Last news in Fakti

28 Май, 2013 08:14 1 108 0

Плевнелиев открива дебат за енергийната ефективност

  • росен плевнелиев-
  • кони хедегор-
  • дискусия-
  • енергийната ефективност

Президентът Росен Плевнелиев и европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор ще открият днес в 10.00 часа в Централния военен клуб в София обществен дебат за икономическите и екологичните ползи от създаването на енергийно ефективно и нисковъглеродно общество в България. Държавният глава ще открие дебата с изказване на тема „Значението на енергийната ефективност за България“. 

Дискусията е част от общоевропейската информационна кампания на Европейската комисия, наречена „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“. Във форума ще участват представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, на бизнеса и на финансови и екологични организации.

40 % от енергопотреблението и емисиите на парникови газове в Европа се дължат на сградите. Следователно това е един от секторите с най-голям потенциал за икономии на енергия. Повишаването на енергийната ефективност е един от най-евтините начини за намаляване на емисиите на парникови газове в Европа. Ако подобри енергийната си ефективност, България може да понижи значително своето потребление на енергия и свързаните с него разходи.

Средностатистическото българско домакинство може да намали с до една трета количеството на енергията, която използва за отопление, само чрез поставяне на подходяща изолация. Монтирането на слънчеви панели може да намали годишната сметка за електроенергия с още 30 %.

Комисар Кони Хедегор и президентът Росен Плевнелиев ще обсъдят значението на енергийната ефективност за България, а представители на бизнеса и на финансови и екологични организации ще представят примери, как тя може да бъде постигната. Комисар Хедегор също така ще участва в обществен дебат заедно с министъра на околната среда и водите Юлиан Попов и Магдалена Малеева относно необходимите действия за повишаване на енергийната ефективност в България.

Кони Хедегор е категорична: „Всеки един от нас може да допринесе за борбата с изменението на климата – правителства, промишлени сектори, градове, както и индивидуалните потребители. Знаете ли какво можете да направите? Купувайте местни стоки или продукти с ниска консумация на енергия, използвайте велосипед или избягвайте ненужното пилеене на енергия – устойчивият подход ще ни спести пари, време и емисии. Какво ви възпира да правите нещата, които очевидно са добра идея? Очаквам с нетърпение да обсъдя това с вас.“

На проявата ще бъдат представени няколко новаторски, щадящи климата решения от представители на бизнеса в България и извън нея, например как ИКЕА развива енергийно управление в рамките на своята верига на доставки, работата на Българския съвет за устойчиво развитие, насочена към устойчиво строителство, и напредъка на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект по отношение на ускоряването и засилването на въздействието на стандарта за сгради с близко до нулево потребление на енергия върху екологосъобразното икономическо развитие на България.

Това са само няколко от многото примери в Европа за интелигенти и новаторски решения и технологии, чрез които се понижава замърсяването с CO2 и се икономисва енергия, като по този начин се намалява зависимостта на България от вноса на нефт, газ и въглища от чужбина. Тези решения са гръбнакът на кампанията „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“, която представям в България,“ заявява Кони Хедегор. „Щадящите климата иновации водят до икономия на средства, подобряване на качеството на живот, повишаване на броя на квалифицираните работни места и икономически растеж“.

За проявата

Сред лекторите освен комисар Кони Хедегор и президента Росен Плевнелиев са представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Комитета на регионите, ИКЕА, Българския съвет за устойчиво развитие и Центъра за енергийна ефективност.

Модератор на проявата ще е Сандрин Диксън-Деклев от Групата на принца на Уелс на корпоративните ръководители от ЕС по въпросите на изменението на климата.

Това събитие е част от поредица публични прояви в Източна и Южна Европа, чиято цел е европейските граждани да се включат в дебата за изменението на климата и да се насърчават личните действия за борба с него.

За кампанията „Свят, който харесваш“

Тази проява е част от общоевропейската информационна кампания на Комисията, наречена „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“. Тя има за цел с помощта на гражданското общество и частния бизнес да се насърчават творчески, икономически ефективни и конкурентоспособни решения за щадящ климата начин на живот.  

Чрез иновации и промяна в поведението ЕС ще може да изпълни целта си за намаление на емисиите на парникови газове с 80 – 95 % до 2050 г. Според проучване по поръчка на Комисията ЕС може допълнително да намали емисиите си с 8 – 9 процента до 2020 г., или над три пъти повече от общите емисии на България на година, ако европейските домакинства променят навиците си в области като транспорт и отопление и започнат да се хранят здравословно.

От началото си през октомври 2012 г. кампанията е привлякла над 22 000 последователи в социалните мрежи и повече от 160 официални партньори, сред които са публични органи, неправителствени организации, академични институции и предприятия. Множество известни личности подкрепят кампанията – генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, актьорите Колин Фърт и Серхио Перис-Менчета, литовският певец Юргис Диджулис, португалският колоездач Кандидо Барбоза и др.

Сред официалните партньори в България са Министерството на околната среда и водите, „Горичка“ - образователна инициатива с акцент върху устойчивостта, фондация Credo Bonum, Cleantech Bulgaria, Асоциацията на производителите на екологична енергия и Българската фотоволтаична асоциация.

За успехите на кампанията

Целта на кампанията е да бъде платформа за демонстриране на новаторски, благоприятни за климата истории на успеха от целия ЕС.

Историята от България е за първата в страната соларна станция за зареждане на електрически автомобили. Станцията, която произвежда 25 kWh електрическа енергия на ден, може да зарежда четири електрическа автомобила и да осигурява допълнителна енергия на близките жилища и офиси. 

До 14 юни граждани, предприятия и организации могат да качват на сайта на кампанията информация за своите нисковъглеродни проекти и да се включат в конкурса на „Свят, който харесваш“. През лятото посетителите на сайта ще могат да гласуват и да определят списък с най-творческите, конкурентоспособни и ефективни проекти. След това жури, председателствано от Кони Хедегор и Арнолд Шварценегер, ще избере трима победители, които ще могат да представят своите проекти на церемонията за връчване на наградите Sustainia в Копенхаген през октомври 2013 г. Проектът на националния победител от България ще бъде популяризиран чрез билбордове в София през есента на 2013 г. 

 

За повече информация посетете сайта на кампанията „Свят, който харесваш“ и социалните мрежи на следните адреси:

http://world-you-like.europa.eu


www.facebook.com/EUClimateAction


www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове