Last news in Fakti

9 Февруари, 2022 10:41 3 497 20

Янаки Стоилов: Властта толерира легална корупция

  • янаки стоилов-
  • всс-
  • власт-
  • кс

Решението на КС поставя в неудобно положение ВСС, каза още бившият служебен министър

Янаки Стоилов: Властта толерира легална корупция - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Не съм си правил отвод, но не участвах в заседанието за оставката на Иван Гешев, за да не съм страна. За мен казусът не е бил сложен, въпросът беше ясен. Процедурата вече зависи от новия правосъден министър. Преценката е на изпълнителната власт. Не искам да правя предвиждания. Този ВСС е в края на своя мандат. Ако парламентът иска новият му състав да свърши качествено работата си, ще трябва много време".

Това заяви конституционният съдия и бивш служебен министър Янаки Стоилов, който започна процедура по свалянето на главния прокурор Иван Гешев.

Решението на Конституционният съд, че правосъдният министър може да поиска оставката на главния прокурор, поставя членовете на Висшия съдебен съвет в неудобно положение, каза Янаки Стоилов. Той поясни, че тяхното решение от юли да отхвърлят като недопустимо искането му за отстраняване на Иван Гешев сега поставя под съмнение тяхната компетентност или предполага предубеденост.

Въпреки, че съставът на съдебният съвет е същият, ако сега бъде поискано отново освобождаването на главния прокурор, не е сигурно, че резултатът ще е същият, смята Стоилов. Според него много зависи с какви мотиви сегашният министър на правосъдието ще поиска отстраняването на Иван Гешев.

В серия от интервюта министър Надежда Йорданова посочва, че са събрани доста допълнителни доказателства за това, че сегашния главен прокурор уронва престижа на съдебната власт и със свои решения дори е извършил престъпления. Вчера тя заяви, че възможно най-скоро Министерството на правосъдието ще подготви и внесе искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Отражения върху решението може да има и факта, че този съдебен съвет е към края на своя мандат, като в началото на октомври трябва да заработи новият, е мнението на Янаки Стоилов.

В коментар за призоваването на разпит на премиера Кирил Петков и началника на неговия кабинет Лена Бориславова, Стоилов посочи, че е добре те да се явят във Върховната касационна прокуратура днес. "Това е част от по-широк сюжет, двете страни (правителство и прокуратура, б.а.) се позиционират. Опитват се да да запазят свои позиции", е мнението на бившия правосъден министър.

Той предупреди, че освен криминална имаме и реална корупция, която се толерира чрез законодателството и управленски решения. "Призовавам правителството да пресече законите, които позволяват такава корупция, като тези, които опрощават задължения, например", поясни Янаки Стоилов.

" Много сме силни, когато заявяваме, че правим нещо с меморандум. От 20 години държавата ни не прави нищо с ядрените мощности. Трябва да си поставяме постижими цели и МС да следва последователни стъпки за промени в конституцията, защото не е лековата тема. Конституционният съд не трябва да бъде превръщан в омбудсман", каза още Стоилов.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 еврика

    17 40 Отговор
    Я , Яначко откри топлата вода (след като настъпиха Руменчо по мазолчето)?! Стига ,бе! По гнусни и долни лицемери ,демагози и ветропоказатели от БСПарчетата - няма
  • 2 Мнение

    35 7 Отговор
    Мнозинството от ВСС са КОРУМПИРАНИ или не познават българската конституция, което и в двата случая ги прави или недостойни, или некомпетентни за постовете, които заемат!!!
  • 3 Рекапитулация

    14 27 Отговор
    Този стар комунист изпълни целта си - да се намърда в КС.
  • 4 Българин

    30 4 Отговор
    Браво на Янаки Стоилов за решението да не участва в заседанието - коректно и професионално поведение .
    Колкото до Гешев. - няма значение формалния индивид . Трябва пълно прочистване на правораздаването , а за запазване на недосегаеми ( назначени с вашингтонска благословия ) "специализирани" институции трябва да се забрави. ?
  • 5 Стоилов

    20 7 Отговор
    Е най-изявеният юрист в България

    Коментиран от #18

  • 6 Ххххх

    25 8 Отговор
    Смел ЧОВЕК ! Разрови мутренското котило на ОПГ - Боико,Гешев ,Карадай !

    Коментиран от #19

  • 7 Електра

    5 16 Отговор
    Тая болшевишка сачма без един ден трудов стаж, ли е еталон на правосъдието ни. Че на тоя кретен дядо му е трепал без съд и присъда.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 S&S

    15 2 Отговор
    То май някой трябва да го каже!!!! От 33 години се изграждат корупционни и мафиотски структури. Цялата държава работи по тези схеми. Ако се унищожат корупционните и мафиотски практики....държавата ще фалира и ще изчезне.

    Коментиран от #15

  • 10 Какво ,миличка, според теб

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Електра":

    съдържа понятието "трудов стаж"? Може би преподавателската работа НЕ Е трудов стаж? Не ти ли се струва, че отмина времето, в което "бачкаторите" с кирки и лопати поради недостиг на качества за нещо по-различно бяха фаворизираните членове на обществото?
  • 11 сила

    11 2 Отговор
    Както винаги ,доблестен, достоен и уважаван професионалист из средите на правораздаването Толерирането на криминалната и реалната корупция от сегашната власт чрез законодателни и грешни управленченски решенияза опрощаване на задължения се отнасят за министъркараджов на енергитиката ,на спорта и на външните работи от ИГНинсталирани от ДПС.Пример безобразните действия на караджов да плаща ,да строи незакните договори ,дваните аванси да се опрощават и пр. пр. безобразия на кликата на итн -дпс2
  • 12 Изрезка от вестник

    3 8 Отговор
    Имам едно копие от противоконституционна клетвена декларация за отказ от канадско гражданство. И Президентът е подписан там. Къде да я предам се чуда.

    Коментиран от #16, #20

  • 13 Баце ЕООД

    3 2 Отговор
    Лошо ми е..
  • 14 Перо

    6 2 Отговор
    Какви мотиви,какви допълнителни доказателства ще убеждават ВСС. Той е “готов” отдавна с убеждението и “правотата” на Гешев и толупа и тези неща нямат никакво значение! По-добре е да се изчака новия ВСС и да не се изпуква патрона напразно!
  • 15 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "S&S":

    Тя държавата по принцип не е нищо по различно от мафиотска структура.Това го знаят и малките деца.Но както се казва досега не е измислено нищо по-добро.
  • 16 бузю

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Изрезка от вестник":

    избърши си за......ка ....... ха-ха-ха
  • 17 Сър Пичук

    3 3 Отговор
    Един от създателите на днешната Конституция обслужваща задкулисието и един от главните участници в манипулирането на изборите в полза на БСП от началото на прехода. Участник в множество парламенти узаконили разрушаването и разграбването на държавата. Силен кандидат за лустриране.
  • 18 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Стоилов":

    Лол.Кви са тези вицове.Признавам- разсмя ме.
  • 19 Лея13

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ххххх":

    Смел-дръжки! Лицемерие до безкрай.И защо не е толкова смел, че да разрови собственото си котило на мошеници, крадци и обирджии на държавата-БСП?Маз ни нагаждачи.Ей такива като тоя си отживяха последните трийсет години-добре се чувстват при всяка власт.
  • 20 Лея13

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Изрезка от вестник":

    Ха ха... Добре казано.Много ми хареса.Лошото е , че няма кой да те разбере,да те чуе.Наш Ганьо няма нищо против да го работят такива, за които конституцията става само да си обършеш ... краката примерно.И после да бият барабана какви борци против корупцията и погазването на законите са и те сега каква хубавичка промяна ще ни спретнат.Пълен буламач.Наистина ли има някой с всичкия си,да вярва, че човек, нарушил конституцията с лекота, ще донесе някаква промяна към положително в тази държава!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове