Last news in Fakti

12 Декември, 2021 22:55 1 741 23

Важните новини във ФАКТИ на 12 декември

  • факти-
  • новини-
  • българия

Прокуратурата и ГДБОП си разменят обвинения за "Хемус". Проливни дъждове в няколко района. Свикват извънредно заседание на парламента.

Важните новини във ФАКТИ на 12 декември - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата: ГДБОП натиска прокурори по делото за „Хемус” ВИДЕО

Прокурори от Софийска градска прокуратура се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от автомагистрала „Хемус”. Това обяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрунова, цитирана от "Нова телевизия".

„Бихме желали да информираме обществото за безпрецедентен натиск, който беше упражнен върху наблюдаващите прокурори по делото за АМ „Хемус”. Разследването се води от 3 ноември от екип от двама разследващи полицаи в ГДБОП под ръководството и надзора на екип от трима наблюдаващи прокурори в Софийска градска прокуратура. По инициатива на разследващите органи на 6 декември беше повдигнато обвинение и беше задържан обвиняемия Борислав Колев за срок от 72 часа. На 9 декември, отново по предложение на разследващите органи, беше поискано от Софийския градски съд постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът постанови домашен арест. Към днешна дата срокът за протестиране не е изтекъл. Непосредствено след внасяне на искането в прокуратурата е била проведена среща между двама наблюдаващи прокурори, разследващи органи и работници. На нея прокурорите устно са били уведомени, че обвиняемият иска да даде обяснения по делото. Това трябва да стане в присъствието на прокурор. На следващия ден – този петък, в Софийската градска прокуратура е постъпило и искане за разпореждане да бъде доведен обвиняемия в сградата на ГДБОП, за да му бъде проведен разпит", разказа Петрунова.

ГДБОП: Четири дни не може да се разпита лице, готово да разкрие схемата за "Хемус"

„Не сме принуждавали прокуратурата да извършва нещо насила, нито сме използвали обидни думи срещу тях. Повод за срещата ни в ГДБОП беше, че четири дни не може да се разпита лице, което е заявило готовност да говори какво се е случило с 53 млн. лв. от „Хемус”, предназначени за Лот 5 на скоростния път. Един от главните прокурори по делото е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето”, заяви директорът на ГДБОП Калин Стоянов.

Според него е безкрайно учудващо защо не се проявява интерес към разплитането на схемата. Той посочи, че след случая са образувани досъдебни производства срещу служители на ГДБОП.

Иван Гешев: Води се война срещу Прокуратурата ВИДЕО

"Води се война срещу Прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците. И естествен резултат от това е бум на престъпността. И цената за това ще платят българските граждани." Така главният прокурор на Република България Иван Гешев коментира изнесените от Софийска градска прокуратура данни за опит за незаконосъобразно въздействие по отношение на трима наблюдаващи прокурори по досъдебно производство с висок обществен интерес.

Иван Гешев поясни, че в дългогодишния му професионален опит в правоохранителните органи, за първи път е свидетел на "такъв безпрецедентен, неправомерен натиск върху редови прокурори и то дами". "Днес са те, утре ще са съдиите, в другиден ще сте вие или някой обикновен гражданин, позицията, на когото не съответства или не се харесва на някого", коментира още главният прокурор.

Река Места преля и отнесе пътя за Гоце Делчев

Продължителният дъжд в региона предизвика истинско водно бедствие. Река Места преля, излезе извън коритото си, и отнесе пътя за Гоце Делчев при Момини Кули, а свлачище затвори и обходния маршрут. Около 01. 30 часа движението бе затворено и трафикът за Гоце Делчев се връщаше обратно към Симитли. Цяла нощ на мястото имаше екипи на полицията както и екипи на АПИ. Сигнали за произшествия в дъжда буквално изтощиха органите на реда. Снощи в село Филипово, община Банско беше истинска паника, част от къщите в селото бяха наводнени. Нивото на Места се увеличаваше страховито , а хората излязоха навън уплашени,казаха за Struma.com жители на селото

Ситуацията в Неделино е критична

Критична е ситуацията в община Неделино след проливните дъждове в събота.

Това съобщи кметът Боян Кехайов. В профила си във "Фейсбук" късно снощи той написа:

"Цял ден получаваме сигнали за нанесени щети и поражения от непрестанния дъжд и силния вятър в цялата община. Ситуацията в Неделино е критична, тъй като проливният дъжд продължава и до момента, придружен със силен вятър без прекъсване в продължение на часове. Особено критично е положението с увеличаващото се ниво на река Неделинска".

Свикват извънредно заседание на парламента на 13 декември от 13 часа

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента на 13 декември 2021 г. от 13.00 часа. Разпореждането на председателя на парламента е на основание чл. 78, т. 2 от Конституцията на Република България и чл. 40, ал. 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Отчетоха рекордно ниска безработица

Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта отчитат 4.8%, предаде БНТ.

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души. Експертите казват, че за първи път у нас има толкова малко официално регистрирани безработни.

Най-високите нива на безработица са отчетени в областите Видин, Враца и Монтана. На обратния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Страшавел

    14 1 Отговор
    Бойко къде се е скрил

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чичо Гошо

    10 0 Отговор
    При бай Ставри ли си? Чакат те и си изнервен? Ха ха ха ха ха
  • 5 Айде

    3 5 Отговор
    Всички ченета в чашките и по леглата.
  • 6 Бойкоооооо

    5 3 Отговор
    Нема да се плашиш
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 О МАЙН ГОД

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "до всички коментиращи":

    ДАЗ ИТЗ ФАНТАСТИШ🤐
  • 9 Мда

    8 1 Отговор
    Калинките на главния Иван се не правят нищо за скандала с Хемус. Нормално, намсикви репресии към герб, труд, иваноклатурата. Нека да реват, музика за ушите на народа...
  • 10 Брей

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "до всички коментиращи":

    Старец къде си тръгнал?Слагай ченето в чашката и заспивай ,че ще ти пратя Али бегай да те приспи
  • 11 железаров

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Страшавел":

    Боко избяга при черепа в Дубай,там го търсете.

    Коментиран от #12

  • 12 Да бе

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "железаров":

    Боко няма много стеснен периметър за отстъпление. В Южна Африка ще е донякъде добре, барабар с Шиши. Но там се иска работа, работа, работа по мините на де беерс...
  • 13 Буси

    5 1 Отговор
    Петрунова...Интересно име, идва от шопската фокллорна общност на герб...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 вероятност

    7 0 Отговор
    Вероятно прокурорите не искат да разпитват свидетеля, за да не излезе наяве някой корупционер по високите етажи на гербавата власт, която раздаваше обществени поръчки без конкурси на свои хора, а после са теглили милиони кеш с подставени лица. Кой знае дали яе разберем някога истината, както с КТБ.
  • 16 мдаааа

    1 4 Отговор
    Време е да се помисли и за още едно министерство - министерство на бедите ... Минеков е човекът !!!
  • 17 Мерси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "до всички коментиращи":

    Тройно да Ви се връща ... Умножено по 5 ..
  • 18 баста

    4 1 Отговор
    Време е наблюдаващи Прокурори да бъдат привлечени като за начало като свидетели, а впоследствие и като обвиняеми в кражбите.Може и да е световен парадокс, ама това е Б-я, която няма нищо общо с правовата Държава.Тази открита война срещу Обществото която обявяват всеки ден, трябва да спре.
  • 19 мдаааа странно

    2 1 Отговор
    А "с казаното от страна на прокуратурата днес се е стигнало до оповестяване и на тактики от разследването по случая с прането на пари от автомагистрала Хемус", пише в една медия.
  • 20 ъгъъухну

    6 1 Отговор
    От всичко изговорено оставам с впечатлението, че прокуратурата саботира разследването на случая, сякаш не иска да стигне до големите престъпници, до ръководителите на цялата схема, а иска тази дребна пионка да поеме вината върху себе си. ано се лъжа.

    Коментиран от #23

  • 21 Емо

    1 0 Отговор
    Прокуратурата е нагла мафия - отказът от разследване на кражбата на тези 53 милиона показва, че са зависими от борисовата мафия. Скоро тулупът ще ги повлече към бай Ставри!
  • 22 лумпо

    0 0 Отговор
    тъжна картинка
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове