8 Февруари, 2022 14:35 3 337 38

Доц. Гломб: Получаваме много тревожни данни за висока смъртност от Омикрон

  • оц. любомира николаева-гломб-
  • омикрон

Тромбозата като явление на болестта на Ковид-19 е обикновено в белия дроб, а Омикрон много рядко достига до него

Доц. Гломб: Получаваме много тревожни данни за висока смъртност от Омикрон - 1

Бустерната доза повишава с 20% неутрализиращите тела в организма при Омикрон. Това мнение изрази акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. Предизвиква ли новият вариант на коронавируса тромбози и опасна ли е хремата за мозъка?

"Ако ги предизвиква, ги предизвика в значително по-ниска степен, отколкото предишните варианти, защото неговото размножение е концентрирано предимно в горните дихателни пътища.

Тромбозата като явление на болестта на Ковид-19 е обикновено в белия дроб, а Омикрон много рядко достига до него. Но това, че изглежда, че протича по-леко в никакъв случай не трябва да ни успокоява", заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че от САЩ идват тревожни данни.

"Там Омикрон също е доста разпространен, те имат доста заразени и хоспитализирани, както и голяма смъртност. Те имат смъртност почти равна на тази от Делта вълната, която представлява 2/3 от смъртността от ерата преди ваксините.

Но човечеството винаги живее с вирусите, така че трябва да се учим да живеем с тях и да се адаптираме. Със сигурност вирусът, причиняващ Ковид-19, ще остане сред нас", допълни доц. Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали хремата е опасна при Оимкрон, тя отговори: Установи, че SARS-CoV-2 причинява неврологични симптоми, защото един от основните симптоми при Омикрон е тежка умора. Хората не са физически много зле, нито температурата е висока, но имат невероятно чувство за умора, отпадналост, абсолютно загубена работоспособност.

Доц. Гломб подчерта, че някои от симптомите на лонг-Ковид са неврологични.

"При 80% от хората, които бяха заразени с уханския вариант, протичаше сравнително леко. 20% от тях се влошаваха, Делта беше по-сериозен вариант. Той продължава да се засича, но отстъпва мястото си на Омикрон, включително и у нас. Почти 75% от секвенираните проби, които са взети до 20 януари, са с Омикрон. Вирусите мутират непрекъснато", добави вирусологът.

Преди известно време се появиха статии, свързани със SARS-CoV-3. Съществува ли реално той?

"SARS-CoV-3 няма. Решението за име на вирус и нов щам става въз основа на големи международни екипи. Само те могат да дадат име на вируса. Човешките знания напреднаха толкова, че може да следим еволюцията на вируса в реално време.

Предишните поколения не са имали тази възможност. SARS-CoV-1 предизвикваше само симптоматични инфекции, можеше да се разбере лесно кой е болен и кой е носител, докато SARS-CoV-2 се скри в безсимптомното протичане на болестта", посочи доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя не вярва, че ще трябва да се ваксинираме на всеки 3 месеца.

"Не бих се учудила, ако ваксината стане на годишна база. Работи се по ваксина на Moderna и Pfizer, насочена срещу Омикрон, работи се върху комбинирана - грип и коронавирус, както и пан-коронавирусна ваксина. И може би край на пандемията като пандемия, обхващаща целия свят, ще дойде", коментира вирусологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2222

    89 4 Отговор
    Доц. Тромб, Омикрона не поразяваше ли предимно ваксани?

    Коментиран от #13, #21

  • 2 Последния Софиянец

    77 4 Отговор
    От ваксините падат като круши.
  • 3 Аааа

    77 2 Отговор
    Циркаджииииииии
  • 4 Вече

    81 2 Отговор
    Тръпнем в очакване на трибунала!

    Коментиран от #26

  • 5 А ма

    72 4 Отговор
    що се кичиш с чужда фамилия. Изтъркана си бабке. Скрий се!
  • 6 Факт

    69 6 Отговор
    За две години не познавам умрял от ковид, но двама от ваксина знам!
  • 7 А питам

    76 1 Отговор
    Тия тревожни данни с комисионните ли ги получавате?
  • 8 смехурко

    56 1 Отговор
    де го генерал муфтаджийски и на тиквеника кпп-та,че се чувствам инвалид без тях!
  • 9 Фиууу

    60 0 Отговор
    Да, да... тромб правят ваксините. Ама иди го обясни на платени слуги
  • 10 Мисирки ООД

    68 0 Отговор
    Сега пуснете и Аспарухчо Грездея и ще изпълните ангажимента към спонсорите, за днес.
  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    55 0 Отговор
    А данни за попълнение на банковата си сметка от фарма-политико мафията получава ли тая?
  • 12 ха ха

    68 0 Отговор
    Гледайте да не получите висока смъртност от тирове, че какъвто пример дава Канада... Кой да очаква, че точно Канада ще избухне. Фактите на ДВ мълчат по въпроса, но между Щатите и Канада е останал отворен само един коридор. Форд затваря няколко завода поради "липса на чипове". Най-вероятно е лъжа. Построяването на една кола изискваше 7 пресичания на границата през 2008-ма. Едва ли е по-различно сега. Скоро ГМ и Крайслер ще издухат супата. Трюдо се е скрил като мишка. Из нашата преса само щурчета...
  • 13 База данни

    70 0 Отговор

    До коментар #1 от "2222":

    А аз получавам много тревожни данни за неправилни протоколи за лечение на ковид болни, за некомпетентни лекари, лекуващи ковид болни, за странни нива на смъртност в определени лечебни заведения, за материален интерес от лекуването, но не и от излекуването на ковид болни, за изкривена и изопачена стъкмистика по отношение на ковид болни, за това, че заразени без симптоми или с пренебрежими симптоми се отчитат от стъкмистиката, като болни. Доцентката няма ли ги тези данни? Наистина са много тревожни данните!
  • 14 Некой си

    54 0 Отговор
    И ние получаваме паник атаки, само като се появи това страшилище на екрана.

    Коментиран от #36

  • 15 Истината днес

    39 0 Отговор
    Тоя няма ли кой да я причака с едно дърво и през колената.?
  • 16 Ваксиниран3002

    55 1 Отговор
    Тая къде я видя тази смъртност? В болниците има 6000 души и 600 в интензивното. Починалите са 40-60 на ден средно и то не се знае, дали всички изписани с ковид, са точно с това. На 400 болници в БГ, се падат по 17 хоспитализирани в едно с интензивните. 50 души на ден са промили спрямо населението на държавата. Явно яко са и платили да лъже нагло, а фамилията и външния и вид са много подходящи за телевизионна врачка, само червената забрадка липсва.
  • 17 Пишман

    59 0 Отговор
    За "доцент" Гломб,професор кака Радка,доктор Сиирджиев и Академик Кратунов тревожните данни идват срещу съответният хонорар,както и при "математиците"...
  • 18 Това с "абсолютната загуба

    25 1 Отговор
    на работоспособност" много ме радва.Ще си лежим и почивам!
  • 19 Доц. Тромб,

    47 0 Отговор
    Човечеството от векове е живяло с бактерии и вируси - но не са затваряли здрави хора! Карантинираха болните! Здравите се пазеха! Медицината е обърната с краката нагоре! СРАМ!

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГЕРБ=БСП=ДПС

    51 0 Отговор
    Много "смъртоносен" този вирус, пък 98% кметове, депутати, министри го преживяха и продължават да са на държавна хранилка и да тормозят народа много повече от вируса. Как така, толкова много властимащи търтеи успява да преживеят кэронавируса.
  • 23 ле ле

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Доц. Тромб,":

    с крака разкрачени..като магистралка..
  • 24 Да бее.

    36 0 Отговор
    От де идат данните госпожо "доцентко"!!? От космоса , или от врачките Витанов и Илиев!?
  • 25 Ку ку

    34 0 Отговор
    Звездите ѝ говорят.
  • 26 Решение

    43 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вече":

    Аз ще ги съдя по НК. 1. За принуда за участие в медицински експеримент чрез сертификата и 2. За телесни повреди, поради факта, че умишлено или не (няма значение) пропускат да казват, че "ваксините" са одобрени под условие и не обясняват, какво означава това.
    За тяхно голямо съжаление Европейския Регламент ги задължава да го информират за "разрешение под условие" и всички които не го правят въвеждат ваксинираните лица в заблуждение!
  • 27 Ваксинирам3002

    36 0 Отговор
    Ама как би звучало: Маг Гломб, подхожда и идеално, красотата и също :)

    Коментиран от #29

  • 28 Трета година все тоя вирус!

    33 4 Отговор

    До коментар #19 от "Доц. Тромб,":

    Ако беше естествен, щеше отдавна да е изчезнал! Но откак настъпи "ерата на ваксините" ( мед й капе на г-жа доцентката !) вирусите се роят!
  • 29 Аааа, идеално!

    28 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ваксинирам3002":

    Тая вещица само черни магии прави!
  • 30 Сттт

    28 0 Отговор
    Аз пък виждам как нареждат едни сглобяеми къщички до голям град - тип лагер за ......май та за нас неваксинираните?Ноооо ще има РЕВОЛЮЦИЯ
    Няма да стане на вашата мамииц...
  • 31 Спящата Вещица

    26 0 Отговор
    Гломбб, ти си способна да предизвикаш тромб ба всеки мъж с прекрасния си фациес
  • 32 абг

    29 0 Отговор
    В болниците тежко боллните не ги лекуват, а ги тровят, така както са поръчали от СЗО.
  • 33 Е-5

    24 0 Отговор
    Доц явно от ваксите си си изгубила умъ! Земи са гръмни!
  • 34 Камуфлаж

    9 0 Отговор
    Починалите с положителен тест-резултат за омикрон! А не от омикрон!
  • 35 Човек от щаба

    13 0 Отговор
    Чудно ми е с колко доброволци е работил акад. Петрунов, колко проби и лабораторни изследвания е провел? И това се отнася за всички останали БГ специалисти, които обслужват тезата (интереса) на производителите на ваксини? Аз пък сравнявам статистическите данни, колкото и изкривени да са. И виждам, че бустерната и ребустарната доза предизвикват заболеваемост десетки пъти по-голяма в сравними по население с България държави. Виждам и, че смърността в държавата с най-много набодени четерикратно опитни зайчета и славеща се с най-развито здравеопазване в света напоследък е с равна или дори по-висока смъртност от нас. Така че такива нафталинови академици вместо да реват за бюджет и да четат чужди изследвания, да вземат да седнат на един микроскоп, да прочетат упътването как се ползва и да проверят думите си.
  • 36 Телевизионер

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Некой си":

    Аз тоя проблем съм го решил кардинално. Не гледам телевизия от години. Новини чета само онлайн. От различни източници. Тук влизам за да чета коментарите. От тях се научава най-много.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове