Last news in Fakti

31 Март, 2022 10:51 3 575 22

Никола Янков: Руските инвестиции в политици и медии в Европа бяха унищожени от войната

  • никола янков-
  • русия-
  • украйна-
  • медии-
  • политици

"Путин се самосанкционира, като поиска нефтът и газът да му се плащат в рубли", коментира бившият заместник-министър на икономиката

Никола Янков: Руските инвестиции в политици и медии в Европа бяха унищожени от войната - 1
Кадър: Денят с Веселин Дремджиев

"Войната на Путин в Украйна унищожи десетилетни инвестиции на Русия в политиката и медиите в Европа, включително и в България".

Това каза бившият заместник-министър на икономиката Никола Янков в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по TV+ и TV1.

"В последните 15 години Русия инвестира страшно много пари не само в политици в Европа, но и в медийни мрежи, които успяха да уловят маргинализираните части на европейските държави. Хора бяха отглеждани грижливо като публика за конспиративни теории. Тези политици и медии бяха бързо превърнати в проруски проксита. В България те са много. Инвестиции на Русия в момента се отплащат. От друга страна, те биват осветени по такъв начин, че вече не може да бъдат използвани втори път", обясни той.

"Лустрацията, която не искахме да извършим повече от 30 години, се случи сега. Това, което не можахме да направим 30 години, Путин направи насила, като ни накара да се покажем такива, каквито сме", каза още той.

"Странно е, че дори системни партии като БСП, се обявиха против евроатлантическата ориентация на страната, а други, като ДБ и ГЕРБ, избраха да се снишат в тази ситуация", коментира Янков.

"БНБ може да е силен инструмент за прочистване на обществото ни и е важно дали кандидатите за управител залагат в концепциите си засилване на ролята на регулатора в борбата с прането на пари и финансирането за закупуване на политическо влияние (вкл. от Русия), и ускорена интеграция в еврозоната", посочи бившият зам.-министър.

"Путин се самосанкционира, като поиска нефтът и газът да му се плащат в рубли. Неслучайно се отказа бързо от това, както се отказа да плаща държавните и корпоративни дългове към чужди кредитори в рубли", смята Янков.

"Правителството следва да проучва по-добре с кого се асоциира публично, особено в тази изострена ситуация с Русия. Може би Gemcorp не бе добър избор точно сега, дори и само поради въпросите за руски капитали там", каза още той.

"Жалко е, че 15 години след членството на България в ЕС няма нито една българска инвестиция в европейски банки, но за сметка на това има няколко български инвестиции в руски банки", коментира Янков.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 АБГТД

    16 9 Отговор
    Докъде стигнахме! Тоя "умник" е бил заместник-министър на икономиката!!! Като го слушам какви ги говори, представям си какво е вършил....

    Коментиран от #10

  • 3 !!!?

    11 9 Отговор
    А, има още останали кремълски шпиони и лакей - "въZраждане", "атака",...и други безмозъчни !!!?
  • 4 мдаа дааа

    10 8 Отговор
    Чудили се Сащ кога да нападнат Русия, и решили да питат другите страни.
    Питали Франция :
    - Кога е най-добре да нападнем Русия ?
    Французите им казали :
    - Само не през зимата.
    Попитали Германия, германците им казали :
    - Само не през лятото.
    Попитали Китай, китайците им казали :
    - Точно сега.
    Сащ ги попитали :
    - Защо точно сега ?
    А китайците казали:
    - Руснаците сега строят 2 газопровода през Сибир, строят също така 3 АЕЦ, разширяват железопътният транспорт в Тайгата ,
    И МНОГО ИМ ТРЯБВАТ ВОЕННОПЛЕННИЦИ.

    Коментиран от #20

  • 5 Аре

    11 5 Отговор
    Загрижил се е нашичкия за руските инвестиции.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 боко харам

    5 1 Отговор
    Не още. Съдржникът ти Николаи Василев е непокътнат.
  • 8 Аре

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аре":

    Не кради никове!!!
  • 9 Otoplitel

    5 2 Отговор
    Тоя и подобните му вместо да каже откъде да си купим рубли ме занимава с руските инвестиции.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 анонимен

    3 8 Отговор
    Чудя се , колко ли милиарда изгоряха на путин в България , за проксита , защото войната ги осветли. Митрофана натиска бутоните на продадения слугинаж , но кой би се съгласил да живее извън цивилизацията.

    Коментиран от #18

  • 12 Някой

    0 4 Отговор
    Така е . Но и да не си сега , продажно , платено НПО в Русия . Има да мааш кирка в Сибир.
  • 13 mi6osp

    6 1 Отговор
    Ъхъ. 31.03.2022, 12.00 , 81.35 рубли за долар.
    Напомням:
    1.ден преди специалната операция курсът бе 105:1.
    2. Природният газ - в рубли. Засега само газът.

    Коментиран от #17

  • 14 Дядо Рунгел

    9 2 Отговор
    Хайде сега да ни разкажеш за американските инвестиции в медии и политици. За отглежданите хора от САЩ и тяхната дългогодишна медийна пропаганда, за политиците ни, превърнати в проамерикански проксита, работещи против интересите на държавата ни. За възпитанието от малки на децата ни с американски "ценности", промиващо мозъците на цели поколения.
    Относно ориентацията на страната ни, по-голяма част от българите сме за евро ориентация, но не и атлантическа. Думичката евроатлантическа трябва да се разцепи на две, защото съдържа две различни и несъвместими в нашите условия понятия. И не само България, но Европа трябва да се отърве спешно от атлантизма и васалното заробване, в което е сега. Ако ЕС успее да го направи и същевременно смени атлантическите либерали, които оправляват ЕС, то тогава съюза ще има някакво добро бъдеще.

    Коментиран от #15

  • 15 МмАаНн

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дядо Рунгел":

    Много точен коментар. Жалко, че не мога да ти сложа два плюса
  • 16 Опаа пак

    2 1 Отговор
    Веско, комсомолския секретар на вестин Народна Младеж до 1989 година, забеави като пишеше вечна дружба с СССР и КПСС...но по темета - напротив, не инвестира достатъчно и в правилната посока. Защото трябваше да извика журналисти от запад на които ако трябва да плати да отразят украинските зверства в Донецк и Луганск. Ако трябва да намеси и Мосфилм, както правят нашите западни партньори. Защото западната общественост е мики маус. Всичко е черно и бяло и каквото каже дойче зеле се приема безропотно. В момента приеха цензурата, пропагандата и манипулацията за истина. Така че Путин трябваше първо да накара западните хора да плачат за жертвите в двете републики, после да ги приемат като бежанци и след това да приветстват Русия за хуманитарната операция там. Русия погрешно заложи на собствените си ценности - истина, воля, родина, народм религия и не си даде сметка че европейските граждани вече са форматорани по друг начин - безродни джендъри...
  • 17 Тези които

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "mi6osp":

    в момента живеят на запад много добре разбират какво ги чака - предупрежденията за нови договори за парно, ток и топла вода вече са изпратени. До сега бяха фиксирани за 1 година напредм от утре стават за по 3 месеца с плаващи, разбирай нарастващи цени. Очакванията са за първоначално между 50 и 100 процентно поскъпване, на база на золумите които сами си причиниха до сега. Но ако продулжат да се правят на улави, след 3 месеца поскъпването може и да е с 200 и повече процента. И тогава кво прайм?
  • 18 Никой не си

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "анонимен":

    хвърля парите на вятъра у нас, защото нашата нелоялност и продажност е известна по цял свят - най-работливия, пардон роболепния народ. Но ако на теб ти подхвърлят по някой друг цент - дерзай!

    Коментиран от #21

  • 19 хехеххе блаженни са верващите

    2 1 Отговор
    Бре бре каква умна мисъл какво нещо??

    Фактии и вие май взехте да се навеждате!!
    Стига с тая западна пропаганда бе! Кажете например защо българскот осело всеки ден изчезва и защо има вътришна миграция ??
    А ни занимавате с това че Путин бил магесник, ами такъв е !!
  • 20 хехеххе блаженни са верващите

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "мдаа дааа":

    хахахах, хубав виц??
    политически издържан
    дано нашите евро идиоти го разберат
  • 21 хехеххе блаженни са верващите

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Никой не си":

    само дето не искат да си признаят че направиха грешка руснаците да изоставят бившия соц лагер на запада и сега вместо да живеят спокойно им се налага война да водят!!
  • 22 Мечо

    0 0 Отговор
    Ас продавам лапатоп assos на 2 гудини рабута е и е идялен плащанету му можи саму в рубли не взимвам левове долъри евро
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове