Last news in Fakti

15 Юли, 2022 04:21 5 800 56

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е посечен в центъра на София

  • атентат-
  • стефан стамболов-
  • съсечен

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е посечен в центъра на София - 1
Снимка: БГНЕС

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. Няколко дни по-късно умира една от знаковите фигури на Царство България.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

В периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране, припомня в блога си Дани Иванов. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мухахаха

    45 15 Отговор
    Мисля, че дори самия "автор" едва ли би разтълкувал какви нелепости е написал. "Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му".. Кой на кого посича ръката, бе авторе? Кой е този "той" във случая? Защото така както си го написал този "той" трябва да е Стамболов, а не нападателя му. По нататък в този ред на мисли излиза, че Стамболов заедно с другите останали нападатели започва да рита падналия първи нападател... Много шумове имаш в главата, Шуманов!

    Коментиран от #5, #8

  • 3 До Факти

    30 5 Отговор
    Спрете да използвате думата "знаков" за значими личности! Думата е присъща за ъндърграунда.
    Благодаря!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дипломат Чукча

    32 3 Отговор
    Браво ФАКТИ.Дано народът се усети от тънкия намек!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пламен

    17 30 Отговор
    Убит е от македонски бандити по поръчка на русия

    Коментиран от #14

  • 13 Така се пада

    33 22 Отговор
    на народните изедници. Бил е тотален диктагор
  • 14 Тъй Пламенчо,тъй..

    43 17 Отговор

    До коментар #12 от "Пламен":

    Русия убила падналият от власт Стамболов,Русия обесила Левски четири години и половина,преди да нападне Турция,кажи сега кой ислямизира Родопите в 17 век? Чакай да позная - пак Русия,нали?

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Фаса

    15 26 Отговор
    Хайде от русофили толкоз. Копейката го показва. Много викане и настървено държане, но в същината си нищо. Русофилите /комунягите са извършвали атентати срещу собствения си народ......

    Коментиран от #19

  • 17 Хвойна

    12 27 Отговор

    До коментар #14 от "Тъй Пламенчо,тъй..":

    Стига си хвалил Русия. Ами вземи прочети малко не пропагандна литература
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахаха..

    24 3 Отговор

    До коментар #16 от "Фаса":

    А "клаха народа си тъй както и турчин не го е клал" до кого е адресирано,помниш ли?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Възрожденец

    17 17 Отговор
    "Като разбрахме, че Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни, ние се сепнахме, събрахме силите си и се почна между Россия и нас една страшна и непримирима дипломатическа война, война между „освободителите“, днес превърнати в грабители, и „освободените“, между малкия Давид и исполина Голиата…
    И ясно е за всякиго, че всички желаят да одържат победа българете над руссите, безмерно малкия и слабия над безмерно големия и силния. С едно постоянство, което учуди всичкия свят, с една неучаквана вещина, с една примерна ревност и бдителност, с една предвидливост и съобразителност българете унищожиха всичиите руски интриги, разкъсаха всичките им примки и прескочиха всичките трапове, които им бяха приготвили „освободителите“. Интригата и подкупът, заплашванията и заканванията не подействуваха, изкуствено приготвените бунтове умряха преди да се родят, обещанията много малко души прилъгаха, нотите останаха мъртва буква…"
    из дневника на Стефан Стамболов, 6 декември 1886 година

    По време на управлението на Стефан Стамболов ( 1887 - 1894), Русия едностранно къса дипломатическите отношения със България. Изненадващо, отървавайки се от своя опекун, Родината ни отбелязва невиждан и до днес, подем в своето развитие. ".

    Коментиран от #29

  • 22 Чоко.

    22 19 Отговор
    Един псевдо поборник по малко..Кариерист и лицемер..Интригант ..Монархист.Докарал на България ,немското чудовище Фердинанд..Да се изтрие от учебниците по история..Да се забрави.!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Синдикат на Ало Измамниците

    11 14 Отговор
    Общо взето, руски подлоги по нашите географски ширини не липсват! И тогава, и сега!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Точно той

    21 5 Отговор
    Точно Стамболов започна гражданската война а България. Стамболов първи уби и вкара в затвора българи. Стамболов ни натресе инфантилния дойчовец ...Кобурга.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 МОМЧИЛ ЮНАК

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЕЛЮ ХАЙДУТИН":

    КОШНИЦА вземи рибока ИЗЛОВИ в зори
  • 29 МиДа

    7 8 Отговор

    До коментар #21 от "Възрожденец":

    И в бъдеще ни очаква подем, като се отървем от руското влияние! Само Киро да се пази от русофили, майцепродавци.

    Коментиран от #34

  • 30 Софиянец

    8 11 Отговор
    Чета коментарите и се смея на неграмотността на родните подлоги руски. Жалка предателска картинка. Днес имаме Кирил Стамболов, който ви разката играта русоробска ;)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Помнете

    8 3 Отговор
    България е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американските въздушни сили, като най-тежко са засегнати София, Скопие, Ниш, Пловдив, Дупница, Враца и много други селища, които нямат особено военно-оперативно значение. Приоритетно са атакувани хуманитарни, духовни и културни обекти и много обикновени сгради. Особеност на англо-американските атаките е практиката им пускат осакатяващи микробомби c вид на лакомства, играчки и писалки, с цел да бъдат поразявани най-вече деца.

    Коментиран от #42

  • 37 МиДа

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "питам си":

    Англичаните бомбардираха София, руснаците бомбардираха Добруджа. Нещо по темата да кажеш?

    Коментиран от #44

  • 38 Ма да ама

    5 5 Отговор

    До коментар #33 от "питам си":

    Кой обстрелва Варна и Балчик от кораби и напада Добруджа? По "братски"...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Някой

    4 5 Отговор
    Този Стамболов най вероятно е бил същият убавец като сегашния ни елит та затова му се е случила случката!
  • 42 Айде прочети протоколите на Сталин

    4 5 Отговор

    До коментар #36 от "Помнете":

    Там ясно се казва, че САЩ искат да спрат бомбардировките, на Сталин и Чърчил не позволяват.

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Историк

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "МиДа":

    То тая бомбардировка над Добруджа се появи последните 10 - години по нета, иначе реално такава бомбардировка не е имало. Има съобщение за хвърлени бомби над Добрич, точно на 22 юни 41, г. , през нощта от неизвестни самолет, точно тогава Почти не се е обърнало внимание на това предвид другата новина, началото на операция Барбароса. Бомбардировката , ако въобще може да се нарече такава се е приписала тогава, на британската авиация, която се е опитала да стигна до Плоещ. Едва ли някой трезвомислещ би допуснал, че в първия ден от войната когато луфтваве сварва абсолютно неподготвена съветската авиация, при което последната в по- голямата си част е унищожена на земята, тя би тръгнала да прави бомбардировки извън своите граници в трета страна, която не е във война със СССР
  • 45 сирене

    1 3 Отговор
    бре таз Русия дори немския Княз подкопала... Сами си го убихме, сами си го предадохме и пак някой друг ни е виновен. То затова сме тук, днес.
  • 46 Звучи повече от смешно

    2 2 Отговор

    До коментар #42 от "Айде прочети протоколите на Сталин":

    Сталин ме позволил на американците да спрат бомбардировките и те продължили защото той не дал. Вярно е, че днес всеки може да напише каквот си ще в интернет и ксквот му роди фантазията, но все пак трябва да ома някаква връзка с мотмалната логика.

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Да всички документи

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Звучи повече от смешно":

    са публикувани от Руската академия на науките. Сталин е съюзник на САЩ. Но русофила не чете, той е готов предател.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ричард Никсанов

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Тодор Правешки":

    Сър, удобно не си прочел че на 19 октомври 1943 г. Чърчил заповядва, София да се бомбандира. Прочети и другите му "любезни" думи, казани за българския народ!!!

    Коментиран от #55

  • 55 Другарю

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ричард Никсанов":

    прочети руските протоколи разасекретени 90-те години, от самите руснаци. Много е удобно да изключиш другаря Сталин, който иска унищожението на София.
  • 56 Дика

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Точен":

    И всяко тръгване с Русия още по-големи беди...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове