Last news in Fakti

6 Юни, 2022 09:55 2 344 32

Обмислят глоби за пациенти, които не съдействат за определяне на правилната диагноза

  • глоби-
  • пациенти-
  • лекари-
  • диагнози

Според Тонев "малките отклонения" в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират "случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока"

Обмислят глоби за пациенти, които не съдействат за определяне на правилната диагноза - 1

Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание - глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза." Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

"Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност", аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството "да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения".

Според Тонев "малките отклонения" в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират "случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока".

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор здравеопазване.

"В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар", коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации.

"В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните."

По повод дълговете на "Пирогов" и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев в предаването "Преди всички".

"Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система - преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа."


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ?!?

    59 3 Отговор
    Глоба за пациент несъгласен да бъде убит от здравната система!

    Коментиран от #13

  • 5 А глоби за

    60 2 Отговор
    лекарите, които не ни лекуват и гледат на нас като на касички, пълни с пари?
  • 6 Ма то

    49 2 Отговор
    Проблемът не е в "неправилните пациенти", а в "неправилните диагнози". Иначе новината леко ми лъха на НациЗъм. Никой не може и не трябва да те задължи да съдействаш, особено ако върлува ПЛандемия, и всяка втора диагноза е Кьовид, независимо, че си си счупил ръката, или си пред инфаркт. Та смятайте какво ни готвят Глобалистите, бързат, бързат, че идват междинните ноември САЩ.
  • 7 Пешо

    44 2 Отговор
    Прекаляват..... още един механизъм да рекетират хората... .да ги тормозят, да се чувстват под заплаха... защото някой лекар си е решил вече каква е диагнозата.. например ако ме боли глава и гърдите, но ми е изтръпнал и крака, какво...лекарят дали ще ме пита ..изтръпнал ли ти е левия крак ? а може да има пряка връзка . аз като пациент откъде да знам..и трябва да си кажа всичките болежки. а лекарят да прецени...
    тази идея е много субективна....всеки лекар ще влезе в ролята на съдник..тоя ме подвежда оня ме подвежда..... и двама с двама няма да реагират по еднакъв начин при идентични ситуации... калпава идея.
  • 8 Псевдоним

    39 2 Отговор
    Значи пациентът да излиза виновен заради това, че отказва да съдейства на всяка простотия, която поредният търговец на здраве му изтупа на тезгяха. Братята роми ще оправят положението, така го усещам.
  • 9 Родител

    38 3 Отговор
    Истинско здравеопазване имаше през соца. Днес това не е зравеопазване , а здраветърговия, и отива още на по-зле...
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 1 Отговор
    За ветеринарните лекари ще важи ли ❓
  • 11 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    35 2 Отговор
    Що за глупост е това?
    Алоу, диагноза се поставя от лекар на база изследвания, а изследванията се назначават на база симптоми, които болния съобщава.
    Диагноза не се поставя на база симптоми!
  • 12 Гражданин

    36 1 Отговор
    А има ли глоби за лекари, които те осакатяват с некомпетентност и безхаберие???

    Коментиран от #22

  • 13 ФАШИСТКИ ЗАКОН

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "?!?":

    АЙДЕ ДОКТОРЯТА СТАВАТ НЕДОСТИЖИМИ,ЛЕКАРСКАТА РЕШКА ЩЕ БЪДЕ НАРИЧАНА ,НЕСЪДЕЙСТВИЕ НА ПАЦИЕНТА КУ КУ
  • 14 Им бе цилус

    27 1 Отговор
    Предлагам, пациент, който не си постави сам диагноза до 30 минути при посещение на здравно заведение, да плаща глоба в размер на заплатата на съответния лекар! Браво, бе Антоне, бравус!

    Коментиран от #16

  • 15 хахах

    26 1 Отговор
    То бива,бива ама ,българската наглост край няма! И за по-лесно български медици предложете един друг закон според който лекар винаги е прав!
  • 16 Вие се смеете

    7 5 Отговор

    До коментар #14 от "Им бе цилус":

    Но доста хора познавам без медицинско образование, звънящи на ветеринарите си-и доволни от тях, или протягащи алЧно ръце към анатомии, физиологии за студенти, и поставят хората правилните диагнози, сериозно.
  • 17 Геша

    15 0 Отговор
    Малоумни работа.
  • 18 гост

    16 0 Отговор
    Все повече регулации и все повече глоби за щяло и нещяло."Свободата Санчо е на върха на копието."
  • 19 аотн

    16 0 Отговор
    доста фашистки закон. даже това определение е доста бледо. садистично ...
  • 20 Лост

    17 0 Отговор
    Ами тогава нека да записваме на телефона целия прегледи.Лекарите дали ще се съгласят?
  • 21 кфрд

    17 0 Отговор
    А глоба за лекар, който не съдейства за поставяне на диагноза? Масово лекарите прибират направленията, пускат някакво общо изследване и край. БЕЗСРАМНИЦИ ТАКИВА! Ще глобяват пациентите заради безотговорни лекари.
  • 22 кфрд

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданин":

    Няма глоби за лекари, които осакатяват пациенти. Лекарят закони не го ловят. Това правителство всеки ден доказва, че е против гражданите. Правителството всеки ден измисля закони против народа и в изгода на елитите.
    Един осъден няма за тежка корупция по високите етажи на властта, обаче се пишат закон след закон против народа.
  • 23 кфрд

    20 0 Отговор
    Целта на закона е хората да не ходят на лекар. От страх хората няма да ходят на лекар, а лекарите и частните болници ще точат НЗОК. Законът е АНТИХУМАНЕН.
  • 24 Тито

    18 0 Отговор
    А глоба за лекар който неможе да постави правилната диагноза кога???????
  • 25 Цако Даков

    16 0 Отговор
    А после ще ревете, че пак ви бият!!! Малко ви е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 възмутено

    8 0 Отговор
    Пациентът искал да заведе разговора в друга посока?! Това са превземки и дребнавост от страна на лекаря. Вече няма да можем да говорим спокойно пред лекар, щото ще напише донос, че сме искали да насочим разговора в друга посока, ти да видиш! Чудят се как да плщят по пациентите и с глоби да им откопчват пари.
    Коалицията вече прекалява с лекарското лоби.
    Защо заличавате коментари, свободната медия?
    Тениски рекламирате в стил "Свободата води народа", а в същото време триете наред.
  • 28 Тот

    3 0 Отговор
    А някой може ли да обясни.Как некомпетентен доктор може да постави точна диагноза. Тук в БГ почти не се срещат доктори.Всеки Глупак с пари от мама и тати може да си купи диплома.Няма значение ,при понятие си няма от медецина.

    Коментиран от #29

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Тот":

    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия. Единствената реална полза от тях е, че издават СМЪРТНИЯ АКТ...
  • 30 Изпуснали

    2 0 Отговор
    Са от Хипократовата клетва, че лекар може да бъде личност с дарба! Този закон защитава бездарните!
  • 31 Човек

    3 0 Отговор
    Човек който има диагнози, това не означава че наистина му има нещо !
    Това означава, че някои лекари са велики маниполатори на човешки животи!
  • 32 Въпрос?

    2 0 Отговор
    А за лекарите, поставили грешни диагнози, има ли глоби? А лекари, чиято грешна диагноза е коствала човешки живот, какво има за тях?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове