Last news in Fakti

26 Януари, 2022 14:56 1 333 14

Петър Витанов: Промяната в БСП е неизбежна

  • петър витанов-
  • бсп-
  • корнелия нинова

В момента България се намира в трудна външно-политическа ситуация, но не трябва да се превръща във фронтова държава

Петър Витанов: Промяната в БСП е неизбежна - 1
Снимка: БГНЕС

„Промяната в БСП ще се случи, ако партията иска да върне доминиращата се роля. В момента България се намира в трудна външно-политическа ситуация, но не трябва да се превръща във фронтова държава“.

Това каза в коментар по актуални теми евродепутатът Петър Витанов в интервю за „Дарик радио“. „За Конгреса ще кажа само една дума, за да запазя достойнството на всички участници, и тази дума е „грешка“, каза Петър Витанов. „Големият въпрос е дали БСП може да отстоява своите ценности и моят отговор е – да. Трябва да се направи опит да се промени партията и борбата продължава отвътре. Искам да се обърна към всички, които се чувстват разочаровани и обезверени, да не се отчайват. БСП ще има съвсем скоро нужда от спасение и в него трябва да участват всички леви хора. Няма как да се откажем така с лека ръка от партията“, каза Петър Витанов.

„БСП ще бъде припозната от младите хора, ако говори на техния език и поставя на дневен ред проблемите им. Защото в Европа не се занимаваме с дължината на краставиците, каквото мнение битува, а със стотици важни теми, които определят начина на живот – икономика, транспорт, екология, здравеопазване. И въпреки всички трудности, Европейският съюз продължава да е най-доброто място за живеене“, смята евродепутатът.

„Трябва да говорим за минимална работна заплата, в епидемията от Ковид-19 имаме две години свръхексплоатация на труда, експлоатация на бедните, увеличаващо се домашно насилие. Забравихме борбата за равноправие, говорейки за Истанбулската конвенция. Трябва да си зададем и въпроса кой ще плати сметката за Зелената сделка, дали работниците или големите корпорации. Това са все теми, които ще рефлектират върху живота ни“, каза Витанов. „БСП не може да агонизира, промяната трябва да се случи в самата партия“, добави още той.

Петър Витанов прогнозира, че ако в партията не настъпят промени, този път тя няма да е в състояние да „запуши нов ляв проект“, както се е случвало много пъти досега. „И тук дори няма да има нужда от някакво политическо генно инженерство“, смята Витанов. „Лявото не е в агония. Вижте какво става в Германия, в Италия, Португалия, Испания, Дания, Швеция. След тези две години криза, хората разбраха, че държавата има съществена роля в икономиката. И ние трябва да сме там, при модерните европейски партии, които управляват“, каза още депутатът от групата на социалистите.

Петър Витанов коментира и напрежението между Русия и НАТО. „Безпрецедентно е напрежението във външно-политически план, което имаме в момента. Европа се оказва в окото на бурята в един голям конфликт между НАТО и Русия. Опасявам се да не се превърне в заложник на тези големи геополитически интереси“, каза социалистът. „Има различни сценарии, какво може да се случи – от това да нямаме доставки на природен газ, което значи спиране на икономиката, до това да станем арена на военни действия. Аз се надявам да не се стигне дотам. Но е важно Европа да бъде по-самостоятелна и да може да осъществява самостоятелна отбранителна политика. Важно е също така да има смяна на начина, по който се взимат решения в отбранителната политика и дори общи въоръжени сили, които да гарантират независимост на ЕС“, коментира още той.

Според него България не трябва да е фронтова държава, теза, която се защитава и от военния министър Стефан Янев и от министър-председателя Кирил Петков.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    9 3 Отговор
    Много ясно, че е неизбежна промяната, да сте в небитието! Поради ред причини. Много модерна тая дума Промяна ей! Докато става все по ЗЛЕ. Традиция си е.

    Коментиран от #11

  • 2 глоги

    11 2 Отговор
    "И въпреки всички трудности, Европейският съюз продължава да е най-доброто място за живеене.“- смята евродепутатът." МА ДАААА,КАТО ВЗИМАШ 17 000 ЕВРО ЗАПЛАТА,ПЛАЩАНА ТИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ. С МЛАДИТЕ ХОРА НА АНГЛИЙСКИ ЛИ ЩЕ ГОВОРИТЕ? А С ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА БСП НА КАКЪВ ЕЗИК ЩЕ ГОВОРИ? НА ИМПЕКСКИ ЛИ? АЙДЕ СИЧКИ У УЕВО!
  • 3 Импексова

    6 4 Отговор
    Излезе голям тарикат.Първо се самоизбра,осигури си шефското място,и сега чрез подлогите си,говори за промяна.......но пак с нея.Тая да не е от влашки гледачки .....Бате,магии развалям,гледам на ръка....в случая...гледам от милион и хотел в Гърция нагоре.
  • 4 3.14К

    12 2 Отговор
    Нинова им набута по 10 000€ заплати и сега и тоя влезе в групата на предателите. Явно това ще му е последен мандат.
  • 5 LOSHIA

    2 5 Отговор
    Промяната в БСП е неизбежна
  • 6 Грую

    5 2 Отговор
    БСП ,умря.Време е за нов ляв проект.Без приватизатори и милиардери.

    Коментиран от #7

  • 7 Може

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Грую":

    Импексова да не е милиардерка,а да има само 880 милиона......за приватизаторка съм съгласен.....
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор
    КОГАТО , ЩАТИТЕ ФАЛИРАТ И РУСКАТА РУБЛА СТАНЕ СВЕТОВНА ВАЛУТА , ТОГАВА И БКП ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ..... ФАКТ !
  • 9 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 0 Отговор
    „Промяната в БСП ще се случи..."

    Иска да каже изчегъртването на БСП ще се случи. Защото червените бабички почнаха да умират от Ковид 19. И защото не могат да гласуват с машите на Мая Манолова и Корнелия Нинова. Не сме забравили, няма и да забравим, кой направи така, че да се гласува с машини. После купи машините. А сега иска да ги махне. Ало БСП-то, защо ги купувате, без да помислите, че червените бабички ги е страх от машините.

    Червеният евродепутат/търтей/ Петър Витанов трепери от страх, да не загуби евро заплатата от 500 000 евро годишно.

    Аз също съм противник на машинното гласувано заради големите възможности за фалшификации. Но когато СИКовете броят разписките от машините смятам, че фалшифекация много трудно може да стане при машините. Но пък може след това да направят фалшификация в РИК и ЦИК, при броенето на протоколите от СИК.
  • 10 ДЯДО

    3 0 Отговор
    Струва ми се тия комонисти толкова са алчни че при гласуване не могат да разберат кой от кои е.НЕ Нинова ще ликвидира БСП А отцепниците.Вище отцепила се партия още няма в ПАРЛАМЕНТА.
  • 11 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Този евродепутато-търтей е млад и не помни. Дълго време БСП имаха предизборен лозунг: "Промяна". Ама го смениха, когато избирателите разбраха, че "Промяната" за обикновенните хора е към по-лошо. Сегашния БСПарски лозунг "социална държава" и него скоро ще го сменят. Когато избирателите разберат, че е поредната им бесепарите лъжа, чиято цел е отново са са във власта.
  • 12 червен маргинал

    1 1 Отговор
    Абревиатурата БСП ,вече достатъчно е компрометирана . Да си остава приватизирана за Курнела и шайката клакьори около нея - да си я забира и отлита с 200. На българия и е нужна истинска ЛЯВА партия или д-ние , има пълни обективни предпоставки и НУЖДА от такава ,но създадена, оглавявана от хора от Народа - произлезли от неговите среди и недра ,работещи, пенсионери, бедни, окрадени в годините на 32-годишните "промени" и онеправдани ! Не от приватизатори, "червени кредитни милионери" и назначени "бизнесмени" и партийни номенклатурчици !

    Коментиран от #13

  • 13 червен маргинал

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "червен маргинал":

    ...корекция ...да се чете : България ... от бързане ,недоглеждане и вършене на три неща едновременно ...
  • 14 Боко банкянския педал

    0 0 Отговор
    Смъртта на БСП е неизбежна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове