Last news in Fakti

20 Април, 2022 11:41 2 073 13

Бивша шефка на НАП осъди прокуратурата за 30 000 лева

  • мария мургина-
  • съд-
  • прокуратура-
  • нап

Съдът е отчел също, че и широкото медийно отразяване на делото е уронило допълнително престижа на Мария Мургина

Бивша шефка на НАП осъди прокуратурата за 30 000 лева - 1

Бившата шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лева, показа проверка на „Лекс“.

Това е обезщетението, което Софийският градски съд (СГС) ѝ присъжда за причинените морални вреди от продължилото 7 години дело срещу нея за престъпление по служба и принуда, по което беше окончателно оправдана в края на 2016 г.

Мургина е предявила иск за 200 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Съдът отбелязва, че срещу нея са били повдигнати първоначално 4 обвинения – две за престъпления по служба, едно за принуда и едно за потвърдена неистина в декларация пред Сметната палата. Освен това през 2011 г. градският съд я осъди на 4 години затвор, след като я призна за виновна по едното обвинение в престъпление по служба и за принуда. Прокуратурата още тогава се отказа от останалите обвинения.

След това обаче минаха 6 години, в които апелативният съд я оправдаваше напълно на втора инстанция, а Върховният касационен съд (ВКС) отменяше присъдата, с която Мургина беше оправдана за принуда и връщаше делото за ново разглеждане.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна. Цолчовска твърдеше, че натискът върху нея и обтегнатите отношения със заместника ѝ в НАП-Силистра били тъкмо заради ревизии на фирми на Сефер.

Два състава на ВКС намираха за безспорно, че Мургина е заплашвала словесно Цолчовска и заявяваха, че неясно защо апелативният съд не е отчел това, нито пък е бил убедителен в мотивите си за отхвърлянето на показанията на Цолчовска.

При третото разглеждане на делото САС отново оправда бившата шефка на НАП, като прие за очевидно, че обвинението е само декларативно, но не съдържало нищо за действия на Мургина. Накрая ВКС реши, че доказателствата са явно противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че след срещата между двете Мургина лично е заплашвала по телефона Цолчовска с уволнение.

За да прецени, че справедливото обезщетение за бившата шефка на НАП е 30 000 лева, съдия Валерия Банкова от СГС пише в решението си, че делото срещу нея е започнало, когато е била в активна възраст, като процесът е продължил над 7 години.

„Безспорно през това време ищцата е търпяла негативни психически изживявания и стрес досежно качеството си на обвиняема и подсъдима, и свързаната с това възможност за налагане на наказание. При определянето размера на обезщетението за тези вреди, съдът взема предвид и това, че макар в крайна сметка ищцата да е била оправдана по всички повдигнати обвинения, развитието на наказателното производство е било променливо за част от тях и в рамките на същото се е стигнало и до постановяване на осъдителна ефективна присъда от четири години лишаване от свобода“, пише съдът (пълния текст на решението виж тук). В решението съдия Банкова отбелязва също, че Мургина е била обвинена и за престъпления по служба, свързани с високия пост, който е заемала и това води до по-тежки от обичайните вреди.

Съдът е отчел също, че и широкото медийно отразяване на делото е уронило допълнително престижа на Мургина.

Показания са дали нейната бивша секретарка и мъжът, с когото живее на съпружески начала, които разказват за изключителния стрес, който бившата шефка на НАП е преживяла по време на процеса. Те цитират и изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП, „трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях. Тогава тя изпаднала в състояние на пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние. Назначената медицинска експертиза също показала връзка между преживения силен стрес и отключилите се заболявания на Мургина.

„Всички посочени по-горе обстоятелства и конкретното им проявление по делото обуславят по-висок размер на дължимото от ответника обезщетение. Като взе предвид така установените обстоятелства, а също и социално-икономическите условия на живот в страната, настоящият състав на съда намира за справедливо обезщетение сумата от 30 000 лв., която би репарирала претърпените от ищцата неимуществени вреди, доколкото те изобщо могат да намерят парично изражение и да се овъзмездят с парично обезщетение, което да е достатъчно по размер и същевременно не води до неоснователно обогатяване“, се казва в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мургина

    10 5 Отговор
    Много руско име. Навсякъде в територията руски агенти!

    Коментиран от #5

  • 2 едно нищо е това

    7 1 Отговор
    Нищо не им е взела, та това е една заплата на Ицо Хазарта :)
    И великденското бонусче за Кирчо!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Яне Янев!?? Мургина нее окрала2 милиада

    6 0 Отговор
    ДДС?? Ти размахва ше някакви документи Какво Стна, крала лие Мургина или не Яне Янев??
  • 5 много прост народ има

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мургина":

    Дори не знае собствените си корени. В българския език има фамилии с имена, завършващи на -ин и -ина. И не знаех, че "мург" е руска дума. Но далеч не там е въпросът, а че прокуратурата на ГешеФта-коскет-Каренин за сетен път баше принудена да си признае грешките и предубежденията. НЕКАДЪРНОСТТА и политическите пристрастия на социалистически милиционер.
    Защо не ти правят впечатления имената на юнаците около комуниста от 1977 г. до днес Бойко Борисов? Москов, Московски, който в пияно състояние причини смъртта на детето си, НИЩО не му се случи, даже го изпратиха на блага служба зад граница?

    Коментиран от #13

  • 6 Рошав таралеж

    6 2 Отговор
    Тая прокуратура освен за съдене, става ли за друго?
  • 7 Лост

    3 0 Отговор
    Защо нормалните хора от стрес получават рак и за 2-3 години си заминават?
  • 8 Тиква

    5 1 Отговор
    И върна Ли Мургина данъците на държавата? Просто една поредна кражба от малкото и сега съда Точно я изпра за да се види колко работи. Браво....
  • 9 7.62

    3 3 Отговор
    Долу каскета ! Закрива, !

    Коментиран от #12

  • 10 глоги

    4 1 Отговор
    Бивша шефка на НАП осъди прокуратурата за 30 000 лева,които ще платят данъкоплатците,а не прокурорите,които не са доизпипали обвиненията. Обикновенно така се получава. С Брюксел-а е същата работа,като ни съди.
  • 11 hmhmhm

    2 0 Отговор
    За е ви , тия пари после ги плащаме ние ! Тия само си менкат обвинения и после си приписват обезщетения ! Тъп народ сме , ей ...
  • 12 Прочете ли статията

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "7.62":

    изобщо или просто си пишеш глупостите???? Делата са от преди Гешев и Цацаров, няма нужда да обяснявам кой е виновен, сещай се сам.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове