Last news in Fakti

13 Март, 2022 16:37 2 392 27

Тонев: Трябва да преминем от клинични пътеки към диагностично-свързани групи

  • антон тонев-
  • здравеопазване-
  • клинични пътеки-
  • диагностично-свързани групи

Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече 5,8% от БВП. В този процент има големи суми, свързани с овладяването на Covid кризата

Тонев: Трябва да преминем от клинични пътеки към диагностично-свързани групи - 1

Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече 5,8% от БВП. В този процент има големи суми, свързани с овладяването на Covid кризата, но задачата на коалицията ще бъде в рамките на тези проценти да се аргументират политики за подобряване на качеството на здравеопазването, така че този процент да бъде запазен занапред и да няма отстъпване от него. Тази позиция изрази в интервю за предаването „Неделя 150“ председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев от ПП.

Активно се обсъжда моделът на диагностично свързаните групи – дали да се въведе готов работещ модел от друга държава или да се направи компилация от няколко модела с оглед нуждите на българския пазар, уточни Антон Тонев.

Тонев декларира амбиция в рамките на мандата на коалицията да се смени моделът на финансиране – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква модификация на модела на диагностично-свързаните групи.

Така по думите му пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без забавяне в лечението на съпътстващите заболявания – при една водеща и няколко съпътстващи диагнози ще се получава финансиране за лечение на всички тези заболявания.

Антон Тонев отбеляза значението на 2 „контролни точки“ през настоящата година – актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на Здравната каса през септември. С тези 2 контролни точки ще бъдем адекватни на ситуацията, посочи той.

Идеята, около която сме се обединил, е да има справедливо покачване на голяма част от клиничните пътеки с определени приоритети, например майчино и детско здравеопазване, допълни Антон Тонев.

Когато НЗОК дава голям брой хоспитализации, но те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система. При по-високи цени на пътеките, дори с по-малко хоспитализации увеличението успява да стигне до болничната система, поясни той.

С въвеждането на новите правила за продажба на ток на борсите в България и въвеждането на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да планират разходите си, за да няма сътресения, смята д-р Тонев.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адад

    17 1 Отговор
    Още ще усложните нещата в търговските болници
  • 2 питам

    18 1 Отговор
    За болниците като търговските дружества какво ще направите? Нали щяхте да премахнете тази схема?
  • 3 В провинцията

    12 0 Отговор
    ситуацията няма нищо общо със София, геноцид е ситуацията. А не разбрах какво ще помогне по скъпия ток в лечението ?

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "В провинцията":

    С въвеждането на новите правила за продажба на ток на борсите в България и въвеждането на дългосрочни договори за закупуване на електроенергия лечебните заведения ще могат по-добре да планират разходите си, за да няма сътресения, смята д-р Тонев.
  • 5 ганчо зубидрен

    13 1 Отговор
    С една дума..."Ще източваме по-бързо здравната каса"горе-долу до юли ще е на минус
  • 6 Поредният

    12 0 Отговор
    нищо неразбиращ управляващ говори глупости.
  • 7 XYZ

    19 0 Отговор
    Клиничните пътеки са една голяма глупост, която е създадена да се крадат парите от Здравната каса! Вземете готов работещ модел! Стига безсмислени съчинения! Даже наемете консултанти от чужбина да разработят и внедрят избрания ммодел!!!
  • 8 Простото Киро

    14 0 Отговор
    Само с увеличаване на парите и без съществени реформи, се наливат пари в лекарската мафия.
  • 9 Болен

    10 0 Отговор
    Я па тоА, то пари за ракия няма, той здравеопазването ще оправя
  • 10 Нищо няма да стане

    13 2 Отговор
    Борисов и калинките му разсипаха здравната ни система. Тонев, това е игра на думи и нищо съществено.
  • 11 МИЯ

    11 1 Отговор
    КАКЪВТО И БЮДЖЕТ ДА СЕ ОТПУСКАТ ЗА ЗДРАВЕ, ТОЙ ОТИВА В ДЖОБОВЕТЕ НА ДОКТОРИТЕ ТЪРГОВЦИ, КОИТО ТЪРГУВАТ СЪС ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА. НА ПАЦИЕНТИТЕ ГЛЕДАТ КАТО НА ДВИЖЕЩИ СЕ КАСИЧКИ. НИЩО ХУМАННО НЕ Е ОСТАНАЛО У ТЯХ. САМО ПАРИТЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ

    Коментиран от #14

  • 12 ха ха

    8 0 Отговор
    от крадливи пътеки ,ще преминем на крадливи магистрали , що народ изтребихте от пуста алчност и некадърност
  • 13 Д-р Хаус

    13 0 Отговор
    Ало,Тонев!! Какви ги дрънкаш бе тикво?? " клинични пътеки", диагностично " свързани" групи??!! Дрън дрън!! А кога ще ПРОМЕНИТЕ нещо?? Кога ще смените МОДЕЛА на здравеопазването от КАСОВО осигурителен в ДАНЪЧНО осигурителен!! Кога ще махнете НЗОК от която се краде и точи безобразно " законно"!! Кога здравето на българина няма да зависи от шепа търгаши, превърнали го в стока!! Схващаш ли бе тикво??

    Коментиран от #15

  • 14 Беновска пита

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "МИЯ":

    Я кажи бе отворко: Кои са докторите търгаши?? Редовият лекар в държавната болница или тези, които разпределят финансовият ресурс на своите и " правилните" хора??!!
  • 15 Д- Куин лечителката

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Д-р Хаус":

    И този гладен търгаш няма нищо да промени!! Дрънка врели- некипели,колкото да оправдае КРАЖБИТЕ в системата,чрез НЗОК и фармамафията,начело с четирикратната булка Сербезова!!!
  • 16 кджб

    4 0 Отговор
    И обещаната реформа в здравеопазването е провал. Нищо няма да направят.
  • 17 МИЯ

    5 0 Отговор
    БЕНОВСКА ВЕДНАГА ТИ ОТГОВАРЯМ. ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ ВЪВ ВРАЦА. ЛЕКАР ОРТОПЕД ХОДИ ОТ СЕЛО В СЕЛО ПРИ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ И СИ КУПУВА НАПРАВЛЕНИЯ СРЕЩУ 7 ЛВ. НАЛИ СЕ СЕЩАШ, ЧЕ СЪЩИТЕ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ НЯМА КАК ДА ИМАТ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ОСТАНАЛИЯ СУРПОЧОР. СЪЩИЯТ ТОЗИ ОРТОПЕД КАЗВА, ЧЕ НЯМА ДА СЕ ПРИБЕРЕ В КЪЩИ НА КРАЯ НА МЕСЕЦА БЕЗ 18 ИЛИ 20 000 ХИЛ. ЛЕВА. ЗА ТОВА ГОВОРИМ. ДОБРЕ ЛИ Е БЕНАТОВА.
  • 18 Копипасте

    11 0 Отговор
    Чисто и просто като къпан милиционер - махат КАСОВО осигурителния модел и връщат ДАНЪЧНО осигурителния модел, като първа стъпка в правилната посока! А за това днешно състояние на здравеопазването трябва да благодарим и на зъбoлeкaрят Илкo Ceмeрджиeв-Министър и лекарят Стойчо Кaцaрoв-Зaм.миниcтър на здравеопазването /и двамата без ден практика като такива/ при Иван Костов /на тогавашните дУпетати вдигнали ръчичка също/, които по идея на Борислав Китов въвeдoхa КACOВO ocигуритeлния мoдeл нa здрaвeoпaзвaнeтo,кoйтo cмeни рaбoтeщия ДAНЪЧНO ocигуритeлeн мoдeл! Тoгaвa ce cъздaдe и НЗOК,, oт кoятo ce тoчи и крaдe "зaкoннo"!

    Коментиран от #24, #27

  • 19 Въртят, сучат,

    7 0 Отговор
    но не правят най- важното! Премахнете търговския статут на държавните болници и престанете да субсидирате и без това богатите частни болници! Въведете национална политика на профилактика. Така се води борба със заболеваемостта. Всички знаем, че болниците имат интерес от повече болни, а много от манипулациите и прегледите са платени и не са достъпни за всеки! Какви псевдореформи правите?
  • 20 Уса

    3 0 Отговор
    Така ще е во веки веков,след като питаме чужди посолства дали да наказваме техните подлоги.Никога повече Герб,СДС,БСП,ДПС,ПП,ИТН и ДБ.От 30 години българите са в ЕС и Нато а получават копейки докато същите ограбват земните богатства на родината.Крайния резултат е руски заплати,изпросени пенсии,руска АЕЦ,руски горива,руско оръжие,армия на хартия,вредно здравеопазване,отровни храни,разрушено образование,визи за САЩ....Така изглеждат нещата от грейт Америка
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Ставри

    2 0 Отговор
    В Централния трябва да преминете вие, в Централния! При мен! За много години!
  • 23 Доктора

    3 1 Отговор
    Докато не се премахнат търговските дружества няма да има здравеопазване. Не може крайната цел да е печалба а е не здраве. По конституция грижата за здравето на населението е държавата. Частните лечебни заведения да бъдат откачени от зравната каса.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 д-р куин лечителката

    2 0 Отговор
    абе я най-добре вземете сами се изхвърлете на бунището
  • 26 Д-р Хаус

    1 0 Отговор
    Вижте го тоя тулуп!! Охранен,отпрал бузи вероятно от тлъстата депутатска заплата и депутатските кюфтаци,говори глупости,щото и той е далавераджия както всички свои предшественици!!
  • 27 Д-р Хаус

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Копипасте":

    Това,което пишеш , съм го констатирал и писал преди 22 години!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове