Last news in Fakti

14 Юли, 2022 07:24 3 135 38

Стив Ханке: При слабо евро дръжте спестяванията си в левове

  • стив ханке-
  • ецб-
  • евро

Той е категоричен  - еврото губи позиции заради пълното недоверие към политиката, която Евросъюзът води

Стив Ханке: При слабо евро дръжте спестяванията си в левове - 1
Кадър Нова тв

След срива на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове. Съветът е на професора по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс” в Балтимор Стив Ханке. Пред NOVA той заяви, че налагането на санкции на Русия всъщност е рефлектирало много по-лошо върху Европа. По думите му те са се оказали самоубийствен акт за европейските икономики. Според Ханке в краткосрочен план еврото поевтинява заради вдигането на лихвите в САЩ - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем обаче е войната в Украйна.

„Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, много по-лошо европейските икономики. Щетите за Европа са драматични. Когато има война в Европа, доларът винаги поскъпва”, допълни Ханке.

Той е категоричен - еврото губи позиции заради пълното недоверие към политиката, която Евросъюзът води. В такива ситуации инвеститорите бягат от еврото.

„Санкциите срещу Русия са и причината да падне правителството в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените санкции се превърнаха в политическо гробище. Това, което Европа трябва да направи, е да спре войната незабавно чрез дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и никога не са работили”, каза още професорът.

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на следващата и САЩ, и Европа да влязат в рецесия. А големият печеливш в моментна е Китай. За България и обикновените българи ефектите от поевтиняването на еврото ще се усетят с допълнително поскъпване на стоките и услугите.

„Създава допълнителна инфлация. България, макар, че не е пълноправен член на еврозоната, е обвързана с еврото заради валутния борд. Това означава, че проблемите с инфлацията и поскъпването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, докато еврото е слабо. И пак стигаме до санкциите срещу Русия. Решението на България - да застане твърдо зад санкциите, беше глупаво. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, отколкото, ако спестяванията са в евро”, поясни Ханке.

За да сме по-защитени, трябва да запазим валутния борд и да не бързаме с въвеждането на еврото, смята той. За късмет България е във валутен борд и това дава повече възможности за борба с инфлацията, категоричен е Ханке.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 10 Отговор
    Евро=долар=рубла

    Коментиран от #18, #23

  • 2 Напротив

    10 35 Отговор
    Влизаме в €врозоната !
  • 3 Боруна Лом

    39 13 Отговор
    ТОЗИ Е МНОГО ПРАВ! ЕС === ХАРА КИРИЛ!
  • 4 Ама моля ви се

    43 15 Отговор
    Киро Шприца и многополовият Кокор знаят по-добре.
  • 5 роко

    22 5 Отговор
    Ееее друго си беше едно време.

    Левовете в марки сменям аз, вино за да пия в този час. Доларите стават, левовете не. Аз ще се напия в долари поне.
  • 6 34412

    50 11 Отговор
    Марионетното ни правителство назначено ни от краварите обра доходите и спестяванията на Българина за пореден път сме занулени, пък после да вярваме на крадливи и некадърни политици! Колко пъти ни обирате, колко сте нагли, как човек да повярва в политическата класа на България, като тя е зависима от краварите?
  • 7 Деций

    33 2 Отговор
    И къде е разликата,при фиксиран курс???

    Коментиран от #30, #37

  • 8 Трифон зарезан

    19 3 Отговор
    Ало еврото е вързан за лева. Инвестираните в слънчевата ел.енергия, термопомпи, био газова инсталация.
  • 9 BS глупости

    15 12 Отговор
    Пълни глупости. Инфлацията в ЕС e 8%, у нас 17%. Съдете сами. Вярно е че си привнасяме заради турските стоки инфлация голяма от Турция, където за храните е над 100%,. битова не променя нещата.

    Коментиран от #14

  • 10 Селянин

    33 7 Отговор
    Опитът показва, че започнат ли медиите да ви дават съвети, е правилно да се прави точно обратното.
    Вероятно някой някъде има мноооого левове, които иска да разкара в евра, но няма много клиенти за левове и се пуска такава статия да излязат мераклий за левчета.
  • 11 Йово

    11 7 Отговор
    Ако Боко вземе отново власта, вероятно историята от 2014 с КТБ ще се повтори в рамките на периода до 2025. Тоя път с коя ли банка? ПИБ може би? Гледайте от къде е основното финансиране на далаверите на Пеевски, Доган и Боко и ще стане ясно. Другата година по това време ОЛП ще е не по-малко от 5% и ипотечните заеми за физически лица поне около 8-10%. Румънците скоро въведоха кредитна ваканция за до 9 месеца. Ние сме от порядъка на около година, две след тях. Заради пега на лева към еврото.
  • 12 незнайко

    22 9 Отговор
    Най сигурно дръжте парите си в "БУРКАНИ" !!! Няма да се развалят само ще се ОБЕЗЦЕНЯТ, затова купувайте имоти !!! Който няма пари за имот ще си остане БЕДЕН както винаги !!!

    Коментиран от #34

  • 13 един

    10 13 Отговор
    Кат си пееш Ханкеле,кой ли та слуша!На тоя манипулатор все по-малко хора му вярват!
  • 14 бай икономисто

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "BS глупости":

    Коя инфлация в Ес е 8% ? Тая която я правят с молива ли ? Колко процента скочи Газа ? А Тока ? А това до къде води в общата сметка ?
    В България дървата за огрев , въглищата , голяма част от строителните материали скочиха двойно ! Това как върви с инфлацията ? Бензина скочи с 1 лев . Хляба от 0.500 кг - почти двойно .
  • 15 Международен експерт

    21 1 Отговор
    Бате, ама те са вързани. Колкото пада еврото - толкова пада и лева. И това го знам без да се имам за икономист.
  • 16 Навалний

    8 6 Отговор
    Аз ги държа винаги в $!
  • 17 Мендоса

    16 0 Отговор
    За два месеца от 1.60 до 1.95 за $. А кажи кой спечели?

    Коментиран от #19

  • 18 Магарето

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Идиот!
  • 19 Сметач

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Мендоса":

    Краварите за сметка на юрoгeите.
  • 20 📌🇧🇬

    12 11 Отговор
    Грешно Седларов, най сигурното пристанище е недвижима собственост по възможност в големите градове на България. Затова цените особено на вече построени жилища продължават да се покачват. Акцентирам! Вече построени жилища, апартаменти и къщи които се строят в момента щв бъдат под влиянието на Инфлационните процеси в България и ЕС, и високите цени на енергоносители, бензин, дизел, ел. енергия, в крайна сметка повече пари отделени за заплащане на трудът на работниците!
    И така ако искате да запазите стойноста на парите които притежавате вложете ги в Недвижима Собственост.
  • 21 Банкер

    13 2 Отговор
    Затова този човек си държи спестяванията в левове…
    Приказки за мишленца
  • 22 Рубладжийче

    14 7 Отговор
    Забрави да каже, че долара е тоалетна хартия. Тотално се е объркал експерта, спестяванията трябва да се държат в рубли. Те са най-стабилната валута.
  • 23 Истината

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стив Ханке = Колю Парамов = Румен Гечев
  • 24 Хаха

    11 1 Отговор
    За заблудените офце. Ние сме с фиксиран курс към еврото голяма разлика няма да има освен ако не падне борда което жи било лошо за нас. Интересно е че не првпоръчва друга валута като гранкове или долари …
  • 25 смешко

    8 6 Отговор
    Защо тогава турската лира пада след като турците не подкрепиха санкции срещу Русия. Явно статията иска да изкара Европа виновна заради слабото Евро

    Коментиран от #27

  • 26 Титуляр

    12 1 Отговор
    Стив Ханке къде видя високи лихви по влоговете в български банки. В момента масовата лихва е 0,00 % или изобщо не приемат депозити.
  • 27 Дядо

    13 5 Отговор

    До коментар #25 от "смешко":

    Защото там причината е друга. Падането и икономическите проблеми започнаха, когато се противопоставиха на САЩ. Всички си спомнят споровете покрай военната техника. Ако не искаш да си пушечно месо и да те хвърлят против Русия - създават ти проблеми. И така, и иначе проблеми. В момента великите сили се бият и е добре да не се месим. Ама на, глупави управляващи.
  • 28 Лошия

    8 5 Отговор
    Дръжте парите в лева, а не в евро. При положение , че сме във валутен борд. Не приемайте еврото, но не напускайте валутния борд. Тази измислица , това противоречие неможе да е писана от Стив Ханке.
  • 29 SSпаС

    3 2 Отговор
    Е нали сме вързани за еврото. Каква е разликата в каква валута ще ги държим?!

    Коментиран от #38

  • 30 Деменций

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Деций":

    Ама ха де? Ем нали той го прави валутнио борд! Какво иска да рече сега, че ойрото ще изчезне ли? Ами няма друга логика. Може пък да е за добре нали с количествените улеснения на г-н Драги, кога беше шеф на ЕЦБ се изкупиха борчовете на държавите донори на Ойросъюза, демек сега ЕЦБ е държател на тези борчове и ако изчезне ЕЦБ и ойрото и борчовете изчезват и се зафаща ново летоброене, а то както гледам май вече ще бъде в рубли!
  • 31 Пендо

    7 1 Отговор
    Пей си Пенке ле,кой ли те чува.ЕС се простреля не в крака,а в главата.
  • 32 киро

    9 1 Отговор
    Еврото пада защото ЕЦБ не иска да вдигне лихвите ,защото Италия,Гърция,Португалия и др 6те фалират,от това инфлацията 6те расте а еврото 6те губи стойност,задлажнялоста в евро зоната е средно над 90%,няма никакъв смисъл да влизаме в еврото,само глупаците и слугите искат да влезем в еврозоната
  • 33 Коко

    4 1 Отговор
    Добре, чичо. Ще държим, ако има какво.
  • 34 ГОСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "незнайко":

    И сменят банкнотите през 15 години, за да анулират нечии спестявания.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Няма разлика дефакто и

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Деций":

    тази статия нищо не казва реално. Още повече, че не можем да печатаме неограничено левчета. Едва ли някой ще почне да обръща евровите си влогове в левови, заради евентуалната по-висока лихва по влоговете, защото разликата дори да я има ще е нищожна.Честно казано не виждам на какво отгоре расте и долара. Всичко е спекулации и някои хора печелят много от това, но обикновените хора просто няма как.
  • 38 Разлика има

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "SSпаС":

    ЗА СЕГА. Лихвите по евро са по ниски от лихвите по лев. Но това е политика на банките и в частност ЕЦБ. Така е, защото вложителите наблягат на по сигурното, според тях, евро. Ако всички транслират спестяванията си от евро в лев, банките веднага ще променят условията. А ако всеки започне да реагира на банковите гимнастики за да избегне банкерския тероризъм, ще вдигнат и цената на чейнджа, така че губещи да са пак вложителите. Не забравяйте, че банката е най капиталистическият капиталист. При соца беше една каса, с орязани възможности за еквилибристика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове