Last news in Fakti

4 Юни, 2013 09:33 972 1

Цветанов: Реорганизациите на спецслужбите у нас застрашават Европейския съюз

  • брюксел-
  • реорганизации-
  • мвр
Цветанов: Реорганизациите на спецслужбите у нас застрашават Европейския съюз - 1
Снимка: ГЕРБ

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който е на посещение в Брюксел, заяви, че реорганизациите в спецслужбите могат да застрашат не само сигурността на страната ни, но и сигурността на Европейския съюз, предаде БНР от белгийската столица. Уволненията на ръководни кадри в МВР Цветанов определи като необоснована политическа чистка:

Това са хората, които са лицето на министерството в съответните областни дирекции. Те никога не са били съпричастни към политически каузи. Оценката, която съм дал за тях, е на база на професионалните им качества и се гордея, че съм работил с всички тези директори. Всичките са били действащи служители, в голямата си част са минали на допълнителни квалификации в правоохранителните агенции на съответните наши евроатлантически партньори. Винаги са се ползвали с необходимото уважение, доверие и затова имахме тези успехи.

Прeди днешните си срещи с представители на Европейската народна партия Цветан Цветанов заяви, че Европейската народна партия и Европейската комисия ще следят отблизо прокурорската проверка срещу него за незаконно подслушване. Той не очаква да бъде задържан след връщането си в България и отпадането на имунитета му на депутат:

Няма логика това нещо да стане. Това е начален етап за стартиране на досъдебно производство. Има толкова доказателства, които трябва да бъдат събрани, и затова трябва да отпадне този имунитет, за да може да се види каква е истината. Прокуратурата, когато беше входиран този сигнал, тя трябваше да предприеме действия за проверка. В момента, в който тя е преценила, че трябва да има образувано досъдебно производство, разбира се, че тя ще го приключи на един етап и ще се види всъщност, че няма достатъчно доказателства за тези твърдения, тиражирани от лидера на ПЕС Сергей Станишев в предизборната кампания.

Според Цветанов присъствието на Цветлин Йовчев в правителството се дължи на ДПС и лично на депутата Делян Пеевски.

В Европейския парламент в Брюксел се провежда среща на председателите на парламентарни групи в националните парламенти на партиите от ЕНП, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ.

От българска страна участие във форума взема зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сред участниците са председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс, председателят на Групата на ЕНП в ЕП Жозеф Дол, министър-председателят на Люксембург Жан Клод Юнкер. Основната тема, която доминира срещата, е изпълнението на Многогодишната финансова рамка на Евросъюза. По думите на Вилфрид Мартенс, ситуацията в Европа се е влошила значително вследствие на популистките мерки на управляващите преди и сега социалистически правителства, и тези от ЕНП трябва да положат максимални усилия за нейното оздравяване.

За Жозеф Дол, в сегашните трудни времена, европейската десница трябва да бъде обединена и да казва на хората цялата истина. "Важно е, че бащите на Европа са от нашата партия, но нещата могат лесно да се взривят, ако отделни страни- членки започнат да гледат само себе си и спрат комуникацията с останалите. Трябва да възстановим реда в националното публично финансиране. Харчим пари, които нямаме. Парите, които бяха дадени на Европа не ни дават правото да трупваме дългове", изтъкна г-н Дол.

Според Жан Клод Юнкер, бюджетът на ЕС е започнал да прилича на банкова сметка, където хората се опитват да си върнат колкото се може повече от това, което са внесли. "Това не е европейски начин на мислене", подчерта бившият президент на Еврозоната. "Трябва да имаме предвид, че има различна чувствителност, които са част от ежедневието в ЕС (финансови затруднения и продължаващи кризи). Той е на мнение, че е необходима голяма гъвкавост при изпълнението на бюджета и че кохезионната политика трябва да се усили.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че в сегашната ситуация е абсолютно вредно да се действа с популистки методи, подобно на социалистическото правителство на Оланд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАСИЛ ДИМЧЕВ

    0 0 Отговор
    Миче не тиражирай изявите на престъпниците. Цвъцко трябва да е зад решетките и да се обяви за национален злодей.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове