Last news in Fakti

20 Юли, 2022 14:13 2 077 25

Калина Константинова представи нов план за временна закрила

  • калина константинова-
  • нов план-
  • временна закрила

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, „когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница“

Калина Константинова представи нов план за временна закрила - 1
Снимка: БГНЕС

След като кризисният щаб на кабинета „Петков“ посрещна най-голямата бежанска вълна в историята на България без никаква завещана административна и оперативна подготовка на институциите, днес вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласуване на заседанието на Министерския съвет напълно обновен и много детайлен оперативен план за временна закрила.

„Още в първите дни на нашето управление бяхме поставени в ситуация, в която България започна да посреща невиждана по мащаб бежанска вълна. За съжаление, установихме, че съществуващият план отпреди години е неприложим. В същото време границите на България преминаваха десетки хиляди хора, бягащи от война, над 30% от които бяха деца. Въпреки трудностите, ние предоставихме 100% временна закрила на всеки, който я потърси. Заедно с екипа на Оперативната координационна група на практика изградихме един изцяло нов свят, за да се справим с толкова тежка ситуация, в която имаше всички предпоставки за тежка хуманитарна криза. В новия план за временна закрила са разписани всички успешни практики, процеси и стандарти, които разработи нашият екип през последните 5 месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук насетне за хората с временна закрила“, коментира днес пред членовете на Министерския съвет Калина Константинова.

В Плана се предвижда за кризисна ситуация да се приема, „когато в рамките на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи временна закрила, са преминали държавната граница“. Разписан е и ясен списък на заложените функции и задачи, условията и реда за ресурсно осигуряване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили временна закрила.
Планът разгръща различни варианти, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на кризата. Като най-важна стъпка в създаването на Плана се смята включването на всички отговорни местни, централни и международни институции и ясното разпределение на техните задачи и ангажименти. Така например е предвидено активна роля да има новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество чрез създаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подпомагане и интегриране на потърсилите и получилите временна закрила.
С оглед на редица добри практики, които щабът създаде и изпълни пред последните 5 месеца, са разписани и точни инструкции и задачи на българските институции. На МВР е поверена ролята за разгръщане и организиране на изграждането на пунктове за първоначален прием (ППП), съгласно приложение №5, в зоните на ГКПП, граничната зона или в места по преценка на щаба. „Министерството на вътрешните работи (МВР) осигурява контрола и координацията на дейностите в ППП, изградени на ГКПП или в гранични зони; предоставя налични материални активи, човешки ресурси и организира изграждането на временните приемателни центрове (ВПЦ и транзитни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за временно настаняване, и подпомага управлението им“, е записано още в документа.
На Министерство на туризма се поверява задачата да разработва и администрира хуманитарните програми и при необходимост да настанява бежанци с временна закрила във ведомствени и други почивни бази и хотели.
Новият план за временна закрила препоръчва при подобни кризи да бъде създаван Национален оперативен щаб към Министерския съвет, който да осъществява взаимодействието с представителя на Върховния комисар на ООН за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и международни правителствени и неправителствени организации.
Пълното съдържание на новия план за временна закрила ще бъде публикуван на сайта на Министерския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    30 2 Отговор
    Какъв план, след седмица сте аут.
  • 2 ТаУмВзе

    12 0 Отговор
    И таа не е в Сливен ей! Зимен КРАХ
  • 3 Пич

    19 1 Отговор
    Външно вълната и е къдрава , като на овца , но въобще не е чак толкова умна !!!

    Коментиран от #8

  • 4 Наско от читалището съм

    22 0 Отговор
    Да питам само Калинка щипят ли я още за парапета колегите?

    Коментиран от #7

  • 5 Аз съм съгласен да и "дам"

    17 0 Отговор
    временна закрила" у нас до два месеца! Повече няма да мога да я изтрая тая Калинка, каквато и да е майсторка в леглото!
  • 6 При тая "Калинка", природата е

    15 2 Отговор
    направила грешка. Дала и е черна коса, а пък я снабдила с мозък на блондинка!
  • 7 Много як парапет има тая

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Наско от читалището съм":

    ще им изтърка "шперцовете" на цялата банда леваци!
  • 8 КирПич

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Тая ,като я гледам все ухилено -щастлива си мисля дали е на "щастливи хапове", с дилдото под бикините или си е такава по рождение ...
  • 9 От Несебър

    10 0 Отговор
    Оказва се накрая , че временна закрила сме дали ние които си отворихме хотелите, а вие още нищо не сте дали
  • 10 От Несебър

    8 0 Отговор
    Оказва се накрая , че временна закрила сме дали ние които си отворихме хотелите, а вие още нищо не сте дали
  • 11 Охо-бохо

    10 5 Отговор
    Укрите какви бежанци са за България? Имат обща граница с Полша, Румъния, Молдова и Русия. Да ходят там! Освен това Русия им дава веднага и поданство. Утре и тайландци ли ще приемаме, само за да надуваме свирката, че Китай си иска обратно китайците.
  • 12 Матей преображенски

    11 3 Отговор
    Невероятно попадение на киро с тая константинова,та тя има постоянно изражение на върховна екзалтация.Вместо да изпадне в па-ни-ка и у-жас от струпващите и се над главата буреносни облаци заради стотиците хиляди привилегировани чер-га-ри,които пристигат като по поръчка.Те за какво са пратени тук,да ни учат на ук-ро-нацИ му-ра.фе-ти ли?Да ни извъртят един май-дан и да наклонят везните окончателно към открита фа-ши-за-ция ли?Мерси,не е за нас тая работа,тук повечето сме ру-со-фи-ли,.те се пробваха,ама удариха на камък,софиянци успяха да ги смутят,да им се опрат и в резултат нищо не се получи.Въпреки масираната помощ от страна на властта,това в Москва не може да не са го отчели.
  • 13 Предлагам

    12 0 Отговор
    всеки работещ и всеки пенсионер да дари безвъзмездно по една заплата или пенсия съответно за подпомагане на всякакви бежанци. При желание може и повече от една.
  • 14 Гого

    13 0 Отговор
    Тая е тръгнала да вади биберона 😆😆😆

    Коментиран от #17

  • 15 Колю

    8 2 Отговор
    Кого ще посреща и закриля Константинова с този план, че се е начервосала и нахилила така, с широко отворена устичка? Отдааааавна стана ясно, че е срещу украинските ЖЕНИ и ДЕЦА, тогава кого? Може би непълнолетните в кавички афганистански момченца, които Ердоган ще прехвърли в България? Дали е случайност и факта, че точно сега по БТВ се върти едно малоумно клипче, изцяло с подвеждаща и неверна информация, с която другата хубостница-Мариана Тошева съвсем целенасочено вкарва в заблуждение хората, а след това такова ЧУДО ще им докара на главите, че изходът е само един? Положението с тези продажни хорица е мнооооого сериозно!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Волен

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гого":

    Просто Киро дали е потърсил и при нея ключа под парапета?
  • 18 Ивелин Михайлов

    9 0 Отговор
    Тая сама като я видя и вдигам строшения Ан-225 Мрия!
  • 19 Юрист

    12 1 Отговор
    Ако бях на Кире щях да напъна Калинчето.. мани я тая Лена..

    Коментиран от #21

  • 20 пешо

    5 1 Отговор
    голема свирка
  • 21 пешо

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Юрист":

    той ги напъва и двете
  • 22 Сидней Рейли

    5 0 Отговор
    Лъжа / лъжи и пак лъжи!!!!
  • 23 Боклук

    11 0 Отговор
    И тази пача ще клати парапета ако разгонения Киро я добара.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Шоп

    1 0 Отговор
    Тази дама се изживява,като актриса в сапунен сериал.Има нещо сбъркано,защо е все ухилена,не усмихнат,а ухилена?Явно е сбъркала мястото, не е за този пост.Спри се,жено задачите са отговорни,не се прави на клоун!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол