Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 09:17 11 096 57

Ето кой гласува за ПП

  • гласуване-
  • избори-
  • продължаваме промяната

Това са българи по етнос, с висше образование и по правило жители на столицата и големите областни градове

Ето кой гласува за ПП - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Кои хора дадоха решаващия глас, за да победи новата партия на Кирил Петков и Асен Василев?

Това са българи по етнос, с висше образование и по правило жители на столицата и големите областни градове - такъв е профилът на гласоподавателя, лансирал напред в третите за годината избори за парламент Кирил Петков и Асен Василев.

ПП събират 28% и 25%, съответно в София и в областните градове. Това показват данните на "Алфа рисърч" в изборната нощ при демографската разбивка на вота.

Вторите в класацията за 47-ия парламент - ГЕРБ, също са били предпочетени от столичани и от жителите на големите градове, но и от хората в малките градчета, като процентите им съответно са 25% сред софиянци, 26% от вота в областните центрове и 28% в малките градове. За разлика от ПП обаче, чиято подкрепа рязко намалява в селата и се свива от 28% в столицата на 10 на сто на село, то при ГЕРБ вотът в София, големите, малките градове и селата е почти идентичен и равномерен, с по няколко процента разлика. 24% от резултата им идва оттам.

Безапелационно обаче селският вот е отишъл за ДПС - цели 32% от вота му формират избирателите в селата, докато традиционно движението събира едва 1% от гласовете в София. За тях са гласували най-много избиратели с ниско до основно образование - 48%, както и 75% от турците.

40 на сто от вота за ДПС се трупа от ромски гласове, показва разбивката на "Алфа рисърч". Ромското население е дало своя глас поравно за ГЕРБ и БСП, които държат по 21 на сто от неговия вот, докато само 4% от него са получили първенците от ПП. Едва 1% от вота за ДБ е от ромски гласове.

БСП дължи най-много за резултата си на жителите на малките градове - 23% е техният дял, а по 15 на сто от вота идва селата и избирателите в областните градове. Най-малка заслуга за общия резултат на социалистите имат софиянци, което също не е изненада.

Подкрепата за ИТН е най-ниска в столицата - едва 6%, но нараства до 11 на сто в областните градове. По 8% от вота за партията на Слави Трифонов се формира от селата и малките градове. Хората, които гласуват за "Има такъв народ", са с висше и средно образование - по 9% и 10% съответно, а само 2 на сто от гласовете му идват от избиратели без образование.

Подкрепата за ДБ традиционно е най-висока при хората с висше и полувисше образование - 12%, а само 2 на сто от гласовете им са получени от избиратели с ниско образование. Толкова е и подкрепата за тях от турския етнос, а едва 1% от общия им резултат формира ромският вот.

9% от гласовете си пък ГЕРБ дължи на български турци, като по този начин партията на Бойко Борисов се нарежда на второ място след ДПС по получена подкрепа от гласоподаватели от различен от българския етнос.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фастум

    60 26 Отговор
    Мафията ГЕРБ,ДПС,БСП,СДС и т.н. е време за затворите!

    Коментиран от #32, #34

  • 2 тертаа

    134 13 Отговор
    Хора не знаещи бългаски гласуват в България. Време е тази турско циганска практика да се пресече!

    Коментиран от #22, #37

  • 3 Последния Софиянец

    43 19 Отговор
    В моята избирателна секция от 700 гласували ,500 за Кирчо.400 за Радев.Все млади хора.А един старец ме шокира.Гласува за ГЕРБ и Радев.

    Коментиран от #10

  • 4 пешо

    25 16 Отговор
    предполага се, поредните щастливи коко..., партон - търсачи на месия.
    от забравилите, че са гласували за црън ваню, за дедо симо, за Оногова, за учиндолеца... това са избирателите на тия двамцата.
  • 5 овцете в стадото за пореден път се лъжат

    33 39 Отговор
    е как кой машините на склад които стят естествено !!! нормален човек няма да гласува за тия американски подлоги !!! да ви е честит новия герб…
  • 6 Димо

    119 8 Отговор
    Потресен съм от кадрите в Турция!Значи не можеш да си министър щото си двойно гражданство!Може обаче дума български да не знаеш и да си двойно гражданство и да решаваш съдбата на страната гласувайки в чужбина?!?Къде са радетелите на справедливостта???

    Коментиран от #11, #24

  • 7 Калугин

    26 37 Отговор
    ПП - Перестройка Продолжает! 😂

    Новият проект на Решетников.
  • 8 Факт

    54 13 Отговор
    Както и се очакваше , двете мафиотски партии ГЕРБ и ДПС ще имат общо максимум 35 процента ! Останалите 65 процента трябва да разбият модела Борисов-Доган-Пеевски-Гешев ! Когато бъде свален Гешев, ще има възмездие, защото той по осигурява безнаказаност! Но краят им се вижда, най- късно месец март, когато изтича мандатът на ВСС, новият ВСС ще избере нов главен прокурор !

    Коментиран от #45

  • 9 Последния Софиянец

    25 14 Отговор
    Такава висока избирателна активност не бях виждал от 4 ти април.Опашки от млади хора с деца от сутринта.
  • 10 6969

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Пуста склероза...😁
  • 11 гласоподавател

    20 7 Отговор

    До коментар #6 от "Димо":

    а принципната разлика между тия в турция и тия в нашингтон каква е? за един преател питам.
  • 12 Българка

    59 6 Отговор
    Според мен вотът от секциите в Турция не трябва да бъде зачетен. Масово там се извършваха нарушения, които опорочават изборите . Там не гласуваха "български" избиратели, а гласуваха вместо тях членовете на СИК. Не може хора, които дори не говорят, камо ли да четат на български, да определят съдбата на българите и то при законови нарушения на изборния процес

    Коментиран от #25

  • 13 Who you bol

    44 1 Отговор
    Като не гласуват масово, ромите ще определят бъдещето. Да ви е честито.
  • 14 Бацо

    32 8 Отговор
    Гепнипачки загубиха още 200 хил гласа. Ще вземат максимум 350 хил, което е просто чудесно. Другият път под чертата
  • 15 Гост

    27 5 Отговор
    Дайте профила на герберасткия гласоподавател!😂
  • 16 ГЕРБ

    36 14 Отговор
    Благодарим на всички, които гласуваха срещу бай чекмеджан. Бацо на затвор
  • 17 Псевдоним

    28 44 Отговор
    Най-глупавите избиратели са гласували за Киро и Асен, ако ще да имат по три дипломи и да живеят на Луната.
  • 18 русенец

    22 2 Отговор
    А секции в Република Северна Македония имаме ли? Защото и там има доста хора с български паспорт.:)
  • 19 Последния Софиянец

    20 0 Отговор
    В моята избирателна секция в район Витоша имаше два гласа за ДПС и три за Карадайъ.От 750 гласували.
  • 20 Реалност

    25 8 Отговор
    Стига с тия глупости!!! Вота ясно показа, че българите са против всички крадливи и лъжливи политици /било то стари познайници или нови месии от Северна Америка/, затова и 62% не гласуваха. На балотажа едва ли ще гласуват повече от 10%.

    Коментиран от #35

  • 21 Активист на БКП

    23 10 Отговор
    ГЕРБ=КОРПОРАТИВЕН+РОМСКИ вот
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 АБВ

    25 27 Отговор
    Вeрнo 80% oт бългaритe ca дeбили и нaпълнo cи зacлужaвaт cъдбaтa! Cлeд 2 дo 3 мeceцa Кирo Бaйдънa щe въвeдe зaдължитeлнa вaкcинaция и нямa дa мoжeтe нитo дa рaбoтитe, нитo дoри дa cи купитe хляб бeз дa cтe вaкcинирaни! A тoвa нe e вaкcинaция, a прocтo eвтaнaзия cъc зaбaвeнo дeйcтвиe! Тoвa ли иcкaтe, дeбили?!? E, пoлучихтe cи гo! Cкoрo щe рaзбeрeтe, кaквa фaтaлнa грeшкa cтe нaпрaвили, нo щe e твърдe къcнo!

    Коментиран от #39

  • 24 ddddd

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Димо":

    като те гледам и ти две думи не можеш да напишеш без грешка и мен ме хваща ужас
  • 25 хахах

    17 8 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    да, бе точно!Викаш не може!А Кирчо два пъти вчера наруши изборния кодекс умишлено/за гражданството пак излъга съзнателно/ и този индивид викаш може да е премиер дори!??После не питай кой ти с.ра...в гащите ,щотои Борисов така си го избрате знаейки че е мутра
  • 26 Перо

    15 10 Отговор
    ГЕРБ са предпочетени от криминалните елементи,корпоративни о платени гласоподаватели,държавните корумпета. Това е криминална организация,работеща под политическо прикритие! “Партия”,без идеология и програма с еднолично управления,на главната мутра!

    Коментиран от #43

  • 27 Ако

    20 3 Отговор
    Тези данни са истина, излиза, че по голямата част от вишистите, не може да разсъждава и е лесно манипулируема, като ниско образованият електорат на дпс!

    Коментиран от #33

  • 28 6565

    18 2 Отговор
    Да интересно е че, снощи ги гледах как пристигат с Автобусите от турция, питат я нещо, тя говори само на турски. Де да знам, не нещо ама те дори нямат идея кой кандидат кой е:)Организирали им безплатни билети. Така каза снощи в интерюто.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 шопендар

    28 2 Отговор
    ДОКОГА ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ-И НЕ ЗНАЕЙКИ ЗА КАКВО И ЗА КОГО ГЛАСУВАТ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБИТЕ НИ,,И ХОРА КОИТО СА СЕ СПАСИЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ,И ПОКОЛЕНИЯ РОДЕНИ В ЧУЖБИНА,И НЕ ПОЗНАВАЩИ НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИЕ,НЕ ЗНАЕЩИ БЪЛГАРСКИ,И ДОРИ НЕ ИМ ПУКА ЗА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ СЪДБИТЕ НИ.
  • 31 Колко се оказа прав Иво Христов

    20 9 Отговор
    Представяте ли си министър председател газещ основния закон на страната, дори в изборния ден.?!Министър на финансите изпечен мошеник, ограбил съдружниците си, остава да ограби и хазната?!И естествено изборите бяха фалшиви, защото не може в края на деня от 8 процента разлика между ГЕРБ и ПП да се обърнат резултатите драстично, в полза на Киро Лъжеца!По страшното е друго, освен, че трудно говорещият български, успя да събере повече гласове от червените и може и БГ да стане вилает, след още 2-3 такива избора😂😂😂.Разбира се, който надделее- дали Копейкин, дали Карата, все тая, все ще сме по чуждо владичество. Щото в момента сме на път да станем протекторат на дементния😂😂😂😂
  • 32 въпросче

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "фастум":

    Като изреждаш тия партии е ясно.
    Това и т.н. какво означава?
    Ти от кои си?
  • 33 Псевдоним

    11 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ако":

    Електоратът на ДПС е по-умен и находчив от тези "висшисти". Най-малкото е наясно, че безплатен обяд няма, за разлика от феновете на Кирил Петков и Асен Василев.
  • 34 Один

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "фастум":

    И кой, само ти ли ще останеш на вън. Я го гледай - дявол. Хайде и всички протестъри , антиваксъри, ЛГБТ, наркомани, алкохолици и прочие също в кауша. На вън да останат само циганите. Те са невинни.
  • 35 реплика

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Реалност":

    Напротив, балотажът ще бъде с висока избирателна активност!
    Само, че манипулираният вот ще реши / или той вече е решил/ всичко!
  • 36 Българка

    16 12 Отговор
    Бета рисърч (допитване сред българските жени) , за ПП са гласували 100 % "мъже" от другия бряг. За да гласуваш за двамата влюбени Кокорчо и канадеца трябва да си сериозно психясал или от другия бряг.
  • 37 боил

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "тертаа":

    Точно така , но онези "миротворците“ зад океана искат да има противопоставяне между пол , етнос и религия и няма да позволят ДПС да бъде забранена като етническа партия . Да видим какво ще направят ПП по този въпрос . А ИТН начело със Слави Трифонов , добре поработиха в полза на ДПС ,
  • 38 слиен

    5 0 Отговор
    ква София е мендили ,софиянци се върнаха на село да гласуват
  • 39 Каун

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "АБВ":

    Смешник.
  • 40 президентска република

    13 14 Отговор
    Радев се готви да управлява с неговата партия ПП,затова без вдигнат юмрук да подкрепим умния и интелигентен кандидат-Герджиков!

    Коментиран от #54

  • 41 Бойко Методиев Борисов

    13 7 Отговор
    Аз съм прост и вий сте прости!
    Затова,гласувате за мен!
  • 42 Кой гласува?

    13 10 Отговор
    Кой гласува за ПП?!

    Основно е ЛГБТИ-общността. Това е общност на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални).
  • 43 Идеите

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "Перо":

    Каква е идеологията на Киро и Кокорчо?Те нямат ясна програма и вяра в нещо.
    Те са тук за парите не за идеите!
  • 44 КОНСАТАЦИЯ

    12 5 Отговор
    ИНТЕРЕСНО КОЙ ЛИ ГЛАСУВА ЗА ТАКИВА ИЗМАМНИЦИ И ЛЪЖЦИ !!! НО ПАДНЕЛИ РАДЕФ ЩЕ СЕ СРУТИ КАРТОНЕНИЯТ ДОМ С ИЗТЕГЛЕНИТЕ МИЛИАРДИ НЕПРАВОМЕРНО ОТКРАДНАТИ ЗА СМЕТКА НА ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА КИРЧО И КОКОРЧО!АААААА?
  • 45 стоян

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    До 8 ком разсмиваш ме-какво възмездие чакаш от кумунягите дето ще те управляват бе -да няма да се самонаказват
  • 46 Парите на ДПС са стигнали до Ромите по

    5 0 Отговор
    Селата!! Това е Извода!!!
  • 47 555

    8 2 Отговор
    В България трябва да си Предател,да погазваш закона за да те изберат...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Грульо

    8 2 Отговор
    За ПП гласуваха балъците, дето се бяха подмамили от Слави, но имат малко повече акъл от твърдите чалгари, и скоро и от Кирчо ще се разочароват. Същото писах и за ИТН на изборите през пролетта и лятото, и пак ще позная. Съвсем скоро всички ще видим какво има под офчата кожа на новите месии. :D

    Коментиран от #53

  • 50 Баро

    4 7 Отговор
    Боко 200 ама Киро вдигна 300 а в неделя Радев ще випне 500
  • 51 Баро

    0 2 Отговор
    Мале мале по-прости коментари прочетох вече от тати те от изборите въобще не ме учудва мале мале
  • 52 Друг Софиянец

    2 5 Отговор
    "Ромското население е дало своя глас поравно за ГЕРБ и БСП, които държат по 21 на сто от неговия вот" - махнете и казионния + купения вот и се оказва, че практически нито един нормален българин който не е на директна хранилка, не е гласувал за ГЕРБ.
  • 53 Глупости

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Грульо":

    аз гласувах за ДБ, пенсионер съм, бивш университетски преподавател. Никога не бих си дала гласа на един Чалгар, много злобен, мракобесен тип като Трифонов. А ПП се доказаха чрез служебното правителство. Това са много успешни млади българи, които ще преобърнат визията на България към нова, модерна и проспериращата. Бог да ги пази!
  • 54 Герджиков

    2 6 Отговор

    До коментар #40 от "президентска република":

    не може да управлява университета, камо ли държава. Самовлюбен човек. Баща му ДС агент. Зависим е от ГЕРБ, тъй като направи далавера с фонда за научни изследвания. И потулиха проблема. Говори само общи приказки, обвити уж в академизъм, но срина тотално качеството на университета. Още преди ковид, студентите въобще не го посещават, празни аудитории, празни библиотеки. Никаква мотивация. Всеки факултет е самостоятелна феодална крепост. Нещата се правят на парче. Вижте сайта, не е мръднал от 1997 година. Вразумете се и гласувайте за достойния и истински кадърен човек, президента Радев.Доказан стратег!!!
  • 55 Студент

    1 2 Отговор
    Младото поколение гласуваха за промяна ПП. И трябва да има промяна щото с ГЕРБ вече няма на къде.
    И след 2-3 месеца пак да има избори,пак ГЕРБ няма да спечели избори просто време е да си ходят .
  • 56 Berlin

    1 0 Отговор
    На статистика принципно не вярвам, но никой не е в състояние да я опонира. Друг е въпросът доколко българите са в състояние да реализират пред какъв проблем са изправени, мисля че при такава констелация съставяне на правителството ще бъде бъде проблематично, а в същото време и определящо докога ще издържи, ако изобщо се състави. Допускам с голяма вероятност в близко бъдеще да се насрочат нови избори едва ли не вече по навик ⁉️
  • 57 Corektor

    1 0 Отговор
    Гласуваш или не вероятно опцията на машината"не гласувам"коригира всичко за което е предназначена,.така че гласът ни не е от особено значение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове