Last news in Fakti

25 Юли, 2022 11:24 2 174 19

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • райски газ

Проф. Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове

Омбудсманът поиска спешни мерки срещу свободната употреба на балони с „райски газ“ - 1

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова, председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание доц. Антон Тонев и председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев за множество жалби от родители и граждански организации, в които сигнализират за масовото разпространение и употреба от непълнолетни лица на диазотен оксид, известен като „райски газ“.

Проф. Ковачева настоява да бъдат взети бързи и адекватни мерки срещу все по-устойчивата мода, особено сред тийнейджърите, да „дишат“ балони с райски газ на партита, лични празници, в дискотеки и барове. Тези балони се продават свободно и легално, а доставката им онлайн е почти светкавична.

Омбудсманът препоръчва законодателни промени, ограничаващи разпространението и продажбата на райски газ; разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователни институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да информират обществото за опасностите от употребата на диазотен оксид. Проф. Ковачева се обръща и към КЗП, която да осъществи административен контрол върху целия вътрешен пазар за стопиране разпространението и продажбата сред децата на опасната стока.

„Непълнолетните се снабдяват с пълнителите с райски газ с различни аромати, като след това със специална помпа изкарват от устройствата самия газ и го засмукват. Дрогирането с райски газ системно се практикува в дискотеки и клубове. Само кратък преглед в интернет пространството е достатъчно, за да се открият стотици случаи на деца, които по разказите на родителите си системно използват райски газ и за съжаление вече има много пострадали деца след употребата му. Доказателство за това са и свободно разпилени празни опаковки от райски газ по улиците и около заведенията, които най-често се посещават от младежи“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава, че в хода на проверката, която е образувала, е потърсила водещи лекари педиатри, които са изразили мнение, че диазотният оксид е много опасен, особено когато се използва в комбинация с други вещества, наркотици или алкохол. Тя алармира, че райският газ създава нереална представа за действителността, а след неговата употреба са налице рискове за изпълнение на рутинни ежедневни действия - ходене, качване на стълби. Освен това хората, които са го употребили са опасни не само за себе си, но и за околните - те халюцинират, изпаднат в психоза, дори са склонни към самоубийство.

„Събрани са данни за състояние на силен световъртеж, гадене и повръщане. Особено при децата райският газ влияе върху имунната система и може да доведе до остър недостиг на кислород към органите. Съобщава се за случаи на изтръпване и частична парализа на крайниците, като има данни за диагностицирани с аксонална полиневропатия, както и с дегенерация на гръбначния стълб“, пише омбудсманът и допълва, че употребата на райски газ води до пристрастяване и отваря вратите за още по-тежки наркотици.

„Родителите настояват да се предприемат интегрирани действия и адекватни мерки, като посочват, че само техните родителски насоки и разговори не са достатъчни, а трябва много сериозно внимание на държавно ниво на този опасен за децата проблем“, допълва омбудсманът.

Проф. Ковачева посочва още, че вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Тя дава и конкретни примери - в Ирландия продажбата на райски газ на лица под 18 години е криминализирана, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, приема пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

„Установява се, че още в края на 2021 г. на заседание на Националния съвет по наркотични вещества е прието решението „да се обсъди и изготви становище относно вредата и потенциалните рискове от употребата на диазотен оксид „райски газ“, но до днешна дата няма такова публично становище, нито предприети мерки за ограничаване на неговото разпространение и употреба“, подчертава Диана Ковачева.

По тази причина омбудсманът настоява проф. Асена Сербезова да я запознае със становището на Националния съвет по наркотични вещества, както и с предприетите мерки по доклада му. А от председателя на Комисията по здравеопазването в парламента - да организира специално заседание по въпроса, в което да участват всички заинтересовани страни – компетентните органи, родителските организации и лекари.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Газопровод диверсификационен

    19 3 Отговор
    Свобода за газа!!!
  • 2 Браво !

    27 4 Отговор
    Нещо наистина умно ще е ако се забрани! Вредата върху младите, ще се види след години! Трябва да се вземат мерки сега! Браво!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Няма лошо

    26 0 Отговор
    То не са само младите. Преди месец в “Карусел” имаше колкото искаш 30+ годишни с балончета. То е направо избуяло навсякъде като мода.
  • 5 Смърфиела

    17 2 Отговор
    Голям праз. Делян Добрев има приятел с метан станция, ще купуват балоните от него. А иначе е разхищение да се упойваш с минерално съединение за минута-две. Като погледнах само цените в интернет ми се изправиха косите. Въпреки, че много родители-краци могат да преглътнат и това. А ако се задуши, да го целуват студено и да го вкарат с абитуриентския костюм в бял табут и вместо на бала, с бяла катафалка ауди да го карат до Бояна, поне ше демонстрират разкош. Да си осиновят ако вече не ги бива, ромче.
  • 6 Смърфиела

    9 1 Отговор
    Природен газ няма да има и за лек наесен. А дотогава куп анализатори (изключвам Коюмджиев който разбира) които не разбират, ще разгорещяват газовѝте си страсти. За мен газовѝте им страсти са неразбираеми, но и газът не е маловажно нещо. МХМ.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шматка тролеща

    10 6 Отговор

    До коментар #7 от "ще се оправим":

    Омбудсмана е наследство от баце.

    Коментиран от #9

  • 9 ха ха ха

    6 8 Отговор

    До коментар #8 от "Шматка тролеща":

    Повече съм живяла от теб! И преди Баце ти имаше омбудсман, шматко писукаща!

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соросняпроста

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "ха ха ха":

    Живяла си в на баща си кесиите. Тая е омбудсман от боко. Предната беше маяма пак на боко. По-предните да ти ги изброявам ли чак до оная мумия гиньо? Жълтопаветните мошеници нямате омбудсман и слава богу!

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смърфиела

    3 8 Отговор

    До коментар #10 от "Тези балончета са такава мизерия, не е":

    Не е проблема в дишането и друсането, проблема е в нарушаването на закона, поставяне в риск участниците в движението по пътищата и неоправдано голямото похабяване на паричен ресурс, което води до набъркване в други престъпни дейности, от краждби до пруституция. И като се заплете кълбото, и Господ да слезне на земята нема да реши въмпроза.
  • 14 Смърфиела

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Какво значение има кой на кого е???":

    Ще спаси родителите им от неоправдани разходи. Ако на пуберите им е кеф, какво да му спасяваш.
  • 15 Смърфиела

    5 5 Отговор
    От цялата статия лъха ваканционно настроение – очевидно омбундсманката си няма друга работа! Ще чькат табла с новоизбрания Ращков. (Скандирания на името. Овации.)
  • 16 Смърфиела

    1 7 Отговор
    А иначе по същество въмпростът може да се реши ако Миглена Кунева се върне като зелен кумицар по защита на потребителите и излезне с регламент за забраната на тези патрончета за сметана на територията на ЕС. На черно от Турция, ще станат съвсем нерентабилни. Но първо Ренета Инджова трябва да углави службеното правителство. Тя е целувала най-милото си, студена и с билет до щатите. Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Ти колко прякора смени?

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Смърфиела":

    Брендилия ли не беше какво ли не беше?

    Коментиран от #18

  • 18 Смърфиела

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ти колко прякора смени?":

    Напротив. Прякорите са като чорапите. Мързи ме да ги сменям, но държа на правото да мога да го направя. Бъркаш ме с някого тука на форума, има и големи психари.
  • 19 кУмУнист

    0 0 Отговор
    Ми сега наркоманите по чалга баровете пак на амфети ли ще се връщат, сега Константин трябва да прави ремонт на онази стаичка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове