Last news in Fakti

15 Декември, 2021 16:29 2 734 49

Кадиев: Мораториумът е нелеп

  • георги кадиев-
  • мораториум-
  • цена на тока

Този мораториум ще довърши и без това задлъжнелите Топлофикация - София и ВиК дружества, каза той

Кадиев: Мораториумът е нелеп - 1
Снимка: БСП

Налагането на мораториум върху цените на електроенергията е нелепо, популистко и вредно решение. За пръв път съм съгласен с ДПС, че е динена кора, предложена от ГЕРБ.

Така реагира на днешното решение на Народното събрание бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев и обясни защо: с мораториума пестим 3, 4 лева върху сметките на битовите потребители, но нехаем за последствията - липсват каквито и да било компенсации за тежко задлъжнелите "Топлофикация" и ВиК дружества. Вторачено в сметките на потребителите, решението подминава въпроса с 400-те процента увеличение в цената за бизнеса, което е факт, но не се предвиждат, даже не се обсъждат възможни компенсации.

Ето какво пише Кадиев във фейсбук:

"Познавам висш банков служител с месечна заплата от около 20 хил. лв. и месечна сметка за ток от средно 70 лв. От тях половината са такси, акциз и ДДС, активната ел. енергия е за около 40 лв. С мораториума му спестиха 4.40 лв. месечно увеличение...

Мораториумът върху цените на ел. енергията за бита е напълно нелепо, популистко и вредно решение. За пръв път съм съгласен с ДПС, че е динена кора, предложена от ГЕРБ. Оттук нататък очаквайте много популистки предложения за всякакви мораториуми, внесени от ГЕРБ.

11% ръст на цената на ел. енергията не е краят на света. При средна месечна сметка от 50-60 лв., говорим за 3-4 лв. месечно.

В същото време цената на ел. енергията за бизнеса се увеличи с 400%, компенсация никаква. Бизнесът, естествено, го калкулира в цените на стоките, инфлацията за ноември е 6.2%, за хранителни стоки е още повече, компенсация никаква.

Този мораториум ще довърши и без това задлъжнелите Топлофикация - София и ВиК дружества. Тях кой ще компенсира?

А всичко можеше да се направи много по-елегантно, било през намален ДДС за ел. енергия за няколко месеца, било през целеви помощи за домакинства, които наистина имат нужда.

Решенията на Народното събрание са със статут на закон.

И в най-неприятно положение може да се окаже президентът: да наложи вето на това лошо решение, обяснявайки разумно защо го прави или да го остави.

Пази се от ГЕРБ, дори когато ти правят подаръци".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инч Хай Прайвет Ай

    45 4 Отговор
    Да фалират, като са неграмотници.

    Коментиран от #7, #43

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    13 20 Отговор
    "Налагането на мораториум върху цените на електроенергията е нелепо, популистко и вредно решение. За пръв път съм съгласен с ДПС, че е динена кора, предложена от ГЕРБ."
  • 5 решение

    36 8 Отговор
    Кадиев след като запръв път си съгласен с дпс ,знай че на следващите избори ,ще си им в листата .Те чакат ,точно като теб ,ментата ,пеевски и пр. пр.бисировци ,които да им работят ,а те да правят пари ,пари и пак пари ,след което ще ви изритат ,като мръсни котета
  • 6 Енгелс

    50 2 Отговор
    Ами, ще ги довърши. Докато има такива капиталисти, като теб и жена ти, нищо хубаво няма да се случи на Народа.

    Коментиран от #8

  • 7 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "Инч Хай Прайвет Ай":

    Точно така: "Да фалират, като са неграмотници." И 70% необразовани де..би..ли по Иво Христов да стоят на студено и тъмно. А заедно с тях и 30% образовани и разумни българи. Докато им уврат празните кратуни, че има и по-лошо от повишението на цените. По-лошото от СКЪП ток и хляб е НИКАКЪВ ток и хляб.
  • 8 Маркс

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Енгелс":

    Прав си, др. Енгелс!!!
  • 9 Кандиларов

    22 1 Отговор
    Кадиев от къде си бре?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 446ттт

    36 0 Отговор
    Кой зимата плаща 50 лв ток, мойта сметка е около 300-400

    Коментиран от #21

  • 12 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    17 3 Отговор
    "За пръв път съм съгласен с ДПС" г-н Кадиев Не се заблуждавайте, в случая ДПС не се грижат за избирателите/народа/. Просто в случая интереса на Доган и НАРОДА съвпада като посока, но не и като МОТИВИ. ДПС се грижат за ПЕЧАЛБИТЕ на Ахмед Доган, Христо Кавички, които са собственици на топлофикации и електроцентрали и да не фалират. Този мораториум освен на народа, ще навреди и на Ахмед Доган и Христо Кавички. Народа ще стои на тъмно и студено, а Доган и Кавички ще са фалирали богаташи.
  • 13 Пипи Чорапчето

    11 7 Отговор
    Оная хубустница - "тежката артилерия", наистина им е сложила динената кора - в предложението фигурира да се замразят цените на тока за бита на нива от 1.1.21, но цените са вдигнати от юли и става манджа с грозде;) Никой не им е виновен на депутатите - да са гледали какво гласуват. Като че ли не им знаят данайските дарове на герберугите!
    Но за тока на бизнеса съм напълно съгласна с Кадиев - ако там не се озаптят нещата и той продължи да скача като побеснял, сегашната инфлация от 6,2% ще ни се стори песен през зимата...
  • 14 ЕС - EU

    18 0 Отговор
    АКО НЯМА ТОК, КАРАЙТЕ НА СВЕЩИ !!!
  • 15 pbdan

    34 0 Отговор
    Не бива да се смесват двата вида енергия. Електроенергията у нас се произвежда от уран, местни въглища и ВЕЦ. Всички тия централи са строени в миналото без чуждестранни инвестиции, със средства на българския данъкоплатец. Затова в микса за енергията в бита трябва да участват само те, а не частните ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ. Нека частните производители продават на свободния пазар. Не може някакъв брокер на енергийната борса да продава тока от АЕЦ и ТЕЦ Марица2(с платени СО2 емисии от държавата) като частник. Нали така Кадиев, трябва да сме принципни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ало

    20 0 Отговор
    Кадаиф горчиш
  • 18 Гербер

    12 14 Отговор
    Еееех, че го няма Бате Бойко. Забравете вече за магистрали, евтин ток и парно. Видяхте ли какво направиха далаверите с машинното гласуване.
  • 19 Хайде бе!?

    33 1 Отговор
    Кой губи бе,кадията? Най голямото ВиК в държавата- уж Софийска вода,на практика френска.Какви загуби ще " търпи"? Нещо за конц.договор да кажеш.Бил си финансов министър.Изключено е точно ти,да не знаеш. Но за него мълчите като риби- до един.Според изтекло инфо,франсето за целия период на концесията,ни плаща ОГРОМНАТА СУМА от 2( две) стотинки,за куб.м вода.А е продава на столичанъе за скромните почти 3 лв/ куб.м.Печалба над 1400%.В Сахара няма такава печалба.При условие,че не подържа никакви помпени станции.Изцяло водата достига на гравитачен принцип.Так какви" огромни загуби" ще претърпи франсето,кадията?
  • 20 Дългият

    11 4 Отговор
    Кадиев, ако си честен депутат още много пъти ще бъдеш съгласен с Герб–СДС–ДПС.

    Коментиран от #39

  • 21 pbdan

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "446ттт":

    Как го постигаш? 400лв. са 2000кВтч само на дневна, сигурно консумираш и нощна - с нея към 2500кВтч. Това са по 80кВтч дневно. Ако нямаш в къщи шприц как го харчиш?

    Коментиран от #45

  • 22 ха ха

    18 0 Отговор
    това с цените как и да е , но я кажи колко облажи банкера от скока на енергията ?
  • 23 ттт

    13 1 Отговор
    Кадиев да разследва, доколко правилно са управлявани споменатите дружества.
  • 24 Скакауец

    21 2 Отговор
    Кадиев, ти нали търгуваш с ток, или греша? Е те за това мораториумът е нелеп, щото малко мое да ти резне печалбите. а? Макар че подобен мораториум, наложен по предложение на гробарите е като противотанкова мина...Които пък изведнъж се загрижиха за благополучието на народа...Айде сега някой да обясни на Плевню що е то популизъм и и,а ли той почва у гроб...

    Коментиран от #41

  • 25 айде бе

    21 0 Отговор
    Нелеп е крадецът от сметките на пенсионерите.
    Ако някой се познае, не съм му виновен.
  • 26 боко

    25 1 Отговор
    Тревожи се за фирмичката на женкаси кадийчето
  • 27 123456

    27 1 Отговор
    Кадиев е от страната на продавачите на ток и иска мноооого да печели .Ние обаче които искаме да живеем нормално сме повече ! Така че да си събира соларите
  • 28 Не разбрах

    18 0 Отговор
    Защо тия дружества са на минус и какво общо с това трябва да имат потребителите, че да им покриват загубите ??? От къде на къде, аз ще плащам, за това, че няколко аматьора кой знае какви са ги вършили !? Даже и отчетност няма да видим, къде са тия пари ?
  • 29 Пако

    17 1 Отговор
    АМИ ДА,НАЛИ И ТИ СИ В ТОВА ЛАПАНЕ.НОРМАЛНО Е ДА ПИСКАШ,УДРЯТ ТЕ У ДЖОБА.
  • 30 6969

    7 1 Отговор
    Да нелеп но необходим временно махнете управата на Бойчо ИВАН ИВАНОВ И СИЕ. Папосле вдигаите колкото е необходимо не колкото може повече по нареждане на някоиси
  • 31 112

    15 0 Отговор
    Такаааааа. Някой беше писал в предварителното споразумение на коалицията че НЯМА да се вдига цената на тока за битовите потребители! Какво правим сега????
  • 32 Славия-София

    9 0 Отговор
    Гошо Кадиев @@@@@@@ @@@@@@@
  • 33 ПЕНКО

    18 0 Отговор
    СЪПРУГАТА МУ ПРОДАВА ЕВТИНИЯ БГ ТОК В ЧУЖБИНА ---ПРОБУТАНА - ФИРМЕННО ОТ ХИЛЕЩИЯТ СЕ РУМЕН ОВЧАРОВ -БСП !!!!!!!!! А ,ТОЗИ КО ПЕЛ ДАК СЕ ПРАВИ НА БИЗНЕСМЕН !!!!!!!!??????????
  • 34 Р.Овч

    12 1 Отговор
    Прав е Кадиев.
    Ние как ще станем милиардери?
    Освободете цените на тока, моля.
  • 35 Пенди

    17 1 Отговор
    Другарю Кадиев, не всички като Вас имаме собствени ВЕЦове! Ако не се лъжа Вие имате два. Затова Ви е несгодно!
  • 36 роб

    13 3 Отговор
    докога тец ще ни кара да плащаме за минаващи тръби, както турците са ни карали да плащаме за изхабените им от яденето зъби

    Коментиран от #38

  • 37 go6ku

    15 1 Отговор
    A,
    Нелепо, а?
    БОКЛ.К долен! Ние знаем с какво се занимава жена ти!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гоше

    11 0 Отговор
    Тая твоя позиция имс ли нещо общо с твоята съпруга или няма?
    Може и да има но ти знаеш по-добре щото си по-близък с нея?
    Така че да ни кажеш ако може.
  • 41 Не е той

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Скакауец":

    а жена му. Рака че има разлика, може и да не са в добри отношения и той да спи на дивана в хола.
  • 42 плевен

    4 2 Отговор
    Смях се от сърце, когато чух за въпросния мораториум. Той само показва какво е умственото ниво на новодокараните партии в парламента. Един като каже "беее", и всички поемат след него. Е, сега ще им обяснят каква глупост са сторили, но факта че смотаните ГЕРБ ги направиха за смях не може да се скрие.
  • 43 Не са

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Инч Хай Прайвет Ай":

    Неграмотници, а крадци и мошеници.......това да си монополист и да си задлъжнял, тоест на загуба значи си гепил много, ама много яко от това дружество........да бъдат наказани шепата крадци и тия дето са ги покровителствали през годините! И като казвам наказание няма предвид забележка или мъмрене.......
  • 44 Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! Мачкай ГЕРБ-СДС

    5 2 Отговор
    Гадните Гербаджии мачкат новите ахмаци и ги правят на маймуни! Управляващата коалиция сами си заслужиха присмеха и подигравките, щото не стават за абсолютно нищо, освен да ги подритват, кат такоа! А второто унижение беше когато ДПС трябваше да им обясняват на Управляващата коалиция, защо са ахмаци, михлюзи и маскари! Ха-ха-ха-ха!
  • 45 Истината

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "pbdan":

    Бойлер, хладилник, фризер, готварска печка, отопление на ток за 3 стаи, осветление, телевизор, компютри. Май отдавна прехвърлихме 400лв...
  • 46 Гоше

    4 0 Отговор
    Нещо ти спъват бизнеса ,май.
  • 47 Комунист

    2 2 Отговор
    Къде си Бойко ,че тези се ос ра ха още сабахлен.
  • 48 Буер

    1 0 Отговор
    Когато нещо е нелепо, си го оправяте с нещо лепо. Лепа Брена
  • 49 боко

    1 0 Отговор
    Ще фалира бизнесът на съпругата му
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове