29 Ноември, 2021 20:00 6 660 62

Вторият шеф на ДКК уволнен. За месец Караганева извършила куп нарушения

  • дкк-
  • уволнен-
  • шеф-
  • ваня караганева

Така начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор

Едва около месец издържа като втори директор на "Държавната консолидационна компания" (ДКК) назначената в края на октомври Ваня Караганева, която влезе в борда на дружеството в началото на септември като назначение на бившия икономически министър Кирил Петков, който днес е кандидат за премиер на бъдещото коалиционно правителство, съобщи mediapool.bg.

Тя е била уволнена в понеделник на общо събрание на Съвета на директорите на ДДК заради редица нарушения, които успяла да извърши за краткото време като втори шеф на компанията, под чиято шапка се намират редица държавни дружества от ключово за икономиката значение.

Така начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор.

От решението на борда на ДКК става ясно, че Караганева е била назначена в нарушение на Търговския закон – имала е трудови правоотношения с друг работодател, а е декларирала, че няма такива. Освен това договорът ѝ е неправомерно сключен с член на Съвета на директорите, тъй като не е имало негов председател.

Тя реално е вършела неща в ДКК на своя глава, без да се съобразява с решенията на борда, констатира събранието.

Интересен момент е взетото от нея еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ за 1.120 млн. лв. с друго лице, а за такива разходи трябва одобрението и на финансовия контрольор на компанията.

Освен това повечето работа по три от тези дела била свършена. Краварски пък бил назначен еднолично от нея за председател на комисии по избор на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – "Вазовските машиностроителни заводи" (ВМЗ), "Монтажи" и оръжейния търговец "Кинтекс". Караганева дала на Краварски достъп до сървъра на ДКК и цялата налична информация и той реално иззел функциите на изпълнителен директор на държавното дружество, посочва се в решението за уволнението ѝ.

Другото сериозно нарушение от нейна страна е, че променила одобрен вече от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с "Дунарит" за 50 млн. лв. и подписала различен текст. Те се посочва какво следва от тази промяна и как се отразява върху поетите от ДКК ангажименти спрямо частното дружество, към което компанията бе предприела рейдърска атака по овладяването му през цесии за дългове към фалиралата Корпоративна търговска банка.

Караганева назначила и еднолично членове в борда на ВМЗ, става ясно още от решенията на съвета на директорите.

Без никакви мотиви тя е сменила и обслужващата банка на ДКК – "Юробанк", и я е заменила с Първа инвестиционна банка, която бе сред непокрилите стрес тестовете на Европейската централна банка.

Вторият изпълнителен директор на ДКК също така отказвала да разглежда всякакви въпроси, свързани с ремонти и реконструкция на язовири. Просрочени са нормативно определени срокове, което крие риск от бедствия и може да доведе до тежки финансови загуби за дружеството. Тя отказвала да организира плащания към НАП, НОИ, ЧЕЗ и други контрагенти, в резултат на което компанията натрупала дългове за 90 хил. лв. и това би променило в негативна посока риска на ДКК като кредитополучател, включително увеличаване на лихви по кредити.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оле ,мале...

    67 9 Отговор
    Не мога да повярвам! Отказвам!!! Кирчо, не може да има нищо общо с това корумпе!!!

    Коментиран от #7, #39

  • 2 Две помакини

    36 14 Отговор
    Карагерен и Кани.Таз Рая на Здравка Дани от ГЕРБ сестра ли е?

    Коментиран от #9, #13

  • 3 розово

    69 7 Отговор
    Кукла на конци.При Бойко на такива им казваха калинки.
  • 4 Ю.Кортес

    57 17 Отговор
    Той,Кире,канадеца,така си знае,за него законите не важат.
  • 5 смерш

    42 24 Отговор
    Дреболии в сравнение с подписване на декларация с невярно съдържание и нарушение на Конституцията!

    Коментиран от #25, #59

  • 6 6efket

    4 5 Отговор
    Не4есно
  • 7 Фридъм

    10 27 Отговор

    До коментар #1 от "Оле ,мале...":

    Стига руска енергийна примка
    на шията на българина!
    Веднага да се построи тръбопровод под Дунава!
    За румънска газ!
    Веднага да се построи тръбопровод до Гърция!
    За азерски и втечнен американски газ!

    Коментиран от #29, #31

  • 8 ХАХАХАХАХАХ

    40 10 Отговор
    И ТОВА ПРЕДИ СОРОСОИДНИТЕ НЕОЛИБЕРАСТЧЕТА КИРЧО И КОКОРЧО ДА СА ВСТЪПИЛИ В ДЛЪЖНОСТ ХАХАХАХАХАХА
  • 9 Цола Драгойчева

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Две помакини":

    Тц. Братовчедка на Уляна Пръмова, щерка на другаря Пръмов, Миглена Кунева му беше снаха!

    Коментиран от #21

  • 10 айдук Кольо

    32 3 Отговор
    ...ахти държаваста в която живеем , ахти и наглеците...ште тр вече да ги би(е)м и после да ги ..е ...

    Коментиран от #33

  • 11 Гост

    19 13 Отговор
    ЯСНО...,,КОН,, НА ШАЙКАТА И ПРИМАТА ОТ БАНКЯ............ПОСЛЕДНО ,,КРАДЕНЕ,, И САБОТАЖИ...

    Коментиран от #41

  • 12 Чочо

    34 12 Отговор
    Пука му на Кирето,фатмака нали е зад него.Ще си назначава която си иска шавр.нтия
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 6efket

    8 2 Отговор
    Сирил мяза на омикрон
  • 15 4498

    28 8 Отговор
    Това е много, много сериозно. Тази е за затвора, но КОЙ стои зад нея??? ДПС???

    Коментиран от #42, #44

  • 16 ПЕНЦИОНЕР

    22 3 Отговор
    ...ПОМЪЦИТЕ ....СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ !
  • 17 Даката

    37 12 Отговор
    Честито на печелившите,Кире ментата и Ачо фалита,сори за балъците и лапни шараните
  • 18 Зайо Байо

    48 3 Отговор
    Като гледам, доста чевръста се е оказала госпожата да натвори всичко това за месец време. Ама нали искахме Промяна, що така махате лично назначение на Кирчо!?
  • 19 Панов

    48 3 Отговор
    Значи,хонорарче за милион и кусур плюс договорче за 50 милиона плюс бакшиш от новата банка.Бързо действала,напълнила каруцата за няма три месеца....много способни нови лица, продължаваме подмяната
  • 20 16 Ка

    6 3 Отговор
    Прав си .
  • 21 смерш

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "Цола Драгойчева":

    Неподготвен си братче и двете са снахи на Пръмов,Уляна не му е дъщеря!
  • 22 яяяяя

    25 3 Отговор
    За Измамниците не съществуват закони, нищо не признават!
  • 23 6efket

    3 3 Отговор
    Си4ки пумаци купуват на пазара сами пума
  • 24 БОЛШЕВИК 🌟

    27 1 Отговор
    В тая държава няма или не могат да се намерят хора за такива постове, които да не пипат и да не прават цап-ца-рап? Или всеки който се докопа до такива службички, почва да краде като за последно!
  • 25 Хайде най после

    12 22 Отговор

    До коментар #5 от "смерш":

    да млъкнете с тази простотия,а? Погледнете реалностите - кое е по-значимо - свободното волеизявление /припомням правата на човека!/ или формализирането на коетто и да е волеизявление от една чужда държава? Впрочем - когато К.Петков входира декларацията, тя е нотариално заверена - т.е., напълно действителна - а последващите му действия показват, че е истинска и необратима. Продължават споровете по неединодушното/!/ решение на КС, а и мнението на уважавани у нас юристи е, че най-малкото решението по казуса не е категорично и неатакуемо. /Така отпада и измисленото обвинение, че Петков СЪЗНАТЕЛНО е попълнил документ с невярно съдържание - просто до момента на решението на КС този документ се базира на волеизявление, тъй като в българското право НЯМА процедура по процеса на отказ от двойно гражданство - в този смисъл решението на КС попълва една дотогавашна празнина в правото ни. Така че обратното действие на това решение също е атакуемо.Впрочем - следващите действия на К.Петков доказват необратимостта на решението му.

    Коментиран от #30, #34, #37

  • 26 Малък весел гей

    15 0 Отговор
    Бой по пеперудата с черпака!
  • 27 gost

    34 3 Отговор
    имaлa e трудoви прaвooтнoшeния c друг рaбoтoдaтeл, a e дeклaрирaлa, чe нямa тaкивa. Ocвeн тoвa дoгoвoрът ѝ e нeпрaвoмeрнo cключeн c члeн нa Cъвeтa нa дирeктoритe, тъй кaтo нe e имaлo нeгoв прeдceдaтeл....Леле мале. учебникарски пример за нарушаване на закона... Та какво казвахте за някаква си промяна, че нещо не разбрах...Който се е цанил за бушон, за да прибере противоправно нкакви суми, които по-нататък да се разпределят между партийните каси на правилните партии, да му мисли... Хайде сега- на прокурор и предявяване на иск в съда за обявяване на нищожност на всичките й актове...
  • 28 сидер

    31 7 Отговор
    Тва мутресата на Канадеца ли е?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 gost

    18 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хайде най после":

    Публикувано във факти.бг: или формализирането на коетто и да е волеизявление от една чужда държава?.... Това формализиране е издигнато във висшият ни закон- КОНСТИТУЦИЯТА НА Р. БЪЛГАРИЯ, в ранг на абсолютна предпоставка за заемане на висшата публична длъжност... Или казвате- ааа, когато ни изнася, ще си търсим конституционните права и ще се правим, че нямаме конституционни задължения, а когато не ни изнася- хоп- конституционните ни задължения стават някаква си дребна формалност... Да Ви попитам- ако сте на трудов договор, по него ли Ви уволняват от работа, или просто ей така- защото на собственика на фирмата Ви му е изгодно да прекрати трудовото ви правоотношение, без да се интересува от формалните изисквания на КТ и в нарушение на КТ....
  • 31 Error

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Фридъм":

    Под всяка статия едни и същи глупости плещиш. Вчера заработи пет хонорара, а днес още три. От козяк не ти ли дадоха бонус вече? Стига си тролил! Че и заповеди раздаваш, изчезвай
  • 32 Бай Шиле

    28 1 Отговор
    Нещо прокуратура,нещо Сливенския...? Ми то всеки ще е съгласен да го уволнят след като си събере за яхта.
  • 33 КотУчьонии

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "айдук Кольо":

    Кольо, объркАл си реда. Първо ше ги ееееме, а после пердаха, че иначе ше им се свият много котетата.
  • 34 gost

    10 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хайде най после":

    Публикувано във факти.бг: Продължават споровете по неединодушното/!/ решение на КС... Тцъ- нищо не продължава, защото
    ЗАКОН ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД изм. и доп. ДВ. бр.19 от 5 Март 2014г. Чл. 14. (1) Конституционният съд се произнася с решения, определения и разпореждания.
    (2) С решение съдът се произнася по съществото на спора.
    (5) Актовете на съда са окончателни.
    (6) Решенията на съда са задължителни за всички държавни органи, юридически лица и граждани.
    Т.е. не може да се обсъжда РКС, което вече е обявено и обнародвано в ДВ- всеки гражданин обаче Е ДЛЪЖЕН да го изпълнява. А иначе- обсъждайте си на маса, каквото си искате, но НЯМА друг съд в съдебната система на Р.България, пред който да се обжалва РКС. Освен това- фактът, че РКС по казуса не е с единодушие, е ирелевантен на правото- т.е. е без значение на правото.
  • 35 пожелание

    20 2 Отговор
    Съд и затвор .Другото е само цветя и рози !!!
  • 36 Никой

    22 5 Отговор
    Почна се!!Кадрите на Кирчо-Почтений,които сега ще навлязат в Държ.администрация, на всички нива!!
    Бог да пази България!!
  • 37 Ама

    16 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хайде най после":

    Защо пък ти не млъкнеш,с желанието да ТЪЛКУВАШ законите.Законите се спазват ! Иначе настава анархия. И какво според теб значи единодушно--от 12 съдии един се е въздържал ,другите са се произнесъли,че е виновен и това не ти е достанъчно.И не измествай фокуса-- за един месец,назначена от Кирил Петков директорка е извършила куп нарушения.Какво ли ни чака?!Жална ни майка с тези,които се готвят да ни рестартират живота.
  • 38 Петко

    4 15 Отговор
    ГРОБарите са и скройли шапка набързо. Че ще им излезат далаверите наяве.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Щом е

    19 2 Отговор
    човек на Кирчо , всичко е ясно,това е само началото .
  • 41 Назначена

    20 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    е лично от Кирчо лъже канадеца.
  • 42 Чети,троле,чети!

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "4498":

    Пише си го -Кирилчо стои зад нея. Лично!
  • 43 Walkirie

    12 1 Отговор
    Калинка до калинка,нацвъкани навсякъде.Няма отърваване от тези безмозъчни и безскруполни същества.Но от друга страна,тези които ги назначават нима не им е ясно какво представляват? Нещо не ми се вярва.
  • 44 !!!

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "4498":

    Партията на харвардите/промяната
  • 45 Мадуро

    14 4 Отговор
    Ето това е башибозука на Фатмака Радев предвождан от Кирчо Папура и Асенчо Лондонския крадец. Това са убийците на България! Това е ужасът който идва от Козяк!
  • 46 А БЕ ХОРА

    13 3 Отговор
    КЪДЕ Е ПОСЛЕДНИЯТ СОФИЯНЕЦ, ДА СЕ ИЗХОДИ НА МЕТЕНОТО? ГНУСЛЯРИ КАТО НЕГО ДОКАРАХА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И БРУТАЛНИ КРАДЦИ, КАТО ПРОМЯНАТА!!
  • 47 кошмарно е

    12 2 Отговор
    Да,страшна "промяна" нечувана!За тях закони няма,задължения няма,отговорности изобщо,целят да доведат ДКК до фалит за да се облажи някой на който са обещали,набързо и криминално.Прилича на шпионски скандал с източване на конфиденциална информация от обекти на националната сигурност.Как е възможно ,да се повярва на пиар кампаниите им ,на единия БГ" му е в сърцето",другия и на" него"финасовата част.При регистрацията на ПП са патентовали лобистки политически цели,без да имаме закон за лобизма.Много е грозно,взеха държавата като лична собственост.
  • 48 преса

    4 2 Отговор
    има ли още суджуци и КП ограбили държавата с чекмиджета чували и сакове
  • 49 БАЙ ВЕСО

    5 4 Отговор
    ИМА ЛИ НЯКОЯ кп ОТ гЕРБ ДА НЕ Е МИЛИОНЕР А КАЖЕТЕ НАЛИ СТЕ ТЕРИКАТИ
  • 50 Абе

    2 1 Отговор
    Кво стана с Мургина?
  • 51 нов боклук

    11 1 Отговор
    Госпожата с тези умишлени злоупотреби е за разследване и затвор.И всичко на едро,огромни заплати,два договора,един не им стига.нова адвокатска кантора с нови хонорари,,а на освободения е платено предварително за текущи дела до края,сега двойно и тройно за новите.Спряла да плаща осигуровки,ток,вода,парите за ремонти,а бе каква е тази,за кого работи,освен че получава държавни пари ,заработва и да фалити!
  • 52 Лудница

    5 1 Отговор
    Този път даже нямам какво да кажа..!.. Само мога да покажа. Скоро няма да има статия тоз вкаран в панделата на онзи му конфискува ли 100 млн и направили десет училища и десет детски градини с парите, друг конфискува ли 200 милиона и с тях правят болници и пречиствателни станции, сменят водопроводи и канализации в населените места. КАКЪВ СЪМ ОПТИМИСТ НАЛИ?
  • 53 мамун

    7 0 Отговор
    Хитра сврака с двата крака
  • 54 Брей

    10 1 Отговор
    Платено мероприятие за ликвидиране на ДКК.За един месец си показаха целите,рогата и " промените",най "почтено" ,най " некорупционно" без "търговия с влияние" ,без " злоупотреби",без "външно влияние".Радев сериозно ли се е хванал с тия" учтивите и възпитаните"?
  • 55 Боже прибери ги

    7 1 Отговор
    Тая не става и за другото, защото си мисли, че става за това. КАЛИНКА без мозък, ама и дреме на детеродният орган - нали има кинти! И естествено - "завършила" "Карл Маркс"!!! Експерт та дрънка!
  • 56 ковид

    5 2 Отговор
    Спокойно приятели, тези кирчовци и кокорчовци ще ни оправят има няма за 3 месеца! А за разграждане какво ще кажете, начело с копейкин?
  • 57 Темидец

    3 1 Отговор
    Това е А отбора на Кирил Петков,сега на ред е незаконно назначеното управление на ББР.Дръж се Кире,това е само началото,започват стотици дела за незаконните ти действия.
  • 58 Факт

    0 0 Отговор
    Мафията без бой няма да се предаде!
  • 59 Фил

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "смерш":

    И подписването на влизането в ес, дето никой не го е чел!?
  • 60 New Gender Times

    1 1 Отговор
    От Новото време поне не бяха джендъри...
  • 61 Възмутена

    0 0 Отговор
    КИ ЧО СГАЗИ конституцията и вие го защитавате малоумни.Сега се оказва,че е подписал и друга лъжлива декларация,че няма конфликт на интереси,а се оказва,че е собственик или в управителния съвет на фирми противно на закона.Трето,попълнил е пред снопи декларации,че притежава още ги ми и за най печелившата с фалшивите хранителни добавки издал пълномощно на другата си любимка Лена.Пълномощното не освобождава никого от отговорност защото успоредно с пълномощника може свободно да си управлява фирмата.Честит ви мошеник.
  • 62 Ангелина

    1 0 Отговор
    Най - вероятно е пречела на организираната група то назначени престъпници от ГЕРБ да "лапат "на спокойствие!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове