Last news in Fakti

15 Декември, 2021 20:37 4 370 27

Фалстарт

  • фалстарт-
  • радослав василев-
  • продължаваме промяната-
  • лена бориславова-
  • мораториум-
  • гласуване

Не е сериозно, когато си тръгнал с голямата кошница, със сериозни амбиции да правиш промяна, да се излагаш като кифладжия

Фалстарт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като фалстарт може да бъде определена разигралата се ситуация при първия по-сериозен проблем пред Промяната - цената на тока. Часове след като парламентът прие мораториум върху цените на тока и парното за бита, се оказва, че голяма част от мнозинството на промяната не е разбрало какво точно гласува и сега се налага прегласуване.

Не е сериозно, когато си тръгнал с голямата кошница, със сериозни амбиции да правиш промяна, да се излагаш като кифладжия, оставяйки ГЕРБ-СДС - умишлено или не, да те преметнат толкова лесно. Да се довериш на ГЕРБ и да гласуваш тяхно предложение в този момент (не че опозицията по принцип не би могла да предложи нещо добро) е като да оставиш на рецидивист да пази имуществото ти.

Недопустимо е да не знаеш какво точно гласуваш и все пак да гласуваш.

Другият фалстарт е по отношение на това, че доскорошният народен представител Лена Бориславова - вече шеф на кабинета на Кирил Петков, излиза и менторства на парламента. Да, Министерският съвет има право на законодателна инициатива, но изпълнителната власт не бива да се изявява като наставник на законодателната власт. Та нали именно срещу това се борехме месеци наред по площадите, срещу тази практика в Борисовата държава.

Ясно е, че ще има разговори между парламентарната група на "Продължаваме промяната" и премиера Петков как да се изпипа и гласува този и даден друг законопроект, но днешното действие с Лена Бориславова е грешка. Има определени норми, които трябва да се спазват. Ако не се спазват, връщаме се в изходна позиция. Тоест на 9 юли 2020 година.

Трети фалстарт е неприятният момент от днес с Радослав Василев от ПП.

Ако предизборният пиар и организацията на "Продължаваме промяната" бяха на нехарактерно високо ниво за България, организацията в парламентарната им група за момента не изглежда впечатляваща. Ако Радослав Василев поначало е наясно, че се притеснява да говори пред публика, ако и по-опитните му колеги са наясно с това, той просто не излиза на трибуната в Народното събрание, а работи активно извън обсега на камерите. Доколкото е възможно, разбира се. И все пак - въпрос на организация е.

Разбирам и приемам, че в парламентарната група на "Продължаваме промяната" е пълно с много млади и неопитни хора. Радетел съм за смяната на поколенията, за отричане на клеймото "щом нямаш опит, не ни трябваш", но политиката е много специфично занимание. В български случай е жизненоважно в парламента да има биткаджии, хора с характер и принципи, които да устоят и проведат революцията в начина на управление на държавата и обществените отношения. В парламентарна група на ПП индивидите с тези характеристики са много малко. В Народното събрание като цяло - също. И това е проблем. Да вкараш млади, образовани и неопетнени хора в Народното събрание не е гаранция за нищо. На мнозина от тях мястото не е там.

Четвъртото обстоятелство, което може да бъде охарактеризирано като фалстарт, е диагноза за цялото ни общество. Първо парламентаристите, колеги на Радослав Василев му се смяха заради това, че се притесни и не успя да направи успешно изказване от трибуната на парламента, а след това грозните подигравки бяха масово повторени в българското Фейсбук гражданско общество. Малцина са застъпващите се човеци за младия Василев.

И тук възникват въпросите, струва ли си да се трудиш за нация от подигравчии? Струва ли си да се бориш за хора, които са готови да те стъпчат и наритат, просто ей така за спорта?


Поставете оценка:
Оценка 3 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сергей Станишев

    26 19 Отговор
    Наздраве , кифладжии !!!
  • 2 Пенсионер

    10 10 Отговор
    Асан ага нищо не дава
  • 3 ХПХ

    23 1 Отговор
    Ала бала.
  • 4 Майна

    41 8 Отговор
    Енергийна криза ,за която нямат никакъв план е най-голямото ПЕТНО!!! ПРИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ , КОЕТО ОБЯВИХА С ТАЯ ,,ПЛАНДЕМИЯ,, ИМАТ ПРАВО ДА ЗАДЕЙСТВАТ СПЕШНО РЕАКТОРИТЕ НА АЕЦ И ДА ПРЕКЪСНАТ ДОСТАВКИТЕ ,ДОРИ И ДОГОВОРИРАНИ ЗА ВЪНШНИЯ ПАЗАР..АМА ТЕ НЕ МИСЛЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ,А ДА СЕ ПРЕДСТАВЯТ ДОБРЕ ПРЕД НАЧАЛНИЦИТЕ СИ!!! ЗАПОЧНАХА СЪС ИЗНУДВАНЕ ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ!!!
  • 5 Бойко

    39 32 Отговор
    Скоро ще разберете ,българи ,че на никоя от тези кукувици не и е мястото в това гнездо НС .
    Това е най- некадърно скалъпената дядова Живкова ръкавичка за всички времена .Чакайте фалит на държавата

    Коментиран от #12

  • 6 Просто човек

    23 27 Отговор
    Здравков, че си гербаджийски трол отдавна е ясно. Че е лесно така настървено да нападаш новите е ясно...Но я ми обясни къде бяха днес БСП, ДБ и ИТН?! Всъщност това днес е чудесно, добър урок (пореден), че ГроБ са абсолютно измамници...
  • 7 Препоръчвам

    39 1 Отговор
    Първо всички депутати поне една седмица копане на къра и след това на депутатските банки да взимат решения.
  • 8 Майна

    29 6 Отговор
    Цените в България са по-високи от тези в Германия...ВСИЧКИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО...СВ. ЧЕРВА...КАКВО ЧАКАТЕ ПТ ТЯХ!! ПРЕДИ ГЕРБ БЯХА УПРАВЛЯВАЩИ , НЕ МОГАТ ДОРИ ГЕШЕВ ДА ОТЗОВАТ!!! ВИЕ НАИСТИНА ГИ ЗАСЛУЖАВАТЕ ,ЩОТО ..НЯМАМ ДУМИ
  • 9 Де канадеца

    17 10 Отговор
    Да докара малко канацка ток
  • 10 Буха ха

    34 16 Отговор
    Този Радослав Василев наистина стана за смях, какво сме виновни ние та да ни наричате подигравчии. Уговорката беше да приемем млади и неопетнени хора, но не е ставало въпрос да вкарат малоумници в парламента. Като не можеш да говориш пред публика (в случая пред седем милиона), седиш в къщи, четеш си книга и се занимаваш с нещо което е по възможностите ти. Да не говорим че от Харвард до Харманли има курсове по публично говорене, презентационни умения и пр., това момченце да ги изкара и да се върне да поиска думата.
  • 11 ХАХАХАХАХА

    22 2 Отговор
    От селски ябанджии и вчерашни дри сли толкова!
  • 12 КИРЧО ХАРВАРЪТ !

    22 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бойко":

    Няма да има фалит бе БАТ БОЙКО , ще има голямо хубаво ЦУНАМИ ако знаеш какво значи това ! Всичко ще изчезне и няма да има и следа от България ......благодарение на нашето успешно управление ! Дори и МУСТАФАТА ни хвали , още преди да сме почнали .......а почнем ли .....малеиииййй , ДУПЕ ДА Е ЯКО НА НАРОДА !!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бай Стою касапина

    24 3 Отговор
    Смях, голям смях е и тоя парламент. А гербаджиите са големи гадняри. Правят си майтап с новите. Те пък чели, недочели им се връзват. Колкото до смешния комсомолец излязъл да се изцеди и той, виновни са тия дето са го прибрали там. Ами проверявайте си хората. Такива тройкаджии клонящи към двойка не ви трябват.

    Коментиран от #15

  • 15 Хи хи хи

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Стою касапина":

    То ШОУТО сега започва ! ЩЕ виждаме хиляди простотии .....но ПП няма вече никога да гласуват предложение на ГЕРБ дори да е за хубаво ! Парен каша духа !
  • 16 Locco

    20 3 Отговор
    Струва ли си да плащаш заплата на малоумник, който не може дори да каже името си? Абсолютно НЕ!
  • 17 Припомням само

    6 7 Отговор
    За едни .... (поставете им епитет) е фалстарт. За 80% от населението е "манна небесна", "глътка въздух", а за някои, спасително жизнено важно. Това е наследство от ГЕРБ, а сега други са принудени за "фалстарт".
  • 18 Texas

    4 2 Отговор
    автора много добре е описал 4 точка,,ами не,нищо не се прави за такива анти-хора.
  • 19 Стоев

    2 9 Отговор
    ГЕРБ ще управлява още дълго време. Всички комисии за ценообразуване са техни, имат много кметове, имат топлофикации имат си електроразпределителни дружества, във всички частни фирми имат назначени хора на високи позиции (под натиск от ГЕРБ), за да може спокойно да се раздават подкупи и да се смуче от фирмите ,имат си прокуратура имат си хора и в съда, за медиите не ми се говори. На нас ще ни е необходимо повече време да се освободим от тях
  • 20 Весела

    11 0 Отговор
    Всъщност мораториум върху цените е добро предложение!А всяко добро предложение трябва да се подкрепя,та даже и от ГЕРБ.
    Какво предлага комсомолката любовница на Киро Лена?!Дай по-добро предложение ма тия детски градини в парламента Айде няма нужда!
    Или пораствате и започвате да работите адекватно или кой от къде е!
  • 21 Бе те

    6 0 Отговор
    Тия са така още отпреди старта !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 брейй

    3 1 Отговор
    А бре вие луди ли сте!? Как се ОПРАВЯ държава на крачка от фалит за два работни дни!? Дайте им да работят сто дни и после правете изводи и задавайте въпроси. Нормално е да е пълно навсякъде със старимуцуни чакащи зад ъгъла да те цапардосат, но ми е интересно какво ще се направи Бойко Борисов!? Ясно е, че ще изгорят много бушони, но дали ще има обвинение или ще взимат само интервюта като на Живков.

    Коментиран от #24

  • 24 Найвник

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "брейй":

    На България винаги и са виновни 3-и неща!:) Сушата, кишата и международното положение!:) В случая е виновно международното положение!:) Цените растът в Световен мащаб! Затова ще ги увеличат и у нас! Когото цените започнат да спадат ще чакаш да ги намалят и нас!:) Ама, друг път!:)
  • 25 За протокола

    1 2 Отговор
    Казвал съм го много пъти - Парламента и Правителството не са място за обучение на начинаещи политици.
    Не може да вкараш вътре лица без никакъв опит и да очакваш те да решават най-важните проблеми на държавата и народа. Все едно да направиш футболен отбор от хора, които никога не са играли футбол и да разчиташ, че те ще са успешни. Няма значение дали вътре ще има гимнастици, гребци, борци или волейболисти - футболът си има свои специфики и са нужни футболисти.
    Никой няма да иска рапър или бизнес-администратор да го оперира от сърце. Защо тогава се съгласява някой такъв да определя живота му и бъдещето му. Политиката на маса няма нищо общо с истинската политика и просто не разбирам как хората с толкова лека ръка дават бъдещето си в ръцете на хора, които все още с нищо не са показали, че знаят и могат да се занимават с политика.
  • 26 По гърбината

    1 0 Отговор
    Не е за хвалба,че ГЕРБ подхлъзнали управляващите. ПенЦионерите дзиндзирикат,а гербаджиите се правят на Андрешковци. Не виждам какво му е за хвалба и подигравки. Просто трябва да играе гьостерицата по гърбината на ГЕРБ.
  • 27 Бай Бибиан

    0 0 Отговор
    Я кога ви говориме вие ни приказвате насрешта! Казахме и одново че ви пофториме: Новите не могат да работят а старите знаеме как да не работиме! Това е главнио проблем на Фатмакиа!