Last news in Fakti

9 Юни, 2022 05:17 14 138 64

МФ отговори на Слави Трифонов за "изхарчените 9 милиарда лева за 9 дни"

  • министерство на финансите-
  • разходи-
  • слави трифонов

Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.

МФ отговори на Слави Трифонов за "изхарчените 9 милиарда лева за 9 дни" - 1
Снимка: БГНЕС

Министерство на финансите оповести структурата и вида на разходите за месец декември 2021 година, след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов напусна коалицията и заяви, че правителството на Кирил Петков е изхарчило най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни.

Информация за структурата и вида на разходите за месец декември 2021 г.

Традиционно през месец декември са концентрирани значителни по размер разходи, които превишават отчетените през предходните месеци на годината. През последните 20 години, без изключение, включително и за годините, за които в годишен план е отчетен бюджетен излишък, размерът на разходите през месец декември е съществен. Статистическите данни на Министерството на финансите показват, че през всичките години след 2000 г. бюджетните разходи по КФП за декември превишават постъпленията за месеца и на месечна база е отчетен дефицит по КФП. Причините за това са различни, но основните са:

Сезонният характер на редица разходи и тяхното нарастване през есенно-зимния период в рамките на одобрените разходи за годината;

Сезонност при капиталовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП;

Преструктуриране на разходите и одобряване на допълнителни разходи за приоритетни политики, мерки и проекти;

Одобряване на допълнителни разходи с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.

МФ отговори на Слави Трифонов за "изхарчените 9 милиарда лева за 9 дни"

Основната част (77,6 %) от разходите за месец декември 2021 г. са отчетени от две бюджетни системи – държавен бюджет (41,6 %) и бюджетите на социално и здравноосигурителните фондове (36,0 %). Следват отчетените разходи по бюджетите на общините (13,6 %), разходите по бюджетите по чл. 13, ал. 3 и ал. 4 от Закона за публичните финанси и Селскостопанската академия (6,2%) и разходите по сметките за средства от ЕС (вкл. ДМП) - с относителен дял в общо разходите по КФП от 2,5 процента.

При съпоставянето на разпределението на разходите по КФП по бюджетни системи за месец декември 2020 г. и 2021 г. се очертават основните направления на извършените разходи през последния месец на годината.

Основните направления, по които нарастват разходите за декември 2021 г. спрямо отчетените за същия месец на предходната година са социалната сфера и прилаганите през 2021 г. нови програми за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия за справяне с последиците от съществените и неблагоприятни колебания на цените на електрическата енергия, в т.ч.:

Министерство на енергетиката + 1,297,3 хил. лв.

ДОО: + 818,9 хил. лв.

Общо: + 2,116,2 хил. лв.

Наблюдава се и намаления по други бюджети, с което нетният ръст на разходите по КФП за декември 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. е в размер на 1,149.1 хил. лв., който е по-малък от посочения ръст в Министерство на енергетиката.

От разходите по държавния бюджет посочените в таблицата първостепенни разпоредители с бюджет формират 82,2% от разходите за декември 2021 година. С най-голям размер на разходите за декември 2021 г. е Министерството на енергетиката (1 316,4 млн. лв.).

МФ отговори на Слави Трифонов за "изхарчените 9 милиарда лева за 9 дни"


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 90 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    67 98 Отговор
    Слави и жалките му човечета са скритотото оръжие на ДПС и Борисов. И за пет стотинки полезна работа не са свършили в парламента, но заедно с възрожденските смешници са най кресливи и нагли.

    Коментиран от #4

  • 2 Мдаа..

    82 19 Отговор
    Като Крали Марко - за 9 дни 9 големи бакъра вино пресушил нашият..
  • 3 Хук

    103 41 Отговор
    Някой разбра ли нещо,защото прилича на схема за крадене на пари отколкото отчет на похарчени?Слави не е глупав без да провери да говори.Време беше джендърската подмяна да напусне политиката преди да са съсипали всичко

    Коментиран от #8

  • 4 Който иска...на фронта

    91 44 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    Само че Възраждане не съюзява българите с нацисти и не ни вкарва в чужда война ...за предпочитане са пред ПП и ДБ...българското общество не желае да воюва , още по-малко с ядрена държава .

    Коментиран от #7, #9, #14

  • 5 Войвода

    51 27 Отговор
    Нито една партия не харесвам, защото гласуваха да дадем оръжие на Украйна.Е забравих Възраждане
    на Доган, като Сидеров дето го подаде на българския народ.
    ИТН усетиха, че ще влезнат Макетата и се махат, за което Респект.
    Относно цифрите в даскалото имаше също цифри, а тук ми требат кинти.Щом ги нема значи още ме крадат.Това правителство отдавна отлетя за ЕС и Канада.
  • 6 пир по време на чума

    68 15 Отговор
    МФ ни дава едни шарени картинки с данни - КЪДЕ са "потънали" тези милиарди , но не ни обяснява - ЗАЩО ! Гепенето е било , като за "световно".

    Коментиран от #10

  • 7 Мда, сме мне.

    44 39 Отговор

    До коментар #4 от "Който иска...на фронта":

    Явно нищо не разбираш от диаграми. Нито пък от таблици! Жалко най-вече за Слави,. Видно е, че ИТН не са социално ориентирани. Но пък иначе люто и горко напъваха Каримански да оглави БНБ! А защо така не натискат за социални придобивки? Защо не натискат за издирване на изчезналите чували от магистрали? Нали и БАШ министърът на магистралите е техен? Кой? Кой им нареди този развой? Кой? Помните ли преди няколко години как обществото задаваше същия въпрос КОЙ??? Вече е ясно, че Слави не е мозъкът зад вчерашните маневри. Но искаме да знаем КОЙ е мозъкът???

    Коментиран от #23, #29, #58

  • 8 На мен исканите 3 млр за

    35 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хук":

    "пътищарските фирми" ПОВЕЧЕ ми прилича на СХЕМА!!!
  • 9 Българите не желаят да воюват, но

    31 36 Отговор

    До коментар #4 от "Който иска...на фронта":

    НЕ желаят и костадинов да ги управлява! Ако ще сменяме Слави с костадинов, ще стане от трън та на глог. На практика ни предлагаш САМО да сменим кукловода. Хм, дали пък той не е един и същи човек?

    Коментиран от #11, #20

  • 10 Това да не са

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "пир по време на чума":

    12-годишните? Бъркаш нещо.
  • 11 именно

    29 31 Отговор

    До коментар #9 от "Българите не желаят да воюват, но":

    копейкин е по опасен от всички взети заедно,
  • 12 Лястовица

    33 16 Отговор
    Браво на ИТН. Чегъртането на ппПП започна, а това ме прави щастлив.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Кешър

    46 1 Отговор
    Яко крадене, тия енерго фирми и кевър трябва да ги закрият и строителните ями дето поглъщат парите на данъкоплатците.
  • 14 Толкова ли ти е патриотизма

    5 21 Отговор

    До коментар #4 от "Който иска...на фронта":

    Рогозин ти сви сармите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Извинявам се

    39 7 Отговор
    Само че това не е отговор, а блед опит за отговор. Посочени едни общи суми, а дали са толкова , пък за какво точно са похарчени, няма никакъв конкретен отговор. Затова, нека някой не ни убеждава, че е даден ясен отговор за какво точно са похарчени тези много пари, защото не е така . Ама никак.
  • 17 ИТН са Инхаус

    14 23 Отговор

    До коментар #12 от "Лястовица":

    Същите като герберастите. Радвам се че ще има избори и без разни сценаристи в следващия парламент. Та да спрат тези кражби.
  • 18 Последния Софиянец

    16 36 Отговор
    Браво на Асен. Яко изобличи Учиндолския чалгар в лъжа. На изборите сега няма да влязат в парламента, като ГЕРБ. Спондж боб Христо Иванов ще трепери, но ще върже 4 процента, надявам се. Дано Възраждане не дръпнат много, защото са подлоги на Тиквата

    Коментиран от #25

  • 19 Реалност

    29 5 Отговор
    Ако това е вярно вариантите са два: ако Кирчо и Кокорчо не са крали значи и Бойко не е крал и другия ако Бойко е крал значи Кирчо и Кокорчо са откраднали с милиард повече от него само за месец.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    27 7 Отговор
    От 30 години кукловода ни е американец, не мислиш ли, че е време да го сменим с българин? И как разбра, че българите не искат Възраждане, ако беше така нямаше да бягате от референдуми за НАТО и ЕС като дявол от тамян!

    Коментиран от #24

  • 22 Да уточним

    41 6 Отговор
    Тулупа през 2020г. похарчил 7.8 милиарда - бил голям крадец, Канадеца похарчил 8.9 милиарда - всичко е ОК:) Това само доказва, че за да си фен на ПП трябва да си пълен идиот:) На изборите през есента ПП - 2%, а гласувалите за ДБ ще могат да бъдат изброени поименно за 5 минути:)
  • 23 Я, тогава ти

    31 4 Отговор

    До коментар #7 от "Мда, сме мне.":

    След като толкова разбираш от диаграми, обясни, ако обичаш, точно за какво става въпрос? За какво са похарчени конкретно, ясно и точно. Защото, сори, обаче това с тези постни таблички и диаграми, в които са пльоснати едни цифрички и проценти не се нарича отговор. Общи суми, нищо повече.

    Коментиран от #27, #28

  • 24 Какъв българин си?

    14 26 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Колко дена ще има България без НАТО и ЕС ? или идеята ти е да бъдем субект на Руската Федерация?

    Коментиран от #36

  • 25 Хич не си прав

    24 5 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Ако си отвориш хубаво очите, ако малко си размърдаш мозъка, ще осъзнаеш, че много правилно Слави пита. Тази таблица и диаграма, с тези общи похарчени суми, все едно ученик от 6 клас я е правил. Не е сериозно това да се представя от ФМ като отговор. Защото не е. Всеки може да стъкми такива цифри. Липсва конкретика. Нали става въпрос за 9 милиарда, не за 9000 лв, все пак! Много им е постен отчетът

    Коментиран от #32

  • 26 нов

    11 17 Отговор
    Ами той Николай Василев, понеже е "голям икономист" ги смята, а Слави ги повтаря. Той Слави като има претенции, че не го питали, да си спомни когато той не питаше и наричаше ДБ "предлагачи". И защо не каже на колко коалиционни съвети е присъствал или много му хареса да се прави на аятолах.
  • 27 Явно си бос

    5 25 Отговор

    До коментар #23 от "Я, тогава ти":

    Отчета е на МФ. подробностите са по министерстватата.

    Коментиран от #30

  • 28 въпрос

    16 4 Отговор

    До коментар #23 от "Я, тогава ти":

    И защо не приложат всички проходно-разходни документи? Или сте като вица дето професора изпитвал, трабвало да постави ниска оценка и на въпроса "Колко са жертвите на Втората СВ?", питал: "Поименно колега, поименно!"

    Коментиран от #31

  • 29 Коментар

    1 12 Отговор

    До коментар #7 от "Мда, сме мне.":

    Ами те искат да им дадат още толкова чували. Вероятно слещу няколко торби!
  • 30 Ами...

    23 3 Отговор

    До коментар #27 от "Явно си бос":

    Бос съм, лято е. Няма такова нещо, когато става въпрос за толкова голяма сума. Дава се подробен отчет. Другото е мижи да те лъжем. Ако теб те удовлетворяват тези общи приказки, мен не.

    Коментиран от #34

  • 31 Когато нещо е толкова важно

    19 1 Отговор

    До коментар #28 от "въпрос":

    Се дава подробна справка. Всичко останало е жалък опит за излизане от ситуацията.
  • 32 Ти като си седнал прав ли си?

    3 23 Отговор

    До коментар #25 от "Хич не си прав":

    Отчета на МФ е точен, явно си неразбирач. Ако малко се замислиш ще разбереш, а може би разбираш и умишлено пишеш такъв коментар.
  • 33 Простото Киро

    18 2 Отговор
    Както винаги, дяволът се крие в подробностите.
  • 34 До Ами,то

    6 22 Отговор

    До коментар #30 от "Ами...":

    МФ посочва в кои министерства са дадени парите. А твоя чалгар да пита своите министри къде са парите. Щом е лято и за това си бос, значи те няма от чорапите нагоре.
  • 35 Корекция

    21 0 Отговор
    Не са изхарчени, усвоени са.
  • 36 Какъв продажник си?

    21 1 Отговор

    До коментар #24 от "Какъв българин си?":

    А нима България я нямаше преди 2004-та? Или преди 2007-ма?

    Коментиран от #38

  • 37 Да попитам

    23 0 Отговор
    Някой очаквал ли е в тази справка да има графи "За подкупи", "За моя джоб", "За приятели" и т.н.?!?!
  • 38 Продажници са развяващи два флага

    3 25 Отговор

    До коментар #36 от "Какъв продажник си?":

    А нима България я нямаше преди въZраждане ?

    Коментиран от #39, #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Киро Тъпиро

    26 3 Отговор

    До коментар #38 от "Продажници са развяващи два флага":

    България я основхме с мустафата едва нскоро - с учередяването на пъ-пъ "прибрахме парата"

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 До Киро Тъпиро

    1 15 Отговор

    До коментар #40 от "Киро Тъпиро":

    Двуфлаговите в управлението на България през крив макарон.

    Коментиран от #43

  • 43 Айде

    21 2 Отговор

    До коментар #42 от "До Киро Тъпиро":

    Петоколонниците слуги на мустафата - на колесника на самолета ѝ!

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Побързайте

    4 17 Отговор

    До коментар #43 от "Айде":

    Чамадан, вакзал и сибир.

    Коментиран от #46

  • 45 Копейките

    5 17 Отговор

    До коментар #43 от "Айде":

    При рублите

    Коментиран от #47

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Краворобите

    19 2 Отговор

    До коментар #45 от "Копейките":

    При центовете!

    Коментиран от #50

  • 48 Копейки, що за патриоти

    3 19 Отговор
    Кога ще отговорите на Рогозин или срещу шефа си не скачате?

    Коментиран от #49

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Русороби от векове за векове

    3 15 Отговор

    До коментар #47 от "Краворобите":

    Ваща идеалогия не са по тези географски ширини,.

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Русороби от векове за векове

    4 13 Отговор

    До коментар #51 от "Роб на краварника завинаги!":

    Да не сте забравили основния си лозунг?
    "БНР и СССР вечна дружба, от векове за векове"

    Коментиран от #53, #54, #61

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Анинимен

    4 8 Отговор
    Слави Трифонов се изложи като кифладжия без кифли

    Коментиран от #57

  • 56 Бай Ху (By Who)

    7 0 Отговор
    Аз пак не разбрах къде ТОЧНО са 9те милиарда.
  • 57 чичо стамат.

    9 2 Отговор

    До коментар #55 от "Анинимен":

    Слави не се е изложил.Изложиха се тези които гласуваха за неговата партия и го вкараха в политиката. Помните ли ситуацията когато можеше да състави кабинет.а мълча като къпан Г.З. в продължение на месец и накрая вкара страната в нови избори.Още тогава трябваше да светне лампичката на неговите избиратели и да разберат че СЛАВИ ЧАЛГАРЯ Е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ.
  • 58 киро

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мда, сме мне.":

    бягай да играе6 бе,ПП,ДБ това са лакеи на Сащ,видяхме я политиката на Сащ и техните безумни санкции,инфлация до небето и скоро стагфлация,професоре по таблици,айде дърпай в ляво
  • 59 Смех

    2 0 Отговор
    Много приказки ама накрая става ясно че парите са раздадени за компенсация на наши фирми
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 само сган

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Русороби от векове за векове":

    русоробска в тоя сайт
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Какви са тези запетайки в посочените числа? В България разрядите се отделят с интервал.
  • 64 Васил

    0 0 Отговор
    Кирчо ти вече си пътник но първо съд а после ще ще ти подскажат каде имаш избор със Лена във Украйна или във затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове