Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 06:12 2 761 36

Надежда Йорданова: Рискът пред съдебната реформа е в липсата на воля в управляващата коалиция

  • надежда йорданова-
  • министър-
  • правосъдие-
  • съдебна реформа

С всички тези процеси трябва да върви и дебатът по изменение на Конституцията, заяви правосъдният министър

Надежда Йорданова: Рискът пред съдебната реформа е в липсата на воля в управляващата коалиция - 1
Снимка: БГНЕС

Два много големи риска стоят пред нас, за да реализираме тази историческа задача - реална съдебна реформа. Това е липсата на воля от управляващата коалиция и липсата на консенсус. Правителството е решено да извърши мерките, консенсусът е постигнат в коалиционното споразумение. Опозицията има важна роля в този процес, защото устойчивите реформи и функцията на главния прокурор трябва да бъдат решени и с участието на ВСС. Народните представители 3 пъти трябва да постигнат Конституционно мнозинство. Изборът на инспектората към Висшия съдебен съвет изисква две/трети, както и членовете трябва да бъдат избрани с две/трети. Аз съм убедена, че народните представители ще се включат в диалога. Това коментира министърът на правосъдието Надежда Йорданова в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Ние всички дължим отговорност пред цялото общество. "Решението Колеви", което е произнесено през далечната 2009 г. от Европейския съд по правата на човека много ясно показва, че в България липсва ефективен механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, тогава-когато има данни за престъпление (бел. ред. по повод убийството на Николай Колев). Този проблем ще бъде представен пред министрите в началото на юни. В началото на декември този въпрос отново е разглеждан", каза още тя.

"През май 2020 г, тогава, когато главният прокурор формира експертен съвет, прави бившият главен прокурор Никола Филчев експерт и 20 дни по-късно възобновеното дело по убийството на прокурор Николай Колев е спряно отново", каза още Йорданова.

"С всички тези процеси трябва да върви и дебатът по изменение на Конституцията, трябва да си представим много ясно какви качества трябва да имат новите членове на ВСС. Освен да имат образование и опит, това трябва да са хора с високи нравствени качества и гръбнак. Нали не искам да имаме нов ВСС, който да не се различава от предишния", коментира министърът на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 /////

    35 5 Отговор
    То вече започва да става очевадно, че управляващата коалиция няма воля за промяна , а за ПОДМЯНА.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 3.14К

    28 6 Отговор
    Има нещо сбъркано в тая жена! Тя вярвала на герб за конституционната реформа, защото я били обещали на своите избиратели. А имало проблем в коалицията по този въпрос. Явно не знае какво да прави и си търси оправдание.
  • 4 оня с коня

    25 8 Отговор
    И да обясни Министърката НАЙ-ВАЖНОТО И СЪЩЕСТВЕНО:След като в настоящата Коалиция НЯМА ВОЛЯ за провеждане на Съдебна реформа без която реформа пък е невъзможна всякаква промяна,РЕДНО ЛИ Е подобна коалиция да продължава да Управлява България?А е просто за изпълнение:Подава си оставка правителството и отиваме на НОВИ ИЗБОРИ,докато хората още не са почнали да припадат от Глад по Улиците!

    Коментиран от #5

  • 5 Колкото

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    и да си ми неприятен, в случая трябва да призная, че си прав.
  • 6 Българка

    26 2 Отговор
    Макар и адвокат, все още не съм на ясно каква съдебна реформа искат ДБ?!? Вички говорят за реформа, а какво точно искат? Нашата съдебна система е в голяма част копирана от френската, как там работи без изменения повече от 70години, а у нас всяко правителство иска да променя нещо. Сега кои ще копираме, американска,руска или от всички по нещо и като цяло нищо. Да излезе министър Йорданова и да обясни.

    Коментиран от #18

  • 7 Такааа

    22 0 Отговор
    Значи да забравиме за съдебна реформа? Ами ти за какво си на власт ма? След като не можеш да направиш нищо, взимай си чантичката и се махай. Няма да плащаме заплати за някакви пиар министри по телевизора.
  • 8 хаберих

    21 0 Отговор
    Отлага се и строежът на магистрала „Струма“, защото МОСВ държи да се изгради скъпия и ненужен тунел през Кресна. Защо ли? Защото Борислав Сандов - вицепремиер и министър на околната среда и водите, както и Тома Белев, който е зам. министър в същото министерство, са представители на т. нар. зелени или както са по-популярни в обществото - „зелените терористи“, агитират за швейцарското лоби в лицето на природозащитната организация WWF (в България то се представлява от жената на Белев).

    Самият Белев в продължение на 13 години е директор на Природен парк „Витоша“ (от 1999 до 2012). Докато е държавен служител оглавява и Управителния съвет на друго НПО - „Зелени Балкани“. Поръчките, свързани с НПО-то, са за милиони, милиони евро. Само някои от тях: Близо 650 000 лева за „Консервационни дейности за целеви видове от директивата за птиците на Европейския съюз - белошипа ветрушка, черен лешояд и царски орел, в основните им местообитания в България“.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 хаберих

    21 0 Отговор
    Над 1 100 000 лева за „Опазване популацията и местообитанията на планинския кеклик“. Над 1 660 000 лева за „Възстановяване и опазване на крайречни гори - местообитания от Европейско консервационно значение на територията на община Димитровград“. 2 700 000 евро за опазване на червеногушата гъска. 2 700 000 евро за „Възстановяване и опазване на лешоядите на Балканския полуостров и прилежащите региони“. 4 000 000 евро за проект, касаещ опазването на царските орли от неизолирани жици на ел. стълбове...

    Не по-малко страшно е положението в парламента, който от уважавана институция, в последните месеци все повече заприличва на психиатрично заведение. Депутати си играят с детски колички от трибуната, председателят на НС се залива от смях, докато се обсъждат компенсации за високите цени на тока, а голяма част от „младите надежди“ и „новите лица на промяната“, сами не знаят как и защо са попаднали там.
    А най-лошото е, че са изминали по-малко от три месеца откакто новото правителство стъпи във властта. Какво още предстои, можем само да гадаем. Едно е ясно - сценарият ще е алогичен и умопомрачителен.

    Харесва ни или не, напълно подходяща е песента на Слави Трифонов (който чрез партията си ИТН в момента също е в управляващата коалиция, респективно във властта) „Няма такава държава“.
  • 10 Обаче

    22 0 Отговор

    До коментар #8 от "хаберих":

    Колко хитро яхнаха протеста и някакви зелени човечета с абсолютно мизерен електорат се намърдаха във властта и чак кинистерства управляват. Разпределят милиарди. Спират тецове, спират въгледобив, спират, спират, спират. Само и само лично да се облагодетелстват. Тазинизбирателна система е явно безкрайно сбъркана. Кой ви избра бе? Лой кой кой?
  • 11 ХАН КРУМ

    25 1 Отговор
    Наде,ами като нямате воля за съдебната реформа ,хвърляйте кърпата и на избори.Но този път едва ли ще прескочите летватаТа нали във всичките минали избори, тази песен пяхте.Сега какво се случи?ДА ИДВАМЕ ЛИ С ТОЯГИТЕ, ,ДА ВИ МОТИВИРАМЕ.?
  • 12 Българка

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "хаберих":

    Чудех се кой бок лук е бил директор на парк Витоша. Ако знаете колко хижи станаха частна собственост, и колко вили се постпоиха от 2005г насам. До х-л Магус има нещо като вила. Заедно с хотела ги построиха през 2008-10 г. Това е в средата на природен парк Витоша, а турската землянка до паркинга на х. Селимица. Кой даде разрешение за строеж, кой даде акт 16?????

    Коментиран от #21

  • 13 big

    5 4 Отговор
    Г-жо министър, въпроса не е във волята на този или оня в коалицията! Всичко е много просто, само представителите на съдебна система да започнат: да си вършат работата да спазват законите; да разберат, че са "сами", без приятели и роднини; да не се занимават с бизнес сделки и т.н. С други думи: никакъв закон, никакво решение никаква политически воля не може да ги накара да бъдат: професионалисти, морални, честни, смели, не меркантилни!
  • 14 кубратска мисъл

    17 2 Отговор
    Рискът е в неграмотността на министърката.
  • 15 махай се!

    19 4 Отговор
    Това е най-слабият министър на правосъдието, когото България е имала. Тази особа изобщо влизала ли е в съдебната зала, чела ли е някакви правни учебници и монографии, познава ли правните понятия, има ли юридически речник, изразява ли се правилно, има ли ясна мисъл ? Твърдо не! Да си подава оставката, тя е срам за правната гилдия!
  • 16 срамно и жалко

    12 3 Отговор
    Ех, какви министри на правосъдието е имала тази държава, особено преди комунистическия преврат! Срамно и жалко е да има такива министри....
  • 17 Гост

    16 2 Отговор
    Брех,секретарката на Бойкикиев,тази кубратска лелка,много се е разбързала нещо,защо ли?
  • 18 Селяк

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Пред съдебна реформа ВСС има в предвид изменение което да позволи по лесното премахване на Гешев без да се търси позволение от други. За съжеление няма да има цялостна съдебна реформа. Във Франция работи защото там са елиминирали корупцията на адвокатско, съдебно и прокурорско ниво - тук при нас обаче това е почти невъзможно, прекалено много е корупцията и за това се получава така, че се осъждат едни а се пускат други а трети се бавят с разследвания и доказателства се крият! И да вметна, че докато във Франция видео материал се признава като доказателство в съда - то тук това не се признава - лично гласувано от депутати в началото на 90те в тяхна полза разбира се!

    Коментиран от #24

  • 19 Цончев

    11 1 Отговор
    Тази е по-зле от всички досега министри- Цачева, Барни, Ковачева, Ахладова, Захариева ,взети заедно.Никаква реформа няма да направят, защото нямат акъл, нямат концепция, решителност, неграмотни са, нямат и достатъчно обществена подкрепа. Партийката на тази с руска външност има 6%, комунистите- 10%, чалгарите- 7%. Как ще правят реформа? И то при гласували 30% от имащите право на глас.Да си отиват и да дадат път най-после на кадърните хора.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Е искахме промяна, ето промяна. Други вече крадат, че имат и да наваксват
  • 22 Савов

    11 3 Отговор
    Тази пък тръгнала да коментира Филчев! Тя не може да стъпи на малкия пръст на бай Кольо Филчев! Филчев е професор, преподавател с 40 годишен стаж, има издадени учебници и монографии, които тая и десет живота няма да и стигнат да напише, защото умственото и нитове посредствено. Тази никаквица от Кубрат тръгнала да дава оценка на професор Филмев! Коя си ти? Прибирай се в Зелиормана да пържиш мекици и да садиш лук.
  • 23 Простото Киро

    12 1 Отговор
    Рискът пред т.нар. съдебна реформа е, че това не е истинска съдебна реформа, а частични промени по поръчка на някои олигархични кръгове с цел, да избегнат наказания за вършени от тях престъпления. В този смисъл най-ясно проличава какво е мафията - срастване на престъпни кръгове с управлението на държавата.
    Наистина е учудващо и жалко, че толкова много хора застават с лицето и името си да обслужват мафиотски кръгове в името на едни пари, един пост, едно его.

    Коментиран от #29

  • 24 Гого

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Селяк":

    И не само това колега. Нашето наказателно право и по-точно процеса е в пъти по-формален от този във всички европейски страни. Това разбира се от една страна бави дамите дела, а от друга дава много възможности на такива като коментирания адвокат да си правят каквото искат и да могат измъкват клиентите си. Само при нас и в Русия има по две поемни лица, което е абсурдно. В другите държави, с изключение на Румъния където едно, не са чували за такова животно, а пък Вие говорите за видео доказателство в съда... Важно е обаче да се уточни, че когато в нас се приемаше НПК го писаха адвокати, а не прокурори и съдии, поради което е ясно за какво говорим. Така, че да оправят тоя НПК, защото каквито и други реформи да правят правилата на играта ще са си все същите и нищо няма да се промени.
  • 25 Шико

    8 0 Отговор
    Надо, Надо, не знаеш какво приказваш. Предложение няма, ти за единомислие говориш.
  • 26 SDEЧЕВ

    7 1 Отговор
    НЯМА КОАЛИЦИЯ,ДЪРЖАВАТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ БСП,ДРУГИТЕ СА НОВОИЗЛЮПЕНИ ФИГУРАНТИ,А ДБ СА ПРЕДАТЕЛИТЕ КОИТО БУТАТ БСП НАПРЕД- ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ В ГРОБА. СИНИТЕ ПРЕДАДЕНИ ОТ ТЪМНО СИНИТЕ СРАМ,НО ИДЕ ВИДОВ ДЕН
  • 27 Боцко

    8 1 Отговор
    Имитация на управление,
    И липса на морал,
    Не влизай в неведение,
    Българино, - сам си ги избрал !
  • 28 Не искаме

    5 1 Отговор
    Такива неграмотни,като теб.
  • 29 Прав си

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Простото Киро":

    обаче не са просто едни пари, а много пари. Това с реформата е ала-бала.
  • 30 Румен

    3 0 Отговор
    Fakti.bg, защо слагате такова изопачено заглавие? Защо искате да създавате интриги и в чия полза са те?
  • 31 filo

    4 0 Отговор
    Тая е поредната мисирка на Баце, която е била началник кабинет на Ристю тъпото във второто правителство на Борисов. Нали ви е ясно, че без съгласието на падишаха, тая щеше да продава марули на женския пазар.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аз бе

    3 0 Отговор
    Две блондинки лалат,лалат и...лалат! Пазете са от блондинки! А за Гешев- не го защитавам, но не е от" наште"като Татарчев, мишока Велчев( послушния), Цацаров че и боксьора Филчев за нищо не ставаха!
  • 34 Посредственост

    1 0 Отговор
    Тази дама е изключително нелицеприятна!
    Освен че е глупава,е и тотално некомпетентна!
    До кога подобни елементи ще бъдат инсталирани за министри...?!
  • 35 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Ясно е че Съдебна Реформа няма да има щом се разчита на ГЕРБ и ДПС. При това положение управляващите трябва да търсят по-радикален подход ако изобщо имат сериозни намерения нещо положително да се случи в България. Винаги има и други начини въпрос на политическа Воля... Конституцията не е "Свещенна крава" и неможе да бъде вечна спънка за развитието на една държава!
  • 36 КАКА

    1 0 Отговор
    АМА ЧЕ МИНИСТЪР. СИ ИМАМЕ СРАМ ЗА ВСИЧКИ НИ!ТРЯБВА СИСТЕМАТА ДА ЗАПОЧНЕ ЧИСТКА НА ВЕЩИТЕ ЛИЦА И СЪДЕБНИТЕ ЛЕКАРИ!КОРУПЦИЯ,Г-ЖО МИНИСТЪР,
    ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове