Last news in Fakti

24 Юли, 2022 19:55 2 062 71

Заков: Новите F-16 реално ще са по-евтини, защото идват с допълнителни въоръжения

  • драгомир заков-
  • f-16-
  • евтини-
  • допълнителни въоръжения

Да, има 70 млн. разлика, но в много по-голям пакет. Първите бяха 6 единични и два двойни - "спарки" самолета. Тук имаме имаме 4:4 - взимаме два двойни самолета повече, обясни министърът в оставка

Заков: Новите F-16 реално ще са по-евтини, защото идват с допълнителни въоръжения - 1

По българското Черноморие няма опасност нито за корабоплаването, нито за туристите. Случва се да изплуват остатъци от военни обекти, но както търговското корабоплаване, така и ВМС правят съответното наблюдение и реагират навреме. Това заяви министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков в студиото на "Говори сега".

Изплувалият между Поморие и Ахелой обект е стартови двигател на ракета. Самият той е кух цилиндър и е напълно безопасен, уточни той.

Заков коментира поръчката на нови 8 изтребителя F-16 за 20 млн. долара.

"Те на практика са по-евтини. Да, има 70 млн. разлика, но в много по-голям пакет. Първите бяха 6 единични и два двойни - "спарки" самолета. Тук имаме имаме 4:4 - взимаме два двойни самолета повече. В първия пакет липсваха доста въоръжения, доста от бомбите, които се качват на самолета. Във втория те са включени, както и редица други елементи".

Изтребителите ще се плащат разсрочено в продължение на 9 години и половина.

"Това е като отидете да си купите кола - когато поискате екстри, обикновено цената се качва. Като увеличаваме екстрите на F-16 и F-35 и цената се покачва. Всяка държава си прави пакет за своите собствени нужди", уточни Заков.

От 16-те самолета шест ще бъдат обучителни. Това е преценката на ВВС, с която ние се съобразяваме, заяви министърът.

България може доста добре да се позиционира като стратегически партньор на САЩ в региона и да се възползва от тяхната помощ и в бъдеще, коментира още Драгомир Заков. По думите му идеята за обща поръчка за покупка на оръжия от ЕС е правилно действие, тъй като създава за по-ниски цени и по-големи способности.

"Имахме възможност да влезем със Словакия в подобен вариант за покупка на бойни машини, но българското законодателство създава някои пречки. Трябва сериозно да погледнем нашето законодателство и най-вече Закона за обществените поръчки. Няма как да има корупция, тъй като европейските механизми са жестоки. От много време ползваме програмите на НАТО, например пистата в "Граф Игнатиево" ще правим с НАТО. Аз съм виждал как се правят подобни търгове, там корупция просто не може да има", категоричен е той.

На въпрос какво му предстои, след като изтече мандатът на правителството, Драгомир Заков заяви, че вероятно ще се върне към дипломацията и Външно министерство.

"Аз дойдох от дипломатическата служба, така че мястото ми винаги може да бъде там. Мястото , както се казва, ми се пази в МВнР и с удоволствие бих се върнал при колегите, защото и там има много работа за вършене"

Отрече да са му предлагали участие в евентуален служебен кабинет.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На тоя измамник

    89 9 Отговор
    Някой вярва ли му.

    Коментиран от #15

  • 2 Майна

    88 8 Отговор
    По-евтини от ония ,които още не сме получили ли?
    ПРЕСТАНЕТЕ!
    РАДЕВ ,вчера заяви, че БСП трябва да постъпи по конституция! Това означава,че след като ме може да състави кабинет ,да върне мандата!
    Няма такова безочие..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Майна

    60 9 Отговор
    Словото на Радев вчера,която никоя медия не отрази:
    ,,Виждате, че почти век стиховете на Никола Вапцаров не остаряват, а паметта за него и неговият ярък талант надживяха всички опити на посредствеността на политическата конюнктура. Трябва да е ясно, че антифашизмът е важна част от святото минало на България и всеки, който го отрича, отваря пътя към нови исторически разделения и трагедии. Затова да пазим паметта за загиналите в борбата срещу фашизма през 1925 г., за хилядите, загинали на фронта в последната фаза на Втората световна война, за саможертвата на всички тези хора - това е наш граждански и човешки дълг. В тази битка на терора срещу идеала, на посредствеността срещу идеала, неизменно побеждава духът, който надживя насилието и мракобесието. Поклон пред невинните жертви и праведните борци срещу фашизма."

    Коментиран от #40

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Майна,...

    38 8 Отговор
    Радев на взимай мандата от НИНОВА
    РЕСПЕКТ ,за това ,което вчера каза:
    ,,Когато навсякъде по света се надигат старите демони е важно да почетем онези, които не пожалиха сили в борбата с фашизма които умираха за свободата и мечтаеха за справедливост. Жертви на тази борба дори паднаха жени и деца и хиляди хора с достойнство. Никола Вапцаров е най-яркия пример на трагедията как убиваме таланта и да преследваме дори и паметта, продължи той.

    В тази битка на терора срещу идеала, на посредствеността срещу идеала неизменно побеждава духа. Поклон пред невинните жертви и праведните борци срещи фашизма, завърши речта си президентът. ,,
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 кaвaл атлантически

    47 5 Отговор
    добре че старите дойдоха без
  • 10 А платените преди 3 г. ще ги доствят ли

    55 6 Отговор
    Американците до 3 хилядната година. И това 4 броя "спарки" - значи учебни, демек ще са само 4 самолетите без учебните, ако въобще ги доставят някога .
  • 11 Майна

    51 6 Отговор
    Радев все още има надежда да си върнеш ДОСТОЙНСТВОТО!
    ВЗИМАЙ МАНДАТА И ИЗБОРИ!
    ПОКАЖИ ,че си БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ , спомни си ,че си ..генерал

    Коментиран от #69

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тома

    53 5 Отговор
    А старите още ли са на чертежа
  • 14 Последния Софиянец

    44 4 Отговор
    Внимавайте за кого гласувате .!
  • 15 Гениално - да си купуваме и

    43 4 Отговор

    До коментар #1 от "На тоя измамник":

    въображаеми коли и да правим " бу бу бууу" с уста , докато въртим въображаем геврек ! Авто произшествията рязко ще намалеят-)))
  • 16 заков ли

    52 5 Отговор
    какъв си и ти хитрец бензина е 3,80 ти говориш за по евтини самолети та да гепиш бързо Големата комисионна докато си министър а това ,че и внуците ни ще ги плащат кво ви е зор НА П.П. важното е сега доде си на власт да натовариш каруцата си нема такива измикяри като вас и ГЕРБ по скоро да си ходите в нищото от където се пръкнахте
  • 17 12340

    34 7 Отговор
    "...Изтребителите ще се плащат разсрочено в продължение на 9 години и половина......"
    ....
    Тлъстото говедо Бою плати първите на куп, преди 3г. !
  • 18 Алко Балко

    30 5 Отговор
    Реално,реАНАЛНО но го набиват!
  • 19 нннн

    50 4 Отговор
    АлоУ, зализания папкаджия! Първите с какво въоръжение дойдоха? Човекът взе парите и каза ,,Ще видим". И втори път ще дадем, за да чуем същото. Е, няма такива ид..ти! Ни на изток, ни на запад.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ювиги Хана

    40 4 Отговор
    Щото получихме първите ще поръчват още рисунки. Няма цена такава от 170 милиона долара за боен самолет изтребител.
  • 22 КОНТРАТА

    34 4 Отговор
    Разногледия соросоид Заков ще вземе комисионна от сделката милиони.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Аристотел Български

    9 39 Отговор
    Стига банални глупостии с тия чертежи за 4 бона плащании от рускотоо посолствоо, измислете нещо по смислено. Колко с модерно въоръжени бели страни поръчват този модел да не са шантави. Що не пишете кое поколение са ефовете и гърците поръчаха пролетта мисля цели 36 броя, византийцете ли са шантави. В НАТО сме при демократичините страни и ще купуваме мъдерно свърх мадерно съвместимо със съюза оръжие а не руските тенекета на антрацитни въглища.

    Коментиран от #30

  • 25 име

    33 4 Отговор
    Явно че пак без конкурс, без парламентарен контрол, се харизват едни пари на краварите. А уж ПП щяха да бъдат прозрачни. ДБ са ми ясни, те подкрепяха предишното еднолично решение на боко тиквата, а след година ревяха че бил разрушил парламентаризма. Ся и ПП си взимат еднолични решения досущ като боко, срещу който се бореха.
  • 26 Z турбо

    35 4 Отговор
    Харченето на пари за ф16 е пълна глупост!
  • 27 Аз съм

    27 4 Отговор
    Тая думичка "ЩЕ" е много разтеглива,кат тати ЩЕ ми купи колело ама друг път.....
  • 28 дядото

    30 4 Отговор
    ха ха ха.мекерета себе си ли убеждавате или нас се опитвате да излъжете.
  • 29 ФАКТИТЕ

    34 4 Отговор
    СПОНСОРИРАМЕ ЩАТИТЕ, ЗАКОВ!
    ПАК ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗАЛУДО, ЗАЩОТО ЗАПОЧНАХА ДА ГОВОРЯТ, ЧЕ НАТО СИ ОТИВА И ЩЕ ВИДИМ F-16 ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН, Т.Е. НИКОГА, ТИ ЩЕ СИ В НЯКОЯ ДАЛЕЧНА СТРАНА ЗА ЧИЙТО ИНТЕРЕСИ РАБОТИШ И БЪЛГАРИНА ПАК Щ Е Е С ПРЪСТ В УСТАТА!
    ПЛАТИХМЕ ЕДНИ САМОЛЕТИ ПРЕДИ 3 ГОДИНИ И НЯМА ПОМЕН ОТ ТЯХ - ОПРАВДАНИЯ ХИЛЯДИ. СТИГА СИ ЛЪГАЛ!
  • 30 т-п трол соросоиден

    31 4 Отговор

    До коментар #24 от "Аристотел Български":

    Въпроса не е колко струват самолетите, кога ще ги получим, с какво въоръжение за тия пари. Въпроса е че пак се подписва договор без конкурс, без парламунтарин котрол. А уж ПП щяха да са прозрачни, да не са като бойко.
  • 31 Да,бе

    19 3 Отговор
    Докато тия не са по затворите или парковете за отдих безкраен,тъй ще е...
  • 32 ко е ги праим тия еф-ки бе

    18 5 Отговор
    Тиквеник , мен олиото и токот ме интересуват , че требе яйца да пръжим , с какви F16 ме занимаваш.
  • 33 А бе Заков,

    27 4 Отговор
    а бе всички спецове по сигурността /разбирай - по комисионните/ - ти пътувал ли си с влак в България? Хайде иди поне в Горна Оряховица и виж какви електрички от 1971/!/ година "обслужват" гражданите по линиите да Стара Загора, Русе, Габрово... После си купи билет от София до Варна, Бургас, Русе - и попътувай от начална до крайна гара - без климатик, в мръсни вагони, с трудно функциониращи тоалетни... и тогава ми обяснявай на каква далавера сме, че сме щели да купуваме американски остарели морално и ненужни бойни самолети с оборудване... с редовни и все по "обективни причини" /повредени локомотиви, вагони, лоша инфраструктура.../ закъснения от порядъка на 60+ минути...
  • 34 Анонимен

    28 3 Отговор
    Така се прави бизнес. С некоректните руснаци спираме вноса на газ, пък ако ще и да мръзнем и да затваряне производства. Но с коректните американци можем да подписване всякакви договори които ни предложат. Ако не успеят да ги изпълнят ще подпишем нови условия и ще отлагане изпълнението. Няма да си разваляне добрите отношения я.

    Коментиран от #35

  • 35 Моля?!

    26 2 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Кое им е "коректното" на американците?!С години чакаме да си ни дадат самолетите,за които платихме милиони и дадоха чертежи.Последно казаха,пе нямало да ни ги дадат,защото можело шпиони да видят устройството...т.е. никога няма да ги получим и ще ни лъжат!Даже се опитаха още да ни продадат.Газът Кирчо ни го спря и ни набута на посредници!Той е за съд и затвор!!!
    А екстрите ако не помните ги гласуваха преди месеци в НС.Т.е. платихме за екстри за нещо,което нямаме!!!

    Коментиран от #42

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А какво стана

    12 1 Отговор
    С онзи самолет от Литва?
  • 38 Сатана Z

    24 2 Отговор
    Някой виждал ли е старите Ф16 ? А тоя ми говори за нови ,които идвали нарисувани с бомби и ракети.
    Кого ще нападаме бе,Захов?Македонците или Албанците?
    Безродник!

    Z
  • 39 българка

    17 2 Отговор
    подлога на евро г...ве вън и в затвора
  • 40 Румен Решетников

    2 17 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Днес не е 9-ти Септември, другарю цоциалист!
    Провери календара!
  • 41 Защо не, богата държава сме

    17 1 Отговор
    Ееех тия американци, направо без пари ни ги дават, както се казва в рекламата :Да платим тогава..... тези милиарди.
  • 42 Анонимен

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Моля?!":

    Приятелю напълно си прав, но не схвана ли иронията ми?
  • 43 Тоя се шегува

    21 1 Отговор
    Явно са му ги дали тоя път не само на чертежи, а на анимация новите самолети, за които такива като тоя психопат хвърлят милиарди от данъците ни, все пак едно плаща за тия самолетни измами и схеми с л@йн@та си от преяждане от тлъстата си държавна заплата ...
    ...парите ни ще отидат да произведат биологични оръжия, с които ще почнат да ни пръскат отгоре за новите като вид "вЪлни"...
  • 44 ежко

    18 1 Отговор
    Новите ли?Че кога дойдоха старите бе, Заков?Или аз нещо пропускам?
  • 45 1 милиард дадоха с последната актуалузац

    13 1 Отговор
    ..ия на бюджета за отровните инжекционни препарати на кил геноцидов, а сега 4 милиарда за нова измама пак с името "самолети"....от бюджета нищо не остана и ще теглят нови кредите, от същите които ни обират с отровни инжекции и измами със самолети....
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Ко?

    4 1 Отговор
    Не!😀😀😀
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 БГ мизерия

    15 1 Отговор
    А на Гърция САЩ дават ежегодно по 1-2 млрд. долара БЕЗВЪЗМЕЗДНО военна техника, въоръжрния, муниции, консумативи! А също си плащат за ползваните военни бази и разузнавателни пунктове! Плюс гръцките крайно-десни и крайно-леви непрекъснато правеха терористични актове срещу американците в Гърция - вкл. с убийства на амерокански посланици, дипломати, военни, ..... ! А Б-ия си плаща В ПРЕДПЛАТА по завишени тарифи и със неопределено време на доставка в бъдещето за американските въпръжения! Плюс САЩ ползват БЕЗПЛАТНО военни бази и разузнавателни пунктове в Б-ия!
  • 52 муминтр

    11 1 Отговор
    Закапечето да ги плати от спестяванията като му трябват, на мен не ми трябват самолети на хартия!
  • 53 един от многото

    13 1 Отговор
    Не знам ефките с какво идват , но знам , че ти трябва да си ходиш по най бързия начин! И този път за твоя сметка , не да пращат самолет да кара една от най безполезните пратки!
  • 54 Новите ф16 да си ги мушнат отзад

    14 1 Отговор
    Краварите. След предстоящите избори краварите ще имат да връщат едни 2 милиарда и кусур за неизпълниние на договор. Плюс неустойките.

    Коментиран от #55

  • 55 Статистик

    8 2 Отговор

    До коментар #54 от "Новите ф16 да си ги мушнат отзад":

    Ще почакаш на за неустойки. Каракочан си призна, че такава е клауза в договора няма!

    Коментиран от #56

  • 56 Важното е до имаме топки

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "Статистик":

    Да си ги поискаме. Щато със сегашните предатели имаме само г @ з за 0н0дане.
  • 57 Държавния департамент

    11 3 Отговор
    на САЩ да разбере в крайна сметка, че с тези цени на самолетите и другите грабежи на златото ни чрез Канада и т.н. ще превърнат българина в русофил. Ние сме древен и мъдар народ. Не случайно с възходи и падения съществуваме хилядолетия. Аз лично не съм фил.
  • 58 Бивш канадец

    14 2 Отговор
    Гоуема далавера, няма що! F-16C/D (предшественика на блок 70) струват $19 млн бройката - а какво ги оскъпява до $180 млн, никой не знае. Дори ракетите им да са златни, пак не излиза сметката.
    Отделно, че САЩ продадоха на Япония и Тайван F-35 (въоръжени) по $85 млн за брой, за Словакия и Чехия са спазарени по $92 млн!
    Излиза, че всеки от нашите таралясници струва колкото два F-35!!???
  • 59 Абе,

    12 1 Отговор
    месирката го попита,защо словения взима ф35 на същите пари,ама ястреба краварски се направи,че не чува !
  • 60 Срамм

    12 1 Отговор
    Новите Ф16 реално са още по-нереални от старите. Напълно виртуални и такива ще си останат. Народа го докарахте до просяшка тояга, а вие спонсорирате САЩ. Махайте се!!!
  • 61 А бе клоун

    6 1 Отговор
    Лъзнаха ни 50 годишни кочини на цената на Ф-22. Квото и да плямпаш на тиквата индулгенциите ни излезеха пре скъпи и не сработиха. Голям напън да се нашием още з тея дъраце
  • 62 Тоя е американско комуне и долна подлога

    10 1 Отговор
    Ецял живот на държавна хранилка! Един лев с труд не е изкарал. Сега обаче, за да се нагоди повече на краварите да им е удобно да го еб@т, е готов милилиарди грешна народна пара да похарчи.
  • 63 народ

    7 1 Отговор
    Ние,че самолети няма да видим,е факт,който и децата осъзнават,а тези продължават да ни баламосват!Пък и да ги получим,обучението на пилотите трае най-малко 10 години.Плюс факта,че нямаме писти за тях с подходяща дължина.Плюс факта,че за въоръжението трябва да плащаме отделно,всичко това взе да изглежда като некадърна пиеса в селски театър.Грипените бяха три пъти по евтини и с пълно въоръжение,а за обучение на пилотите бяха нужни 6 месеца,но бяха игнорирани.И май много хора взеха да забравят,че Боко и Шкембето ни натресоха този договор,че и платиха всичко авансово.Защо никой не разследва този невероятен казус?!Защо виновните не са в затвора?!И такива като Заков продължават да ни баламосват!Май си заслужаваме съдбата!Жалко за територията България,много жалко!Толкова много жертви сме дали за свободата-жалко за тях!Ако Васил Левски стане от гроба,сигурно ще ни прокълне!
  • 64 Ми нема да са на паус

    4 1 Отговор
    ами на оризова хартия.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Спрете

    1 1 Отговор
    Да харчите парите ни,жалки нещастни предатели,амерски подлоги.Всички евроатлантици на съд,за измяна на Родината!!!Само Възраждане,единствената Българска партия в България!За Независима България!!!
  • 69 Генерал, генерал

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    ама натовски,не български! Всички са за бе си лото!
  • 70 Асен Йорданов

    1 2 Отговор
    Радев пося бацила на опозиционността по отношение на САЩ и сега жънем горчивите й плодове! Не Ф-16, ако ще и космически совалки да ни даваха без пари, прокремалските генерали в българската армия, пак нямаше да спрат да бълват огън и жупел против Америка. Красноречив пример в това отношение са и сегашните им хули по адрес на най разпространеният самолет в света, какъвто е Ф-16! Самолет, който в турските ВВС го пилотират даже и жени а само един от нашите пилоти изпратени в САЩ е успял да премине всички проверки! Недоумение буди също така и факта, свързан с количеството на поръчаните учебни самолети (спарки), като се има предвид, че така се редуцират бойни възможности на шесте от самолетите и се подценява възможността за подържане на натренираност на пилотите с помоща тренажора, имитиращ почти всички ситуации в полет!
  • 71 БгТопИдиот

    0 0 Отговор
    Админа да не се прави на политически правоверен и да ме трие.Цитирам НК (наказателният кодекс):

    Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол