши и довърши задкулисните сделки на правителството на ГЕРБ. Волен е единствения, който се опитва да направи нещо. Затова на 12 май всички гласуваме за АТАКА!!!
  • 6 Васил Антонов

    0 0 Отговор
    От кого ги взехте тези пари, за да ги даде на хората?! Вие ги направихте бедни, сега сте самаряни! Герберски истории! За чисто управление, чисти хора -ДАНО! Дано българите да се осъзнаят навреме!
  • 7 ГЕРО

    0 0 Отговор
    Абе как така ще взимат пари за пътища да ги дават на м...лите. Да ги дадът на пенсионерите съм съгласен на 1000%. Но на м...лите в никакъв случай. Жалкото е че това ще стане. Идват избори. и явно е че това уж независимо правителство обслужва нечии интереси. Не съм за комунистите, но и тези вече прекалиха много. Неможе аз да си плащам всички данъци. И после да ми взимат парите от това за което съм ги платил и пак да ги дават на м...лите и тези дето не се осигуряват на истинските пари които поолучават.
    Трябва най-накрая да вземат да се събират всики данъци и да се осигуряват всички на истинските заплати които взимат. Омръзнами от крадци в тази държава. всеки 3 е крадец. докато е така никоф=га няма да се оправим. всички се правят на тарикати, а всъщност се преакваме всички. За голямо съжаление прецакваме най-много нашите деца. оставяме им в наследцтво една порутена държава от комунисти, костовисти, царе, доганчовци и накрая герберисти.
  • 8 ПИСНА МИ

    0 0 Отговор
    Тъй , кво всички за Атака, щото само те са прозрели кво трябва-да попилеем държавата и Волен да е нещо като Пиночет, ман-те ясно само дето не е ясно какво ще ги правим, ДПС и БСП са тези в чиято воденица се налива вода, ама кой му пука!Мдааа ГЕРБ имат своите грешки но аз друга алтернатива не виждам!Пръмова е май последната дето ще влиза-ако де - е и!За Атака 50% гласували и самостоятелно нейно управление-айде дайте по сериозно а!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове