29 Май, 2013 08:14 894 0

Кабинет с титли

  • парламент-
  • пламен орешарски

Преглед на печата

Кабинет с титли - 1
Снимка: БГНЕС

Кабинет с титли, обобщава Стандарт

Кабинет на умните глави представи кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски. 11 от 17-те членове на програмното правителство са с научни титли. В екипа има четирима професори и трима доценти. Заедно с Орешарски общо 8 са доктори на науките. Ректорът на пловдивския Аграрен университет проф. Димитър Греков поема земеделието, бившият ректор на варненския Медицински университет проф. Анелия Клисарова - образованието. Марияна Георгиева, професор по български език, ще е спортен министър. Една от изненадите в кабинета е проф. Калин Тихолов, който ще оглави ново министерство - на инвестиционното проектиране. За икономиката и финансите доц. Пламен Орешарски ще разчита на доц. Драгомир Стойнев и доц. Петър Чобанов. С научна степан доктор в правителството са здравният министър - Таня Андреева, социалният - Хасан Адемов, културният - Петър Стоянович, и МВР шефът Цветлин Йовчев. Средната възраст на екипа е 48 г., похвалиха се от БСП. Най-млади са Стойнев и Чобанов (37 г.), доайен е Адемов (60 г.). Очаква се кабинетът "Орешарски" да получи зелена светлина от парламента утре.

Пламен Орешарски: Спирам терора над бизнеса, става ясно от негово интервю за 24 часа

Използваният до момента подход на терор и рекет на бизнеса доведе не до увеличаване на приходите, а до обратния ефект. Това заяви в интервю за "24 часа" номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски.

Вчера с лидера на БСП Сергей Станишев той представи на президента Плевнелиев състава на своя кабинет.

Орешарски припомни, че през 2009 г. е прогнозирал, че реоганизациите в приходните агенции ще доведат до свиване на събираемостта на бюджетните приходи.

За да съживи икономиката и потреблението Орешарски смята на първо място да изисква от администрацията да не пречи. "Важното е да насърчим предприемчивостта и тогава потреблението само ще се увеличи", твърди той.

Антимафиотите вън от МВР, обобщава Труд

Всесилната Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) на МВР вече няма да съществува. Законопроект за нейното вливане в структурата на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) са внесли депутатите от БСП и ДПС Сергей Станишев, Михаил Миков, Лютви Местан и Христо Бисеров. Текстът ще бъде вкаран за обсъждане още в четвъртък.

Цветанов превърнал МВР в машина за рекет, пише Монитор

Вътрешното министерство е използвано за рекетиране на бизнеса по времето на кабинета „Борисов”, обявиха вчера в ефира на TV7 напуснали редиците на ГЕРБ бивши депутати.

Търговци се оплакали пред ексзаконотвореца Емил Димитров, че държавата е оказвала натиск върху тях чрез оглавяваното от Цветан Цветанов ведомство и данъчните. „На мен са ми казвали, че са им искали 50-70% от техния бизнес. Един ми каза за 80%”, разказа бившият народен избраник. По думите му групите от полицаи и данъчни отивали при даден предприемач и му казвали да си прехвърли фирмата на друг човек. В края на миналата година Димитров споделил стигналата до ушите му скандална информация лично на Бойко Борисов.

Строителна вакханалия по морето, разкрива Преса

Дни след официалната забраната за строителство по Черноморието (тя влезе в сила от 15 май и ще продължи до 1 октомври) в курортите на север от Бургас се вихри строителна вакханалия. Багери, камиони, фадроми и трактори кръстосват пътищата между Поморие, Равда и Слънчев бряг. Гради се ударно, пушилката е до небесата, а краят изобщо не се вижда.

Според изискванията за спазването на строителните ограничения трябва да следят общините и полицията. За нарушителите са предвидени сериозни глоби. Санкциите започват от 1000 лв., а при груби нарушения нарастват до 50 хиляди.

Това обаче не спира строителните компании. Картината, която се разкрива пред жители и гости на градчетата, е потресаваща. Уж е криза, а в Поморие се гради с такава сила, че размахът предизвиква завист сред инвеститорите от съседните селища. Най-ярка илюстрация за „ефекта“ от забраните у нас може да се види на улиците „Европа“ и „България“, намиращи се до прочутия санаториум. В района се вдигат поне 50 нови жилищни сгради.

Кабинетът "Орешарски" може да мине със 120:23, пресмята Сега

Тънки сметки за съдбата на кабинета "Орешарски" правеха депутатите до късно снощи. Последната разстановка на силите показва, че проектоправителството ще бъде одобрено със 120 гласа на ДПС и БСП, а 23-мата от "Атака" ще гласуват "против". Парламентарната група на ГЕРБ реши, че ще присъства тази сутрин в пленарна зала, но няма да се регистрира и няма да гласува. Така улесни задачата на "Атака", която отложи окончателното си решение за тази сутрин.

За да се стигне до гласуване на кабинета, в залата трябва да има кворум от поне 121 депутати. "Атака" ще осигури този кворум, като депутатите се регистрират. При гласуването на структурата и състава на кабинета депутатите на Волен Сидеров спокойно могат да гласуват "против" и по този начин да са в win-win ситуация - и да избегнат предсрочни избори, и да останат в опозиция.

Губим по 1 млрд. годишно без реформи в енергетиката, съгласна е й „Дума”

Отлагането на реформата в сектора енергетика коства между 800 млн. и 1 млрд. лв. загуби годишно, заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Причината за това е, че имаме разходи, които са по-големи от приходите в системата, защото наличните мощности са в повече. Дефицитът в сектора е вече над 1 млрд. лв., а до 2030 г. страната ни ще натрупа 13 млрд. лв. задължения за изкупуване на енергийни мощности. Такива са изводите на Световната банка, която заедно с ЕК извърши проверка на енергийния сектор у нас. Непрозрачност при управлението на държавните енергийни дружества, корупция и недостатъчно независим регулатор са част от констатациите от проверките. Световната банка предлага БЕХ да бъде закрит, а ЕК препоръчва да се направи нов анализ за състоянието на инсталираните мощности и да се пристъпи към затваряне на неефективните. СБ препоръчва още увеличаване на енергийните помощи, защото 61% от населението у нас е енергийно бедно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове