Last news in Fakti

27 Април, 2022 17:53 6 492 12

Експерти алармират: ВЕЦ-овете са пред затваряне в разгара на енергийната криза

  • експерти-
  • вец-
  • затваряне-
  • енергийна криза

 Вече повече от година ние се опитваме да обърнем внимание на управляващите как една наредба поставя на колене цял един сектор, толкова важен в период на безпрецедентна енергийна криза. Сега всеки киловат час евтина енергия е жизнено важен за страната ни, казват от асоциация „Хидроенергия“ 

Експерти алармират: ВЕЦ-овете са пред затваряне в разгара на енергийната криза  - 1
Снимка: БГНЕС

На фона на информацията за прекратяване на доставките на газ за България, Асоциация „Хидроенергия“ алармира отново за проблемите с подзаконовия административен акт от март 2021 година, с който целия сектор е пред блокиране. "Вече повече от година се опитваме да обърнем внимание на управляващите как една наредба поставя на колене цял един сектор, толкова важен в период на безпрецедентна енергийна криза. Сега всеки киловат час евтина енергия е жизнено важен за страната ни", се казва в съобщение на асоциацията, изпратено до медиите.
Поради ситуацията, в която се намира сектора и забавянето на уреждане на спорните теми, протестите на прокуратурата продължават да блокират легалната работа на ВЕЦ. Със своето решение от 16.03.2022 г. Върховният административен съд поправя абсурдната правна рамка приета през 2021 година и потвърждава, че издадените разрешителни за водовземане дават всички права на инвеститорите за изграждане на ВЕЦ като не са необходими допълнителни разрешения и други документи. Независимо, че това решение касае конкретен случай то показва необходимостта от корекция на регулаторната рамка. Решението на Върховния административен съд потвърждава основателността на исканията на Асоциация „Хидроенергия“ за отмяна на абсурдните текстове от Наредбата за водоползване и за законодателни промени, които да уредят въпроса окончателно и без възможност за превратно тълкуване от страна на администрацията.
Ключовата роля на ВЕЦ не се ограничава единствено до обезпечаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система. Нещо повече, по-високият дял на хидроенергийните мощности намира чувствително отражение върху по-ниски средни цени на енергията в страната. Това е видно от данните, публикувани от Българската независима енергийна борса, от където става ясно, че традиционно в периода април-юни, когато производството на водна енергия е най-голямо, а цените на електроенергията са чувствително понижени. Това е резултат от факта, че енергията, произвеждана от ВЕЦ в България има най-голям дял в сравнение с останалите възобновяеми технологии, при най-нисък разход за обществото.
На фона на газовата криза е важно е да бъдат отчетени и алтернативите, които във всички случаи ще бъдат на по-висока цена, както и факта, че България дългосрочно няма работещо решение. В тази връзка трябва да бъде отчетена ключовата роля на ВЕЦ като основен фактор за развитието на вътрешния енергиен пазар, спомагайки за реализирането на основни приоритети от националната енергийна политика, свързани с ограничаване на зависимостта на страната от внос на енергийни ресурси, смекчаване на последиците от изменението на климата, развитие на конкурентен енергиен пазар и политика, насочена към осигуряване на енергийните нужди, и защита на интересите на потребителите.
Водноелектрическият сектор е гръбнакът на възобновяемата енергия в страната и има ключова роля в осигуряването на енергийната сигурност, поради това е неотложна необходимостта от съгласуване на устойчив подход, посредством законодателна промяна, за уреждане на вещните права на съоръженията, изградени в речните корита, както и обособяване на балансиран подход за поддържането и функционирането на работещите ВЕЦ В България


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико Шприца

    47 6 Отговор
    Я па тея. Абе вие не разбрахте ли, че дойдох да закрия България??? Всичко върви по план!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Прав

    24 6 Отговор
    Иде Киро ФАЛИТО
  • 5 Баце

    17 7 Отговор
    На кой му дреме? - некой наши хора усвоиха добри пари, сиромашията да се оправя както може.
  • 6 Копипасте

    28 2 Отговор
    Без ток може, но без вода не! Забравихме набързо водната криза в Перник, Казанлък и Стара Загора; Варна и Бургас едва ли не водиха водна война и какъв квицък за вода беше по морето! Изцуцаха язовирите до капка за да се облажат; министъра Ненов го капладисаха и дойде Ревизоро! Къса е човешката памет! Който се интересува ще намери инфото за истинските собственици на ВЕЦ-овете - много просветляващо е! Всички знаят, че ВЕЦ-а тръгва и бързо дава ток, но харчи много вода и като свърши водата в язовира свършват тока от ВЕЦ-а и цуцането!
  • 7 pbdan

    17 11 Отговор
    ВЕЦ са вторите по "вредност" за електро-черноборсаджиите. Тъкмо енергията поевтинява през нощта и те удрят савака и не губят. Когато тока е най-скъп вдигат савака и печелят. Първите са ПАВЕЦ и с тях вече се раправиха, наводниха Чаира, другите са с половин капацитет. Те са най-вредните защото се зареждат през нощта и се избълват през върховата тарифа. Другите им врагове са собствениците на малки ВЕЦ и батерийните мошеници.
  • 8 Павец са Държавни централи, няма там

    3 4 Отговор
    Няма Частници, пилеш лъжи!! 7ми??
  • 9 Vec пo Vec гол гъзец

    3 1 Отговор
    Затова унищожиха Чаира, а другите от каскадата са на половин мощност от 5 години. За да печели енергийната мафия на ДПС с частните централи.
  • 10 Айде

    3 0 Отговор
    И от какво точно се оплакват ВЕЦ-овете!? Май се спира далаверка , я с цените, я с количествата вода!
  • 11 Ами да

    1 0 Отговор
    Я им дайте имената на тези собственици, за да стане по -ясно!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол