Last news in Fakti

22 Април, 2022 22:40 1 539 6

Важните новини във ФАКТИ на 22.04.2022 г.

  • илияна йотова-
  • проф. румен кънчев-
  • валери рачев-
  • стево пендаровски-
  • елена поптодорова-
  • коалиция-
  • българия

България има 5 условия към РСМ, които са поставени много отдавна

Важните новини във ФАКТИ на 22.04.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Илияна Йотова: Няма причина за вдигането на ветото на Северна Македония

Вицепрезидентът Илияна Йотова не вижда основания на този етап за вдигане на ветото за старт на европреговорите на Република Северна Македония (РСМ). Това каза тя в интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR след визитата си в Битоля и Охрид преди дни.

Проф. Румен Кънчев: Показахме как не трябва да се държи един съюзник в НАТО

"Въпросът с оказване на военна помощ за Украйна е важен, защото обществото ни е много чувствително към тази тема. Когато говорим за него, трябва да изхождаме от няколко гледни точки - солидарност с жертва на инвазия и отговорност като член НАТО".

Ръководителят на правителствения щаб за бежанците хвърли оставка

Ръководителят на правителствения щаб за посрещане на бежанците Валери Рачев е хвърлил оставка, съобщи Нова тв.

Пендаровски: България ни обижда и ни връща в 11-и век

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранният ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

"Няма случай някой гръцки представител или събеседник по онова време да е дошъл и да е казал на македонския представител - ти не си македонец. За съжаление подобни ситуации, неформално се случват в историческата комисия", каза още Пендаровски.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции.

Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник".

Поптодорова: Петков е извадил бялото знаме

"Петков е извадил бялото знаме и го е забил на баира. Управлението е абсолютно хаотично. Амбицията ни да имаме регионална роля се изпарява. Двигателите в региона ще са тези, помогнали на Украйна, с твърда позиция. Пропиляхме шансовете си за съществена и видима роля в региона". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS дипломатът Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ.

Димитър Манолов: Проблемът на тази коалиция е, че няма устойчив план какво да прави нататък

"Ситуацията е доста неприятна и не знам дали някой въобще е в състояние да предложи истинско решение. Едва ли някой е в състояние да направи прогнози. Това, което се случва в Европа, с нейното сериозно съдействие, може да ни докара и аз не знам докъде." Това коментира пред БНР Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ.

Бойко Ноев: България може да даде на Украйна всичко, от което тя се нуждае

Една фраза на Дмитро Кулеба сформира неговата оценка за срещата му с българските политици – "Аргументите на българската държава звучат рационално, но те са лицемерни". Това е оценката на украинския външен министър за посещението му в София. Всичко, което се случва в момента у нас не е просто спор дали да дадем военна помощ. В България отново се възроди политическото противооборство по големия стратегически въпрос – къде принадлежи нашата държава? Дали България принадлежи към демократичния свят или принадлежи към Кремъл? България може да даде на Украйна всичко, от което се нуждае тя", коментира Бойко Ноев, експерт по национална сигурност и бивш министър на отбраната в "Денят започва" по БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    5 2 Отговор
    Истинските вести, премълчани у нас:
    Путин повишил касапинът от Буча в ранг полковник.
    ТВ рупор на Путин плаши с война с Европа и света и че няма да има милост.
    Четири странни самоубийства убийства на семейства на газови руски босове, приближени на Путин.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 селтак

    0 0 Отговор
    Блажиш ли Йотова,блажиш ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол