Last news in Fakti

17 Февруари, 2022 15:09 6 138 20

Андрей Райчев: ГЕРБ и ДПС се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна

  • андрей райчев-
  • герб-
  • дпс-
  • управляващи-
  • пробойна

Тази коалиция започна със страшно подозрение, с което се гледаха помежду си и всички бяха сигурни, че я правят от немай-къде", казва социологът  

Андрей Райчев: ГЕРБ и ДПС се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна - 1
Снимка: БГНЕС

"Дали е настъпило неприятно време за управляващите се състои в отговора на въпроса дали се цепи коалицията. Аз нямам чувство, че се цепи, не виждам пукнатина в момента. Тази коалиция започна със страшно подозрение, с което се гледаха помежду си и всички бяха сигурни, че я правят от немай-къде". Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев.

Той подчерта, че никой не иска нови избори - нито управляващи, нито опозиция:

"Всички са слаби в момента, всички са изтощени от поредицата от избори през 2021 г. ... Нито социолозите регистрират разместване на електоралните пластове. Войната в момента не е за победа, това е обсада - дълга обсадна война. Обсаждащите - това са ГЕРБ и ДПС - се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна".

По думите на Райчев в т.нар. златни паспорти има потенциал за пропукване:
"Това е една стара беля, това не е вина на сегашните управляващи, но опозицията пускат темата, за да видят дали ще се разцепи коалицията".
Под обсада е и опозицията, посочи социологът и обясни:

"Те трябва да минат на дългосрочен режим, в който да търпят да не са на власт. 12 години те са свикнали, че конкурси и бизнесмени зависят от тях. Те също се изтощават. Това е битка на изтощения, която особено явно личи в примера - Гешев срещу новата власт. Нито единият не може да предприеме действия, които да премахнат другия. ... Това е позиционна битка и как ще завърши е много трудно да се каже - зависи от хоризонтите. Гешев има още 4-5 години (от мандата му на главен прокурор - б.р.), управляващите я имат година и половина, я нямат. Т.е. Гешев се надява рано или късно те да паднат от само себе си. Те се надяват, че рано или късно някой прокурор ще се разбунтува срещу Гешев и ще заведе дело срещу него. Основната мантра да бъде махнат Гешев е грешка".

Райчев коментира, че главната критика към предишната власт се възприема като критика към съдебната система:
"Именно по това, че те са корумпирани, крадат и ние ще ги хванем. Да, ама няма доказателства за това. Има някакви косвени намеци за доказателства - кюлчета в чекмедже, но престъпление ли е това, трябват доказателства. Това не е път, по който има изход. Голямото изпитание (за управляващите сега) по въпроса ще бъде, когато трябва да отговарят за корупцията в собствените им редици. тогава ще разберем борят ли се, или не. На мен ми се струва, че те ще се справят с това".

В предаването "12+3" Райчев определи кризата около Украйна като измислена:
"НАТО много рядко зависи от България, но България много зависи от НАТО. В този случай, ако не демонстрираме лоялност, би било безобразие. ... Аз не вярвам в тази война, Русия няма защо да напада Украйна. Това ми се струва вътрешна история за САЩ, с която си решават въпроси, сочейки известния си враг. Реалният враг на САЩ обаче не е Русия, а е Китай. ... Тая криза ми се вижда нищо друго, освен шумотевица. Няма защо да има война, никой не я иска".

Социологът изказа предположение, че България ще бъде принудена да се договори със Северна Македония:
"Трябва да се отиде на по-стратегическо мислене, но ги е страх от народа. Не могат да направят това, защото ще падне правителството, затова няма да го направят. ... Явно партньорите разбират това и казват: "Добре, тогава постепенно да стане" и в момента сме влезли в един постепенен режим - народният гняв срещу македонците да спадне, македонците да престанат да ни дразнят. По-малко от една година няма да е това".

Прогнозата на Райчев е: "България ще свали ембаргото на РСМ някъде през декември 2022 г.".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    19 2 Отговор
    Надеждите им са напразни!
  • 2 Сюн 🌟

    20 8 Отговор
    С теб сме, Киро!
  • 3 ха ха хааа

    7 15 Отговор
    Те са толкова немощни , че колко повече да ги изтощават ...🤭
  • 4 Доволен от вота

    17 2 Отговор
    Айде пак този бурсук акъл да дава. Със Кънчо не можаха един път резултата на избори да познаят.

    Коментиран от #8

  • 5 РЕАЛИСТ

    18 14 Отговор
    Абе Райчев, управляващите няма признаци да са се изтощили, ама народът вече е, от некадърното им управление и няма много още да ги търпи.
  • 6 Kozel79

    12 2 Отговор
    Този чичак прилича на герой от "БАТМАН " за винаги...
  • 7 гражданина

    7 2 Отговор
    браво бе райчев, открил си топлата вода.
  • 8 да питам

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Доволен от вота":

    Ясно е , че си доволен от вота , ама кажи нещо и за Промяната де ...🤭 Аресва ли ти ..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 пропуска нещо

    6 7 Отговор
    много важно обаче....от цялата тази обсада и мръсни игрички страда държавата и народа на България. Но това не итересува и никога не е интересувало политическия октопод Герб, ДПС и техните патерици в случая Възраждане
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Стако Томов

    6 0 Отговор
    Този толкова ми е втръснал, че не заслужава да го коментирам.
  • 13 Нямат

    5 1 Отговор
    абсолютно никакъв шанс , макар , че главите им са заети само с това и нищо друго !
  • 14 Рачо

    4 0 Отговор
    ти си пробойна
  • 15 Райчев

    2 3 Отговор
    крадците няма да се предадат с приказки, а действия насочени към приюта в СЦЗ. Бай Ставри изчерпва търпението си и Рънарса също.
  • 16 Саша

    5 1 Отговор
    Само като гледам кой го хвали това правителство и ми се повръща, то не беше Костов, Ренета, чак до Къци Вапцаров опряха, щеше да е смешно, но като вляза в магазина смехът ми внезапно спира.
  • 17 Анонимен

    4 0 Отговор
    Тоя пак е подготвил лапачката трябва въобще да не му дават трибуна
  • 18 Анонимен

    2 1 Отговор
    Тоя само ръкомаха и фъфли и нищо не му се разбира
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол