7 Ноември, 2021 16:12 4 860 33

След 30 г.: Започват отново разкопките на Варненския халколитен некропол

  • варненски халколитен некропол-
  • варненския некропол-
  • халколитен некропол

Археолозите казват, че само едното от телата е намерено така, както е било погребано

След 30 г.: Започват отново разкопките на Варненския халколитен некропол - 1
Кадър БНТ

След повече от 30 години бяха възобновени археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Екипът на археолога д-р Владимир Славчев проучи девет гроба, датирани от края на 5-то и началото на 4-то хилядолетие преди Христа, съобщи БНТ.

В разкритите гробове са намерени различни съдове и сечива, изработени от керамика и кремък.

"Керамични съдове, имаме медно шило с костена дръжка, каменна брадва, направена от зелен камък", коментира д-р Владимир Славчев, археолог.

Археолозите казват, че само едното от телата е намерено така, както е било погребано.

"Повечето от тях принадлежат на препогребани индивиди, тоест още в древността гробовете са нарушени, костите са извадени и след това са погребани наново", заяви д-р Владимир Славчев.

Археолозите установяват, че при този ритуал най-отдолу е поставян черепът на починалия, а върху него останалите му кости.

"Не е е ясна причината за това препогребване, дали е иманярска намеса, дали разширяване на некропола и да кажем в централната част са предпочели да погребват по-видни представители на обществото", заяви д-р Владимир Славчев.

Учените правят всичко възможно, за да датират с абсолютна точност новите находки. Самият некропол съществува в продължение на два века в края на петото и началото на шестото хилядолетие преди Христа. Все още не са ясни границите на халколитния некропола, но според археолозите е възможно той да се простира на площ от 13 декара.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    7 9 Отговор
    Ще търсят "Костите" на демокрацията ли? Костов си е жив.
  • 2 глоги

    6 3 Отговор
    Екипът на археолога д-р Владимир Славчев...коментира д-р Владимир Славчев, археолог... границите на халколитния некропола... НЕЩО МАЙ,А?!

    Коментиран от #9

  • 3 хгййхг

    3 7 Отговор
    Ножове с костна дръжка, са се изработвали до 19 век включително, нищо ново, но орнаментите с позлата на съдовете са интересни и разни други неща. А зеленият камък е малахаит, за първи път той е открит в Русия през 16 век и майсторите са изработвали уникални неща от него и са ги продавали, много е красив.
    Но като си помисля , че пак ще си измислят някоя фалшива история и пак ще ръсят лъжи, с цел да си присвоят историята ни, по-добре да не го пипат, макар , че малко трудно ще им бъде, защото през този период не е имало все още народи, а е бил родово-общински строй.
    Няма да се учудя и ако пробутат нещо фалшиво, с цел да откраднат българската ни историята, няма да им е за първи път.

    Коментиран от #4, #5, #6, #14

  • 4 поправка

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "хгййхг":

    "Публикувано във факти.бг: А зеленият камък е малахаит" - да се чете:

    А зеленият камък е малахит
  • 5 67578

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "хгййхг":

    "Публикувано във факти.бг: Няма да се учудя и ако пробутат нещо фалшиво, с цел да откраднат българската ни историята, няма да им е за първи път." - да се чете:

    Публикувано във факти.бг: Няма да се учудя и ако пробутат нещо фалшиво, с цел да откраднат българската ни история, няма да им е за първи път.
  • 6 Варненец

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "хгййхг":

    Русофобията е болест. Каква българска история в предисторията отпреди 7000 г? Тогава дори племенно делене не е имало.

    Коментиран от #10

  • 7 циклон

    5 0 Отговор
    В момента некропола е разграден двор.Разни пенсионери отглеждат зеленчуци .
  • 8 Хаха

    5 3 Отговор
    Там започнаха разкопки по заръка на не кой да е а Лили Иванова, по тези места е пяла също .
  • 9 История

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "глоги":

    Халколит или тъй наречената - каменно-медна епоха, обхваща приблизително периода 4800 – 4000 г. пр. Хр., като в някои райони на света продължава и до по-късно, а в други изобщо отсъства.

    Коментиран от #12

  • 10 65786

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варненец":

    Нали това казвам, не са съществували народи през този период, не четеш ли? А е българска, защото е в българските земи.
    И защото ми писна всякакви посевдоучени да си правят гимнастики и фалшификации на историята. А камъка(малахит) наистина за първи път е открит през 16 век в Русия и са имали работилници, изработващи предмети,колони, плочки за колони, бижута, вази и т.н. и са ги продавали в цяла Европа и по света, малахита е скъп камък. В България малахит няма.
  • 11 щок

    1 4 Отговор
    А тези пенсионери там разкарват ли кучета?
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "История":

    Вотиви Ex Votos Иглика Мишкова, Елка Минчева, Светла Ракшиева ВОТИВИ Каталог на изложбата „Вотиви“ (1 ноември 2016 – 1 февруари 2017) ... проект на БАН „Траките – генезис и развитие на етноса, културни идентичности, цивилизационни взаимодействия и наследство от древността“.

    „Изложбата е дело на екип от специалисти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ) при БАН. Те успяха да съберат, систематизират и изложат над 550 броя вотиви от цялата страна. Огромен труд, представен накратко в специално издаденият каталог за изложбата.
    Интересно е безспорното съвпадение на илюстрациите на вотиви от №245- до №260 събрани от българските църкви и манастири със зооморфните златни изображения от ВАРНЕНСКИЯ ХАЛКОЛИТЕН НЕКРОПОЛ.....
    Като разликата е 60-70 века.

    Коментиран от #15

  • 13 и още

    4 0 Отговор
    Тази брадва, най-вероятно е ритуална, защото малахита е чуплив камък. А за датировка, имате биологичен матерал, с който приблизително може да се установи века
  • 14 Ами ...

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "хгййхг":

    Съвет: Ако искаш да се ориентираш в историята, по принцип, забрави за всякакви "строеве". 😀 Също така, можеш да посетиш Националния Археологически Музей. Там в зала Праистория, ще видиш експонати от преди 1 600 000 години. Що се отнася до малахита, в Русия са разбрали за него през 16 век, според твоето писание. Иначе са го използвали в древен Египет. Познай за какво. 😀 Мисля, че в РИМ Перник имаше древни находки, но може и нефрит да беше

    Коментиран от #16, #18

  • 15 глупости

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Такова чудо и народ "траки" не съществува изобщо, ако трябва да сме коректни. Такова измислено чудо като "траки" , изкуствено се въвежда в българската история през 1972 година.
    Те какви ли не измислици се опитват да пробутат - "траки, елини, готи, даки,македонци" и още много глупости, измислени и въведени през късното Среновековие и през 19 век. Чудят се каква глупост да измислят , за да си присвоят древната история на Балканите и ни натрапят колко "общо" имаме с тях, пълни измишльотини с цел асимилация.

    Коментиран от #17, #20, #21

  • 16 Да бееее

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ами ...":

    Те в България напоследък, каквото и да открият , никога не е българско и особено веднага му залепват етикета "римско", без доказателства, нищо, че българите са живяли 1500 години на целия Балкански полуостров, за тях няма нищо българско, вече ми е писнало от фалшификациите им! Така е, когато някой ти налага чуждите желания, а не истината. Че даже и са изработвали и поробутвали предмети, уж "антични", особено масово по времето на Хитлер и преди това.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 еуиъти

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ами ...":

    По камъните открих и една находка във Франция, че не е местна, а от изток или от Индия, по същия начин може да се види и Пантеона в Рим на картината на един италиански художник, рисувал Пантеона през 17 век, че това не е антична сграда, както официално го обявяват, а Римския Пантеон е строен през късното Средновековие, първо, защото такива колони от малахит са изработвани единсвено в Русия по специална технология и второ, защото точно това е архитектурен стил от късното Средновековие и има още много сгради в този стил из цяла Европа. Сега пробутват и на Балканите разни фалшификации и уж "римски" и не знам си какви находки, е, писна ни!

    Коментиран от #22

  • 19 Ами ...

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Да бееее":

    Прощавай, но по времето на Варненския некропол, римляните не са били и планирани. 😀 Впрочем българите също. Там са живяли предарийски народи някакви. Не ми е ясно какво те притеснява. Хубаво е, че отново има разкопки във Варненския некропол. Често казано не се и надявах. Земята беше продадена на частно лице. Надявам се да е откупена обратно.

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "глупости":

    Самият термин "траки" и ТРАКОЛОГИЯТА на проф. Фол вкарват нашата История в глухия коловоз на ханове, тангризъм, ордите на проф. Златарските и преселенията на „руския“ виден историк Шльоцер.
    Както гя.р и трак е обидно прозвище на БЪЛГАРИТЕ. Отворете гръцко-български речник и вижте. Който искате гръцко-български речник отвори на думата трак и производните на нея. Може и гръцко-английски. Както "изчезнаха" гя.рите, така са "изчезнали" и траките от нашите земи.
  • 22 Ами ...

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "еуиъти":

    Нещо не схващам. Понеже има малахит, значи Варненския некропол е от 16-17 век, понеже тогава малахит се е обработвал в Русия. Това ли ти е тезата? Ами ще те разочаровам Има доста, доста по-древни находки от 16-17 век. Наличието на малахит не е изненада. Той се среща около залежите от мед, а Варненския некропол се свързва с наистина грандиозна за времето си руднична система, за добив на мед.

    Коментиран от #24

  • 23 4т623

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Ами ...":

    Твоето "арийци" също е особено натрапвано през нацисткия период и не е меродавно! Какво точно означва индоевропейци или както го наричаш грешно - "арийци"? Означава бяла раса. Айде, не ни заблуждавай с расистки теории на лудата шарлатанка Блаватска и Хитлер!

    Коментиран от #26

  • 24 хгкхк

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ами ...":

    Така е, медта е пряко свързана с малахита , медта способства при определени условия да се образува малахит, но ми покажи български малахит! Хайде!

    Коментиран от #27

  • 25 Behemoth

    2 1 Отговор
    Осквернители на гробове!
  • 26 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "4т623":

    Глупостите. Наименованието е доста по-старо от националсоциалистите. Ако ти харесва повече, ползвай си индоевропийци.

    Коментиран от #29

  • 27 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "хгкхк":

    Български в смисъл находка от днешните български земи? Или изработен от българи? 😀
  • 28 76586

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ами ...":

    Извади си историята за римляните и ми покажи оригиналните екземпляри през кой век са писани, ако трябва направи химичен анализ, да видим от кога са? Но не ви стиска , нали? Щото ще се разбере кога са писани и че не са от отдавна. Вероятно ще съвпадне с периода на фанариотизацията и по-късно

    Коментиран от #33

  • 29 не е сериозно

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ами ...":

    Име "арийци" , измислено от една руска шарлатанка Блаватска, която си е изхранвала прехраната с лъжи, шарлатанство, измами, обиране на хората чрез измами по света!
    Това е несериозно!

    Коментиран от #30

  • 30 Ами ...

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "не е сериозно":

    И от преди Блаватска. Четеш странна литература. 😀
  • 31 хкйкру

    2 1 Отговор
    Няма да ни пипате истрията и да се гаврите с нея и да я фалшфицирате, хулигани!
  • 32 хкдгс

    2 2 Отговор
    Няма да ни пипате историята и да се гаврите с нея и да я фалшфицирате, хулигани!
  • 33 Ами ...

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "76586":

    Едно е сигурно. Римската история е писана преди появата на ботовете. 😀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове