Last news in Fakti

28 Май, 2013 09:12 2 445 1

Орешарски: Иван Данов сменя арх. Калин Тихолов - Обновена

  • пламен орешарски-
  • иван димов

Кабинетът на БСП възражда Агенцията по туризма

Орешарски: Иван Данов сменя арх. Калин Тихолов - Обновена - 1
Снимка: БГНЕС

Няма 100% гаранция за нищо на света. Това заяви при влизане в президентството кандидатът за премиер Пламен Орешарски относно възможността кабинетът да получи парламентарна подкрепа.

Орешарски посочи, че Иван Данов ще смени подалия оставка арх. Калин Тихолов. Новият министър е преподавател от същия университет, практически профил и ще бъде натоварен със същите функции за инвестиции.

Първоначално Орешарски го обяви като Иван Димов, а след това при връчването на мандата на президента каза, че е Иван Данов.

Орешарски уточни, че Данов е от същите университетски среди като Тихолов. Арх. Данов е преподавател в Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия и ръководи катедрата "Жилищни сгради".

Разговарял съм с всеки един от министрите в кабинета и всеки от тях пое личен ангажимент пред мен, че няма да има скандали около неговата кандидатура, заяви пред журналисти Пламен Орешарски.

Приемайки мандата да съставя правителство аз се ангажирах да водя национално отговорна политика. Това заяви в отговор на въпрос Пламен Орешарски защо е номинирал Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи.

Миналата седмица на 23 май връчих мандат на втората по големина парламентарна група в 42-рото Народно събрание; днес провеждаме среща, за да бъда информиран относно успешното или неуспешното приключване на мандата; ще бъда информиран и за проектосъстава на правителството, каза при срещата си с Пламен Орешарски и лидера на БСП президентът Росен Плевнелиев.

В случай на успешно приключване на този мандат, днес ще издам указ, с който ще предложа на Народното събрание да гласува кандидатурата. Президентът не участва в съставянето на това правителство, но с удоволствие ще бъда информиран за принципите, основните задачи, проектосъстава, уточни Плевнелиев.

Пламен Орешарски предложи на президента Росен Плевнелиев структурата и проектосъстава на бъдещия кабинет, като се обоснова.  Той отбеляза, че трябва Министерство на икономиката да остане в този вид, като от него не се вади енергетиката. В агенция да се отдели туризма. Орешарски се обоснова, че не предвижда отделяне на енергетиката, за да не се губи време. Според него не трябва да се допусне увеличение на цените на тока докато не се видят възможности до едно ребалансиране, но да не се избързва с ангажиментите, каза Орешарски. В структурен план той каза, че предвижда един заместник-министър председател, и това да бъде министърът на правосъдие, който да координира и европейските фондове. Това са две теми важни за европейските партньори, за тази позиция във висока степен профила на министъра отговаря.

Орешарски акцентира и върху Министерство на младежта и спорта по-добре могат да се съчетаят политиките на младежта и спорта.

Той акцентира, че ново министерство – Министерство на инвестиционното проектиране, се създава с аргумента, че най-слабите моменти в средносрочен и дългосрочен план има отсъствие на проекти и това пречи на усвояването на евросредствата. Това министерство ще се занимава именно с това.

По отношение на именния състав Орешарски отбеляза промяната на министъра на това министерство със същите аргументи, както и пред журналистите на влизане в президентствотвото. Той се обоснова, че Калин Тихолов, който според него е един от най-добрите архитекти, е бил заменен с Иван Димов, защото срещу Тихолов е имало обществена реакция. Иван Димов също е професионалист, каза Орешарски пред президента.

Президентът Плевнелиев заяви, че ще издаде указ на Народното събрание да бъде гласуван Пламен О\решарски за министър-председател. Радвам се, че от петия път връчване на мандат издавам указа за гласуването в Парламента. “Това е петия пореден мандат, който връчвам ако броим тези от март, заяви в края на срещата. Радвам се, че бях информиран за приоритетите на проектоправителството.”, това каза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с Пламен Орешарски в президентството.

Оценката за дългосрочните приоритети дават българските граждани, заяви Росен Плевенелиев.

Преди малко представих на президента структурата и състава на кабинета. Обясних логиката за номинациите. Професионалната експертиза и опита да се справят с тежка работа, която предстои през следващите няколко години, заяви Пламен Орешарски. Задълбочаване на партньорството с ЕС и ЕК. Поставяме акцент върху възстановяване на българската икономика.

Благодаря на президента. Аз ще направя всички усилия да възстановя добрата комуникация между институциите, заяви Пламен Орешарски.

Радвам се, че в кратки срокове номинираният за премиер Пламен Орешарски успя да представи широка програма. Тя се опира на три стълба. Възстановяване на демократичността, съживяване на икономиката и социална справедливост, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

В сравнение с предишния мандат няма силов вицепремиер. МВР не трябва да е партизирано, а стожер на държавността, уточни Сергей Станишев. 

Президентът Росен Плевнелиев подписа указ, с който предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател на следващото българско правителство.

Това стана, след като кандидатът за премиер, излъчен от втората по численост парламентарна група в Народно събрание, представи пред държавния глава персонален състав и структура на Министерския съвет, с което връченият преди дни проучвателен мандат беше приключен успешно.

 

„Изборът на Цветлин Йовчев не жест към Борисов за помирение.” – заяви номинираният за министър-председател от КБ Пламен Орешарски на въпрос на Илиана Беновска от „Радио К2” „дали бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев е номиниран за вътрешен министър, като жест за помирение с лидера на ГЕБПР Бойко Борисов”.

Орешарски няколко пъти избегна прекия отговор на въпроса на Беновска за Йовчев като потвтаряше: „Търсил съм хора ,които да свършат работа в своите сектори в кабинета. Не съм правил жест към никокого в структурата на правителството”.

„Ще благодарите ли на Бойко Борисов, ако е 121-ия глас в НС , за да се гласува кабинета на КБ?” – запита Илиана Беновска от „Радио К2” лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев.

Станишев беше категоричен: „Борисов по съвест може да е 121 глас в кворума на 42 НС за кабинета. Но, първо да изтегли жалбата на ГЕРБ от КС за касиране на изборите. Така Борисов би разсеял съмнението, че ГЕРБ искат да дестабилизират държавата , за да се врънат на бял кон и да заметат следите от предишното управление.”

Станишев декларира,че БСП не е водила разговори с „Атака” да създадат нужния кворум от 121 гласа при гласумане на новото правителство в 42 НС. „Ако „Атака осуетят кворума ,това ще означава ,че са в сценария на Бойко Борисов за дестбилизация ,предсрочни избори, повече мизерия за хората само и само за да останат на власт, а не да решават проблемите на хората.”

Беновска запита Станишев : „бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев е номиниран за МВР -министър ,като жест за помирение с лидера на ГЕБПР Бойко Борисов”.

Станишев кратко отсече:” Изборът на Йовчев не подлежи на такава интерпретация”.

.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    Общо взето - управлението на държава е прекалено голям залък за Орешарски, това си личи още сега
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове