2 44419

Право на отговор: ДКК с позиция за Караганева

 • ваня караганева-
 • дкк

Твърденията ѝ са неверни

Право на отговор: ДКК с позиция за Караганева - 1
Снимка: БГНЕС

Ваня Караганева демонстрира неразбиране на основни законово регламентирани принципи на управление. За разлика от дружествата с ограничена отговорност, които се управляват еднолично от управители, ДКК като акционерно дружество се управлява чрез съвет на директорите.

Така отговориха от Държавната консолидационна компания на твърденията от сряда на отстранената изпълнителна директорка.

От ДКК допълват, че позицията на Караганева е базирана на множество неверни факти. И оборват нейните твърдения:

Ваня Караганева твърди: "В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от търговското дружество "КейсПро" ООД вместо от адвокатско дружество, което е в нарушение на Закона за адвокатурата. На практика това възлагане е извършено въз основа на нищожно рамково споразумение. Извън това във въпросното рамково споразумение е предвидено, че процесуално представителство се предоставя въз основа на отделни договори. Такива отделни договори по редица множество дела са сключени само с един адвокат - Александър Андонов Бояджиев, свързан с търговското дружество "КейсПро" ООД. Огромни суми са платени и по тези отделни договори. От пет търговски дела две са изгубени и три са на първа инстанция. Всичко това създава у мен, в качеството ми на изпълнителен директор, основателно съмнение в добросъвестността на контрагентите по тези договори и предвид доверителните отношения между клиент и адвокат съм оттеглила пълномощията му. Предприела съм действия да упълномощя друг процесуален представител да извърши мониторинг на делата относно начина на тяхното водене. Съобразно наличната счетоводна документация и договорите, свързани с нея, установихме, че само за последните три години на адвокат Андонов и представляваното от него дружество "КейсПро" ООД са начислени и изплатени над 1 милион лева."

Фактите според документите в ДКК: От страна на "КейсПро" ООД са предоставяни консултантски услуги, които нямат нищо общо с процесуално представителство. Адвокатски услуги, в това число и процесуално представителство, са предоставяни от други независими адвокати, какъвто е и адвокат Андонов (бивш съдружник в горното дружеството), който в свое лично качество е действал като ангажиран от ДКК процесуален представител по някои от делата.

Договори за процесуално представителство, различни по предмет от консултантските услуги, са сключвани според конкретно възникнала необходимост за ДКК (заведени срещу дружеството дела или необходимост за дружеството да предяви иск срещу трето лице), като по всеки от тези договори е преговаряно лично със съответния процесуален представител и по всички дела с голям материален интерес е договаряно възнаграждение в минималния размер по Наредба 1/2004 г. на Висшия адвокатски съвет.

Твърдението на В. Караганева, че от пет търговски дела две са изгубени, а три са на първа инстанция, вярна е само втората част - че три от визираните дела са на първа инстанция, като по две от тях е проведено само първо заседание, посочват от ДКК. По едно от другите две дела ДКК е само трето лице помагач, а не ищец и по това дело изцяло е уважен на първа инстанция искът за главницата (7 млн. евро), а само частично е отхвърлен за лихви. По това дело, както и по едно от трите на първа инстанция нито адв. Андонов, а още по-малко "КейсПро" имат сключвани договори за правна помощ с ДКК, а ДКК има сключен договор с друг процесуален представител - адвокатско дружество, на което пълномощията не са оттегляни. Въпреки това В. Караганева е сключила от името на ДКК нови договори за правна помощ с нов адвокат, т.е. по две от петте дела към момента има два едновременно действащи договора за правна помощ, а по тези дела ДКК е само подпомагаща страна.

По последното от визираните пет дела ДКК е заместило ищеца две години след началото на процеса във фаза, в която не е могло да изменя иска и/или да иска нови доказателства и това дело се води само с правни аргументи, основани на вече събраните преди встъпването на ДКК доказателства и факти. Действително искът е отхвърлен от първите две инстанции, но делото е висящо пред ВКС и към момента няма основание да се квалифицира нито като "загубено", нито като водено недобросъвестно.

Упълномощаването на друг процесуален представител не е за "мониторинг на делата относно начина на тяхното водене", както твърди В. Караганева, посочват от ДКК, а е за водене на самите дела, като на проведени на 23 и 26 ноември 2021 г. съдебни заседания са били оттеглени пълномощията на адв. Андонов и дори не се е явил лично упълномощеният от Караганева нов адвокат (Николай Кин Лазаров), а преупълномощени от него други адвокати, които са поискали отлагане на делата, защото не са запознати с тях (т.е. не е извършван одит за начина на водене на делата, преди да бъдат оттеглени пълномощията на предишния адвокат).

Относно размера на изплатените възнаграждения на "КейсПро" - те са по часова ставка за реално отработени часове, която не е променяна от 2016 г. - общият им размер за 5 години не надхвърля 45 хил. лева.
Относно размера на изплатените възнаграждения на адв. Андонов за процесуално представителство - същите са изчислени по минимума съгласно Наредба 1/2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.

Ваня Караганева твърди: "Към момента на избирането ми за изпълнителен директор на ДКК не съм била в други трудови или служебни правоотношения".

Фактите според ДКК: При постъпването си като член на СД Караганева представя документ, че се намира в отпуск по майчинство, какъвто може да ползва само лице, което се намира в трудови/служебни отношения с работодател.

Ваня Караганева твърди: "В качеството си на изпълнителен директор в съответствие с разпоредбата на чл. 65, ал. 3 от Търговския закон правомерно съм одобрила решение, взето от Съвета на директорите на ВМЗ за предоставяне на такива права. Изискала съм становище от дъщерното ни дружество "Кинтекс" ЕАД, с което те не възразяват да се предоставят изключителни права.


Фактите според ДКК: Караганева иска и получава становище от "Кинтекс" ЕАД, след като вече е сложила своя подпис върху протокола на едноличния собственик на капитала от 9 ноември 2021 г. за одобрение на съответното решение на Съвета на директорите на ВМЗ. ДКК може да предостави на медиите достъп до тази кореспонденция в офиса на дружеството, информират от компанията и допълват, че решението не е съгласувано със съвета на директорите на ДКК.

В същото време "не възразяват", като становище, изразено от 100 процента дъщерно дружество ("Кинтекс" ЕАД), което се контролира от питащия (изпълнителния директор на ДКК), не е проява на независимо становище, посочват от ДКК.

Ваня Караганева твърди: "Обслужващата банка беше в техническа невъзможност да обезпечи системата за двоен подпис и начина на представителство, предвиден в Търговския регистър, което наложи миграция към друга банка. Прехвърлените средства са в рамките на размер, необходим за покриване на оперативни разходи на дружеството и в рамките на размера, гарантиран от Закона за гарантиране влоговете в банките. Основните средства на дружеството са в "Българска банка за развитие" ЕАД. По никакъв начин не съм поставила в риск финансовото състояние на дружеството."

Фактите според ДКК: Това не променя факта, че новата банка е избрана еднолично от Караганева, без провеждане на процедура с минимум три оферти от банки, без да бъдат взети предвид резултатите от стрес-тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), което има отношение към кредитната експозиция на ДКК към Българската банка за развитие (ББР), без одобрение на управляващия ДКК орган - съветът на директорите, както и без задължителното одобрение във връзка с вътрешните Правила за изграждане на системи за финансово управление и контрол. Видно от документите, които СД на ДКК предостави за преглед на журналисти, договорът с банката е подписан на 18.11.2021 г., посочват от ДКК и изтъкват, че едва на 22.11.2021 г. е изпратен на финансовия контрольор на ДКК за издаване на Контролен лист за "предварителен" финансов контрол "преди поемане на задължение".

От ДКК напомнят, че всеки представител на медиите, който желае да провери на място документите, на базата на които Караганева беше освободена от поста изпълнителен директор на ДКК, все още може да го направи. До момента от тази възможност са се възползвали седем медии.

ДКК се противопоставя категорично на политическата употреба на случая. Важен е единствено интересът на дружеството и държавата като негов едноличен собственик, посочват от Компанията.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 17 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Пич

  34 39 Отговор
  Егати калинката на Кирчо... Назначил в да краде , а тая не знае как...?!! Направо - като ромка джебчийка... И после върти очите , като я хванат... Егати...
  ..

  Коментиран от #17

 • 2 гицо

  29 35 Отговор
  Тазипарашутистка трябва директно в Затвора заедно с този дето я е назначил - Киро Канадеца.Оше не встъпили а забравиха за почтенността и крадат

  Коментиран от #15

 • 3 Да,бе

  30 19 Отговор
  Ма тя шайката имала и почти интелигентни членове,бе.Почти,като Се.Тиквоний Еднокнижник.

  Коментиран от #18

 • 4 6efket

  2 9 Отговор
  Какво тва дкк ?

  Коментиран от #10

 • 5 пожелание

  29 17 Отговор
  Пътници към затвора сте .Не се оправдавайте !!Боковизма трябва да се унищожи до крак 1!
 • 6 калина

  30 30 Отговор
  Мурджовците на промяната бранят Киро като матросов.Плюа му на почтенността на този мошенник.Заедно с кокорчо са за Пангото

  Коментиран от #16


 • 7 Змията

  18 8 Отговор
  Като умира,най лошо хапе.
  Калинки и Калинчовци ,назначени в 12 без 5, идете си с мир.
  Иначе бай Ставри дълго ще ви обяснява правилата.
  А каквито сте изнежени, повярвайте ми,няма да издържите.
 • 8 разума

  20 7 Отговор
  Ръководи се от съвет на директори които в последствие не отговарят за нищо. Господа данъкоплатци плащате луди пари за заплати на тези мухльовци за нищо. Те не произвеждат нищо а участват активно в разпределението на благата и това било много отговорна и важна и безотговорна работа затова им се полагали големи заплати.
 • 9 От останалите

  18 9 Отговор
  четирима членове на борда на директорите трима са назначени април 2021. Познайте от кого.
 • 10 Жоро

  17 7 Отговор

  До коментар #4 от "6efket":

  ДКК = Легална държавна фирма за кражба на нашите пари от данъци по непрозрачен начин и пълнене на шкафчета и чувалчета, кой каквото има наистина, на определени хора, които познават точните хора, обикновенно това са хора във властта...
 • 11 Ха ха ха🤣

  11 13 Отговор
  Неграмотни калинки, метнати на амбразурата в 12 без 5 от банкянския простак, се оказаха изправени срещу професионално подготвен човек и са на път да се сдобият с персонални искове за увреждане на доброто име и престиж. Скоро и на тези тримцата ще им се стъжни.
 • 12 Killer

  9 5 Отговор
  ДКК,, безивенни калинки, твърдят нещо. Казано им, написано, наредено. Красиката крадецът вика, дръжте крадеца.
 • 13 Jacques Yves Moineau

  8 8 Отговор
  Бойковите бойковинотиквеничковчета.
 • 14 gost

  12 1 Отговор
  : При пocтъпвaнeтo cи кaтo члeн нa CД Кaрaгaнeвa прeдcтaвя дoкумeнт, чe ce нaмирa в oтпуcк пo мaйчинcтвo, кaкъвтo мoжe дa пoлзвa caмo лицe, кoeтo ce нaмирa в трудoви/cлужeбни oтнoшeния c рaбoтoдaтeл....Мдааа- просто нямам думи... Обикновени работнички са доста по-наясно с трудовото ни законодателство, отколкото въпросната г-жа директор. Щеше да е много смешно, ако не беше жалко...
 • 15 А Буцката....

  3 5 Отговор

  До коментар #2 от "гицо":

  ....кога...?!?!
 • 16 Айде бе...?!

  11 7 Отговор

  До коментар #6 от "калина":

  Много па честни станахте отведнъж ..?!А кога Другарите Ви- Борисов,Горанов и Гешеффф ще отговарят за безобразията си...?!?!
 • 17 Случаен

  4 5 Отговор

  До коментар #1 от "Пич":

  Ама назначена от бойко преди да се появи Кирето. Гербаджии сър.или по нашенски Наглец и то ПрозД със "Т "
 • 18 Славе

  7 2 Отговор

  До коментар #3 от "Да,бе":

  Тая калинка да я бяха научил как да гепи а то Кирчо и Кокорчо пуснали пълна аматьорка дето знае явно само да си вири краката на 2 без 10.
 • 19 Гост

  2 0 Отговор
  На кирчо калинката се е разбързала,но я гепиха и спряха навреме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове