Last news in Fakti

5 Април, 2022 08:07 1 248 10

Пускат 120 електрически скутера за споделено пътуване в София

  • електрически скутери-
  • софия-
  • споделено пътуване

Половината от тях могат да бъдат наемани в столицата още от тази седмица, а останалите ще бъдат налични до месец май

Пускат 120 електрически скутера за споделено пътуване в София - 1
Снимка: Shareascoot.bg

120 електрически скутера за споделено пътуване пуска за новия мотосезон в София операторът SHAREASCOOT. Половината от тях могат да бъдат наемани в столицата още от тази седмица, а останалите ще бъдат налични до месец май. С това SHAREASCOOT стартира експанзията си, като още тази година се очаква услугата да стартира и в Пловдив, а след това поетапно и в други градове в страната.

SHAREASCOOT е единствената компания, която предлага услугата за споделено пътуване с електрически скутери у нас. Платформата вече има 7 000 клиенти, а до края на годината се очаква те да достигнат 10 000, допълват от bTV. Наемането става бързо и лесно през мобилно приложение, като за регистрацията са необходими минимална възраст от 18 години, шофьорска книжка за Категория “АМ” (покрива се от стандартното свидетелство за управление на автомобил Категория “B”) и активна банкова карта. Те могат да се управляват от правоспособните водачи навсякъде в София, като сесията трябва да започне и да приключи в SHAREASCOOT зоната, която обхваща широкия център и редица столични квартали. Скутерите са оборудвани със задължителни каски и GPS системи.

Сравнителен ценови анализ на пазара на транспортни услуги в столицата показва, че в момента услугата на SHAREASCOOT е с най-доброто съотношение между скорост на придвижване и цена. Тя се заплаща на база време на ползване, като за една минута движение цената е 0,39 лeвa, а за престой – 0,09 лева. За разлика от операторите на други услуги за споделено пътуване у нас, SHAREASCOOT не начислява първоначална такса.

“Тестовете, които правим, показват, че дори в час пик с нашите електрически скутери може да прекосите широкия център на София за около 10 минути, като това ще струва 3,90 лева. Като се отчетат скоростта и цената в комбинация, това прави услугата ни без аналог на пазара в момента. Така тя е по-изгодна за потребителите в сравнение с другите опции за споделено пътуване, а по определени маршрути и в часове на денонощието пътуването с такси, например, може да излезе до четири пъти по-скъпо и в пъти по-бавно.”, обяснява Красимир Димитров, управител на SHAREASCOOT.
От компанията са убедени в потенциала за развитие на услугата заради основните ѝ предимства – възможност за избягване на задръстванията в градска среда, удобство и гъвкавост при ползването, конкурентни цени и, не на последно място, емоционалната връзка, която се изгражда с потребителите чрез споделената грижа за околната среда.

“За все повече потребители “еко” факторът е много важен при избора на продукти и услуги. Очакваме тази тенденция да се задълбочава и затова вярваме, че нашите зелени електрически скутери ще се превърнат в любимо средство за придвижване в градска среда на много българи”, допълва Димитров.

Плановете за динамичното развитие и бързото разрастване на “флотилията” на SHAREASCOOT са подкрепени със скорошната инвестиция на фонда NEO GRAVITY. Тя е направена след внимателен анализ, който показва сериозния потенциал за растеж, както в България, така и в съседни държави.

“Дадохме зелена светлина на “зелената” концепция на SHAREASCOOT и решихме да я подкрепим, защото от една страна виждаме много ясно сериозния бизнес потенциал, а от друга тя съвпада и с ценностите ни. Радваме се, че точно това е първата ни инвестиция в направлението “устойчива мобилност”, което определено ще развиваме активно в портфейла си в бъдеще.”, споделя Павел Езекиев, съосновател и управляващ съдружник в NEO GRAVITY. “Според данните на международни анализатори, само за една година – от септември 2020 година до септември 2021 година, броят на ползвателите на споделено пътуване с електрически скутери по света се е увеличил с 33% и е достигнал 12 млн. души. Броят на отдаваните чрез платформи мотопеди е над 110 хил., като 97% от тях са електрически. За същия период броят на градовете, в които се предлага споделената услуга, почти се е удвоил и те вече са 175. Това е силен тренд, който очакваме да продължи да се развива динамично, а в нашия регион пазарът тепърва ще разгърне потенциала си.”, допълва той и уточнява, че допълнителен фактор за развитието ще бъде зелената визия за развитието на Европейския съюз.

Освен инвестиционната подкрепа на NEO GRAVITY, SHAREASCOOT получава и банково кредитиране по европейска програма, както и подкрепата на бизнес ангели.

“Привличането на нови инвеститори е един от приоритетите ни за 2022 година, за да можем да работим активно за усвояването на този огромен потенциал. Вярваме, че ще срещнем съмишленици, които да споделят визията и ценностите ни и с които да можем да споделим успехите си.”, категоричен е Красимир Димитров. “Другата линия, по която започваме да работим много активно, е изграждането на устойчиви партньорства с компании под формата на корпоративни абонаменти”, уточнява още той.

В началото на активния сезон от SHAREASCOOT обръщат специално внимание на сигурността при ползването на услугата, като напомнят на ползвателите да спазват стриктно правилата на Закона за движение по пътищата, да носят задължителните каски и да бъдат отговорни към себе си и другите участници в трафика.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор
    Някой знае ли глобен поне един водач на МПС тип скутер ❓❓❓
  • 3 Красимир Петров

    5 0 Отговор
    Поне 20% от тези скутери ще изчезнат.
  • 4 споделена тротинетка

    6 0 Отговор
    Електрическите тротинетки развиват до 50 км в час. Абсолютно неприемливо е да им разрешавате да се движат по велоалеи и тротоари!

    Коментиран от #5

  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "споделена тротинетка":

    На тротоарите нямат място и велосипедисти над 12 годишна възраст ! Ама те карат, че и звънкат на пешеходците да не се пречкат ‼️
  • 6 За тия пари 4лв-10мин.

    4 0 Отговор
    Си е пладнешки обир. Два часа 60лв. У Европа има ли такава цена?
  • 7 Лекар

    3 0 Отговор
    А някой помислил ли е, какви могат да бъдат последствията, от ползване на една и съща каска?

    Коментиран от #9

  • 8 А дали някой е помислил

    2 0 Отговор
    Да ги следи с технически средства за нарушения и респективно да ги глобява? Щото иначе пълзя си аз в задръстването, а тиквата понеже плаща за всяка секунда се вре и бута на всякъде. И трябва освен моториста и пешеходеца да пазя скутериста.Яко!
  • 9 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лекар":

    Ами дръжките пълни с ковид и какви ли не още вируси и бацили. Преди много години тичайки се сблъсках с човек когото не видях в тъмното. За щастие човекът излезе разбран и не пострадахме при удара, но ако беше възрастна бабичка направо щях да я убия. Бягал съм с не повече от 12км/ч, а сега с 50км/ч с тия скутери...
  • 10 Прав

    0 0 Отговор
    Ще се злоупотребява със скутерите на ток над бягване един друг и кражби препродажба на скутера
    Като няма вградена камера тека щеста ва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове