Last news in Fakti

28 Януари, 2022 17:59 10 340 68

Студуващите българи: как да се отопляваш с 300 лева пенсия?

  • пенсионери-
  • дърва-
  • огрев-
  • бедност

Страната ни отново излезе на първо място в една нелицеприятна класация: за енергийната бедност в ЕС

Студуващите българи: как да се отопляваш с 300 лева пенсия? - 1
Снимка: shutterstock

Навсякъде из ЕС има хора, които не могат да отопляват добре дома си. Но в никоя друга страна те не са толкова много, колкото в България - 27,5%. В Румъния едва 10% имат подобен проблем, става ясно от репортаж на Евронюз.

България отново излезе на първо място в една нелицеприятна класация: за енергийната бедност в ЕС. Това научаваме от 8-минутното предаване на Евронюз "Real Economy", посветено на темата. В него се казва, че 27,5% от българите не могат да отопляват достатъчно добре жилищата си. Навсякъде из ЕС има хора с подобни проблеми, но в никоя друга страна те не представляват толкова голям дял от населението, колкото в България. На второто място в тази мрачна статистика застава Литва - там 23,1% от хората не могат да си позволят да отопляват домовете си достатъчно. В северната съседка на България обаче - Румъния - подобен проблем имат само 10% от населението.

Тази зима на територията на Европа ще мръзнат общо около 35 милиона души - защото не могат да си платят отоплението. Но какви са причините за това? Отговорът гласи: най-вече ниски доходи и жилищни сгради с ниска енергийна ефективност, се казва в предаването на Евронюз.

"Един кубик дърва вече е 90 лева"

По-нататък в него показват репортаж от България - страната, в която мнозина са принудени да избират за какво да дадат парите си - за храна или за отопление. "През зимата температурите в България често падат под нулата. А това е проблем - особено за социално слабите хора", обяснява репортерката Фани Горе.

Тя е посетила България, за да разбере дали европейските помощи могат да помогнат на домакинствата. Там се е срещнала със 71-годишния Никола Тишански от Кочериново. Домът му е скромен, в репортажа се виждат кадри от помещение с печка на дърва, която Тишански тъкмо зарежда. Той разказва пред репортерката, че пенсията му е малка - равнява се на около 150 евро. Единствено благодарение на държавните енергийни помощи е успял да си закупи дърва за огрев. "През октомври получих 520 лева за дърва - за цялата зима. 500 лева са пет кубика. Купих осем и платих разликата от джоба си. Кубикът преди струваше 75 лева, сега вече е 90", казва Тишански.

Разходите за енергия растат, а това удря по скромния бюджет на 71-годишния пенсионер. Той получава финансова помощ за медицинските си нужди, както и пандемична надбавка като пенсионер, но въпреки това вече почти не може да си плаща сметките, медикаментите и хранителните продукти, научаваме от репортажа на Евронюз. Един път на ден му носят топла храна по програмата "Топла храна за душата". Пред камерата Тишански показва какво е получил днес: "Това е леща и тука има няколко картофа, но не мога да се оплача".

Програмата "Топла храна за душата" се финансира от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ). Социално слаби в България и още над 15 милиона европейци получават храна благодарение на този фонд, научаваме от репортажа.

Екипът на Евронюз посещава още едно домакинство в Кочериново и разговаря с 62-годишната Евелина Просеникова, която се грижи за своите възрастни родители, макар че самата има нужда от помощ поради частичната си инвалидност. Пенсиите не стигат за покриване на семейните разходи, поради което тя получава различни държавни помощи. Иначе домакинството съвсем ще затъне, става ясно от репортажа.

"Получавам помощи за отопляване и за храна, идват и да ми помагат. Сега е много по-добре, защото поне не ми се налага да готвя", казва Евелина Просеникова.

Тя е спестила пари за печка, в която гори дървени въглища. "Купихме два тона, надявам се да ни стигнат. Трябва да пестя от пенсията, защото отоплението наистина ни е много важно", казва 62-годишната жена. А репортерката припомня, че енергийните разходи са бреме за най-бедните български домакинства. През 2018 година тези разходи са възлизали средно на 16% от бюджета им. За сравнение - в Чехия са били 20%, но пък в Швеция - едва под 5%.

Едно е ясно: без помощи много българи не могат да се справят

В подкрепа на хора като Евелина и нейното семейство най-добре би било да се комбинират национални и европейски помощи. Това е и целта на ЕС в борбата му срещу бедността във всички нейни проявни форми, научаваме още от дългия репортаж на Евронюз. Заместник-генералната директорка на Генералната дирекция заетост, социално дело и приобщаване, българката Андриана Сукова, казва пред репортерите на предаването:

"За бедните хора се оказва много важно към храната и подкрепата за материалното им осигуряване от страна на ФЕПНЛ да се добавят и национални помощни мерки, които намаляват разходите за отопляване на жилището и за медикаментите, от които се нуждаят по-възрастни хора - и по този начин да им се даде възможност да водят нормален и достоен живот."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Разбойко

    52 27 Отговор
    Дадох на джамията 30 000 лв за отопление.Да се топлят там.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 За мизерния живот

    105 4 Отговор
    В България са виновни управляващите както сегашните така и предишните!

    Коментиран от #24

  • 4 Последния Софиянец

    96 6 Отговор
    За съжаление страната ни е Бананова но няма банани и е студено.

    Коментиран от #25

  • 5 КОКОРЧО

    61 16 Отговор
    КАНАДЕЦА ЩЕ ГИ СТОПЛИ
  • 6 нормално

    85 1 Отговор
    Все пак говорим за България. Нека направят статистика и колко хора в XXI век в България умират от гладък студ. Особено и тези между 55 - 65 годишна възраст, които нито на работа ги вземат ,нито пенсия вземат
  • 7 Обесен Язовец

    52 15 Отговор
    Като е толкоз зле България, как така всеки месец в нея се ражда по още един нов милионер?

    Коментиран от #10

  • 8 канадеца

    53 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко Разбойко":

    Аз вече изтеглих няколко милиарда,скоро ще сте като малката кибритопродавачка

    Коментиран от #43

  • 9 Герги

    27 37 Отговор

    До коментар #2 от "Тракиец":

    Не си тракиец а русиец,,,И като те освободи, ще цъфнеш и вържеш ли...Носталгия по миналото...и отделно...оправи си главата....

    Коментиран от #11, #15, #50

  • 10 кокодрел

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "Обесен Язовец":

    От гърба на мизерстващите
  • 11 Тракиец

    40 22 Отговор

    До коментар #9 от "Герги":

    Те са ни братя по език,кръв и култура с тях винаги сме по добре!

    Коментиран от #28

  • 12 Обесен Язовец

    39 24 Отговор
    Стига писахте глупости. Четете Раковски, Ботев, Левски Димитър Марин, какво казват за Русия? Свободата ни зависи от нас!!! Който ни освободи той ще ни пороби!!! Лукойл почта ли да си плаща данъците?

    Коментиран от #14, #30

  • 13 Затворете изцяло Козлодуй

    39 4 Отговор
    и няма да има енергийно бедни. Киро Шприца спи зимен сън и на него му е топло
  • 14 Тракиец

    43 22 Отговор

    До коментар #12 от "Обесен Язовец":

    България е мъртва. единствено което може да направи Русия е да я възкраси отново!

    Коментиран от #20

  • 15 Прокопи

    15 29 Отговор

    До коментар #9 от "Герги":

    Абсолютно си прав. Логиката е погрешна. Русия да се освободи от себе си. Смешно е. Ние трябва да се освободим от нея.
  • 16 лоялни

    32 7 Отговор
    Нато да ги отоплява и евроценостите
  • 17 маргинал

    42 0 Отговор
    Читателии...Вгледайте се в лицата на тези хора на снимката от статията и си отговорете ... възможно ли е такива хора да са достигнали до пенсионна възраст,така и да изглеждат ... били "НА КАФЕ" (като една Гала) или търкайки чат-пат банките на Народното ни събрание ...32 години вече ,както и ..."политици" изкачайки ,като "скелети от гардеробите " ,които имат НАГЛОСТА и ...днес още да ни поучават ,появявайки се по екраните и страниците на ... долни, продажни и зависими ..."медии" .Ако не ме изтрият ...прочетете и ...отговорете !

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 18 ДА ДОЙДЕ

    27 3 Отговор
    ГРЕТА ТУМБАК И ГЛОБАЛНО ДА ТОПЛИ ПОСТЕЛИТЕ НА ЕНЕРГИЙНО БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ💡💡💡
  • 19 Питайте

    24 6 Отговор
    в Банкя !
  • 20 Обесен Язовец

    25 12 Отговор

    До коментар #14 от "Тракиец":

    Да. Виждаме в момента, как русия Възкресява България с провежданата политика със Северна Македония. Много сме благодарни на другаря путин, че праща честитки на макетата, за това, че са измислили азбуката. Събуди се. Ако не ти плащат да пишеш глупости значи си...лекомислен!
  • 21 На снимката

    14 8 Отговор

    До коментар #17 от "маргинал":

    са румънци !
  • 22 Прокопи

    21 3 Отговор

    До коментар #17 от "маргинал":

    Снимката е на достолепни и измъчени хора . Не са виновни само 32год. , а 70год.
  • 23 ТОВА НА СНИМКАТА СА

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "маргинал":

    КИР👴И ЖЕНА МУ :КХАРИ БРАДШОУУ👵
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хохохо

    16 9 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Иди да хванеш банана на Киро
  • 26 Noname

    34 0 Отговор
    Е някакви били гладни и на студено.Важно е жп и метро до македония да има а и на партито на Гоце Делчев ще е топло и ще има деликатеси и то без глутенови. Всеки да се справя с подръчни материали:) Ще завърша като Euronews с No Comment. Защото другия коментар за който си мисля ще се изтрие то и тоя може де.
  • 27 Адолф

    26 16 Отговор

    До коментар #2 от "Тракиец":

    Като гледам си се писал тракиец, което ме навежда на мисълта че си от тази част на България която след освобождението се е наричала Източна Румелия и се е водела като автономна провинция на Османската империя. Да ти напомня само че най-големия враг на освобождаването на Източна Румелия и съединението и с Княжество България е била именно майка ти Русия.Тъй че дано не ни освободи скоро майка ти Русия че току виж ни дала пак на Османската империя и от тракиец да не се преименуваш на Анадолец и отново наденеш чалмата.
  • 28 Адолф

    20 7 Отговор

    До коментар #11 от "Тракиец":

    Явно въобще не си запознат с по новата ни история след освобождението щом говориш така.

    Коментиран от #34

  • 29 ГОЛЯМ СМЯХ

    42 1 Отговор
    само да кажа че дървата не са 90лв а са над 100лв и то не са кубик а са 0,6 от кубика !!!!

    въглищата са 20лв чувал от 20кг !

    да не пишете глупости тия де имате парно че във прованса доста народ са на въглища
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 7 Отговор

    До коментар #12 от "Обесен Язовец":

    лукоил работи на загуба и няма печалба, данъци плащт само тия дето са на печалба
  • 31 зеленчук

    31 1 Отговор
    докато законите се пишат от бандити , ще е който оцелее , а като гледам и пп са същите като мутрите
  • 32 Без съмнение

    40 1 Отговор
    Благодарностите към Кунева, еврейката загробила четири български реактора и осъдила на смърт другите два.
  • 33 кюмюрджия

    52 0 Отговор
    Миналата година едно чувалче донбаси въглища струваше 10 лева ,а вчера със изумление разбрах,че цената е вече 20 лева тоест 100 процента увеличение. Тоест от 400 скача на 8оо лева за тон. Позор,и всеки си трайка!!!

    Коментиран от #53

  • 34 Прокопи

    10 2 Отговор

    До коментар #28 от "Адолф":

    Внимавай , че тоя, /тракиеца/ може да е скрит потомък на Спартак! Въпреки това историята е тайна, неизследвана и неразгадана от него...
  • 35 НеЕС

    42 3 Отговор
    Някой спомня ли си, че едно от условието за да влезнем в тоталитарния ЕС бе да затворим 4 бр. ядрени реактора??
  • 36 НеЕС

    39 0 Отговор
    Така наречения "Европейски съюз" всъщност НЕ е никакъв СЪЮЗ!!!
    Защото "СЪЮЗЪТ" е ДОБРОВОЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ОТДЕЛНИ НЕЗАВИСИМИ държави!
    След като ВСИЧКО се РЕГЛАМЕНТИРА и определя от Централата в Брюксел и отделните страни СА ДЛЪЖНИ да изпълняват нейните решения,то за какъв "съюз" става въпрос?!?
    НЯМА "съюз".Това си е ЧИСТА ПРОБА съвременна ,ИЗЛЪСКАНА С ЛУСТРО ...ДИКТАТУРА!
    Измислените "ПРО ФОРМА" "ЕП" и "ЕК" са ЗАВЕСИТЕ,зад които се развиват.

    За 16 република на СССР -дали са искали, не знам, но не станахме, за сметка на това с подписването на Лисабонския договор загубихме суверенитета си и станахме географска територия в ЕС.
  • 37 ХА ХА ХА

    22 6 Отговор
    АБЕ ПЕНСИИ СЕГА НЕКА ДА ПОГЛАДУВАТЕ И ДА ПОИЗМРЪЗНЕТЕ МАЛКО !!! А НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ КОЙТО Е ОЦЕЛЯЛ , ЩЕ ЗНАЕ КОЕ КОПЧЕ ДА НАТИСНЕ НА ТИЯ МАШИНАРИИ !!!! АКО ДРУГАРИТЕ ОТ БСП НЕ ГИ ПРЕМАХНАТ , ЧЕ СЕ ВИЖДА ....МНОГО ИМ ПРЕЧАТ !!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 И какво

    20 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сегашните":

    Направиха освен да те ваксинират и да ти вдигнат сметките
  • 40 Киро - отивай си , не те искаме повече

    33 5 Отговор
    Виждаш ли колко много са доволни пенсионерите ??? И не
    само те .....благославят те повече от половината Българи !

    Коментиран от #68

  • 41 А добър ден

    15 4 Отговор
    Ами имаше хора преди от 1-2 години които предупреждаваха всички, че с финансирането от олигарсите на платените протести посред "българското лято" с палаткови лагери и запалени огньове на "отровните" ще доведат до още по тежката от виденовата зима "промяна" , със започналата се сега "радева зима" и като за начало с 15-20 % инфлация, и започналото поскъпване на всички стоки и горива, студуване от ограничаване на потреблението на топлото и към задаващ се часови режим за потребление на електричеството.в цялата ...
  • 42 гнус

    19 0 Отговор
    Тишански, Просеникова, Сукова- тези фамилии приличат на полски или чешки. Дървата станаха прекалено скъпи. Доставят ги мокри и се губи от тонажа. Рядко са точно толкова, колкото човек е поръчал. Накрая плащаш много, получаваш малко.

    Коментиран от #51

  • 43 ГУЛАГ

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "канадеца":

    мечтай си...при нея поне имаше фенери по улицата...а Бългрската кибрито продавачка хем ще си свети хем ще се топли с кибрита....
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Оптимиста

    12 0 Отговор
    И по лошо ще става. На бас по 600 евро.
  • 47 Драгомир

    7 17 Отговор
    Пак ли тези пенсионери. Още през далечната 1993 г. – зората на българската демокрация, в страхотно демократичния вестник „Демокрация” с Гл.редактор страхотния демократ В.Сидеров се появи статия озаглавена „Алчни старци изпълзяха на припек ”. Сега пък им е студено. Какво още искат, не се ли нъпълзяха?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Behemoth

    9 5 Отговор
    Важното е ,че ходиха редовно до урните тия хомо сапиенси ...и ето го резултата...
  • 50 Ха ха ха ха ха

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Герги":

    Ами да, той си мисли, че пак ще го хранят, както ни хранеха през соца, и тока даа му е 2 стотинки! Нема вече на аванта. Авантата свърши 90-те години на миналия век!
  • 51 Северозападен

    16 0 Отговор

    До коментар #42 от "гнус":

    Абе кви 90лева.,бе ?Тук дървата са по 150 лева кубика.
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    ГРАД КОЗЛОДУЙ

    Хора товае е ужасно
  • 53 Точно!

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "кюмюрджия":

    А въглищата от Украйна идват на миналогодишната цена .

    Коментиран от #56

  • 54 Селяк

    24 2 Отговор
    Младите сега говорите, но и вас това ви чака след години! В България пенсионерите се считат за тежест на държавата, пари които не им се дават на държавата, но когато те са работили - държавата им е взимала данъците всеки месец, нали? Срамота е държава да експлоатира народа си и после да го остави да гладува и измира в мизерия като благодарност за участието в икономиката! Срам и позор! Да знаеш, какво те очаква след като се пенсионираш в България ти става ясно защо толкова хора напускат милата ми държава!
  • 55 Такива

    13 6 Отговор
    Като тези на снимката, вече над 30 години гласуват твърдо за червените кхмери. Така че да се оправят сега. Заради тях сме на тоя хал. Ако още 89та година бяхме набутали по затворите цялата червена номенклатура и приели лустрацията , сега щяхме да сме поне на нивото на Унгария или Чехия. Всички знаем че червените и техните производни , стигат до управлението основно с гласовете на възрастните хора . Които гласувайки за тях си мислят че ще върнат времето на бай Тошо. С цените от онзи момент. ...Но няма да се върне
  • 56 между другото

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Точно!":

    Някой знае ли защо изнасяме български въглища, а внасяме от Украйна?
  • 57 Лудката

    0 3 Отговор
    Когато едно нещо се съсипва с години наред непрекъснато, трудно може да бъде възстановено за един ден или два,.........🙃😉

    Коментиран от #58

  • 58 Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Лудката":

    По правилно е да се напишеш Лудата.При Боко нямаше ,такива проблеми.Поне не в такъв мащаб.
  • 59 А нали

    2 0 Отговор
    Бяхме по напред по всичко да ама мно го сме слд тях Румънците. ТЕ ВКАРВАТ КРАДЛИВИТЕ МИНИСТРИ И ДРУГИ НАРЕД ВЪВ ЗАТВОРА И ВЪРВЯТ НАПРЕД НАПРЕД МНОГО ПРЕД НАС
  • 60 Реалист

    3 1 Отговор
    Нищо, хората студуват а Кирето ходи на спа в най скъпия хотел във Велинград. Пак гласувайте за него.
  • 61 ОСМАНАГИЧ

    3 3 Отговор
    С дървата които българите горят за ракия могат да се отопляват и през лятото. 😵
  • 62 Енгелс

    2 1 Отговор
    При капитализма е така.
  • 63 Иван

    2 0 Отговор
    Тея помощи ги крадат служителите а от там си ги пребират за роднини където правят на всякъде социалните па щети викат кога ще пукнеш много хубави
    Слова от тяхната устичка
  • 64 DW. Никой не ви вярва за нищо!!!

    1 0 Отговор
    DW тази снимка на този мъж и жена е побликувахте преди 2-3 години??Тогава,май писах те нещо за Румъния, със тази снимка??
  • 65 Лекооил е много национална компония

    0 1 Отговор
    Дела на Руски акционери в нея е под 30%!!Четете,и после пишете!! Имали В Дънди..... Екплоятираш находището в Момчиловград българин Акционер?? Венета, щерката на Бойко притежава 1%от Акциите!! Факт!
  • 66 Георги

    0 0 Отговор
    Имам чувството,че управляващата класа.Защото е банда все едно идват от луната.Не всички живеем в София Сендов,как да се отопляваме?Тук няма тецове,тока е скъп дървата също.Предлагам всяко домакинство да построи фотоволтаици.Да дават на капачките по 750 лв.заплата и с разликата да подпомагат хората.
  • 67 Георги Домбов

    0 0 Отговор
    Нали щяха да ходят на работа с колела.Пак се качиха на мерцедесите ,пак охрани шофьори и всичко както си е било.
  • 68 Георги

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Киро - отивай си , не те искаме повече":

    Имам чувството,че управляващата класа.Защото е банда все едно идват от луната.Не всички живеем в София Сендов,как да се отопляваме?Тук няма тецове,тока е скъп дървата също.Предлагам всяко домакинство да построи фотоволтаици.Да дават на капачките по 750 лв.заплата и с разликата да подпомагат хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове