Last news in Fakti

13 Март, 2022 14:30 2 398 26

Божилов: Използването на ядрено оръжие крие риск от тотална война

  • йордан божилов-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • ядрено оръжие-
  • армия

По думите му Българската армия няма всички способности, необходими да се посрещнат потенциални рискове

Божилов: Използването на ядрено оръжие крие риск от тотална война - 1
Снимка: БГНЕС

Използването на ядреното оръжие крие огромен риск от тотална война. На този етап не виждам такава заплаха. Нямаме и основания да се притесняваме от разрушения или взрив, подобен на чернобилския. Това коментира в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов.

Той уточни, че НАТО няма никакво намерение да воюва с Русия и да се конфронтира със страната във военен аспект. „Предполагам също и че Русия не би дръзнала да използва военна сила срещу натовски държави”, каза още зам.-министърът. Той заяви категорично, че български войски няма да бъдат изпращани на територията на Украйна.

По думите му Българската армия няма всички способности, необходими да се посрещнат потенциални рискове. „Ние нямаме дронове, нямаме определени системи за командване и контрол. Ще ни трябва допълнително разузнавателна информация. Всичко това ние ще поискаме и ще говорим с наши съюзници за усилване на тази батальонна бойна група”, добави той.

Божилов обяви, че вече се водят разговори и се уточняват параметри за усилване на батальонната ни бойна група. „Вече нашите съюзници ни подпомагат в „еър полисинга”. Самолетите, които са на българска територия, подпомагат нашите военновъздушни сили”, посочи зам.-министърът.

Той коментира, че заради въоръжения конфликт в Украйна България няма да може да ремонтира самолетите ни МиГ-29 и Су-25. „Те са съветско производство и досега се ремонтираха основно в Русия и Беларус. Санкциите срещу Русия, общата геополитическа ситуация не предполагат тези самолети да бъдат ремонтирани там, ще се търсят други варианти”, посочи Божилов.

Зам.-министърът коментира, че страната ни разполага с 15 самолета МиГ-19. Колко обаче са оперативни Божилов не посочи. И отново поясни: „Ние няма да предоставяме наши самолети на Украйна. НАТО не желае да се конфронтира военно с Русия”, категоричен беше той.

На въпрос дали очаква допълнителни войски на наша територия, Божилов отговори: „На този етап мисля, че не е необходимо, но ситуацията е динамична”, заяви зам.-министърът.

Той каза, че оценките, които се изготвят, показват, че няма непосредствен военен риск за България. „Най-голямата заплаха за страната е продължаващата война - тя има пряко следствие - огромната бежанска криза”, уточни Божилов.

„Тази европейска архитектура за сигурност, която позволи Европа да се развива благополучно - финансово, икономическо и културно, се дължи именно на тази система за сигурност, а тя за съжаление сега се разпада”, добави зам.-министърът.

Батальонната група

„Това ще бъде бойна група от 1 000 военнослужещи - основно български. Тя ще действа както на територията на страната, така при необходимост и на територии на други натовски държави. Така е по решението на Министерския съвет”, уточни Божилов.

Той подчерта, че България не разчита единствено и само на тази бойна група за отбраната си. „Ние разчитаме на нашата армия, както и на нашите съюзници по линия на НАТО, и на Европейския съюз”, каза още зам.-министърът.

„Това са 1 000 души. Хиляда военнослужещи на фона на стотици хиляди от другата страна не представляват заплаха за Русия. Идеята на тези бойни групи е да покаже първо солидарност. Че НАТО не изоставя държавите си, че НАТО е солидарен. Втората цел беше да подкрепи отбранителния потенциал на страните, в които са разположени”, категоричен е той.

За бомбоубежищата в страната

„Някои жилищни блокове са строени с тези съоръжения. Те биват убежища и укрития - укритието е това, което може да предпази от непосредствена атака, бомбардировка и там човек може да изкара няколко дни. Убежището вече е сериозно съоръжение, където хората могат да изкарат седмици, понякога и месеци. В някои блокове има укрития”, обясни Божилов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗиС 5

    20 2 Отговор
    Божилов: Използването на ядрено оръжие крие риск да няма тотална война,защото всички военни ще са опечени или изпарени за секунди.
  • 2 Третата е неизбежна!

    9 23 Отговор
    Жужето няма друг избор!
  • 3 Поредния

    20 2 Отговор
    Активиран послушко пропагандиращ тъпизми тия разкази минагат при ЛГБТ общноста на запад не тук
  • 4 Аноним

    7 1 Отговор
    Нали това е целта охльо
  • 5 Експерт

    13 1 Отговор
    Използването на ядрено оръжие крие риск от радиация.
  • 6 Да ви открехна

    7 5 Отговор
    НАТО няма да си мръдне пръста за тази русофилска територия! Не се заблуждавайте!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Вън

    8 10 Отговор
    Щели да искат от съюзниците??? Вън от НАТО, НАТО не трябва нищо да ви дава! НАТО не трябва да има съюзници, като българските предатели русофили! Вън от НАТО! (не живея в България и не искам една русофилска държава да бъде в НАТО)

    Коментиран от #21

  • 10 moiraine

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Да ви открехна":

    И да не беше русофилска, пак нямаше да си мръдне пръста. За тях ние сме просто територия, която ще пожертват без да се замислят.
  • 11 Скалата

    10 2 Отговор
    НАТО щом не иска да се конфронтира военно с Россия какви ги дрънкате тогава?
    Джон Бидон ко са прай на Хълк?
  • 12 Какво?

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Колю":

    Ами правилно. Какво не ти е ясно? Една атомна бомба не може да унищожи планетата, нито две! Но ако започнат да се гърмят с много, вече е друго!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 8 Отговор
    Вижте.Всеки знае,че сме мишена.Говорете ,честно пред хората.Злото наречено лудинофили трябва да бъде изкоренено!това няма да стане без жертви,вероятно и при нас!
  • 14 Спарта

    3 3 Отговор
    Я стига, риска бил от бежанската вълна ли??
    Искаха укрите в ЕУ, ами на, който иска да влиза свободно в ЕУ.
    Чр и пари получава, на калпак.
    Ама укрите не пускали мъжете? Ами то това е много демоктратично, разбира се, нали трябвало да убиват руснаци.
    Ама укрите искали и територията на украйна да влизала в ЕУ? Е Макарон и сие (да не изреждам целия сбирщайн) ясно казаха, че не може, има да чакат докато ЕУ не получи изгода от това.
  • 15 ⚜️Просветен⚜️

    5 1 Отговор
    Аве къде ги намирате тия ве? И децата в трети клас знаят, че ядреното оръжие е тотален край на цивилизацията ни! Голям пък специалист трябва да си за да стигнеш до Великото заключение от заглавието! Все едно някой професор да ми обясни, че ако не изгрее слънцето ще е тъмно! Чудите се само с какво словоблудство да си запълните Фейктито!
  • 16 Смех

    5 1 Отговор
    Украйна удари Загреб и НАТО не си мръдна пръста
  • 17 Мури

    6 2 Отговор
    Носете си новите дрехи, пийте вино. Жените да му отпуснат края и да станат по-дашни. Младежите да се разходят до другия бряг да опитат как е. Живеем в последните мирни времена. Пък ако се размине нищо лошо не е станало.
  • 18 смешник

    2 6 Отговор
    трябват ни американски ударни системи с минимален радиус до сочи и севастопол
  • 19 ХАН КРУМ

    5 0 Отговор
    Прост народ,слаба държава.Слаба държава , поробен народ. Всеки народ си заслужава съдбата! До като возволяваме такава ,неука , крадлива и продажна с.ган да ни управлява ,все така ще сме.И никой отвън не ни е виновен,те правят това ,което ние сме им позволили! Щом трябва да избираме между крадци или неграмотници , ега ти избора!
  • 20 Гошо

    3 0 Отговор
    Каква мъдра мисъл
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Jftf

    8 1 Отговор
    Не мога да разбера, колко трябва да сме наивни, за да си помислим, че НАТО ще ни пази. Не си спомням в историята ингилизин, французин, американец, белгиец, холандец и т.н. да е воювал с нас или в наша полза. Все са воювали против нас. А някой от тях са ни ... бомбардирали. Е за истината трябва да се отчете подвигът на капитан Венгер загинал при защитата на София от англоамериканските бомбардировки. Та мисли ли още някой, че английски и американски войници ще проливат кръв за да ни пазят?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ядрен армеец

    4 0 Отговор
    Тоя добре, че ни предупреди, че не подозирахме! А за коя българска армия говориш бе, мозък? За тази, която от 30 години я няма и вече НИКОГА няма да я има ли?
  • 25 ВОЕНЕН-АНТИКОМУНИСТ

    6 0 Отговор
    В РБ (РЕПУБЛИКА БАНАНОВА) ВЕЧЕ в$€ки нато9$ащ) МОЛОД€Ц € ВЪЗМОЖНО ДА БЪД€ НАЗНАЧ€Н ЗА вУ€нн€н мини$тър или зам.мини$тър.....!
    НЯМА ИЗОБЩО ДА $€ ИЗНЕНАДАМ, АКО $€ ЗАВЪРН€ Г€РБ И НАЗНАЧАТ пАлковник ш€к€рOFF...... !!!!

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 26 Любен Пандев

    0 2 Отговор
    "Ние нямаме.." Какво имамв изобилие обаче:
    - генерали и военни министри руски агенти;
    - пРезидент и вицка русофили/путинки
    - руски бракми наричани бойна техника
    - служби пробити от Решетников
    - готови да клекнат пред рушняците "патриоти" войници
    ...още? Нищо друго.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове