Last news in Fakti

13 Април, 2022 10:22 839 17

Протестиращи пътни строители: Ще се успокоим, като си получим парите за законно изпълнените дейности

  • строителни фирми-
  • пари-
  • протести

Предложението на премиера Кирил Петков показва, че тези пари са по законни договори, казват от браншова камара „Пътища“

Протестиращи пътни строители: Ще се успокоим, като си получим парите за законно изпълнените дейности  - 1
Снимка: bTV

Строителни фирми излизат на национален протест и заплашват с блокади. Протестни действия ще има в цялата страна, съобщават от bTV.

Пред парламента недоволните започнаха се събират в 9:00 ч. В страната ще бъдат блокирани редица ключови пътни артерии, включително и проходи.

От бранша настояват Народното събрание да приеме решение, което да позволи на изпълнителната власт да им изплати 50% от дейностите, които те са свършили миналата година.

Става дума за около 650 млн. лв. от общо над 1 млрд. лв. дължими. На среща с представители на пътния бранш премиерът Кирил Петков обяви, че ще предложи 600 млн. да бъдат платени веднага на строителните фирми. „Фирмите са в много по-лошо финансово състояние поради факта, че държавата продължава да не изпълнява ангажимента си към тях, да разплати извършените дейности, признати от пътната администрация и подписани от всички отговорни служители“, казва председателят на управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков.

Предложението на Кирил Петков за отпускане на 50% е „още едно доказателство, че дейностите, които са извършени са по-абсолютно законни договори“, смята Георги Златев от Браншова камара „Пътища“.
„Пътищата са в плачевно състояние, а провежданата политика на правителството по отношение на пътищата се изразява в ужасяващото им състояние, което и самите превозвачи показаха“, казва Златев.

„От седмици се взели даже решения (за парите) на комисията по регионално развитие, но от това не последва нищо. Ще се успокоим, когато си получим парите за законно изпълнените дейности“, казва Златев.
„Още веднъж да подчертая, че тук не е въпросът само за парите, които ни се дължат. Пътната инфраструктура поради липсата на възлагане в отчайващо състояние, а за нас това е от особено значение, защото се застрашава живота и здравето на хора“, казва Чайков.

По данни на камарата заради неразплатените средства 10% от персонала е бил съкратен.

Към 11:00 ч. протестиращите ще блокират бул. "Цар Освободител" и ще се отправят към Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кааа

    25 2 Отговор
    Линка, калинка мая. Мафия. И тия не са строители, направените от тях пътища са като снежни човеци, напролет се стопяват
  • 2 filo

    4 10 Отговор
    Просто Киро, бог да пази България.
  • 3 дааа

    20 2 Отговор
    Абе организирайте два автобуса шофьори обикновенни граждани и да минеме на проверка на тея пътища и да си кажем мнението за всеки един ок ли е да им се плаща или не.Много нагли са тези,години наред брутална кражба ,а сега протест.Това го няма не в Европа ,а и в Африка.
  • 4 Згхкш

    3 5 Отговор
    Управляващите са честни.
    Управляващите са ялови.
  • 5 Българка

    15 4 Отговор
    Договорите са законн, но възлагани поръчки от мутритр ГЕРБ-ДПС в пъти превишаващи клаузите на договорите е незаконно. Към това добавям лошо качество и липса на гаранции, че отстраняването на дефектите се поема от фирмите, сътворили това. Наследството от управляващата мафия е корупция/ кражби за милиарди, лоши пътища, незаконни действия
  • 6 Пич

    8 11 Отговор
    Той и министър Караджов реве , че не му дават пари дори за ремонти , и хората ще се изпопребият , но Кирчовците са заети да финансират войната в Украйна !!! Разбирахте ли сега , защо искаха собствен гуверньор на БНБ !!! Внуците ви ще изплащат войната на Киро и Ристе ! А вие ще живеете в мизерия !!! А да ми ги похвали някой сега , за да оправдае тезата на проф. Иво Христов за дебилите !!!
  • 7 Истината

    17 0 Отговор
    Истината, че такива поръчки не се даваха на случайни хора. Истината, че те са перачницата на откраднатите Европейски фондове време е ЕС прокуратура да вкара някой.
  • 8 локомотива

    12 0 Отговор
    А бе тази пълничката дама с екзотичното тяло и жълтото сако,лилито къде я потопиха що не я викнат да каже боцко какви ги е вършил.

    Коментиран от #12

  • 9 Оракула

    14 1 Отговор
    Ми то там е проблема ,че всичко това ,
    което сте извършили и свършили е незаконно!
    Проблема ви е,
    този който дава и взима рушветите!
    От него си търсете парите ,
    Тези общите, които са в бюджета ,
    са и мои и аз не ги давам!
    Вижте Борисов-Домусчиев как инвестираха ,
    4 милиарда от вашита работа,
    директно от Чекмеджето!
    Там е "заровено кучето"!
  • 10 Грульо

    16 1 Отговор
    "Протестиращи пътни строители: Ще се успокоим, като си получим парите за законно изпълнените дейности"

    Парите ви са в Банкя, братя пътни строители. Tам ги търсете. :D
  • 11 Некачествени

    16 1 Отговор
    пътища, нооо мнооого качествени печалби, рушвети и заплати за едни работници които знаят какво, как и колко некачествено са строили, но са си мълчали! Сега да си искат заплатите от собственниците на фирми!!! Ние повече не трябва да хрантутим измекяри!!
  • 12 От чужбина

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "локомотива":

    Мъти ,
    на Бойко Борисов милионите ,на място!
    Нямат дори и доверие на Европейската банка,
    та я "сложиха ПАЗАЧ," там да гледа, като "Мисирка" ?
    ДА НЕ БИ , ДА ГИ ОКРАДЕ НЯКОЙ!
  • 13 Ай де стига

    8 0 Отговор
    Като знам какъв космонавт съм, строители не ми трябват. Голямо лапане пада. Офшорки след офшорки откриват мои познати. Читавите фирми се броят на пръстите на едната ми ръка. В една малка България, толкова много филми. А трябва само една държавна, строг контрол на качеството.
  • 14 Държавата

    10 1 Отговор
    не ви е работодател , ако имате трудови договори и банкови извлечения , търсете си евентуално неизплатеното от мултимилионерите , с които имате договор и , които ви пращат на " протести" !
  • 15 теодор

    8 1 Отговор
    Тези не разбраха,че така няма да се работи.Изгонете ги , и ако трябва да дойдат фирми от Гърция,Ромъния и т.н.,но трябва да се изреже до дъно.СМЕЛО!!!
  • 16 Искрецов

    4 1 Отговор
    Елате и протестирайте на пътищата, които сте ремонтирали. Ама не можете да стигнете до там, защото сте ги зарязали още по-разбити от вас.

    Коментиран от #17

  • 17 Чудя се

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Искрецов":

    Защо всички започнаха да говорят "алангро",т.е на ангро.Хайде уточните се--искате ли да се строят и оправят пътища,или само да се дърдорят празни приказки.Защото аз искам да започне най-после да се строи!!!Със сигурност ще е по-добре,отколкото да се раздават пари на калпак,или да се пращат българи и северомакедонци в космоса.Да правят какъвто щат контрол,но да има пътища.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол