Last news in Fakti

11 Април, 2022 14:18 3 644 10

Изгониха Стамен Янев от БАИ

  • стамен янев-
  • агенция за инвестиции

На негово място е поставен Богомил Богомилов, който е на 35 години и се ползва с благословията на новия кабинет, начело с премиера Кирил Петков

Изгониха Стамен Янев от БАИ - 1
Снимка: БГНЕС

Ключова рокада във властта е станала преди минути, научи БЛИЦ от свои източници в Народното събрание. От поста си е бил освободен Стамен Янев, досегашен началник на Българската агенция по инвестиции.

Това, че дълги години е бил един от фирмените адвокати на премиера Кирил Петков не му помогнало да запази поста си, съобщават от „Труд“.

На негово място е поставен Богомил Богомилов, който е на 35 години и се ползва с благословията на новия кабинет начело с премиера Кирил Петков. Янев обаче засега остава в надзора на Българската банка за развитие, където ще получава около 7 000 лв. заплата месечно след като вече не е начело на Българската агенция за инвестиции.

От министерството на инвестициите обясниха, че най-вероятната причина за махането на Янев са т.нар. „златни паспорти“. Шефът на БАИ вече бе викан на разпит в специализираната прокуратура, където започна проверка по сигнала на ДПС. Отговорност на БАИ е потвърждаването на размера на инвестициите, срещу които чужденци получават българско гражданство. Голяма част от тези инвестиции се оказват кухи, се твърди в сигнала до прокуратурата. „Труд“ още в неделя потърси Янев за коментар. Той съобщи, че не му е известно да е отстранен от БАИ.

Стамен Янев бе и председател на Държавно предприятие и управление и стопанисване на язовири в нарушение на закона. Съгласно чл. 139в от Закона за водите, председател на Държавно предприятие и управление и стопанисване на язовири е министърът на икономиката или определен от него заместник-министър. На 25 февруари той е отстранен от тази позиция.

Стамен Янев попадна в епицентъра на шумен скандал през последните седмици. От една страна ДПС извади на бял свят обстоятелството, че по време на двете служебни правителства са били раздадени 160 "златни паспорта" на китайци и руснаци. От друга страна се оказа, че в Българската агенция по инвестиции няма нито един сертифициран проект.

Още на 4 февруари ДПС разкри, че е получило сигнал, в който има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

„Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015-2021 г.”, обяви на брифинг в НС Хамид Хамид.

„Тези китайци и руснаци имат сключени договори с трима посредници и две компании. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. - огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е Вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият отново е назначен в Агенцията като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката. Да ви кажа ли кой? Цар Киро”, заяви тогава Хамид.

И допълни, че се появяват въпросите дали Стаменов има близки отношения със служебния министър на икономиката, днес премиер Кирил Петков. „Дали това лице е от свитата на Цар Киро. Дали има някаква връзка това лице да е издавало за няколко дни инвестиционния сертификат на Цар Киро, който въз основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона „Божурище” и да я продаде доста бързо след това”, каза Хамид.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много

    10 6 Отговор
    добре са направили !
  • 2 700000000

    15 0 Отговор
    7000 лв заплата? тез еб@т ли съ?
  • 3 Продължаваме подмяната

    17 5 Отговор
    Е как кирчо и кокорчо трябва да си сложат техни си хора ...... много на сериозно се вземаха тия двамцата ама ще бъдат изметени скоро
  • 4 Българка

    12 16 Отговор
    Bye Bye Man !!!
    Всичко се разпада и идва Бойко да ви оправя!!! До изборите има още да режете за връщането на герб на власт!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Българка

    13 2 Отговор
    Да се отнемат всички златни паспорти , които доказано са получени с измама, кухи инвестиции , а виновниците, независимо до кого са близки на съд. Да си платят за престъпленията. Не е ли крайно време да бъдат отнети всички златни паспорти на руснаци? До кога България ще се ослушва, оглежда и прави плонжове пред Путин?
  • 6 5285

    9 1 Отговор
    тия очилати джендераси ни крадат хора, уж са много качествени и кадърни а все са на дебели държавни хранилки и то по на няколко места, трябва да се забрани подобни индивиди да заемат повече от една длъжност
  • 7 Кирил Петков

    1 3 Отговор
    Ти си номер 1
  • 8 Оракула

    2 1 Отговор
    Ллицето се казва Стамен Янев, а не "Стаменов"!
    Слагайте очилата бе хора!
  • 9 Хахаха

    4 0 Отговор
    Обаче остава в борда на ББР със заплата 7000 лв и става съветник на Лорер
  • 10 Пипи Чорапчето

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ами този на снимката е оправял БАИ и по времето на Вожд Бойко;)
    А самият вожд ни оправяше цели 12 г.
    Та, зарежи таз песен за връщането му... на куц кон няма смисъл да се залага;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол