Last news in Fakti

20 Декември, 2021 22:19 2 667 54

Пеканов отговори на Прокуратурата: Тъжно неразбиране на процесите

  • пеканов-
  • прокуратурата-
  • неразбиране-
  • процесите

Коментарът му идва след днешната изява на държавното обвинение за Плана за възстановяване

Пеканов отговори на Прокуратурата: Тъжно неразбиране на процесите - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов обвини Прокуратурата в лъжа и манипулация по повод днешната изява на държавното обвинение за Плана за възстановяване. Той посочва, че средствата по него се прехвърлят срещу реформи в дадени сектори и политики, съобщават от Нова телевизия.

„Твърденията на ръководството на Прокуратурата на Република България от днешния им брифинг са пример за тъжното неразбиране на процесите, свързани с европейските институции и Плана за възстановяване и устойчивост, както и опит за манипулиране на общественото мнение чрез целенасочено смесване на полуистини и неверни твърдения”, заяви Пеканов в публикация на страницата си във Facebook.
Изискването за отчетност и отговорност на главния прокурор е било настойчиво поставяно от Еврокомисията, пише бившият вицепремиер. Той заявява, че това лесно се доказва с огромното количество кореспонденции по темата.

Според Пеканов усилията за изпълнението на изискванията на Брюксел в областта „Правосъдие” са били саботирани от Прокуратурата, а изказаната от обвинителите позиция днес показва непознаване и незаинтересованост от изготвянето на Плана за възстановяване.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3.14К

    55 13 Отговор
    Прокуратурата е превърната в публичен дом. Какво друго може да се очаква от нея?

    Коментиран от #36

  • 2 Пеканов

    17 43 Отговор
    С деда комунисти не става.Такива като тебе пратиха България в А окръжна или по точно равни с Гладелупа,Сомалия,Бангладеш

    Коментиран от #51, #54

  • 3 Голем смех

    16 35 Отговор
    В България Всеки акт на прокурор подлежи на обжалване пред по горна инстанция или съд.Това е част от отчетността.За да привлекат който и да било към отговорност трябва да е извършил престъпление а НК е от 1968г със толкова много поправки ,че вече не работи.А поправките са писани в НС от такива като Дончева Нинова Атанасов и Манолова. Е им е проблемът главния прокурор, а Иван .Той настъпва няколко опашки и сега му търсят ресто

    Коментиран от #18, #50

  • 4 Отрочетата

    16 37 Отговор
    На комунягите си мислят ,че в Европа пасат трева.Пари ,няма да видите.Щом върнахте комундрелите на власт.

    Коментиран от #9

  • 5 Голем плач

    32 13 Отговор
    Каскетурата трябва да се закрие, а каскета на съд-- корупция, прикриване на престъпления на управляващи, използване на служебно положение за лични облаги,..... и много още в стил ултра ляв комунизъм!
  • 6 Комунист

    16 22 Отговор
    Как мислите,че Европа ще отпусне пари на приватизаторката ,за да разпределя порциите.Смях.Ще стане пак ,като при Станишката.Пари нема ,действайте.
  • 7 На всички е ясно...

    16 9 Отговор
    Че мутромилиционерите и каскетите, са извергнати от цивилизования свят. Естествено имат избор с Беларус и аналози на Чайка, но тогава пък пари няма да има. Жалка картинка на псевдо магистрати, взети от къра
  • 8 изкореняване

    11 12 Отговор
    на комунистическата прокуратура обслужваща ОПГ БКП=герп=сдс+дпс.
  • 9 И. Иванов

    26 7 Отговор

    До коментар #4 от "Отрочетата":

    Тиквите ли трябваше да продължават да властват за да бъде всичко "цветя и рози"?

    Коментиран от #11, #12

  • 10 А ИСТИНАТА Е ТОЛКОЗ..ПРОЗАИЧНА:

    15 19 Отговор
    ОПИТА НА МАЛОУМНОТО И НЕКАДЪРНО 3-то ФАТМАШКО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ОПРАВДАЕ СВОЯТА НЕФЕЛНОСТ И ИМПОТЕНТНОСТ, КАКТО И СПИРАНЕТО НА МИЛИАРДИТЕ ПО ПЛАНА ЗА РАЗВИТИЕ С... ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР И ПРОКУРАТУРАТА Е...СМЕХОТВОРЕН И ПРЕДИЗВИКВА ЕДИНСТВЕНО ГНУС И СЪЖАЛЕНИЕ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Йо йо

    7 9 Отговор

    До коментар #9 от "И. Иванов":

    Инжинере,легай да спиш .Утре ще объркаш кофража и бетонната стена .Хи хи

    Коментиран от #14

  • 13 ПЕКАНОВ

    14 20 Отговор
    Къде са парите от Европа които баце осигури за справяне с ковид-кризата.
    И ти и фигуранта ще ви тикнем в кауша измамници.
  • 14 И. Иванов

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Йо йо":

    Не ме мисли, мисли за себе си къде си се объркал! Дано не ти е вече късно.
    Ние, осигурявалите се навреме, сме лесни вече.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тези повтарят

    13 15 Отговор
    Като папагали.Много сме кадърни но Гешев ни пречи да се изявим .На калпавия се знае ,какво му пречи.Целия плач е да върнат червените кожодери пак на власт.Същите ,заради които България е на това дередже.Да сложиш корумпирано ченге от ДС за вътрешен министър да бори корупцията си е жива подигравка с народа.Същото е и да провериш на приватизаторка съсипала външнотърговско дружество и го купила за жълти стотинки да разпределя парите от фондовете.Ще има да чакате за пари и фондове.Никой в Европа не е ,толкова наивен,че да ви ги отпусне за да ги окрадете.Жалко ,че ще теглят най вече 80 процентовите, които гласуваха пак за комунягите.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чегобара

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смех":

    А за да има акт на прокурор какво трябва да стане?

    Коментиран от #30

  • 19 карата

    8 16 Отговор
    Гешев е най-великият Българин от последните 100 години!

    Коментиран от #21

  • 20 123

    9 5 Отговор
    Искането реформи на съдебната система иза отчетност и механизъм за разследване на главния прокурор са искани от ЕС.Но този Пекън пич премълчава че това са механизми които Народното Събрание трябва да измисли,въведе и узакони.Това е реформата нови закони, правила и структора чрез които Прокуратурата да работи и да бъде отчетна.сегашната прокуратура работи по модел на Съветската прокуратура. Никой не е искал оставката на Главия Прокурор от ЕС Иначе казано ЕС е много разочаровано от много малко осъдените и затворени крадци и корупционери на високо и всякакво ниво в България. Гешев е разследваш а не съдията, проблема е в съда не в Прокуратурата.

    Коментиран от #26

  • 21 И. Иванов

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "карата":

    Да не е от последните 1340 години? Я премисли малко!
  • 22 А бе каУн

    9 6 Отговор
    Мисли как народа да изкара Мунчовата зима .Стига си ни надувал главите с оставка на ГЕШЕВ. Оставката на Гешев няма да ни напълни хладилниците или да ни плати сметките.Ако не можете вземайте си дърмите и кой от където дошъл.Че за една година го съсипахте този народ.Докарахте го до просешка тояга.И ако продължавате така и оставка няма да ви спаси.Че при Боко беше лошо но при вас още по ЛОШО.
  • 23 МЛАДОТО

    10 4 Отговор
    Млад красив знаещ но се съмнявам ,че знае повече от знаещите . Това са хората които си мислят ,че всичко което лети се яде и още не са разбрали какво е политика и как се прави . Колкото и да го плюем Борисов той се научи и правеше политика правеше неща които чакахме с години . Сега искам да видим тези полу нови лица в политиката какво ще направят според мен ще е едно голямо нищо и дано аз да греша защото не е добре за нас и за държавата . С министри като Рашков ,Янев, Нинова и компания министри от ДБ просто нищо няма да се случи защото няма контрол. Канадеца не може да ги контролира защото ще се разпадне коалицията а на края кой ще носи отговорност , до сега е носеше Бойко лично без да казва ама тоя министър не е от моята партия .

    Коментиран от #24

  • 24 Браво

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "МЛАДОТО":

    За точния коментар.И аз на мнение че правителството на Киро Ментата в този състав ще свърши едно голямо НИЩО.
  • 25 Невъзможно избавление

    5 3 Отговор
    За съжаление не съм вярвал,че ще го напиша,но единствените който допускам,че могат да имат шансове да ни извадят от л....та(заляли държавата) в момента е главния прокурор и прокуратурата, колкото и да имат различия с всичките си недостатъци... А вие смятате ли, че някой ще се задейства?
  • 26 Много наивно

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Е да мислиш, че съдия без представени му качествени доказателства, ще осъди някой.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 Голямо хленчене

    3 5 Отговор
    Сън не им идва на ритнатите от софрата.
  • 28 Не е толкова

    4 4 Отговор

    До коментар #26 от "Много наивно":

    Наивно.Когато съдията е стимулиран стабилно.И,като се има предвид ,че повечето са от червеното котило,нещата си идват на мястото.
  • 29 123

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Много наивно":

    Моето мислене няма нищо общо със констатираните факти на ЕС и те са че няма осъдени , конфискувано имущество и в затвора на крадци и порупционери в България особенно от високо ниво..
  • 30 не само

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Чегобара":

    Досъдебно производство образувано в условията на чл207 НПК или в условията на бързо.После е процес ( писан основно от адвокати и съдии) поправян от изисквания на ЕС и накрая резултат някакъв.Основният проблем е че всички говорят за страшната власт на главния прокурор но никой не посочи конкретните текстове съгласно които Прокурорът е цар.Според мен бай Пенко катаджията има повече власт.Може да ти спре колата от движение и да Одиш пеш.Този главен прокурор не може да каже на един районен прокурор какво да прави даже и да го уволни .Татарчев и Филчев тези работи ги можеха.На съдебната власт в България проблемите са и законите щото са калпави писани от непрактикуващи юристи( пример глобата за карантина от 10 до ...хиляди лева) имали предвид 10 000 ама писали 10 автор Барни Ръбъл.А тези новите говорят Общи лафове без конкретни норми ( защото не ги знаят) Христо Иванов в съд като адвокат дали е влизал?Надежда Йорданова по какви дела е влизала.На оглед ходила ли е в морга не е .
  • 31 123

    4 3 Отговор
    Европейският съюз измисли и приложи Механизма за сътрудничество и проверка (CVM). Този механизъм предоставя на ЕС следприсъединителни правомощия, за да наблюдава такива въпроси като престъпността и корупцията, главно в съдебната система, и да гарантира продължаването на вътрешните реформи. Българите, особено българските депутати, имат известна горчивина към факта, че след присъединяването им към ЕС са обект на този засилен контрол. Българите изразяват голямо пренебрежение и посочват, че ако българската съдебна система е толкова лоша, колкото непрекъснато казва CVM, то това само доказва, че самото CVM не е донесло почти никакви промени от създаването си през 2007 г., когато България се присъедини към ЕС. Българите възприемат CVM като възможност за ЕС да помаха с метафоричния си пръст на България, наричана разговорно „черната овца на Европа“
  • 32 123

    4 1 Отговор
    Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС) притежават голяма власт в българската съдебна система. ВКС е отговорен да гарантира, че всички съдилища спазват точното и еднакво прилагане на закона. ВАС упражнява върховен съдебен надзор върху еднаквостта и точността на прилагане на законите. ВАС също има правомощията да се произнася по всички предизвикателства, отправени от или срещу всеки държавен орган: Министерски съвет, Българска народна банка и дори министър-председател. Висшият съдебен съвет (ВСС) носи отговорност за всички назначения на съдии, прокурори и следствени магистрати. Те представят препоръки на държавния глава, президента Росен Плевнелиев, за освобождаването или назначаването както на председателите на върховните съдилища, така и на главния прокурор. Огромната власт и липсата на отчетност на ВСС особено привлече вниманието на Европейската комисия, чийто доклад за България показва ужасна корупция.
  • 33 123

    4 1 Отговор
    ВСС в момента е най-интересният и актуален от всички клонове на съдебната власт в България. Изглежда, че кипи от корупция и е в центъра спиращ всички опити за реформиране. Етиката на Съвета е поставена под въпрос поради липсата на прозрачност; непрозрачни назначения, непоследователни дисциплинарни практики, манипулиране на разпределението на делата и неефективно наказателно преследване (особено по отношение на организираната престъпност).Интересно е да се отбележи, че много от тези обвинения и искания за реформа не са се променили спрямо доклада за CVM от 2015 г., като по този начин се засилва идеята, че напредъкът е минимален.
  • 34 Тома

    2 5 Отговор
    А не е ли прокуратурата мафията в България а.
  • 35 123

    4 1 Отговор
    Използвани методи на корупция в България са;Назначаване на Близки хора на работа/подкупи, връщане на част от сумата на спечелен търг на отговорното за търга лице, подкупи дадени за да се придвижат документи и разрешения/кражба и злоупотреба с дъжавни пари и имущество/измами, нагласяване на цени,пране на пари,търгуване с вътрешна информация/изнудване, заплахи с авторитета си на държавен служител за получаване на желаното.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 123

    4 3 Отговор
    През 40-те години на миналия век комунистическата партия поема властта в България и прилага
    изключително корумпиран режим. Комунистическият режим създаде в България идеална среда за
    процъфтяване на корупцията: те упражняваха пълен контрол, имаха неограничена свобода на преценка и
    никой не им търси никаква отговорност.
  • 38 винету

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хихихихии.. хихихихии":

    Пак ви го пиша па вие си ме трийте. Избор на съдийски и полицейски шефове пряк от народа. Никаква прокуратура, адвокати наети от общините и от правителството да подържат обвинението в съда и други дела подчинени на министъра на правосъдието. Разследването - ЦЯЛОТО на полицията и ликвидиране на наказаемустта за подстрекателство към подкуп. Вътрешна сигурност в МВР строго секретен отдел с номера на офицерите и 4 годишен еднократен мандат, само ходят и предлагат подкупи по цял ден и нощ. Тогава ще видите как всъщност българите хич не щат да са тарикати.
  • 39 Ама

    5 3 Отговор
    Много си недопекан бе Пеканов, направо си клисав !
  • 40 123

    5 1 Отговор
    България има остра нужда от ограничаване на корупцията в законодателната система. С изключително ниски нива на независимост в съдебна система, неефективна структура и липса на отчетност и прозрачност в правната система, България има много да работ и Висшият съдебен съвет, като главен административен орган, трябва да бъде преструктуриран напълно да спре влиянието на външни източници в правната система. Тази институция е
    на върха на пирамидата, корупцията от високите нива на съдебната система се стича надолу и
    засягат останалата част от системата. Ето защо е от изключителна важност да се реформира ВСС
    първи за да осигури съдебна независимост. Други реформи също трябва да се вземат сериозно.
    Приемането и спазването на добре уважаван етичен кодекс в правната система
    сред съдиите, прокурорите и следователите е от съществено значение за създаване на отговорност
    система.
  • 41 Ей хора

    9 4 Отговор
    От реформа имат нужда не прокурорите, а съдиите, отдавна го казвам ! Тия новоизлюпени мек е рета обаче се опитват да ни убедят, че проблемът е в Прокуратурата - само защото Гешев "се осмели" да разследва приближени на президента Радев ! Ето това е истината !
  • 42 За протокола

    7 5 Отговор
    Много знае и разбира процесите, но му върнаха плана....
    Но на приказки го докарва.
  • 43 безпристрастен

    6 4 Отговор
    Войната срещу Гешев е отмъщение на Радев!
    Гешев ще си отиде някой ден, дали преждевременно, дали след края на мандата!
    По важното е какво ще сътворят с НАТО и Сев. Македония?!
    В тая насока ми се чини, че нещата не вървят на добре!
  • 44 Напомням

    2 3 Отговор
    ... бяха приети редица законодателни изменения, изпълняващи препоръките на европейските партньори. След конституционните промени от 2015 г. бяха приети изменения в Закона за съдебната власт, с които Висшият съдебен съвет беше разделен на съдийска и прокурорска колегия. С това възможността за вмешателство на прокурори в работата на съдиите и обратното беше сведена до минимум. Реформира се прокуратурата, която остана единна, но не и централизирана, въведе се забрана за даване на устни указания от страна на горестоящите прокурори, а самите указания вече могат да бъдат само по прилагането на закона. Въведе се пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота и професионалната общност реагира изключително положително - на първите избори, произведени по новите правила, гласуваха над 80% от имащите право на глас съдии, прокурори и следователи....

    Коментиран от #45

  • 45 Напомням

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "Напомням":

    Специализираните съдилища и прокуратури за борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, които сега определени адвокати на подсъдими пред тези съдилища искат да „изчегъртат“, също бяха създадени по препоръка на ЕК. Беше приет и Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който се създаде нов централизиран орган за борба с корупцията, обединяващ множеството разпръснати и некоординирано действащи държавни органи, съществували по-рано. Всичко това доведе до категоричната оценка на ЕК в мониторинговия доклад от октомври 2019 г., че извършеният от България напредък по линия на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването u към ЕС. Факт е, че след приемането на този доклад следващи доклади по МСП не са правени.
  • 46 Сбъркал си

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "vinety$":

    времевия прозорец. Това щеше да мине по времето на Берия!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 жфтр

    2 1 Отговор
    Пеканов, прокуратурата е една закостеняла система, живееща във времената преди 1989 год., с консервативна йерархична структура, култ към вожда, невъзприемаща никакви европейски принципи, непризнаваща нищо извън системата, служеща си със същите сталинистки методи на репресия, терор и смазване на достойнството на личността и правото на живот, както е било в едни мракобесни времена. Нямате представа какви ги върши прокуратурата, ведно с охранителните фирми в провинцията.
  • 50 питам

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Голем смех":

    Всеки акт на прокурора подлежи на обжалване ФОРМАЛНО. Обжалвай, колкото искаш! Съдът и прокуратурата са едно. По- горната инстанция само потвърждава решенията на предишната. Знаеш ли колко години ще те мотаят, за да те върнат пак в изходна позиция?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 SDEЧЕВ

    0 1 Отговор
    ПЛАНА НА ПП ПП НЕ МИНА -ФАКТ.
  • 54 нали

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пеканов":

    Вземи да кажеш в кое народно събрание и кои партии си гласуваха реставрация и обзавеждане на партийния дом на БКП и се върнаха в него. И останаха там въпреки протестите. Един нагъл и неуспешен опит за превръщане на държавата в еднопартиен конгломерат от шайка противни човечета обвързани роднински или криминално, разпределящи баницата. Заради вас България страда и мизерства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол