Last news in Fakti

28 Юни, 2022 08:07 1 584 16

Възраждане към Сербезова: Иновацията ви създава повече проблеми в здравеопазването

  • възраждане-
  • промени-
  • здравеопазване-
  • сербезова

Всеизвестен факт е, че от години основният проблем на здравеопазването е, че се „налива вода в пробита каца“. Системата е изградена така, че позволява да има злоупотреби

Възраждане към Сербезова: Иновацията ви създава повече проблеми в здравеопазването - 1

На 29 април 2022 г. е сключен Анекс по Договор № РД-НС-01-4-13 за изменение и допълнение на Национален рамков договор (НРД) за медицинските дейности между Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и Български лекарски съюз (БЛС) за 2020-2022 г., обнародван в ДВ на 17 май 2022 г. В този Анекс като начална дата за въвеждане на изцяло електронно издаване на медицински направления фигурира 1 юни 2022 г. - без право на гратисен период за изпълнение на медицинска помощ. На база на него в болниците в България трябва да се въведе система за електронни направления, която уж е в сила от 1 август, но реално започна да функционира от 1 юни заради датата на работещите в извънболнична помощ. За изготвянето на тази система няма медицински стандарт. Здравната каса не осигурява единен програмен продукт. Личните лекари, лабораториите и болничните заведения работят с няколко вида софтуер от различни производители, закупувани със собствени средства и между които е много трудно да се осъществи стиковка и синхрон. Това е може би основната причина за неудачите при въвеждането на системата. Няма и осигурена защита на всички данни, кой какво въвежда и кой може да го ползва – не е много ясно. Това се казва в изявление на ПП "Възраждане".

Въвежданите промени в здравеопазването са по заявеното намерение на „Продължаваме промяната“ в тяхната предизборна кампания. Всеизвестен факт е, че от години основният проблем на здравеопазването е, че се „налива вода в пробита каца“. Системата е изградена така, че позволява да има злоупотреби. Парите за здравеопазване реално не достигат, защото те не се разпределят правилно. Най-потърпевши от това са медицинските специалисти и пациентите. Който започва да променя и реформира една такава система, от която пари „изтичат отвсякъде“, показва, че няма намерение да я промени. Първото, което е необходимо да се вземе като мярка, е да се запуши дупката в пробитата каца.

Разделянето на заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението е от първостепенна важност, за да започнем да говорим за ефективна реформа в здравеопазването. Нещо, за което никой от управляващите в последните години не говори.

На медицинските заведения не е даден гратисен период, за да тестват системата, която очевидно няма да работи добре, защото в нея към момента не е заложено лекар да има достъп до резултатите от изследванията на пациент, когото преглежда, ако те (резултатите) са от външна за него лаборатория. Тоест, ако пациентът се преглежда при лекар от медицинско заведение „Х“, а си прави изследвания в медицинско заведение „У“, лекуващият го лекар от „Х“ няма достъп до резултатите от „У“.
Това обезсмисля изначално въведената електронна система, която на практика не улеснява, а затруднява доставката на медицинска услуга. Липсата на предвиден тестов период, разбира се, допълнително затруднява дейността, тъй като се откриват всевъзможни грешки. Изпращането на данни и резултати се оказва дълга и сложна процедура, което забавя значително работата на медицинския специалист с пациентите му. Факт е и това, че медицинският персонал не винаги е достатъчно технически подготвен, за да си служи с програмата. Не се получава бързо и лесно, както ни обяснява правителството в оставка. Аналогична беше ситуацията с въвеждането на електронните рецепти, което, както е известно, се провали на два пъти. Проблемите се увеличават с факта, че в някои болници не е постъпило своевременно уведомление от Министерството на здравеопазването (МЗ) за регистриране на работещите с данните на пациентите в Национална здравно-информационна система (НЗИС). Изискването за електронен подпис на лицето води до допълнителен разход за медицинското заведение, което си е за негова сметка.

В и без това трудната ситуация за лечебните заведения, в която лимитите им не помръдват, а разходите се увеличават, рискуваме още повече да се влоши ситуацията със здравеопазването в страната.

Проблем е и това, че много от пациентите нямат необходимата техническа подготовка или не притежават "умни" телефони и компютри, например пенсионерите, за да проверят електронните си резултати или издадени направления. А ако някой друг им помогне и извади резултатите - това е достъп до лични данни от трето лице, което често не е оторизирано за такова действие.

Вдигането на заплатите в болниците при настоящата система води до това, че за да осигурят зададените от правителството по-високи заплати от една страна болниците трябва да правят повече и по-скъпи клинични пътеки, което не винаги е оправдано и нужно, а от друга страна клиничните пътеки се ограничават от поставяните от Здравната каса лимити, при което повишените разходи за заплати могат да се компенсират единствено от по-ниски разходи за лечение. Получава се порочен кръг и задънена улица.

Всяка иновация, която създава повече проблеми отколкото да дава решения, е по-скоро вредна. Вредно е и правителството в оставка, в което здравната система беше поверена да се управлява от медицински дилетанти с търговски интереси.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    8 34 Отговор
    Лостя, проблемите ги създавате вие - руските проксита!

    Коментиран от #10, #15

  • 2 Коментар

    34 5 Отговор
    Той Кунчо Доцентов нали каза, че сме в нова вълна и прозорецът за 4-ти бустер е отворен?!
    Нищо, че същия Кунчо бе уличен, че участва в една от организациите на "елитарите"!!!

    От такива продажници и предатели всичко може да се очаква!!! Тия за пари ще започнат да подаряват и децата си на дълбокото си ръководство, ако им ги поискат!!!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!
    НЯМА ДА СПРА ДА ГО ПОВТАРЯМ, ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ С МНОЗИНСТВО, ИЛИ НЕ СЕ ОТМЕТНАТ ОТ ДУМИТЕ СИ!!!

    Коментиран от #5

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    23 1 Отговор
    Тая Гешев добре я подкара, но защо не я довърши?!
    Добра е само в едно - да се омъжва и развежда!
    Четири брака моля ви се......как пък не се намери един свестен за нея.....или тя не е свястна, не знам.

    Коментиран от #6

  • 4 Ми иновация му е майката,Сребезова,

    5 26 Отговор
    Копейкин му се иска да придобие нова иновативна къща.По възможност - в З.Европа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами просто е

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Защото и бою пълзи за пари дето да открадено пред глобалистите на ЕС
  • 7 Копейкин е позор

    5 11 Отговор
    Гунчева :
    Проблемът е, че не може да се издигат верни и да се ползват за умни. Липсват изявени кадри в основни ресори на държавното управление и дори такива, които могат да бъдат на отговорни постове дори на средно управленско ниво. Посочвам като пример, че в групата ни няма нито един лекар, заради което се наложи аз да съм член на здравната комисия.

    Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взето за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища.
  • 8 Копейкин

    4 11 Отговор
    Това трябва да е от писанията на ЕлГуни, тя беше в здравна комисия .
  • 9 Проблемът

    3 6 Отговор
    Проблемът е, че софтуерните фирми не желаят да се откажат от приходите от медицински софтуер, а натам отиват нещата, ако всичко е в облачни технологии и съответно саботират всяко нововъведение.
  • 10 Не драскай

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    глупости, а беж да се фъксинираш. Те умнокрасивите така правят. Бъди носител за пример на козяшкия ти прогрес.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анонимен

    12 0 Отговор
    Сега се разхождаме между лекарските кабинети, лабораториите и аптеките два пъти повече, отколкото преди. Уж улеснение, но не! Нерви и време да имаш! Възраждане посочват проблемите, но дали има кой да ги реши?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    На какво си? Яко си напушен.
  • 16 като седнат на стола и се превъзнасят

    1 1 Отговор
    Цялата здравна система ни е извратена , като хората дето я клатят по столовете и бюрата в канцелариите.
    Какво стана с заявките ви за билниците, за здравната електронна карта ма г-жо Сербеза Асенова?
    Бяхте и си оставате един голям ДЖАНГЪР в българската политика вие и цялото кирово кабинетче!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове