Last news in Fakti

25 Юни, 2022 18:30 8 857 65

ДБ ще направи всичко възможно за реализиране на първия мандат

  • дб-
  • демократична българия-
  • елисавета белобрадова-
  • мандат-
  • пп-
  • кирил петков-
  • предсрочни избори-
  • вот на недоверие

Белобрадова очаква, че зимата няма да е лека

ДБ ще направи всичко възможно за реализиране на първия мандат - 1
Снимка: БГНЕС

Ние от „Демократична България“ категорично ще направим всичко възможно, за да се реализира още първият мандат. „Продължаваме промяната“ ще срещнат в нас много сериозен партньор. Това заяви народният представител Елисавета Белобрадова в пресклуба на БТА в Добрич, предаде БТА.

Тя посочи, че още от миналия парламент „Демократична България“ е твърдо против „тази абсолютно безпрецедентна върволица от избори“ заради „ужасяващото усещане на хората за липса на сигурност“ и заради липсата на парламент, която означава "абсолютна липса на законодателна дейност и пълна липса на контрол на изпълнителната власт – двете основополагащи функции на Народното събрание".

По думите ѝ, най-належащи в момента са Планът за възстановяване и устойчивост, който „трябва да бъде довършен от този екип на тези министерства, защото те са започнали изработването на тези програми“, и около 20-ина закона, които трябва да минат до края на септември. „Не минат ли до края на септември, ние изпадаме в изключително критична ситуация. И проблемът тук е, че липсата на парламент може да ни постави в положение, от което много, много трудно ще излезем впоследствие“, каза още тя.

Белобрадова очаква, че зимата няма да е лека, не само заради „самопричинените ни кризи“, но и заради международната обстановка, чиито последици усещат всички държави – войната в Украйна, инфлацията, растящите цени на горивата и тока, дефицита на стоки и други. „Отново да изпаднем в безвремието на служебното правителство е нещо, което лично за мен е изключително рисковано“, каза тя.

Според народния представител, почти всички парламентарно представени партии осъзнават, че не трябва да има избори. „Демократична България“ обаче не е склонна да се коалира с ГЕРБ. „Така е честно и почтено и в това вярваме. Не съм сигурна, че ГЕРБ са готови или изобщо занапред ще бъдат някога готови, за да можем въобще да работим в каквато и да било коалиция с тях, защото и самите избиратели ни изпратиха в Народното събрание да поправим дългосрочните щети, които те нанесоха като политическа сила", обясни тя.

„От друга страна, евроатлантическата ориентация ще става все по-важна, особено ако се стигне до предсрочни избори и когато започне да става все по-сериозно влиянието на партии, които се опитват да извадят България от позицията, в която се намира. Както каза г-н Христо Иванов, в парламента никой в момента няма план, с изключение на г-н Костадин Костадинов. Г-н Костадинов има план, но той изцяло противоречи на философията на повечето политически сили в парламента. Поради тази и много други причини разбирам изказването на г-н Бойко Борисов, но се надявам, че той има какво друго да каже за бъдещето, освен евроатлантическата си нагласа", допълни депутатът.

Белобрадова коментира и вдигането на ветото върху преговорите на Република Северна Македония (РСМ) с Европейския съюз (ЕС). Според нея ЕС има нужда от разширяване, България има нужда да остане силен и равноправен член на Алианса, а европейското членството на РСМ е „единственият шанс ние да станем истински най-близки държави и най-близки съседи“. Затова според нея въпросът не може да бъде нито партиен, нито коалиционен.

„Дори да имахме изцяло съгласие в самата ни коалиция, щяхме да търсим подкрепа за този въпрос и извън нея. Този въпрос трябваше да мине с абсолютно единодушие, защото е абсолютно безспорно, че така нареченото френско предложение покрива всички наши изисквания“, допълни Белобрадова.

Според нея, партиите, които са гласували против предложението, нямат реални аргументи срещу него, а са го използвали за популизъм – „за да се събере вотът на хората, които не са запознати с целия процес, и да се употребят за пореден път думите „национален интерес“, каза народният представител. Тя благодари на политическите сили, които са подкрепили това „най-сетне държавническо решение“, и на изпълнителната власт, която е проправила пътя към него.

Сред темите на пресконференцията беше и искането за връщане на хартиените бюлетини. „Връщането им е въпрос, който се повдига, защото предполага незаконни практики, обръщане на вотове, предполага завръщане на една действителност, от която малко се бяхме откъснали“, смята Белобрадова. Според нея възрастните хора, които не са гласували, са се уплашили единствено от пандемията, а не от машинния вот.

„Не съм видяла един възрастен човек, който да се е уплашил от това. Толкова им беше интересно. Всъщност възрастните хора бяха безкрайно щастливи да бъдат овластени да могат да гласуват машинно“, каза народният представител. „Едно отношение към тях, сякаш те не могат да се научат да натиснат две копчета, е обидно. Няма възрастен човек, който да не се е справил с тази машина. Факт е, че няма“, допълни тя. Белобрадова заяви, че „Демократична България“ ще продължи да работи по темата, защото „и ГЕРБ, и ДПС, и БСП са достатъчно опитни политически сили, за да си дадат ясна сметка какво означава хартиената бюлетина“.

Народният представил съобщи, че формацията ѝ е предложила отпадане на условията от параграф 17 от Закона за държавния бюджет, който задължава университетите да променят правилниците си за атестиране, преди държавата да им отпусне допълнителните 20 милиона лева. „Законът за бюджета от края на февруари да бъде основание и почва, върху която да стъпи цяла една реформа, която трябва да бъде направена внимателно, при много широк консенсус и с привличане на преподаватели“, каза тя и поднесе извинение на академичната общност.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЙКИКЕВ...ДРУГАРЮ

    79 6 Отговор
    Иначе при избори сте аут от парламента.....
  • 2 👨🏻‍🦲🤷🏿‍♂️🎃

    36 28 Отговор
    Глейте да не върнете Боко тиквата, ей ☝🏻

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Верно ли

    41 12 Отговор

    До коментар #2 от "👨🏻‍🦲🤷🏿‍♂️🎃":

    Като им погледнеш цялата политическа история на ДеБЕто, за кво си мислиш, че са там. През цялото време всичките им действия са били в полза на Банкянския, ама бре тези късопаметни българи...

    Коментиран от #5

  • 4 ГЕРБ

    35 5 Отговор
    Вие сте иди.. ти
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 СлаФчо Tunberg

    18 34 Отговор
    Само бойко ще ни спаси!! не току така управляваше 12 години! киро и половин година не изкара... направо срам и позор за харвард, че дава дипломи нап такива ментета...

    Коментиран от #17, #19, #59

  • 8 летящата Годзила

    59 4 Отговор
    Мдаа - ще направите всичко възможно , а ?! Ми то , възможностите са ви никакви ,бе Белобрадова ! Нула ! А това е добре .
  • 9 нееееееее

    61 4 Отговор
    Има ли българин ,който може да каже, какво свършиха дебетата за страната ни?

    Коментиран от #57

  • 10 Роди ма

    39 4 Отговор
    Мамо предател ..па фърли на смет
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Български политици

    43 2 Отговор
    Кръв повръщат, власт не връщат
  • 13 Гунчева

    8 37 Отговор
    Копейкин и Борисов са ортаци.

    Коментиран от #28

  • 14 az #Контрапропаганда

    53 5 Отговор
    На тия хич не им се искат нови избори, че няма да помиришат НС с десетилетия...
    🤣🤣🤣
  • 15 напъни ужасни

    33 2 Отговор
    Ще се напъвате,как-не,щото ако сега пак го ...ухате -власт никога вече няма да видите. Обаче-ако пак се намърдате в МС и НС,следващото ви изхвърляне няма да е така нежно /както този път/.
  • 16 ....

    18 13 Отговор
    На Бойко само харизмата му смъква инфлацията с 5%.

    Коментиран от #18, #24

  • 17 БауБау

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "СлаФчо Tunberg":

    И защо трябва да вярваме точно на такива като тебе?

    Коментиран от #27

  • 18 Едно мнение

    20 6 Отговор

    До коментар #16 от "....":

    Но дига омразата с 99% !
  • 19 Алфа херинга

    28 5 Отговор

    До коментар #7 от "СлаФчо Tunberg":

    Бойко ли бе? Не ме карай да се смея. Виж Кирчо.като падна, как бързо звъннаха на Баце да вдига ветото на Македония, и той веднага изпълнява. И Кирчо и Баце имат един и същ господар. И двамата са за народен съд.

    Коментиран от #23, #30

  • 20 Няма кой да ви вярва

    36 1 Отговор
    Да чете глупавите ви обяснения, за схемите с които искате да се правите на народни представители. Христо Иванов големия борец срещу Гешев и ДПС, иска да продължи със сервилната си дейност. Той не може едно изречение да сглоби, да го изкаже и само мънка, обаче може и той да лъже.
  • 21 314

    41 1 Отговор
    Че вие с" ПП "сте си едно, Кирчо е от учредителите на Демократична България.

    Коментиран от #26

  • 22 чудя се

    23 2 Отговор
    тая смачканата летяща еротична коза-годзила накъде ще полита скоро?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бай градски

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "....":

    Тези ги разправяй на село на пейката!
  • 25 МЕРИ

    23 2 Отговор
    ДЕИЛНА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ УСПОКОЯТ МАЛКО ЧЕ СКОРО ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД СРЕЩУ ТЯХ ФАШИСТИ ДОЛНИ
  • 26 345

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "314":

    "Да, България" имах предвид, все ги бъркам:D
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай градски

    0 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гунчева":

    Браво! Откри топлата вода!
  • 29 вие сте пак

    4 4 Отговор
    Нека да ви е за урок и следващия път не правете същите грешки!
  • 30 Каза Келешът

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Алфа херинга":

    Много си информиран,бе? И умен...
  • 31 3406

    12 1 Отговор
    12 януари 2017: Имената на Членовете на Изпълнителния съвет на "Да, България":
    Мануела Малеева – тенисистка
    Атанас Славов – юрист
    Любомир Авджийски – юрист
    Кирил Петков – икономист
    Надежда Йорданова – юрист
    Александър Дунчев – еколог
    Антоанета Цонева – експерт изборен процес, председател на Предизборния щаб
    Александър Кръстев – комуникационен

    Коментиран от #34

  • 32 БАУ БАУУ

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "СлаФчо Tunberg":

    Кой си ти бре , с.у.л.ь.о. п.р.о.с.т.ь.о в. т.ъ.п.о.ч.в
  • 33 Всички разбраха

    19 1 Отговор
    Какви сте десните, леви активисти, чийто живот е процъфтял от комунизма, но за да сте на върха сте сменили курса. Затова сега сте "демократи" нищо, че това е отново диктатура, само че на американците.
  • 34 Хахаха

    25 3 Отговор

    До коментар #31 от "3406":

    + ИВО ПРОКОПИЕВ - НАЧАЛНИК. И. ДЖОРДЖ СОРОС - БОЖЕСТВО
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    22 2 Отговор
    Дебили от България
    НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ
    ....
    ПОНЕЖЕ ТЕ СЪЗДАДОХА ИНФЛАЦИЯТА ЗАЕДНО С Простите Патки
  • 36 ГЕРБ=ДПС=ВМРОЛ

    7 5 Отговор
    Не трябва ДБ да прави каквото и да е "На всяка цена" . Не трябва да стават ... като Слави Трифонов. Да правят на всяка цена глупости.
  • 37 ПРАВА СИ.

    13 1 Отговор
    Когато кокала се изплъзва от устата ви, давате всичко - и от пред, и от зад. КОКАЛАААА ...
    А за народа - постна топла вода - щото ако е студена няма да може да я "духа" ...
  • 38 морков

    6 0 Отговор
    „тази абсолютно безпрецедентна върволица от избори“ заради „ужасяващото усещане на хората за липса на сигурност“ / от липса на справедливост отидохме към липса на сигурност за КОЙ $ кой , а какво ли още липсва на българските граждани за да искат преориентация към русия ? явно си нямате и идея за живота в бг извън подлагането на политически динени кори и бизнесменски банани
  • 39 Прав

    14 2 Отговор
    Всичко и с всички ще направят за да изкарат още някой месец повече. Защото вече парламент няма и да помиришат.
  • 40 чичо

    11 0 Отговор
    " най-належащи в момента са Планът за възстановяване и устойчивост, който „трябва да бъде довършен от този екип на тези министерства, защото те са започнали изработването на тези програми“,"
    Прокопи, Черепа, Бобокови.... чаката да "усвоят" по 3-4 млрд от Плана за възсановяване.... ще има гърч!
  • 41 Мончева

    10 0 Отговор
    Тази коза ли е овца ли е не е важно….Важно е,че нищо не разбира от политика но работи,като политичка🥴🥴🥴Щом я докарахме до там работата е ясна.Оставка и нови избори и такива,като тази да ги няма.И няма да ги има за щастие.ДБ са долни нещастници,предатели на синята идея.Не съм синя,но без ляво и дясно не може.На нас обаче не ни върви.Нинова уби лявото ДБ и не само дясното и по този случай ни яхнаха ПП.Хора бе,кьорави ли сте?Как може да вярвате на такива изпечени лъжци?Вземете се в ръце и мислете преди да гласувате.Какво ви помогна Нинова????
  • 42 Дамаджони уокър

    14 3 Отговор
    Никога вече родоотстъпници!!!!!Предатели за колко ви купиха????Нямате право да решавате вместо народа!!!!
  • 43 Хихи

    10 2 Отговор
    Вкопчени във властта, като за последно. Ама наистина за последно
  • 44 Нема вера

    9 0 Отговор
    Никой не ви вярва, а и колкото да ви дава Сорос не ги заслужавате. Но да намесвате във
    вашите задкулистни игри България никой няма да ви позволи. Колкото изкарахте в този парламент ви стига. Мравояда да си събира четата и да изчезва, твърде много злини докара в трите парламента. Четвърти няма да помирише, ако не се вмъкне в някоя коалиция.
  • 45 Марш

    5 1 Отговор
    гнусни фашисти. Позор за България.
  • 46 Доктор

    2 1 Отговор
    Соросоидни отрепки.
  • 47 импийчмънт и съд

    4 1 Отговор
    Просто правителството на баджанаците трябваше да си отиде. Момента никога не е благоприятен. А това правителство беше инсталирано с любезното съдействие на пРезидента Разединител. Който сега се дистанцира от него като от ядрени отпадъци.
  • 48 987

    4 0 Отговор
    ДБ са ФAAШИCCИTTИ!
  • 49 ВИС 2

    2 2 Отговор
    ДАНЪЦИТЕ НА ЛУК ОЙЛ ДА КАЦНАТ ОФИЦИАЛНО! У БЮДЖЕТА! НЕ ДА МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ДОБРИ С ЧУЖДА ПИТА!
  • 50 ВИС 2

    2 0 Отговор
    В ПОНЕДЕЛНИК, ЩЕ ВЗЕМА ЕДНА РОЛКА СИН СЕЗАЛ. ЗА УЛИЧНИТЕ СТЪЛБОВЕ, КАКТО ВИ ОБЕЩАХ МАЙ МУНИ :)
  • 51 ЛЕВСКИ

    2 0 Отговор
    ТОА НЕ СЕ ШЕГУВА!
  • 52 Хахахх

    5 0 Отговор
    Тая на снимката не е ли същата, която се беше опънала по минижуп вчера докато гласуваше против България?!
  • 53 Цървул Цървул

    3 0 Отговор
    Ели, боцни си още едно тату, мания тая политика, че те отрови.
  • 54 коча

    3 0 Отговор
    Ми чи то на новите избори парламен за вас нямаааа
  • 55 Kобрети

    4 0 Отговор
    Вие следващия парламент ще го гледате по телевизиите...
  • 56 може би краварите

    1 0 Отговор
    за 6 месеца не се сещам какъв закон приехте - как ще приемете 20-тина закона за 4 месеца?
  • 57 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "нееееееее":

    А какво свършиха герб и мутропитекът?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Даааа

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "СлаФчо Tunberg":

    Много хубаво ще ни дооправи! Да не би през тези 12год.Бойко не ти вдигаше цените, та колко пъти се вдигнаха цените през 12 сетте години управление на ГЕРБ ? Колко бяха цените през 2009 когато Бацето дойде на власт и с колко се покачиха през цялото му управление?Да не говорим че ядяхме най- скъпата храна в ЕС с пай- ниско качество , даже и без война ни мореше!А за доходите да не говорим , оправиха си само техните!
  • 60 това

    1 1 Отговор
    козата ерато ли е ъъъ?
  • 61 А ни трябва.

    1 0 Отговор
    Време е за избори.
  • 62 гумата

    1 0 Отговор
    И кой ще ви бутне гювеч? Пак лошия Бойко нали?!
    Нещастници! Подарихте България на руските агенти и сега щели да подкрепяте! С колко депутатски гласа ще стане това?
  • 63 НЕЛИ

    0 2 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Калин

    1 0 Отговор
    Изказванията на ДБ винаги са били доста налудничеви, а да ни плашат със зимата вече се изтърка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове