Last news in Fakti

28 Юни, 2022 07:45 5 500 68

Огнян Минчев: Време е служебните кабинети да бъдат премахнати

  • огнян минчев-
  • служебен кабинет

Той определя институцията "служебен кабинет" като "едно от най-големите недоразумения, залегнали в Конституцията ни", и твърди, че това може да бъде поправено лесно и бързо - още в сегашния парламент

Огнян Минчев: Време е служебните кабинети да бъдат премахнати - 1
Снимка: БГНЕС

Служебните кабинети са отживелица от зората на демокрацията у нас. Те са уникално българско изобретение, непознато в Европа, и е време да бъдат премахнати.

Тази "еретична" теза разви във Фейсбук известният политолог Огнян Минчев. В публикацията си той определя институцията "служебен кабинет" като "едно от най-големите недоразумения, залегнали в Конституцията ни", и твърди, че това може да бъде поправено лесно и бързо - още в сегашния парламент, достатъчни са гласовете на 180 депутати. Доц. Минчев посочва, че никъде другаде в демократичния свят няма такава практика - при разпускане на парламента президентът да назначава специален МС, който да организира следващите избори.

"Навремето създателите на нашата конституция предвидиха подобен текст, мотивирани от желанието младата българска демокрация да избегне опасността едно действащо правителство в оставка да злоупотреби с властта си и да наруши правилата за провеждане на честни и свободни избори. Президентът бе конституиран като арбитър, който да осъществява прехода от едно парламентарно събрание към следващото. Тази разпоредба на конституцията помогна в решаваща степен за преодоляване на политическата криза от началото на 1997 г. , при която президентът Стоянов изигра важна посредническа и лидерска роля", припомня политологът в публикацията си. По-нататък той посочва:

"При последните два парламентарни избора през 2021 г. институцията на служебния кабинет показа своите сериозни дефицити и опасен потенциал, насочен срещу демократичната система. Президентът Румен Радев използва своите пълномощия, за да осъществи чрез двата си служебни кабинета основни промени в българските институции, неформално станали популярни като "изчегъртване".

В демократичната система "изчегъртване" не се предвижда, защото тя функционира чрез формални правила и легитимни институции. Ако е необходима системна борба с корупцията и реформиране на институционалната система, те се постигат чрез законодателни промени, преобразуване на съдебната система и елементи на изпълнителната власт за да се постигне по-ефективен контрол върху спазването на закона. Персоналната наказателна отговорност се осъществява чрез независимото правосъдие, а не чрез милиционерски рейдове в институциите".

Според Минчев чрез своите служебни правителства Румен Радев сериозно е разширил своите пълномощия и неформално акумулира огромна власт, непредвидена от Конституцията.

"Нещо повече - тази власт се разгръща в периоди на служебно управление, в което няма парламент. В ръцете на Румен Радев служебното управление се превръща в инструмент за еднолична власт, за която няма предвидени ограничения. Неформалното разширяване на неговите властови правомощия стигна дотам, негови политически протежета публично да получават "благословията му" и елементи и цели групи от състава на служебните му правителства да бъдат просто инсталирани във формулата на властта, която се конституира чрез новоизбрания парламент.

В момента, в който номинираните от ментора Радев лидери на новото управление се срещнаха с реалните предизвикателства на властта и започнаха да взимат нелеки управленски решения, президентът се изтегли в ролята на "политически наблюдател", критикуващ изпълнителната власт, без да осъзнава и да поема своята отговорност за нея - такава, каквато тя се е формирала под неговото менторство. Тази "независима" позиция на президента е толкова по-парадоксална, колкото по-голяма е неговата съхранена и при управление с действащ парламент неформална власт".

България навлезе в поредна политическа криза, при която най-вероятният изход от институционалната блокада ще бъдат нови предсрочни избори - т.е., ново служебно правителство. Ако следващото НС се окаже отново в състояние да не може да излъчи кабинет, отново ни чака поредица от служебни кабинети, с които Румен Радев ще управлява без парламент продължително и както намери за добре", предупреждава анализаторът. Според него ситуацията е опасна, защото "в един момент президентът може да направи публично извода, че не една или друга партия, а цялата партийнополитическа система е загубила управленския си потенциал и трябва да бъде заменена с друга конструкция - например на един полупрезидентски режим. Който би имал по-скоро измеренията на путинизъм,

отколкото на голизъм от типа на Петата френска република. В условия, при които хората вече са привикнали с настоящата ситуация - Румен Радев държи властта, а протежетата му носят отговорността и вината за неблагополучното управление - една промяна в посока еднолично президентско управление може да се осъществи прекалено и опасно лесно".

Тази опасност може и трябва да бъде предотвратена, смята доц. Минчев и обяснява какъв е начинът:

"Институтът на служебното правителство е изчерпал своя смисъл, заложен от законодателя при условия на току-що прохождаща демокрация. Днес този институт пред нашите очи обслужва президентската стратегия за непрекъснато разширяваща се еднолична власт. 3/4 от народните представители на настоящото обикновено НС могат да премахнат института "служебно правителство", който не съществува никъде другаде в Европа и в демократичния свят. Неговото практикуване у нас е все по-опасно и неподлежащо на реален демократичен контрол", заключава политологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радикал

    91 11 Отговор
    Време е партийците да отидете в отвъдното!

    Коментиран от #14

  • 2 Някой

    113 17 Отговор
    Е, когато не ви излизат сметките, не ви отърва да има има такива правителства.
    Продажник!

    Коментиран от #3, #60

  • 3 Айде и ти сега

    38 36 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Кви сметки? Назначават се някакви случайници да дремят в министерствата 3-4 месеца без грам отговорност, но с прилични заплати и права. Цялата администрация спира да работи и се скатава само и само да не ги шитнат. За разкош на финала си тръгват със скроното обезщетение от 6 заплати

    Коментиран от #19

  • 4 Тъжно

    66 16 Отговор
    Тоя добре ли е ?

    Коментиран от #36

  • 5 Фърчило

    23 59 Отговор
    Подкрепям. Оставане на правителството в оставка на работа докато има ново такова е силен стимул да бъде съставено ново правителство а не да се разтакаваме по избори
  • 6 1234

    76 20 Отговор
    Боже този и от конституция ли почна да разбира! Защо му давате трибуна?

    Коментиран от #13

  • 7 кир Ливанчо

    53 7 Отговор
    Време беше комунистическата партия да бъде забранена и в България трябваше да бъде проведена нормална приватизация, а досиетата на ДС да бяха отворени. Тогава служебните кабинети нвмаше да са проблем.

    Коментиран от #31

  • 8 А защо да се разпуска и парламента?

    48 9 Отговор
    Това също е голяма глупост. Парламентът трябва да работи и да се разпусне 2 седмици преди изборите. Уж сме парламентарна република, а 3 месеца караме без парламент.

    Коментиран от #18

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Простия

    39 12 Отговор
    След като в цял свят има монархии ДАИ със 180 гласа да променим парламентарната в президентска република защото се видя парламентарната в България не работи.

    Коментиран от #16

  • 11 ааа

    53 13 Отговор
    Време е народното събрание да се закрие. И без това МВФ управлява и казва какво да правим. Държавата не е управлявана от политиците. Над 30 години демокрация и нито едно правителство не работи за хората. Всички правителства мислят за джоба си. Пропагандират закона над всичко. И крадят с евро-демократични ценности. Ясно се вижда че тази щуротия обезлюди България. Време е личности да управляват страната не депутати.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 А сигурно

    15 29 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Повече книги е прочел от тебе. А ти си викай Господ на помощ.
  • 14 Ами

    12 18 Отговор

    До коментар #1 от "Радикал":

    Дай тогава някоя военна хунта от кашици и тъпунгели, които да съсипят държавата.

    Коментиран от #22, #49

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Умен си.

    17 7 Отговор

    До коментар #10 от "Простия":

    Президентска и монархическа държава едно и също ли е? Тука май всеки пише каквото му дойде на акъла. То и едни акъли, олеле...
  • 17 Петър

    43 2 Отговор
    За Европа е непознат и друг юридически парадокс който вирее само в България,задължителното ползване на нотариус при покупко-продажба на МПС.
  • 18 Айде и ти сега

    35 3 Отговор

    До коментар #8 от "А защо да се разпуска и парламента?":

    Прав си. А защо трябват цели три месеца за да се организират избори? Реално всичко се прави за месец
  • 19 Някой

    44 5 Отговор

    До коментар #3 от "Айде и ти сега":

    Ми, то и в редовните кабинети се назначават случайници. Последният такъв го доказа с пълна сила.

    Коментиран от #24

  • 20 Гост

    18 25 Отговор
    Прав е, време е за президентска република
  • 21 Кочо

    38 6 Отговор
    Време е такива соросоиди като тебе, лапачи на грантове от пазни НПО, не направили нищо смислено през живота си освен да сучат витиевати лакърдии, да бъдат премахнати!
  • 22 Ама защо бе?

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Кадрите от досегашната мафиотска шайка не я ли съсипват качествено?
  • 23 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    18 4 Отговор
    Премахни ги де!
    Просто е, кандидатираш се, печелиш две трети от местата в парламента и променяш конституцията.
    Нищо сложно няма!
  • 24 Айде и ти сега

    13 7 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Съгласен, но те са излъчени от партии и като се окъкат на изборите си понасят отговрността. А слъжебниците - нищо и всеки път се били справяли с работата си. Е ква е тяхната рабоята? Да организират избори? - че за това има ЦИМ, СИК и т.н.
  • 25 По принцип е прав.

    21 5 Отговор
    Всяко "служебно правителство" , въпреки че няма право, върши най - гадните неща, които не биха вършили редовните правителства. После "виновникът" изчезва някъде, неизвестно, награден за добре свършената работа. Новото правителство идва на бял кон, чистичко, нямащо нищо общо с мърсотиите, удобно забъркани от "ония, другите". А измаменото стадо очаква е сега, тези, новите, неопетнените, да изпълнят обещаното. Светлото бъдеще се отлага, защото те лошите са виновни и видите ли първо трябва да им изринем авгиевите обори. И ВСЕКИ ПЪТ ТАКА ДО СЛЕДВАЩИЯ. Вервайте!
    - Бееее. Беееееееее. Отвръща стадото в захласт.
    Познато ли е? Да, така е, защото НИКОЙ ПОЛЮТИК НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА РЕШЕНИЯТА И ДЕЙСТВИЯТА СИ, ЛИЧНА, ГРУПОВА, ВСЯКАКВА. Имунитет му викали. Давност имало.
    Тука е заровено кучето.
  • 26 ТО-220

    22 5 Отговор
    Време е продажните анализатори да бъдат премахнати.
  • 27 Марко Тотев

    13 3 Отговор
    Гладна кокошка,просо сънува!
  • 28 Лост

    24 2 Отговор
    Време е да се намали броя на депутатите.Време е избрани депутати да не могат да се отказват от мандата си.Време е депутати да могат да бъдат отзовани от районите от които са избрани.Време е и кодекса на труда да се отнася и за депутатите -при неявяване на работа аут от Н.Събрание.
  • 29 Оги

    11 14 Отговор
    А може ли да променим Конституцията така: Член 1.: България е президентска република с пожизнен президент Румен Радев. И да премахнем ненужния никому парламент.

    Коментиран от #34

  • 30 Североизточномакедонски историчар

    14 0 Отговор
    Време е дъртите червени мимикрирали номенклатури и отрочетата ви, които се пробутват за "демократи" и верно слуги на новите господари, да отидете на гробището на историята!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 точно

    8 0 Отговор

    До коментар #30 от "Североизточномакедонски историчар":

    Така, да престане да замърсява пространството! Смърди!
  • 33 Диктатура

    9 3 Отговор
    Напротив, време е да се суспендира конституцията, и парламента, депутатите и политолозите да бъдат премахнати.

    Коментиран от #37

  • 34 Струва си

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Оги":

    Да се обмисли!
  • 35 ЧИТАТЕЛ!

    14 4 Отговор
    Време е кухите служебни шамани,като Огнян Минчев, да бъдат премахнати...!!!
  • 36 Отговор!

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжно":

    Тоя отдавна не е добре...!
  • 37 Амчи...?!

    5 1 Отговор

    До коментар #33 от "Диктатура":

    Те тогава ще умрат от глад...
  • 38 737377273

    6 2 Отговор
    Служебните кабинети са необходими от спецификата на манталитета на българина .И благодаря на тези мъдри хора със наистина знания за държавата и държавните дела.Не съм съгласен с тоя чичка.Винаги държавните дела трябва да се взима в предвид манталитета на живеещите в тая държава.
  • 39 нормален

    9 3 Отговор
    Ще ви се, американски подлоги....
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ежко

    10 3 Отговор
    Докато има Минчевци, служебните кабинети са задължителни именно да се избегне опасността едно действащо правителство в оставка да злоупотреби с властта си и да наруши правилата за провеждане на честни и свободни избори!Точка!Това,че никъде другаде го няма, не е аргумент.Другаде също така няма и Огняновци!
  • 42 Българин

    12 3 Отговор
    ......."известният политолог Огнян Минчев".......
    ..........
    По-скоро е известен манипулатор, лицемер и платен лъжец.
  • 43 Край на служебни кабинети

    5 8 Отговор
    Абсолютно е прав. Радев докара разрухата и хаоса. Докато той създава служебни кабинети ще затъваме още повече и ще се въртим в омагьосан кръг.
  • 44 нннн

    12 2 Отговор
    Едно свалено, вредно за страната правителство не бива да остава на власт и да вреди още два месеца.
  • 45 Няма лиценз

    9 3 Отговор
    Бившият даскал по научен комунизъм няма морален лиценз да ми дава акъл.
  • 46 Време е

    11 2 Отговор
    и служебните лизачи на Козяк да бъдат премахнати!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Минчо Минчев

    12 0 Отговор
    Минчeв казал, че слyжeбнитe кaбинети били "уникално българско изобретение, непознато в Европа".
    Да бе, затова в Белгия през 2010 служебен кабинет управлява 541 дни, а през 2019 - 494 дни. Също толкова "непознати" са служебните кабинети в Северна Македония, Германия, Нидерландия, Гърция, Испания и Ирландия.

    Коментиран от #56

  • 49 Шоги6

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ами":

    Какво да да съсипят...?!!! Че то държава остана ли ? От парламента и правителството за 32 години я разпиляха, продадоха и окрадоха..... Остана само територия.... наречена България....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 е да ама КАК ДА СЪЗДАВАМЕ ПОВЕЧЕ БИВШИ

    3 1 Отговор
    ПРЕМИЕРИ И МИНИСТРИ КОИТО СЛЕДВА ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ ДА ВЗИМАТ МАКСИМАЛНИ ПЕНЦИИ ? НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НАШИТЕ СИ ПАРАЗИТИ!
  • 52 ВРЕМЕ Е ЗА ДРУГО ...............

    7 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ЗА ВСЯКО СВАЛЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ДА ИМА ДОЖИВОТНА КАТОРГА В СИБИР ИЛИ ГИЛОТИНА НА МЯСТО ПРЕД МС !
  • 53 Гай Турий

    9 1 Отговор
    Време на тулупи да не се дава думата.
  • 54 Разпоредбите на конституцията ни не са

    10 2 Отговор
    "отживелици". Отживелица е О. Минчев - бившият член на БКП и асистент в катедра „Научен комунизъм“ на СУ, е сега верен пудел на амриканци и DW.
  • 55 юнкер

    5 2 Отговор
    ТОЗИ ХРАНЕНИК ПСЕВДО АНАЛИЗАТОР ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ Е ТОЛКОВА НАЯДЕН ОТ САМИТЕ ТЯХ ,ЧЕ ЧУСТВА СТРАХ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ,ТЪЙ КАТО ПОЛИТИЧЕСКАТА НИ СИСТЕМА Е ПРОСТО ЯЛОВА И СЪЗДАВА ОСНОВИ ЗА КОРУПЦИЯ И ГЛАД СРЕД НАСЕЛЕНИЕТО !!!!
    ОТ ТАКИВА КАТО НЕГО ДЕТО МЪТЯТ МОЗЪЦИТЕ НА ХОРАТА, ОБЩЕСТВОТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА И ТЕ ТРАБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ КАТО ПОДСТРЕКАТЕЛИ НА ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯТА !!!!
  • 56 Жестоко лъжеш

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Минчо Минчев":

    Има преходни правителства, базирани на широки политически съгласия. Почети не поствай измишльотини.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Лея13

    1 1 Отговор
    Абсолютно прав!Наш Муньо натвори такива каши и сега - ни лук ял,ни лук мирисал.Обича властта, обаче без да носи отговорност.Хем се правят на шефове с Илианка,хем все в позиция да критикуват или одобряват.Много противно се набърка в политиката тоя и много беди ни навлече с тези позьори и ментърджии, които ни натресе на главите.По далеч президентите досега не са стигали.Тоя се оля!
  • 60 Лея13

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Тази дума -продажник- май вече се изчерпа и нищо не значи!Не се хаби, много добре знаеш, че човекът е прав, защото наистина президентът много се набърка в политиката( което изобщо, ама хич не му е работа) с непремерения си популизъм и изобщо не се учудвам, че в момента не поема отговорност за това, защото човекът е самовлюбен и властолюбив.Ето това има предвид Минчев, когато казва, че трябва да му се изземат възможностите да се меси в политиката, като цяло.

    Коментиран от #64

  • 61 Христо от Ерусалим

    0 0 Отговор
    Конституцията изначално е сб.ъркана.Незвисимо от това в началото на прехода в обстановка на смяна на политико икономическата система тя изигра и положителна роля в контекста на политическото поляризиране на обществото.Днес се нуждаем от нова конституция на фона на членството ни в ЕС.В събитията през96/97година президента Петър Стоянов показа държавническа мъдрост и качества на държавник от висок ранг.Най сполучливия президент от
    прехода .
  • 62 Пепи

    1 1 Отговор
    Глупости! Провалената Подмяна ли ще организира изборите?
  • 63 Мартина

    2 0 Отговор
    За българите е най добре да бъдат управлявани само от служебен кабинет. Другите са вредни за нас.
  • 64 Мартина

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Лея13":

    Ами президентът е за това.да участва и да се бърка в политиката. Нали за това е избран.!
    Не е участник в черешката на тортата.
  • 65 време е

    2 0 Отговор
    за НОВ НАРОДЕН СЪД.
  • 66 Цървул Цървул

    2 0 Отговор
    Време е да забраним шкебе чорбата на Минчев.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Иванов

    0 0 Отговор
    Само дето с 2/3 от народните представители няма да стане, защото това е промяна на държавното устройство, което е предмет на Велико народно събрание.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове