Last news in Fakti

30 Март, 2013 08:45 1 094 1

Къде е новият български интелектуалец

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

Къде е новият български интелектуалец - 1
Снимка: БГНЕС

 

Прокуратурата иска Зартов в затвора до дни, пише в. „24 часа“

Задвижена е процедурата по изпълнение на присъдата на бургаския бизнесмен Ивайло Зартов. 46-годишният бивш управител на дружество “Инглиш вилидж” е с влязла в сила присъда от 9 години лишаване от свобода за длъжностно присвояване в особено големи размери. Зартов привлече общественото внимание, когато на 25 март разпространи в интернет запис с изявление и показно отрязване на част от кутрето си. В годишния си анализ бургаската прокуратура е отчела случая “Зартов” като един от успехите си. „Клиентът ми бе опериран успешно, инфекцията е овладяна, вече съм по-спокойна за здравето му“, каза вчера адвокатът му Петя Шопова. По нейно настояване Зартов постъпи в болница във вторник. Интервенцията на пострадалата ръка е извършена в ортопедичното отделение в Горна баня.

 

Борисов нахъсва 13 000 в зала „Армеец“ на 7 април, информира в. „Труд“

Мощно политическо шоу в "бижуто" на бившия премиер Бойко Борисов - столичната зала "Армеец", с много звук, светлина и мултимедия подготвя ГЕРБ за 7 април. То ще е неофициален старт на кампанията, която започва в Пловдив на 12 април. По време на събитието ще бъде представена предизборната програма на партията, а вероятно и водачите на всичките 31 листи. Очаква се слова да държат не само зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на щаба Цветан Цветанов, но и самият Борисов да нахъса структурите. Това ще е първата му сериозна публична поява, откакто правителството подаде оставка на 20 февруари. От предизборния щаб смятат, че без проблем от страната ще бъдат докарани 12 000-13 000 верни членове на партията. Всички ще бъдат с покани, така че в залата да не попадат провокатори.

 

Отчаян баща дири детето си в Румъния, съобщава в. „Стандарт“

Отчаян баща заплаши да се самоубие: след дълга съдебна сага съдът в Смолян реши да му отнеме родителските права и да даде 5-годишната Жасмина на майка й, румънката Адреана-Вероника Петко. Тя и Севдалин Чандъров са разведени. Малката Жаси обаче остава да живее при баща си 4 години, тъй като майката е постоянно в странство - работела като берачка в ягодовите плантации в Испания. "Тя има нужда от обич, от милувка, не само от дрехи и храна. Кой ще я погали и успокои, когато е болна?", разпалено обяснява разстроеният баща, който от четвъртък е обявил гладна стачка пред Съдебната палата в Смолян. Чандъров, който е от Неделино, твърди, че малката Жаси не знае и дума румънски. Не познава и близките на майка си. Съдът обаче на две поредни инстанции присъжда родителските права на Адреана.

 

Къде е новият български интелектуалец, пита се в. „Преса“

На протестите, разтърсили България в началото на годината, имаше какви ли не хора - млади и стари, агресивни и миролюбиви, добре облечени и зле облечени, студенти, работници, служители в държавния и в частния сектор... Това, което обаче ми направи най-силно впечатление, пише авторът Петър Волгин, беше не присъствието, а отсъствието. Отсъствието от протестите на един много знаков типаж. Нямаше го Новия Български Интелектуалец (НБИ). „Говоря за едни хора, които много добре познавате. А ги познавате, защото постоянно ги дават по телевизията. Те участват във всички предавания и умно обясняват какво става в държавата, защо става, какво би трябвало да става и поради какви точно причини най-важното така и не става... Тъкмо тези хора, с малки изключения, ги нямаше по площадите“.

 

Криза за гвардейци, обявяват кастинг, отбелязва в. „Монитор“

Конкурс за подбор на гвардейци, които да застъпят на пост от юли, обявява Националната гвардейска част заради недостиг на кадри. Командирът на формированието полк. Боян Ставрев казва, че в момента има 53 вакантни места и набирането на 20 нови гвардейци е жизнено важно. Иначе се налага при посещението на чуждестранен държавен глава едни и същи момчета да тичат от летището към паметника на Незнайния воин, а оттам към президентството. Кандидатите за гвардейска служба трябва да отговарят на строги критерии. На първо място да са с желязно здраве. Следват изисквания за ръст: между 178 и 182 см и тегло до 85 кг. Когато застанат в строя, всички трябва да са като един. Абсолютно забранено е гвардеецът да носи очила или да има татуировки и белези по видимите части на тялото.

 

Интелигентен електромер пести ток и лови крадците, изненадва в. „Новинар“

Интелигентен безконтактен електромер с ниска цена изобретиха учените от БАН. Устройството е икономично и мери с максимална степен на точност електрическата мощност и енергия, която един консуматор използва. Според директора на Института по системно инженерство и роботика, където е направено изобретението, акад. Чавдар Руменин, показанията на електромера не могат да бъдат манипулирани. Той работи така, че ако има кражба на ток, тя веднага може да се установи от съответната служба. Устройството все още е прототип и очаква производител. Ако се произвежда серийно, ще излезе много по-евтино от сегашните. Според учените обаче това е бъркане в енергийния бизнес и повечето големи дружества не биха го използвали, тъй като ограничава до минимум манипулацията.

 

Клип показва как Боливар посреща Чавес на небето, издава в. „Сега“

От няколко дни държавните телевизии във Венецуела излъчват анимационен видеоклип, на който се вижда как покойният президент Уго Чавес пристига на небето и там го посрещат Симон Боливар и Ернесто "Че" Гевара.

На едноминутното видео Чавес е облечен в анцуг с цветовете на венецуелското знаме. С тъжно лице той върви по зелена морава, където среща и други емблематични фигури на латиноамериканската левица като бившия чилийски президент Салвадор Алиенде, лидера на никарагуанската революция Аугусто Сесар Сандино, а също така бившата първа дама на Аржентина Ева Перон и бабата на Чавес Роса Инес, която му протяга ръка. Клипът е дело на телевизия Vive TV, основана от Уго Чавес през 2003 година.

 

Вузовете искат още 50 милиона лева за догодина, посочва в. „Дума“

Минимум 49,6 млн. лв. допълнително спрямо тазгодишния бюджет за издръжка на държавните вузове иска за 2014 г. синдикатът "Висше образование и наука" към КНСБ. Искането е съгласувано с ректорите на столичните висши училища, на Пловдивския университет и ЮЗУ. За БАН, чийто бюджет при Дянков бе най-силно орязан, синдикатът настоява да се отпуснат спешно 8 млн. лв., за да не загине академията. Служебният министър проф. Николай Милошев обеща да съдейства. Базовият норматив за издръжката на студент, според който се финансират вузовете, в момента е 693 лв. и е двойно по-нисък от норматива за ученик в средните училища (1245 лв.). Синдикатът обаче няма да иска той да се върне на 963 лв., колкото беше до 2008 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Това което авторът обяснава като "интелектуалец", се нарича лакей. За лакеите не е изгодно да са сред протестиращите, когото стане изгодно, ще са най отпред.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове