Last news in Fakti

14 Декември, 2021 10:20 26 193 61

Обявиха важна новина за сините талони на КАТ

  • сини талони-
  • кат-
  • божидар божанов

Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липсва на задължения

Обявиха важна новина за сините талони на КАТ - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

В новия кабинет важно място ще заема Министерството на електронното управление, което ще има за цел въвеждането на електронно правителство.

"Работният ни ден ще започне с нещо, което беше открито преди няколко дни - критична уязвимост в софтуер, който потенциално се използва на много места в администрацията. Ще координирам откриването дали реално съществува такъв проблем, за да предотвратим потенциално изтичане на данни. Такива уязвимости се откриват често, но тази е доста критична. Тя е открита в софтуерна библиотека, която е част от различни системи", каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в студиото на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Типичното нещо е отпадането на удостоверения за семейно положение, в някои случаи за наследници и за липсва на задължения. В момента ние сме куриер на администрацията, това нещо има възможност да отпадне доста бързо. Други удостоверения могат да отпаднат по-бавно, но тях ще ги анализираме впоследствие. Електронната идентификация ще е другото нещо, което ще стартираме. Имаме обещания в максимално кратки срокове - до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги. Дали то ще бъде лична карта или в телефон, или и на двете места, е технически детайл", допълни Божанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му тази услуга ще бъде по-удобна от електронния подпис.

Попитан как ще осигурят по-бърза регистрация на автомобил, министърът на електронното управление отговори: "Със сигурност ще може да се запазва час за канал онлайн , всичко останало ще може да се плати онлайн - плащане на такси, включително екотаксите. Има и друга опция, която да обсъдим с колегите от МВР - изобщо да не се минава на канал, а да се минава на произволно ГТП в 7-дневен срок."

Божидар Божанов смята, че сините талони на автомобилите са пример за две законодателни промени.

"Първо - отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок. Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията. А базата данни вече я има и пътните полицаи, например, могат да я използват. Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи - след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка", подчерта той.

А в неговия ресор влиза и "Киберсигурност". Ведомството първоначално ще се намира в Администрацията на МС.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИФРОВИЗАЦИЯ

    52 104 Отговор
    ГЛОБАЛИСТКАТА МЕЧТА СЕГА ВИДЯХТЕ ЛИ КОГО С ИЗБРАХТЕ??

    Коментиран от #6, #49

  • 2 Василева

    124 18 Отговор
    Браво, това са много хубави мерки!!
  • 3 Студопор

    45 102 Отговор
    Ще направите всичко цифрово, за да сте много модерни и като ви се срине смотаната система, всички български граждани ще страдат от това, а вие ще се оправдавате как "стават такива неща навсякъде по света". Защо трябва да отпадат печатите и хартиените документи, за да изглежда, че малоумници като тоя правят нещо?!

    Коментиран от #11, #22

  • 4 хихи

    65 13 Отговор
    А кой е ваксиниран ще има ли в тази база данни?

    Коментиран от #14, #16

  • 5 Анчо

    128 2 Отговор
    Натиснете застрахователите да няма тези стикери/лепенки по стъклата! Излишно плащаме! КАТ да имат достъп до ГО от таблет!
  • 6 мишо

    128 8 Отговор

    До коментар #1 от "ЦИФРОВИЗАЦИЯ":

    Много си зле ,ще ходя по гишета ще чакам някви си госпожи да им дойде кефа да ме обслужат за даден документ .дойде и края на хилядната армия в администрацията .Лапачи който и седят по столовете и не правят нищо

    Коментиран от #44

  • 7 Мишки

    41 18 Отговор
    Аз за какво ви дадох екстра пари за златен талон?

    Коментиран от #37

  • 8 тулупов

    100 4 Отговор
    Отдавна трябваше да се случи това.
    Само ходим по опашки и чакаме като куче пред хлебарница.
  • 9 абонаменти

    72 1 Отговор
    Екостикерите и далаверата за екокатегоризацията на колите? Когато те си имат такава? С такива абонаментни такси, подобни и на тези в министерство на културата, са се уредили много от нашите момчета, крадци и олигарси, чиста корупция. Бизнеса на гърба на абонаменти през държавата ли ще съществува? Създай услуга, създай продукт, завършен, и излез на пазара и ти го предложи на хората. Не чрез измислени далавери вредящи на хората да си уреждаш собствения бизнес с помощта на корупцията.
  • 10 dogan

    25 63 Отговор
    Това е новото робство! Искат да унищожат хартиените документи, за да ни направят тотално зависими!

    Коментиран от #13, #21, #40

  • 11 До морската пяна

    60 3 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    Е на такива никога не им увира главата. Турцията, която е смятана за изостанала, със десетилетия е пред България по електронно правителство. На такива 10 декара земя и само мотика.
  • 12 Студопор

    22 39 Отговор
    Тия, дето си мислите, че цифровизацията означава да не чакате по опашки - не е така. Пак ще чакате и пак ще се разправяте, защото някой малоумник нещо ще обърка и защото системата ще дава бъгове постоянно.

    Коментиран от #15, #18, #57

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Това е идеята

    13 10 Отговор

    До коментар #4 от "хихи":

    всъщност на глобалистите...

    Коментиран от #20, #23

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 риторичен въпрос

    15 5 Отговор

    До коментар #4 от "хихи":

    Това ще е първото дето ще се показва като ти кликнат върху "профила".......
  • 17 Сорос

    20 19 Отговор
    ЧИпове и готово-лесна и бърза идентификация . Пълната цифровизация е пълна глупост -няма ли го черно на бяло, манупулацията е прекалено лесна(казвам го от позицията си на софтуерен инж.)

    Коментиран от #25, #30

  • 18 Пориш студа ли?

    16 1 Отговор

    До коментар #12 от "Студопор":

    Ако искаш да си топлоизолация е стиропор. А иначе просто морска пяна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Идеята е друга

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "Това е идеята":

    Не знам как направи връзка с глобалисти? Ако беше написал че идеята е на мързеливите по щях да ти се хвана.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Съдията Дред

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    Защото сме 21 век. От години си общувам с НАП и Агенцията по вписванията само електронно. Вие се редете на опашки, като Ви е кеф.
  • 23 Москвич

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "Това е идеята":

    Помниш ли "москвич"? Искаш да си дойдеш от другия край на света за един документ ли? Даже тук в България " Акт за раждане" се издава по местораждане. Колко хора живеят там където са родени? Първосигнални съждения.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кинжал

    28 1 Отговор
    Защо частни фирми събират милиони от екотакси пред всеки пункт на КАТ и къде отиват тези пари? Чии са тези фирми и как се разходват стотиците милиони средства. Само за София са около 100 милиона на година. 1000 автомобила на ден по 300 лева прави около 7 милиона на месец. Защо не ги събира държавата, за да субсидира с тях покупката на електромобили?

    Коментиран от #28, #47

  • 27 Ха ха ха🤣

    33 1 Отговор
    Как щели да намалят администрацията с 15 %? Готови за съкращаване са не 15, а 25%, защото са функционално неграмотни и не разбират естеството на работата си. Да направят тестове с външно оценяване и ще се хванем за главата от ниското ниво на образователна и професионална култура...
  • 28 Харесвам 🎃, само сготвени

    31 1 Отговор

    До коментар #26 от "Кинжал":

    С електронното правителство тези касички ще отпаднат, защото всеки ще си плаща таксата безкасово. Супер е, че има специално министерство, което ще вкара България в дигиталната епоха и това от самосебе си ще елиминира възможността за съпътстваща корупция.

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ха ха ха🤣

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Сорос":

    Чувал си за "софтуерен инженер"... На такъв можеш да му почистващ монитора, клавиатурата и бюрото от праха...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Кинжал

    21 0 Отговор

    До коментар #28 от "Харесвам 🎃, само сготвени":

    Не е проблем касовото плащане. Тези фирми не събират таксите от името на държавата, а са крайните получатели, като оползотворители на отпадъци. Държавата няма нищо общо. Тези фирми са лицензирани и събират огромни суми без да се контролират!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Все ще се намери някой trash

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "NeXu s":

    Да опропасти коментарите.
  • 37 Смот

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишки":

    Пак ще си го имаш, но електронно. Няма да носиш някакво кирливо синьо листче и да те глобяват, че го нямаш
  • 38 Селяк

    20 0 Отговор
    Наложително да има само един идентификационен документ и толкова! Какво е това лична карта и шофьорска книжка да влачим по-отделни като едното може да отпадне и да се ползва само един документ и за двете!! Ама нали пари трябва да се прибират от гражданите на всеки 5-10г! И това което предлагате го наричате дигитализация…
  • 39 Бай Стою касапина

    7 9 Отговор
    Сините талони на автомобилите или на шофьорските книжки? А как стои въпросът със златните талони?

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ръгай ЧИПА в боба!

    4 0 Отговор
    Цитат от статията : “ Електронната идентификация ще е другото НЕЩО което ще стартираме. Имаме обещания в максимално кратки срокове - до 6 месеца, всеки гражданин да има удобно средство, с което да ползва електронни услуги.”
  • 42 Златните талони

    12 2 Отговор

    До коментар #39 от "Бай Стою касапина":

    Еми сложи си го в рамка. И това ли искаш други да ти го сложат в рамката.

    Коментиран от #45

  • 43 Балами

    4 9 Отговор
    Ми то се мисли предварително! На мен на пежото когато се скапа двигателя и взех друг от морга- платих за него 450 лв +150 лв за документ от голям талон на колата от моргата и сега си ми е законно всичко... Но нали трябва все да спестим и да ебем дявола гледаме!?
  • 44 Будинов

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "мишо":

    Как така не правят нищо,получават заплати
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Сатана

    15 1 Отговор
    А кога ще махнете лобисткият закон за задължителна ГО при положение,че не караш колата и тя е паркирана в частна собственост? В Европа няма такъв закон а само във феодална България ?

    Коментиран от #51

  • 47 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Кинжал":

    Нека новото правителство провери ПУДОС. Частници яко прецакват държавата !!!
  • 48 Запознат

    2 9 Отговор
    Контролният талон(КТ) към свидетелството за управление на МПС(СУМПС) е необходим за целите на
    административно-наказателното производство, като след съставен акт и иззет контролен талон,
    нарушителят следва в едномесечен срок да получи и наказателното си постановление за да може същото да влезе сила(ако не бъде обжалвано в срок) !
    Ако се премахне КТ нарушителите ще трябва да бъдат търсени(поне два пъти) на адрес от полицейските служители, и това ги отклонява от преките им задължения.
    От преди много години от КАТ предлагат да се премахне КТ и да се промени Законът за административните нарушения и наказания, като в него се посочи, че ако нарушителят не потърси в определен срок наказателното си постановление същото да се счита за връчено !
    За съжаление адвокатите пречат това да стане за да може нарушителите да имат повече възможности при обжалване да останат ненаказани...
  • 49 Едуард Петров-Едо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЦИФРОВИЗАЦИЯ":

    Знаеш, че имаш Духовен проблем! Избирай! Или врачка да ти бае, което е опасно, или отиди при Свещенослужител, който да се помоли за теб и семейството ти! И Молитвата с Вяра, която никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Иисус! Амин!
  • 50 Чун Ту Хван

    1 4 Отговор
    Въвеждат червени ли? Смени се властта, нали?

    Коментиран от #61

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТЪПЧО ТЪПИЯ

    17 0 Отговор
    НЕ САМО СИНИТЕ ТАЛОНИ СА ЗА МАХАНЕ.ЗА МАХАНЕ Е И ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА МПС В НОТАРИУСИТЕ ТОВА Е ПЛАДНЕШКИ ОБИР НА НАРОДА НИКЪДЕ В ЕВРОПА НЯМА ТОЯ РЕКЕТ КЪДЕ ОТИВАТ ТИЯ ЕКО ТАКСИ .В ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ ПРИБЛИЖЕНИ КЪМ БОЙКОВОТО ОБКРЪЖЕНИЕ КАК ТИХОМЪЛКОМ ВДИГНАХА НЕКОЛКОКРАТНО ДАНЪЦИТЕ НА МПС ДО 3500КГ Н 1 СТОЛИЧНА ОБЩИНА РЕКИТИРА ГРАЖДАНИТЕ КОЙТО ИМ ДАВАТ ДЕБЕЛИТЕ БОНОСИ. НЕ Е ЛИ КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ СПР РЕКЕТА......
  • 53 БРЦК

    0 5 Отговор
    Тиквата е нива над Киро тъпото. 36 милярда ваксинирани. Заради поредното залитане на народната умопомраченост всички ще страдаме от поредния идиот -полит комисар . Свобода или смърт.
  • 54 потребител

    3 3 Отговор
    И ще ми върнете ли парите,които ми взехте миналата седмица за Златния(синия) талон? Точно на 06.12.2021г. си го получих.

    Коментиран от #56

  • 55 ОСТАВКАААА ОСТВКААААА

    7 0 Отговор
    Разкарайте контролните талони и двата стикера от оредното стъкло за да не изпитате народния гняв максимално бързо!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ходи се реди

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Студопор":

    Като муле тогава
  • 58 Гражданин

    3 0 Отговор
    Чудесно за сините талони.Нека и невръчените актове и постановления да могат да се виждат в Електронния портал на КАТ и да може да се заплатят онлайн, а не да трябва лично да се отиде за да се връчат.Крайно време е да се промени и отпадне личното ходене и чакане.Така ще се плащат и по скоро.
  • 59 ЦарВул

    3 3 Отговор
    Т,ва за данните и кой може да се ползва от тях е МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ!!Имам опит от живота и знам как нашият квартален ползваше по престъпен начин служебното си положение и разпространяваше данни ,които са му поверени на куцо и сакато извършвайки престъпление по НК!Дори и след като е сезирана прокуратурата и тя не си мръдна и пръста да вземе отношение и поне да накаже този т.н.полицай!!Така,че НЕ ВИ ВЯРВАМ,защото:КОЙТО ИЗЛЪЖЕ В ЕДНО ЛРЪЖЕ ВЪВ ВСИЧКО!А ТОВА НАПРАВИ КИР/ЛИВ/ЧО/най нагло излъга за двойното си гражданство/и НИКОЙ АМА НИКОЙ НЕ ВЗЕ ОТНОШЕНИЕ ПО ТАЗИ НАГЛА ЛЪЖА И ИЗМАМА!И ТАКИВА ХОРА ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА!БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!ТОЛКОЗ!!!
  • 60 водач от 1974-та

    1 0 Отговор
    Нищо против да отпадат, ама моя е от 2000 година само с 39 точки.Искам си да ми начислят и "лихвоточките" поне да ми правят някоя отстъпка при ГО ,която от година на година,вместо да ми я НАМАЛЯВАТ ,рекетьорите "застрахователи" постоянно ми я ...ВДИГАТ !
  • 61 зеленЧук

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чун Ту Хван":

    ша борим за зелени
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове