Last news in Fakti

4 Април, 2013 16:29 1 795 0

Мъртвата риба в Ропотамо изхвърлена от моста

  • мъртвата риба-
  • ропотамо-
  • изхвърлена-
  • моста

По повод появила се информация за отровена риба в река Ропотамо и анонимни клеветнически твърдения, че причината е замърсяване на водата, вследствие нерегламентиран ремонт на лодките, сме длъжни да оповестим истината и реалните факти по този странен случай, заявяват от фирма "Венис Марина".

На 1 април 2013 г. е изпратен сигнал до държавните институции, упражняващи контрол в резерват “Ропотамо”, че във водата има мъртва риба. В един - единствен електронен сайт са публикувани фотографии, на които се виждат мъртви риби. Контролните органи реагират светкавично и разпореждат няколко независими една от друга проверки. На място са изпратени инспектори от РИОСВ – Бургас, РЗИ – Бургас, ИАРА и Басейнова дирекция. От реката са взети проби, които са изпратени за анализ в регионалната лаборатория и които ще оповестим веднага, когато резултатите бъдат готови. Като наемател “Венис Марина” оказа пълно съдействие на проверяващите, за да се установи какво се случва. Резултатите от инспекцията се оказаха меко казано смущаващи и доказват по категоричен начин, че мъртвата риба е била изхвърлена умишлено от моста и е била в замразено състояние, съобщават от фирмата.

Доказателствата:
-Откритите мъртви риби са чернокоп и таранка – нито един от тези видове не вирее в река Ропотамо. Чернокопът е морска риба, а таранката – язовирна.
-По това време на годината дори и в морето няма чернокоп. В момента този вид риба е нараснал до лефер и навлиза в размножителен период. Малките рибки на лефера ще станат чернокоп през есента, когато всъщност е и сезона за улов.
-Обявените за отровени риби са открити единствено и само в района на моста, който се намира на приблизително 7 км от устието на река Ропотамо. Никъде другаде по цялото течение на реката не са открити мъртви риби.
-Инспекторите от ИАРА са открили мъртви риби не само във водата край моста, но и на брега!? Факт, който има само едно логично обяснение. Ако приемем, че чернокопа и таранките не са изскочили сами на брега, то обяснението е, че хората, които са изхвърлили умишлено рибата в реката са разсипали част от нея по крайбрежието. Гаф, който разкрива цялата организация на тази грозна и подла операция.
-Мъртвите таранки са със странно червени перки – според ихтиолозите това е доказателство, че рибата е умъртвена вследствие на т.нар. “запарване”. Тоест била е уловена и поставена например в полиетиленов плик или друг съд. Симптомите при отравяне във водата са съвършено различни.
-Всички видове риба, които виреят в река Ропотамо са живи.
-Няма ни най-малка вероятност реката да е замърсена от ремонт на лодки, тъй като такъв никога не е извършван в резервата. В момента действително плавателните съдове се ремонтират, но това става в Приморско, където лодките са изтеглени. Ще посочим само най-очевадната причина. За ремонт на плавателни съдове са необходими специализирана платформа, инструменти и техника, каквито в резерват Ропотамо няма и не може да има.

Операция “Мъртва риба” е третата поред атака срещу фирма “Венис Марина” от началото на годината, а туристическият сезон още не е започнал, заявяват от фирмата.  За нас няма съмнение, че нелоялен конкурент хвърля грозни клевети, за да опетни името ни и да внуши в обществото, че новият стопанин на атракциона трови реката и природата.
“Венис Марина” спечели честно конкурс, а бе обвинена, че превзема с полиция резервата!  
Започнахме ремонт на дървено заведение, застрашено от срутване, а бяхме обвинени, че в резерват “Ропотамо” се излива бетон и се строят сгради.
Категорично заявяваме, че изнесените факти са злонамерени и не отговарят на истината.
“Венис Марина”  е наемател на заведението в Резерват “Ропотамо”от тази година и упражнява туристическа дейност – разходки с лодки. Съгласно сключения договор, ние като наемател сме длъжни да поддържаме в изряден вид стопанисваните обекти. Във връзка с предстоящия туристически сезон и спазвайки нашите договорни задължения предприехме цялостно почистване на района около заведението и речния кей. Едновременно с това започнахме и ремонт на заведението, тъй като го заварихме в окаяно състояние. Покривът бе полуразрушен, а дървените подпорни греди – изгнили. Имаше реална опасност част от конструкцията да се срути. За да създадем комфорт на бъдещите туристи и да предотвратим всякакъв риск от нежелани инциденти, предприехме ремонт. Заявяваме, че заведението никога не е било събаряно, както се твърди. Подпорните греди бяха подменени поетапно една след друга. Започнахме ремонт и на покрива, за което имаме съгласието на РИОСВ. По член 151 от ЗУТ не се изисква разрешително за строеж. Ние извършихме текущ ремонт и саниране.
По никакъв начин не е използван бетон. Заведението не е разширено дори и със сантиметър. Ние твърдим, че с нищо не сме нарушили Закона, нито сме навредили на резервата.
Мотивите, с които РИОСВ-Бургас иска да прекрати едностранно договора за наем на заведението са абсолютно неоснователни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове