Last news in Fakti

16 Май, 2013 08:01 13 679 15

Парламентът почва с цигарите

Преглед на печата

Парламентът почва с цигарите, прогнозира Стандарт

Новият парламент ще зарадва пушачите още на старта си. Сред първите проекти, които ще бъдат внесени и разгледани, е отмяна на пълната забрана за пушене. Това обеща в Монтана новоизбраният депутат от БСП Младен Червеняков, който беше водач на местната червена листа.

"Забраната няма да бъде премахната тотално, но ще се върнем към помещения за пушачи и непушачи в заведенията", разясни юристът. Падането на ветото за цигарите бе акцент в предизборната програма на социалистите. Очаква се първото заседание на 42-рото Народно събрание да бъде на 22 или 27 май. Червеняков е сигурен, че предложението му за промяна в закона за здравето ще получи широка подкрепа от всички парламентарни групи. В предишния парламент дори в редиците на ГЕРБ, който наложи ветото за дима, имаше брожение и искания за отмяна. "Трябва да се даде глътка въздух на ресторантьорския бизнес, който силно пострада от забраната", заяви пред "Стандарт" Червеняков.

Кабинетът на БСП - експертно-политически, обобщава Труд

Совалките за нов бъдещ кабинет между БСП, ДПС и "Атака" или "всички срещу ГЕРБ" все още не са започнали, уверяват от трите партийни централи. Но подкрепата за номинацията на БСП за премиер - Пламен Орешарски, расте.

Лидерът на ДПС Лютви Местан официално обяви вчера пред БНТ, че застава зад идеята бившият финансов министър в правителството на Сергей Станишев да оглави бъдещ програмен кабинет.

"Аз избирам интелекта пред интуицията. Избирам "ние", което е в устата на г-н Орешарски. Той казва "ние", а не "аз" - "аз" построих магистрали, "аз" направих детски градини и метрото", категоричен бе Местан.

Главният прокурор: Ние ще играем с истината, пише 24 часа

Прокуратурата ще играе с истината и ще работим по правилата на наказателно -процесуалния кодекс - това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на извънредна пресконференция по повод откритите 370 000 бюлетини в печатницата в Костинброд.

Главният обвинител и неговите заместници обявиха, че има 3 сигнала и те разследват престъпления против политическите права на гражданите, свързани със скандала в Костинброд. Другата тема, по която шефовете на върховната касационна прокуратура говориха, бе появилото се анонимно писмо от "достойни прокурори", които се оплакват от натиск при разследването на скандала с бюлетините.

3/4 от първолаците са от бедни семейства, предупреждава Сега

Около 3/4 от бъдещите първолаци живеят в социалнослаби семейства. Решението за отпускането на еднократната помощ беше одобрено вчера от кабинета. Сумата, която кабинетът отпуска, е 150 лв. и се изплаща, ако детето е записано за първи път за постъпване в първи клас от есента в държавно или общинско училище. Право на подобна помощ имат семействата, чийто средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на 350 лв. Помощта се отпуска за шеста поредна година, като размерът й остава непроменен от 2008 г. досега.

 

Очаква се за учебната 2013/2014 г. по 150 лв. да получат 45 000 деца. За целта в бюджета са предвидени 6.750 млн. лв. По предварителни разчети се оказва, че около 3/4 от децата живеят в бедни семейства. Все още няма данни от просветното министерство за броя на записаните в I клас, тъй като кампанията по приема е в разгара си. По данни на НСИ през 2006 г. са родени 73 978, но се очаква реално випускът да бъде около 65 000. През м.г. броят на първолаците е бил 64 000 при общ брой на випуска 71 075.

 

Скандалът с печатницата за изборни бюлетини в Костинброд, обобщава Монитор

Скандалът с печатницата за изборни бюлетини в Костинброд и разкритията, които направи главният прокурор Сотир Цацаров, е темата на Монитор.

 Сигналът е подаден от Мая Манолова. Та научила за незаконните бюлетини от хора, свързани с „Мултипринт”. Скандалът е разследван с две дела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 omnia mea

    1 41 Отговор
    Червеняков, стана ми симпатичен
  • 2 aleks

    5 1 Отговор
    Аз сам непушач,но това с пълната забрана за пушене беше меко казано глупаво.Такива неща не се решават с тотална забрана.Защо не спрат от производство самите цигари тогава щом са толкова вредни.
  • 3 Nikolay Nikolov

    1 3 Отговор
    ми хубаво господа другари като ви се пуши си пушете но не тровете другите около вас , що за манталитет и в в коя западно европесйка страна се приема закон за пълната забрана на цигари и след това се отменя .
    Що се отнася до българския бизнес трябва да даде пример как гражданите на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ да се държат европейски ,ако не за пореден път ще докажем че сме булгаристан .
  • 4 Адриан Кателиев

    1 2 Отговор
    С пълна забрана се решават нещата , защото нещата в България не стават по друг начин , жалко за слабата воля и очевидното пристрастие на този депутат. Едно мъдро нещо да приеха Герб и БСП да го о.ерат. Ще примамват клиенти с цигари , цирк. Ще възстановяват ресторантьорството , да вземат да вдигнат доходите на хората.
  • 5 маляка

    6 1 Отговор
    за цигарите
  • 6 Кунева да го..

    3 1 Отговор
    Заведенията принадлежат на пушачите, а тези които не пушат да си стоят в тях и да не излизат, че и от колите пушека бил вреден !
  • 7 неутрална

    1 0 Отговор
    Ха, и забележете кой го казва? Да не мислите, че др. Червеняков се е замислил за бедните пушачи? Неееее, мили мой! Той трябва да помага на семейния бизнес, този на сестра си. Сред заведенията на фамилия Червенякови се открояват българският ресторант “Чевермето”, бразилският “Рио”, бирарията “Швейк”, латино-клубът “Карамба”, клуб “Табу”, баровете “Плейбой” и “Пигал”, и казиното “Гранд Ройял” и легендарният ресторант “Пчела”, намиращ се на култово място - зад оръжейната фирма “Кинтекс”.
  • 8 Ivan Ivanov

    20 1 Отговор
    Сега като дойдат комунистите и турците на власт да видим къде ще са стачкуващите,дали ще ги оставят нали никой уж нямаше да е от досегашните на власт а махнаха единствените които мислеха за тая на.рана държава и сега да видим дали ще свалят единствените виновници които я докараха дотук за 23 години.Прост народ тва е,който им прави лошо те него искат и обратното.Едно запомнете БСП и ДПС останат ли на власт не ги ли свали народа то значи всичко те са изценирали преди месеци,за стачките става дума и най простия ще се досети.
  • 9 миро

    1 2 Отговор
    Това беше единственото, което ми хареса от управлението на Герб, пълната забрана за пушене.....не мисля че е най-належащо да се отменя....
  • 10 Любомир Стефанов

    1 0 Отговор
    Проблема на ресторантьорите не идва от това дали се пуши или не. Идва от това че хората няма какво да харчат в тия ресторанти,
  • 11 Михаил Михайлов

    1 3 Отговор
    .аси политиците, едно нещо добро направиха и ще го отменят. В най-вървежните ресторанти във Варна -Макдоналдс и Гюрлата, никога не се е пушило.
  • 12 жоро бекъма

    16 1 Отговор
    тютюнопушенето убива не знам не виждате ли пред училищата какво е Децата масово се Тровят а кой им продава тези цигари никой не го интересува нали
  • 13 петър петров

    1 17 Отговор
    според мен това за отделните зали е по добре защото сега има заведения в които се пуши и там става смрад и тия където се троват в повече случаи са 14-15 годишни се тровят още повече
  • 14 мечока

    1 0 Отговор
    Тогава ще трябва да увеличи и средствата за борба с белодробни заболявания, сърдечно съдови, ракови, на онкоболните и ...................................................................................................................................................................................................................
  • 15 мечока

    21 1 Отговор
    Още от началото на мандата си показват възможно най-голямата простотия.....................................................................................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове